Мислите ли, че трябва да има глоби за родители..

• 10 776
  • 217
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Разбира се......Несоциални, ревящи или не, това си е характер....
И да, нямам нищо против другата есен да е предучилищна и да се подготви за работа в група, като после тръгне в първи клас на почти навършени седем....
От къв зор на 5? Заради мангалите, ето защо!!! Не искам да провокирам спорове на тази тема, но много ме е яд.....

Жизи, темата в Нашите деца май е моята.....

# 16
Не е точно така...не всичко се изчерпва с реването.Трябва да е свикнало,че там има учител,който казва какво да се прави.Че има други деца,че се поставят задачи,че се ходи всеки ден.В предучилищната им се дават домашни-трябва да е свикнало,че вкъщи трябва да си направи домашното.То докато открие всяко такова нещо,докато го осъзнае,докато свикне и приеме...и дошло края на годината.
Когато аз бях малка много малко ходеха на предучилищна.В първи клас се мотахме като мухи без глави,това да седиш на чин...пф.Аз самата,колкото и да ми говореха бях със представата,че отивам на първи учебен ден и край.Бях потресена,когато проумях,че трябва да ходя всеки ден и да уча.Мои съученици бяха по същия начин.

# 17
  • София
Бях потресена,когато проумях,че трябва да ходя всеки ден и да уча.Мои съученици бяха по същия начин.

Joy Милата....И средният ми син беше така разочарован, но много бързо влезе в час....
Права си, нека си има предучилищна, но да не ме задължават да е от пет годишна възраст, особено като не са създали необходимите условия за това.....
Шест години - предучилищна
седем години - първи клас.
Няма кво да ми измислят дивотии.....И да ме карат да ги спазвам, защото са лишени от всякакъв смисъл.....
В други държави правилата са същите, но там има условията за тях....

# 18
Нашата съседка е учителка от 1-3 клас и ми е казвала, че децата си правят понякога каквото си искат, стават , разхождат се из класната стая, излизат да пият вода на вън по време на час, ходят до тоалетна и т.н.
Както сте го казали по-напред малко дете, трудно ще накараш да стои мирно и кротко един учебен час, било и такъв от 30 минути.

# 19
шок  Rolling Eyes...колкото и тръгването на градина.Едно реве два дена в градината, друго-в 1 клас.Има и такива, дето не реват никъде.
Не бих казала ,че шока е еднакъв.Ако в градината първото ,което трябва да направят е да създадат обстановка на децата да свикнат ,то в у-ще няма да е така.
Аз пък си мисля ,че предучилищната е една година ,тази есен синът ми става на 6г. и е 4-та /предучилищна / група догодина тръгва на у-ще. newsm78

# 20
Пак казвам, зависи и от учителя....обстановката се създава от Хора....Прекалено само в черно или само в бяло изнасяте нещата.При нас си имаше достатъчно шокирани деца както в градината, така и в училище.И достатъчно спокойни деца пак на двете места.
Отделно, че грешно си мислиш-беше тая с едната година, детето ти хваща последната година на практика с една година ПГУ.Еднакво задължително в момента е както за него, дето е на 6, така и за моето, което е на 5. Peace

# 21
Не е точно така...не всичко се изчерпва с реването.Трябва да е свикнало,че там има учител,който казва какво да се прави.Че има други деца,че се поставят задачи,че се ходи всеки ден.В предучилищната им се дават домашни-трябва да е свикнало,че вкъщи трябва да си направи домашното.То докато открие всяко такова нещо,докато го осъзнае,докато свикне и приеме...и дошло края на годината.

Пак да кажа, но-това, което се "учи" в ПГУ трябва да е еднакво-без значение дали е в градината или в училище.Моето дете до сега беше в градина, завърши втора група.Дали ще продължи с трета група или в училище-няма никаква разлика в изучавания материал.Домашни няма.И се ходи така, както на градината-всеки ден.По места има разлики/някъде има условия и остават и спят-досущ като в градината.На други места-няма условия за спално помещение и реално са на половин ден-разпускат ги на обяд.Това са разликите.

# 22
Безумно,всичко свързано с децата последните години е безумие.
Толкова малко човек е дете,толкова дълго е възрастен.
Бебешкия и детския период трябва да се запази максимално дълго и всеки родител да решава къде да бъде детето му.
Ако трябва според уменията и интересите на детето ще ходи и на 4 на училище.
Вече няма казарма така,че и момчетата могат да се възползват от времето да бъдат деца.

# 23
Пак да кажа, но-това, което се "учи" в ПГУ трябва да е еднакво-без значение дали е в градината или в училище.Моето дете до сега беше в градина, завърши втора група.Дали ще продължи с трета група или в училище-няма никаква разлика в изучавания материал.Домашни няма.И се ходи така, както на градината-всеки ден.По места има разлики/някъде има условия и остават и спят-досущ като в градината.На други места-няма условия за спално помещение и реално са на половин ден-разпускат ги на обяд.Това са разликите.
Абсолютно вярно. Наистина, случва се в някои ПГ и ПК да учат децата да четат и пишат и да им дават домашни, но това не е залегнало в ДОИ за предучилищното възпитание и подготовка.
Разкриването на повече подготвителни класове в училищата според мен е главно поради липсата на места в детските градини ( и за пет- и за шестгодишните).
Що се отнася до глобите, тях отдавна ги има. Просто са актуализирали текста в закона за новата учебна година. Ето как е в действащия закон за народната просвета.
" Чл. 47. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 36 от 1998 г., изм., бр. 90 от 2002 г.; доп., бр. 78 от
2010 г., в сила от учебната 2012 - 2013 г.) Родители, настойници и попечители, които
не осигуряват присъствието на децата си в детските градини и в училищата за времето,
през което те подлежат на задължителна предучилищна подготовка или задължително
обучение, се наказват с глоба в размер от 20 до 100 лв. При повторно извършване на
нарушението глобата е в размер от 50 до 250 лв.  "

А ето и текста от проектозакона за училищното и предучилищното образование.

Чл. 343. (1) Родители, които не осигуряват присъствието на децата си в детскaтa
градина или в училището,  за времето,  през което те подлежат на задължително
предучилищно или училищно образование, се наказват с глоба в размер от 50 до 150 лв. При
повторно извършване на нарушението глобата е в размер от 100 до 500 лв.

gitadam, линкът в първия ти пост по темата е към статия, публикувана преди повече от две години.

Иначе аз също намирам за излишно предучилищната подготовка да е задължителна повече от една година.
А

# 24
Не съм съгласна с глобите. Ако имах възможност щях да ги обучавам вкъщи, може би в някоя друга държава. Ама чак пък глоби.
Не че предучилищната е лошо нещо. И двете ми деца от 2г възраст са на ясла.
Просто съм на мнение, че всеки трябва да има право на избор, свободно право, а не застрашено от някакви глоби.

# 25
  • София
Разбира се......Несоциални, ревящи или не, това си е характер....
И да, нямам нищо против другата есен да е предучилищна и да се подготви за работа в група, като после тръгне в първи клас на почти навършени седем....
От къв зор на 5? Заради мангалите, ето защо!!! Не искам да провокирам спорове на тази тема, но много ме е яд.....

Жизи, темата в Нашите деца май е моята.....
Не е заради "мангалите", а заради Европа. Защото там масово децата тръгват на училище на 5 години. Нищо, че тяхното образование, няма нищо общо с нашето, ама нали сме в ЕС.
За мен предучилищна 2 години е напълно излишно. Защото няма изготвена читава програма и реално две години децата повтарят едно и също.

# 26
Нашата съседка е учителка от 1-3 клас и ми е казвала, че децата си правят понякога каквото си искат, стават , разхождат се из класната стая, излизат да пият вода на вън по време на час, ходят до тоалетна и т.н.
Както сте го казали по-напред малко дете, трудно ще накараш да стои мирно и кротко един учебен час, било и такъв от 30 минути.

То поначало не е никак полезно и практично дори за 7-годишни да седят пет-шест часа на чин... но друга тема, много дълга и не е по конкретното питане.

Gentil, предвид административния хаос, си решила да не го даваш ли? Аз бих взела същото решение. Всъщност, ще го взема догодина, както се очертава. Глобата не е значителна - ако тя е единствената санкция, няма драма. В този си вид законът е поредното слагане на каруцата пред коня - няма места за децата в системата, ама ще ги натикаме зорлем там, щото ЕС така иска! Иска дръжки - законодателна самодейност в стил "Читалище Червен гербер".

Да поясня, че задължителната предучилищна е казус само за децата, които не посещават лицензирана от МОН детска градина - било държавна или частна. Т.е. седят си вкъщи, ходят на родителски кооператив, друг детски център и т.н. Другите са обхванати институционално и няма нужда да се пипат.
Споменатите обаче не са хич малко, колкото и да й се ще на Фъндъкова да отчете дейност.

# 27
Това е поредната кретения на това правителство по отношение на образованието и на децата. Уж заради ромите се прави, но не е така, защото те пак няма да ходят на училище и пак няма да ги глобяват, как ще глобиш този, на когото няма какво да вземеш? Ще им вземат незаконните постройки и каруците ли?
Това за задължителната детска градина от 4-годишни вече е факт - прие се с новия закон за образованието и ще е в сила от 2016 година. Ама тези, които ще ги засегне са още пеленачета.
Имам чувството, че целта е да се събират пари от глоби. Другото предположение е, че се цели децата да прекарват повече време в институции и по-малко в семействата си.  
България е поела ангажимент към ЕС да осигури безплатно образование от по-ранна възраст, но тук пак нещата се обръщат и задължението се вменява на нас. Затова се ужасявам от добрите западни практики, които идват у нас.
Племенницата ми тръгва на предучлищна в учлище от есента, ще бъде 4,5 години. Записана е в група за 6-годишни и не е единствената.

# 28
Това за задължителната детска градина от 4-годишни вече е факт - прие се с новия закон за образованието и ще е в сила от 2016 година.
Законът още не е приет.

Племенницата ми тръгва на предучлищна в учлище от есента, ще бъде 4,5 години. Записана е в група за 6-годишни и не е единствената.

Да, наистина. Каква е идеята?

Последна редакция: ср, 29 авг 2012, 14:54 от Анонимен

# 29

Защо?Тази година тръгва набор 2007?

Общи условия

Активация на акаунт