ВМ НВХ - част 51

• 50 949
  • 743
  •   1
Отговори
# 465
 А пък аз като цяло не разбирам защо хората ги е страх. Тя храната си се измерва в калории, независимо дали идват от въглехидрати, мазнини, белтъчини, когато има дефицит отслабваш, когато има извънреден прием качваш, много е просто. От там нататък вече идва въпросът дали искаш да изглеждаш слаб, увиснал, да бъдеш болен и да се чувстваш гладен - е ако е така, хапвай си въглехидратките и си вярвай, колко полезни са плодовете! Ако вместо това искаш да имаш здраво, стегнато и красиво тяло, и най-вече спокоен ум - това аз само на ВМ НВХ успявам да го постигна!
  Преди, независимо от това, че успях да отслабна, само с броенето на калории, това ми коства много от здравето. Кожата ми започна все повече да се изрива, а косата ми да капе, с времето започнах да се чувствам все по гладна и по-гладна, следователно да ям и ям повече (разни" полезни" въглехидрати), в следствие  на това се стигаше до едни 2 часа кросове само и само да си изгоря излишното и поне да си запазя килограмите. Адски омагьосан кръг!! Всичко което купувах беше с етикет 0,1%, обезмаслена шунка, салата без мазнина ядях, все неща които се смятат за много полезни в съвременния свят. Лично минах по този път и на никой не препоръчвам да го прави, защото НИЩО полезно НЯМА в тази храна, определяна от множеството хора като полезна.
  От както съм на този режим се чувствам много по-добре и физически и психически и съм много благодарна, че попаднах точно на тази тема, преди нещата да излязат съвсем от контрол!

# 466
А пък аз като цяло не разбирам защо хората ги е страх. Тя храната си се измерва в калории, независимо дали идват от въглехидрати, мазнини, белтъчини, когато има дефицит отслабваш, когато има извънреден прием качваш, много е просто. От там нататък вече идва въпросът дали искаш да изглеждаш слаб, увиснал, да бъдеш болен и да се чувстваш гладен - е ако е така, хапвай си въглехидратките и си вярвай, колко полезни са плодовете! Ако вместо това искаш да имаш здраво, стегнато и красиво тяло, и най-вече спокоен ум - това аз само на ВМ НВХ успявам да го постигна!
  Преди, независимо от това, че успях да отслабна, само с броенето на калории, това ми коства много от здравето. Кожата ми започна все повече да се изрива, а косата ми да капе, с времето започнах да се чувствам все по гладна и по-гладна, следователно да ям и ям повече (разни" полезни" въглехидрати), в следствие  на това се стигаше до едни 2 часа кросове само и само да си изгоря излишното и поне да си запазя килограмите. Адски омагьосан кръг!! Всичко което купувах беше с етикет 0,1%, обезмаслена шунка, салата без мазнина ядях, все неща които се смятат за много полезни в съвременния свят. Лично минах по този път и на никой не препоръчвам да го прави, защото НИЩО полезно НЯМА в тази храна, определяна от множеството хора като полезна.
  От както съм на този режим се чувствам много по-добре и физически и психически и съм много благодарна, че попаднах точно на тази тема, преди нещата да излязат съвсем от контрол!

bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet Hug Браво!

# 467
А пък аз като цяло не разбирам защо хората ги е страх.
Според мен основно ги е страх, заради всички тези митове, с години разпространявани и набивани в главите колко са опасни мазнините. Отделно, свързано е с недоразбрания, ограничен прием на калории - или ги е страх да не останат гладни, щото ню-ню мазнинка има мнооооого калории или пък просто са консуматорски ориентирани и искат да ядат максимално количество за минимални калории  Crazy
(И аз съм била от тези дето си купуваха всичко обезмаслено и махах тлъсто всякакво, кожи и т.н. - сакън някоя калория да не дойде вповече, че как се лепи самооооо!!!  ooooh!)

# 468
Ами, напоследък, от години вече, по блоговете, които чета, се пише и се застъпва становището, че има значение какъв е източникът на калориите и не опира само до балансиране...

Първо, как точно се постига калориен баланс? Гари Тобс изчислява, че за да си поддържаме теглото и да напълняваме само с по 1-2 кг/година, трябва да приемаме един и същ брой калории всеки ден и отклонение от 20 кал. за деня, ако се случва всеки ден, ще доведе до качване на килограми. Ще потърся точно какви бяха цифрите, но наистина става въпрос за изчисляване на всяка хапка, а това никой не е в състояние да го прави, нито пък сме в състояние да си изчислим точно нуждите от калории и точно колко изразходваме с различните дейности. В лекцията си Г.Т. казва: това, че залата е пълна, е следствие от това, че са влезли повече хора, отколкото са излезли. Това е факт. Но каква е причината да влязат повече хора отколкото излизат? Същото важи и с организма. Явно за напълняване е необходим положителен калориен баланс, а за отслабване - отрицателен. Но какви са факторите, които водят до едното и до другото състояние? Да се контролират съзнателно калориите е изключително трудно и често направо неефективно в дългосрочен план. Не забравяйте, че прекалено нисък прием и прекалено висок разход водят до забавяне на метаболизма, това е механизъм за оцеляване.

Второ, ако човек приема 2000 (или дори и да са 1500) кал. на ден само от въглехидрати и кара така в продължение на седмица-две, ефектът върху организма ще бъде съвсем различен спрямо ситуацията да приема същия брой калории, но с превес от мазнини, ограничено количество въглехидрати и умерено количество белтъчини. Ако ви интересува, има един блог за 2 сестри-близначки в Австралия, които в опит да овладеят фамилната си хиперхолестеролемия (висок холестерол) и за да тестват на практика традиционните и новите схващания, правят следния експеримент: 2 месеца едната ще се храни високовъглехидратно и нискомазнинно, а другата - нисковъглехидратно и високомазнинно. Междувременно ще следят различни показатели и ще описват как се чувстват. Това е под ръководството на проф. Тим Ноукс - професор по спортна медицина, автор на книга за въглехидратното зареждане при спортистите, който обаче напоследък, заради риска от диабет, се обърна на 180 градуса и вече е твърд застъпник на ВМ-НВХ, дори препоръчва на спортистите да не четат частта за храненето от книгата му. Ето го блога: http://www.jaquelineduncan.co.za/ Вярно, че е доста несериозно, за да се разглежда като истински научен експеримент, но все пак могат да се придобият впечатления. Близначката, която се храни с въглехидрати, се чувства напълняла (и наистина е качила малко), алергията й се е обострила, няма енергия, апетитът й се е повишил, започнала е да изпитва компулсивно желание за определени въглехидрати. А тази, която се храни високомазнинно, пише, че алергията й е по-добре, леко е отслабнала, има енергия, чувства се добре. Единственият проблем е, че й е трудно винаги да намира подходяща храна, когато е навън.

Трето, което е и най-съществено: високият прием на въглехидрати променя "биохимията" на организма, защото влияе върху хормоните - това редовно повишаване на инсулина има последствия и те са повече складиране и намаляване на способността за изгаряне на мазнини, оттам и по-чест глад. С времето се влиза в нов режим на работа - зависимост изцяло от въглехидратите като гориво. А това в дългосрочен план не е добре, поне не за повечето.

Така че в никакъв случай храната не е само калории и поддържането на теглото не е въпрос на постигане на баланс. Да, баланс явно трябва да се постигне, но той е следствие не от съзнателно търсене на начини за балансиране, а от изчистване на храните, които вкарват организма в погрешен режим на работа.

А защо отслабването не винаги върви лесно и бързо? Ами, хората имат различна история, различни индивидуални особености, гени, заболявания, различен опит с диети, различен начин на живот (работа и т.н.). Затова понякога е по-трудно. Но да се пренебрегва ролята на храната като регулатор на хормоните и да се мисли само за калории - това е много погрешно.

Последна редакция: вт, 25 сеп 2012, 08:57 от Cioccolata

# 469
Bobeto ,ще си запиша тази рецепта.
А пък аз като цяло не разбирам защо хората ги е страх.
Според мен основно ги е страх, заради всички тези митове, с години разпространявани и набивани в главите колко са опасни мазнините. Отделно, свързано е с недоразбрания, ограничен прием на калории - или ги е страх да не останат гладни, щото ню-ню мазнинка има мнооооого калории или пък просто са консуматорски ориентирани и искат да ядат максимално количество за минимални калории  Crazy
(И аз съм била от тези дето си купуваха всичко обезмаслено и махах тлъсто всякакво, кожи и т.н. - сакън някоя калория да не дойде вповече, че как се лепи самооооо!!!  ooooh!)
при мен страха беше  заради насаждането от години,че колкото по-малко калории приемам -ще отслабна.И аз си купувах само нискомаслени продукти,не ядях мазно и прочие.Страх ме е,но ще го пречупя този страх от това ,че като започна да приемам повече калории и ще кача килограми,а идеята ми е да свалям и да се поддържам в добри за мен рамки.Но като се замисля,изключвайки въглехидратите като сладко,захар,тестено,сокове в кутии(които отдавна не пия),и приемайки главно зеленчуци ,месо ,белтъчини,дори и високо маслени продукти-но чисти,дано да има ефект за отслабване.Нашите баби и дядовци в балкана едно време само това са яли-кисело мляко,сирене,кашкавал,все домашна истинска продукция и живеят сумати години.Все още се опитвам да си обясня как с големия прием на калории ще започна да свалям килограми.Прочетох няколко статии,но е така -отслабва се?
От днес съм  от Разззз  режимна,дано има резултати Simple Smile

# 470
Аз се старая да следя някакъв приблизителен прием на калории, който да е по-нисък от нужните ми за деня. По сметки в калкулатора на спайдърите, за да не качвам са ми нужни около 1800-1900 калории. Аз се старая да ям не повече от 1500, като мога да ви кажа, че ми е страшно лесно да го правя с НВД ВМ. Даже по едно време ядях около и под хиляда и не съм изпитвала глад. Абсолютно съм съгласна, че ако муам въглени и боклуци в рамките на същите калории ще се чувствам по-зле, по-гладна, ще ми коства усилие и няма да свалям реално или поне ще трупна паласки.
От днес мисля 3-4 дни да ям предимно месо и нещо мазно около него + зеленчук. Без млечни. И яйца май няма да включа, че нещо напоследък адски са ми писнали...не мога да хапна просто. Май преядох с тях и сега основна храна ми се губи:) Хубав ден на всички, а с някои от вас- доскоро!

# 471
Да, с ВМ-НВД по-лесно се постига ситост, затова често се получава и спонтанно намаляване на калориите. Въпросът е да не се стигне въпреки всичко до прекомерно намаляване, защото тогава, както показаха измерванията на кетони на няколко души, въпреки че човекът не чувства глад заради многото мазнини, за организма това е състояние на гладуване и той започва да повишава теглото. Разбира се, ако стабилно се свалят килограми и не се чувства глад, това е супер. Но с ВМ-НВД може да се отиде и в другата крайност.

# 472

че то само от маслото можеш да си направиш калориите за деня, без друга храна
при мен мантрата 'яж, за да отслабваш' не работи
и от месо хич не отслабвам....
и най-хубавото е, че и да прекалиш, поне не качваш кг

затова рибка, яйца, масло, сметана и зелени зеленчуци  Flutter

Klemy успех както и да продължиш  Peace
запази хубавите неща на диетата,
не яж картофи, ориз и хляб,
манджите ги готви за децата

да си прекарате весело довечера,
следващия път ще се примъкна и аз  Heart Eyes

# 473
Не знам дали е ставало въпрос, но съм забелязала и друго по отношение на т.н. застой Embarassed Отслабването обикновено върви много по-бързо и лесно, когато е въпрос да се свалят наднормени килограми, ама наистина над нормата, и то колкото повече - толкова по-лесно. А колкото повече се доближаваме до "идеалното" тегло, толкова по-трудно става свалянето, какъвто и да е хранителният и двигателният режим. Например жена с ръст 1,70 м, тежаща 90 кг, ще сваля по-лесно, отколкото жена със същия ръст, но тежаща 68 кг и искаща да свали до 60. Във втория случай с ВМ-НВХ може по-ефективно да се намалят мазнините, а с броене на калории ще се намалява общото тегло, т.е. и мускули, не само мазнини. Но е възможно да върви по-бавно отколкото при намаляване на наистина наднормено тегло.

# 474
Смятам, че за отслабващите комбинацията ВМ НВХ + броене на калории и спорт дава оптималните резултати. Иначе се заблуждават хората, които си мислят, че могат да ядат колкото искат, макар и от позволените неща и да свалят, не става така.

# 475
Често става, когато има наистина много наднормени килограми за сваляне, това исках да кажа. Разбира се, не винаги, понякога зависи и от други фактори, примерно заболявания, вкл. ендокринни. А понякога просто е необходимо повече време. Или пък съвсем стриктно следене на количествата белтъчини и въглехидрати.

# 476
Момичета, аз доста се стреснах сега като си видях изследванията.Знам че с нашия режим е нормално сутрин кръвната захар да е повишена и преди 2 месеца беше 5.77 т.е в горните граници.Тогава kamelot обясни, че е нормално. Сега си пуснах кръвна картина и кръвна захар и сега захарта ми е 7.5 при норма до 6.38. #Crazy До колко е нормално да е повишена, какво да правя, посъветвайте ме, моля ви! Направих си изследвания, защото напоследък се чувствам уморена и нямам никаква енергия, сигурно причината е  високата захар, защото всичко друго е в норма.Не знам, уплаших се  Cry

# 477
Наистина не е нормално да е толкова висока Embarassed Сигурно има причина, но нека да се включат и по-разбиращи от мен. Да не би да имаш някакво недиагностицирано заболяване, например на щитовидната жлеза? А и преди години джипито беше казала на майка ми, че ако не е спала добре през нощта по някаква причина, също се получават високи стойности сутрин.

И още нещо: по-информативно е да се направи кръвно-захарен профил - тогава захарта се мери 3 или 4 пъти през деня. Или също да се изследва гликираният хемоглобин - той показва нивата на захарта през последните 2-3 месеца, което също дава повече информация.

# 478
Наистина не е нормално да е толкова висока Embarassed Сигурно има причина, но нека да се включат и по-разбиращи от мен. Да не би да имаш някакво недиагностицирано заболяване, например на щитовидната жлеза? А и преди години джипито беше казала на майка ми, че ако не е спала добре през нощта по някаква причина, също се получават високи стойности сутрин.

Благодаря ти, че се включи по моя проблем  Hug
Не знам за заболяване, не е изключено предполагам Cry Аз тепърва явно ще тръгвам по лекари, както обичам, ужас  ooooh! Ще съм благодарна да чуя мненията на всички ви.  bouquet

# 479
може ли режима да е причина за висока кръвна захар и висок холестерол?

Общи условия

Активация на акаунт