Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 39

• 88 938
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
Коментарно студио за филм като Великолепния век-трябва разбира се да има.Само,че така нагласено си е гротеска(((Иначе нищо против,много хора са с предрасъдъци и гледайки  турски филм подскачат,че ни превзели османците пак!Ама това е както се казва-частен случай.За мен по-важно бе,че все пак тръгна точно този филм в българския ефир.И без субтитри.Не за друго,а защото така е по-лесен за възприемане.
Отделен въпрос е,че ме дразни превода,неточен и на моменти чак тъп.Защо се избягваха думи като "еничар" е разбираемо,но пък Паргалъ-да го наричат всякак,но не и така,и то като все пак това бе нарицаемо име за героя-не знам.Струва ми се,че тв7 все пак са се постарали,но-както винаги-накрая омазваме пейзажа.Началото бе  много добро особено за нашите стандарти.Дано нещата се развиват до края така.Сега повторението на снощната серия го няма,само да не го спрат.. Tired

# 556
Михайлов И.А.,в страницата на ТВ7  можеш да гледаш за коментарите след филма...
http://tv7.bg/velikolepniat-vek/CommentStudio?id=9441482

# 557
  • София
Започнах да гледам епизода от начало. Заради прекъсванията снощи и в кратките уточнения имам известни неточности.

Най-важната е, че Ибрахим всъщност споделя, че би било логично на Изток да се създаде друга държава в рамките на Османската. На въпрос кой ще я управлява, отговаря: "Аз /тук вероятно е прекъснало/ за когото преценя", а не че той сам ще си я ръководи.

Може и така да е , не споря..

Аз направих корекция единствено и само на моя превод. Не съм прочела кой друг какво е коментирал.  Peace

# 558

Жалко, че ТВ7 няма да повтарят епизодите през деня (ако е вярно посоченото в програмата им...) Cry  Ако някой е пропуснал епизода вечерта, явно няма да може да го гледа на другия ден, освен в интернет  Rolling Eyes Rolling Eyes Интересно каква е причината? newsm78 newsm78

За успокоение - снимка на артиста, който ще играе в ролята на порасналия Мехмет. Peace

Скрит текст:
Галерия от снимки на този линк:
http://www.ayakligazete.com.tr/galeri.asp?id=2729&pid=9
[/i][/color]

# 559
Лек ден на всички  Hug

Снимките вървят с пълна пара, както и преводът на 64 епизод  Peace

# 560
....къде го пише това за посрещането..?!? и аз, уж дипломиран историк сефте чувам за това....?! ....

И защо изрично трябва да го пише някъде официално на български ?!....Има си турски източници (да- обаче те са пристрастни,ще каже някой и останалите механично ще го подкрепят  Shocked.....) преведени на други езици,но линкове няма засега.....и по-добре да е така!

И друго - предполага се, че всеки историк може да борави с факти и да  ги анализира с цел да проучване дълбочината на процесите. Съответно да предаде истината на разбираем език до съзнанието на тълпата.  Отделно,че доста от историческите събития са повтаряеми през отделните епохи и в различни страни и историкът би трябвало да мисли повечко.А не да се осланя на това дали имаме живи архиви потвърждаващи дадена теза или ако нямаме - значи нищо не се е случило и толкоз.....

В  БГ-ситуацията е сведена по подчертания начин......Тук всичко относно миналото се назубря (чисто конюктурно...) и почва механично да се върти до премаляване.

Преди малко случайно чух по радио "Витоша",че Гоце, Мутрата и разни сегашни герои на декорацията след 1989 г.,са се филмирали в учебника по история (и не знам си кво.....) за 11 клас...Нерде Ямбол - нерде Стамбул !  Whistling....Ми ние не познаваме миналото си като хората и вече бързаме да вкараме някви тъмни субекти в бъдещето си, правейки исторически разсъждения по постиженията им  #2gunfire..... #Crazy

ПС: Във Варна имате един Николай Овчаров мисля се казваше ,който преди около 2 години даде интервю в местна медия относно живота на Левски с факти които е намерил от османските полицейски архиви .Излишно е да казвам,че нещата до които се е добрал са напълно отречени от тукашните историци ,защото са нелицеприятни за "историческата ни памет"....Същият този Овчаров, е автор на учебник по османско наказателно право (разбира се, издаден на турски.....) и преподавател на предмета в Истанбулския университет . Тук в БГ изследванията му са класифицирани като шарлатанство и нататък е всочко е ясно .....

# 561
" ... османците са посрещани през 14-и век като освободители - по подобие на германци и руснаци през 1941 и 1944 г. " (Михайлов И.А.)  Thinking

Михайлов, аз имам същия въпрос към теб. Посочи исторически документ, където е написано това. Всъщност, разбирам еуфорията ти, мнозина харесват телевизионния сериал, но преди да решат да създават нова история, е хубаво да си припомнят уточнението, с което започва всяка серия за художествената измислица (която поднесена така в естетичен вид и на мен ми харесва). Когато говорим за история, ползваме исторически сведения, хроники, летописи... т.е. документи. Когато говорим за изкуство, говорим за майсторското умение на сценаристи, режисьори, оператори, актьори... Отговорът ти за Елена Алексиева е забавен, допълвам въпросът й: давай насам турските източници или каквото и да е там, където си прочел (превел) онова, което твърдиш.

# 562
Михайлов И.А.,в страницата на ТВ7  можеш да гледаш за коментарите след филма...
http://tv7.bg/velikolepniat-vek/CommentStudio?id=9441482

Благодаря за линка!   bouquet

==================================

Успях да намеря интервюто на Николай Панайотов (а не ....Овчаров както съм писал в предния си пост  Peace.....Ако някой проявява интерес давам линка,който и преди съм пускал в предните теми за сериала,когато е възниквала своеобразна историческа дискусия на тема османско управление на БГ  Wink

http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=35321

# 563
Михайлов И.А., благодаря за линка..! Интересна дискусия се получава thumbsup, обаче хайде да не висим над "тълпата", както казваш,..нищо че сме "учени" дет се вика...Wink)
Прав си за работата на историците  Peace Но все пак науката борави с документи, които говорят за факти - няма как да е иначе просто, няма! Преданията от уста на уста, приказките, народното творчество демек  са друго..и те са свидетелство също. Дали има такива, че турците са посрещани с хляб и сол..?!?? Знаеш, че нямам проблем с различните мнения, но съм против и кьорфишеците за евтина и бърза слава. Колкото до въпроса за Левски от статията, не ми е чужд и съм съгласна с автора, но едно такова изказване, така формулирано, наистина би предизвикало несъгласие меко казано, а пък истината е, че е едно е готовност да направиш нещо, съвсем друго е да го направиш, нали...?!   (С голям страх съм превеждал това дело. Притесняваше ме какво ще излезе, особено когато стигнах до разпита. Там питат Левски дали би приел исляма и той отговаря: „Да“, но добавя „само и само да имам възможност да работя за освобождението на моя народ“. Както се казва, той е приел и с дявола да стане ортак, стига да стане работата.)

Амии, чак с дявола..глупости...?!!! Просто ги е предизвикал,подразнил един вид съдиите и  изразил гордост и достойнство, защото е знаел, че дори и да му предложат да приеме исляма, няма да му позволят да работи за народа си по същия начин...А и въпросът е принципен и леко подвеждащ, да го проверят хитрягите..Wink)

# 564

Михайлов И.А. Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

# 565
# 566

Бившите на пазар за подарък на Хюррем  hahaha  Laughing

# 567

Бившите на пазар за подарък на Хюррем  hahaha  Laughing
Mr. Green
 Joy

# 568
# 569

Добро утро на всички!  smile3558

Dore Minewsm10 за коментарите. Явно идеята на Мерал е била таква - да бъде малко по-нестабилен, по-чувствителен, раздвоен и т.н...виж, че такъв в началото той се харесваше така на зрителите.

soya-fen , благодаря за добрата новина и труда, който полагате!! omm
Тръпнем в очакване, за да си изясним детейлите от серията!

Хубав петъчен ден на всички!  bouquet

Елена Алексиева, да, съгласна съм. все пак е приказка, а не документален филм!

soya-fen   Hug Hug Hug  txtloves newsm51  ще чакам търпеливо!!!!

Впрочем момичета видяхте ли че има реклама вече и с Окан  luvbed

леле .... ама и новата наложница си я бива. Много красива.  А за Хатидже - аз така си помислих като се яви в бяло на Ибрахим - че ще я "убият" в скоро време.

Общи условия

Активация на акаунт