ВМ НВХ - част 51

  • 50 898
  • 743
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 6 425
Да, това е добър източник за първоначална информация, прочети и помисли дали си склонна да се храниш така. Наистина става въпрос за продължителен процес, начин на живот, а не просто диета.

# 451
  • Мнения: 6 425
Момичета, добавих в профила си един блог, който имам от години, но почти не използвам Embarassed В него има стари публикации, които не са толкова интересни, но важното е, че сега сложих там статията на Ана Хален, която преведох, така че може да се намери там - трябва само да се копира и пейства.

А също се сетих, че преди време бях започнала превод на ръководството на Марк за кръвната захар, инсулина и диабета, но си стои недовършен. Сега мисля да се върна към него, да го довърша и да го кача също в блога. Ще дам сигнал, когато стане готов Simple Smile

# 452
  • Мнения: 100
Не знам за вас, но според мен всяко "постепенно" преминаване към нисковъглехидратно хранене е напълно грешно. Или започваш и го спазваш точно, или изобщо не го започваш. Не съм съгласна, че трябва да се намалява постепенно хляба, картофите и ориза, защото дори малкото им количество поддържа пристрастеността към тях. И високия инсулин. Все едно е да кажете на алкохолик или пушач постепенно да спира пиенето или пушенето. Няма да стане. Винаги ще се връща към по-големи количества. Като цяло, високата консумация на въглехидрати води до пристрастяване на физиологично ниво: повишеният инсулин и постоянен глад е точно признак за това. Освен това в пшеницата има няколко вида протеини и опиоиди (упойващи вещества), които водят до зависимост + много други проблеми като възпаления, генетични мутации, химически дисбаланси в мозъка и т.н.

Ако ще спирате тестените, скорбялата и захарта, спрете ги напълно. Ще се получат симптоми на абстиненция, като например леко главоболие, постоянно усещане за фалшив глад, може да има замаяност, нервност. Минават за 3-4 дни обикновено. Всичко това е съпроводено от често пишкане, защото въглените задържат вода в организма, и така се отървавате първо от излишна вода. Важното е да се яде когато човек е гладен - дори при фалшивия глад, докато мине абстиненцията. Организмът сам ще се регулира и ще дава реални сигнали за глад и ситост. И също е хубаво постепенно да се увеличават мазнините при нужда. В началото малко по-постно, докато се свикне. Освен това в организма има няколко хормона, които регулират апетита: инсулин, грелин и лептин. При проблеми с инсулина, другите 2 хормона не могат да фонкционират правилно и сигналите за ситост се объркват. Това се случва дори при "здравословно" хранене с много плодове и пълнозърнести продукти.  Wink

П.П. Има множество проучвания, разследващи зависимостта към чистата захар, включително че причинява така разпространените на последък аутизъм и синдром на разстроеното внимание. Както и, че пшеницата въздейства върху рецептори в стомашночревния тракт и блокира усвояването на аминокиселини и мастни киселини. Кофти, нали! Да не говорим за опасността от прекомерната консумация на "изкуствени" фибри: тези в кутийките кат разните му там трици и зародиши. Те увреждат дългосрочно стомашночревния трат, като благоприятстват развитието на рак на дебелото черво, преплитане на червата (баба ми почина от това, след като 20 години от живота си прекара в здравословно "житно" хранене), безпслодие, импотентност и т.н. ужасии. Причината е, че фибрите обират и попиват чревната лигавица и помитат със себе си бактериите там, като лишават организма от ест. му чревна флора. И оттам започват проблемите. А причината да са толкова модерни сега и "здравословни" е дейността на един американски пуритан, Силвестър Греъм, преди около 150 години, който е проповядвал пълно въздържание от секс и любовни отношение при семейните двойки, и затова открил, че фибрите потискат тези желания у хората. После подел кампания (за да унищожи вредните плътски желания у грешниците), твърдейки, че фибрите са изключително полезни и пречистващи за организма. На всички праведни предписвал веганска диета с много фибри. Негов последовател става Джон Харви Келог, лекар, който основава компания за хранителни продукти от пшеница и фибри. Келог бил доста по-харизматичен от Греъм (на когото е кръстен черния хляб грахам) и така доста повече хора се хванали на въдицата му, ядейки огромни количества фибри и пиещи параифново олио (звучи ли ви като Дюкан?  Wink) Сега "делото" му е продължено от компанията "Келог", която от десетилетия е най-реномираният производител на боклуци от типа на корнфлейкс, мюсли и т.н. гадости.

А ето къде можете да прочетете повече по въпроса: http://www.gutsense.org/fibermenace/fm_intro.html

# 453
  • Мнения: 6 425
Аглика, имаш право за фибрите и за чревната флора, но постепенен преход към НВХ е възможен, зависи от човека Wink Разбира се, че превключването на организма тогава отнема по-дълго време, отслабването се проточва повече и т.н., но пак е възможно, стига да имаш за цел да го направиш, а не пак да се върнеш към високовъглехидратното "балансирано" или "природосъобразно" хранене.

Аз съм писала вече как направих аз - без да съм много ориентирана, реших да започна да намалявам въглехидратите и го направих много плавно, за доста продължителен период. Така ми беше по-леко, а и тогава още се лутах, търсех и изпробвах варианти. Разбира се, тогава изобщо не си поставях определени цели по отношение на килограмите, напротив, оставих се по течението. За мен беше важно аз да се чувствам добре, а не да се придържам към прекалено строги правила и евентуално да не успея да се справя. Постепенно, като видях ползите, намалявах все повече въглехидратите, а увеличавах белтъчините и мазнините. И промените идваха постепенно. Но благодарение на това поне в никой момент не съм се чувствала ограничена, "на диета", потисната, състезаваща се с някого... А това беше важно за мен. Затова разбирам хората, които не могат да преобърнат от раз храненето си на 180 градуса.

# 454
  • Мнения: 100
Аглика, имаш право за фибрите и за чревната флора, но постепенен преход към НВХ е възможен, зависи от човека Wink Разбира се, че превключването на организма тогава отнема по-дълго време, отслабването се проточва повече и т.н., но пак е възможно, стига да имаш за цел да го направиш, а не пак да се върнеш към високовъглехидратното "балансирано" или "природосъобразно" хранене.

Аз съм писала вече как направих аз - без да съм много ориентирана, реших да започна да намалявам въглехидратите и го направих много плавно, за доста продължителен период. Така ми беше по-леко, а и тогава още се лутах, търсех и изпробвах варианти. Разбира се, тогава изобщо не си поставях определени цели по отношение на килограмите, напротив, оставих се по течението. За мен беше важно аз да се чувствам добре, а не да се придържам към прекалено строги правила и евентуално да не успея да се справя. Постепенно, като видях ползите, намалявах все повече въглехидратите, а увеличавах белтъчините и мазнините. И промените идваха постепенно. Но благодарение на това поне в никой момент не съм се чувствала ограничена, "на диета", потисната, състезаваща се с някого... А това беше важно за мен. Затова разбирам хората, които не могат да преобърнат от раз храненето си на 180 градуса.

За това си права, че всеки има различни навици и възприятия. Но според мен, ако някой е готов да направи промяната изцяло, не бива да тъпче с малки стъпки, а да действа от раз. Разбира се, ако не се чувства сигурен, ако знае малко по въпроса или нещо го притеснява, тогава нека преходът да бъде плавен. И въпреки всичко смятам, че категоричната промяна е по-добрият вариант. При мене поне работи. Защото иначе все се въртя в един и същи кръг. Разбира се, ако човек не се интересува от смъкване на килограми, а само от ползи за здравето, може и да напредва бавно и славно, но не мисля, че хранене по веднъж на ден със солети или вафла за всеки случай да не би да навлезеш твърде бързо в режима, е резонно въобще. Или пък с по 1 кг плодове на ден, за да не ти е толкова страшно да ги отказваш като цяло. Едно намаляне на 1-2 плода на ден е достатъчно, за да задоволи желанието за такава храна и да бъде в рамките на режима. Но примането умишлено на количества тестени, да не би случайно по-бързо да се свикне с режима за мене е безотговорно и лоша стратегия.

Настройките, които трябва да се правят трябва да са свързани с количествата зеленчуци например, мазнините също - не всеки може да яде много. Протеините също са важни. Както и научаването да намираш подходящи естествени храни като кокос, авокадо, сурови ядки. С това трябва да се експериментира, а не с поддържаща доза високовъглехидратна храна, защото това никога няма да те изведе от проблемното хранене. Дано го обясних правилно.  Wink

# 455
  • Мнения: X
AGLIKKA , абсолютно съм съгласна с теб
и аз навремето точно така действах, направих промяната от раз
но има хора, на които въгл. са им много скъпи и затова избират плавния преход
или просто ги е страх  в началото, че нали уж "мазнотиите били опасни"

иначе цитираният от теб "специалист" по фибри имал навика редовно да пита колегите си дали знаят  грамажа на всекидневните екскременти  на жените си
 Joy
та един такъв "гений" се е наместил в съвр. псевдонаука за полезността на фибрите

аз също имам пример в семейството как спазването на такива и подобни принципи води до рак на дебелото черво напук на твърденията, че се предизвиквал от мазнини и меса

в онази тема от клюто последно се слага знак за равенство между високопротеинов режим и прием на 50-70% месо и млечни
това - от веганец написано разбира се
изобщо за тези веги-та единствената алтернатива на техния идеален режим е или Дюкан или джънка в шарени опаковки

с 2-3 думи: лека ви седмица
 Hug

# 456
  • Мнения: 94
сирената с растителни мазнини може ли да ги ядем?

# 457
  • Мнения: 6 425
Да, нагласата, че мазнините са вредни, се преодолява трудно Embarassed И при мен беше така. А и бях така свикнала да разчитам на въглехидратите като основна храна, че просто не можех да си представя да изхвърля от раз и тестено, и картофи, и ориз, и сладко. В същото време вярвах, че това е правилният път и че трябва да стигна и до този момент, но предпочетох да е постепенно, за да не се откажа.

Разбира се, свалям шапка на всички, които са успели от раз.

# 458
  • Мнения: 6 425
fyrty, сирената с растителни мазнини са боклук. Никой няма да те спре да ги ядеш, но не са полезни за организма ти, а направо са вредни. Ако търсиш по-нискокалорични варианти, избери поне някакви истински млечни - изварата е по-нискокалорична, котидж също, моцарелата също. Стреми се да купуваш максимално истински и естествени продукти. Природата не слага растителни мазнини в сирената или в киселото мляко, а полезността на растителните мазнини и извън млечните е несъществуваща, няма я.

# 459
  • Мнения: 94
пише, че за рецептата за опалянка трябва и крема сирене.Погледнах  в магазина до нас ,но го водят "Дунавия",това което се маже на филии и пише ,че е от растителна мазнина.Искам да направя рецептата,а незнам какво да ползвам.

# 460
  • Мнения: 6 425
Може Филаделфия, а може да стане и с пълномаслена извара според мен или дори с обезмаслена.

# 461
  • Мнения: 100
пише, че за рецептата за опалянка трябва и крема сирене.Погледнах  в магазина до нас ,но го водят "Дунавия",това което се маже на филии и пише ,че е от растителна мазнина.Искам да направя рецептата,а незнам какво да ползвам.

Мисля, че стандартното "Крема сирене" върши работа. Няколко фимри го произвеждат, не се сещам за имена, но на опаковките им пише, че състава е примерно меко сирене и сол или нещо подобно. Аз използвам дори това на Билла - Клевър. То също май е истинско крема сирене. Иначе не знам какво друго. Може примерно да си вземеш обикновено сирене и да го изкиснеш във водичка без сол. Мисля, че така лесно омеква. И после да опиташ с него. Струва ми се, че може да стане така.

Друг вариант е, ако имаш вкъщи пресни/сурови ядки, примерно орехи, бадеми, лешници или слънчогледово семе, да ги смелиш и да ги използваш като брашно и така да сгъстиш сместа. Ще стане много интересен вкус.

# 462
  • Мнения: 94
имам орехи,да ще пробвам,благодаря   chef

# 463
  • Мнения: 6 425
Можете да видите как Марк Сисън обяснява механизма на развиване на инсулинова резистентност - сложих статията в блога в подписа ми.

# 464
  • Мнения: 564
Аги, интересно беше това за фибрите, не бях и чувала за произхода на тази "незаменима  полезност". Благодаря за инфото.
Относно преминаването към режима, според мен собствената убеденост в правилността спомага доста за отказа от въглехидратите дори и от раз. Поне при мен точно така проработи. Но ми трябваха 2 години "следене от близо" за да проумея и осъзная, че не трябва да ме е страх от мазнините и че въглените са враг на моето тяло. И то като ти прищрака в главата и после е много лесно  Crazy

Fyrty, аз крема сиренето за опалянките си го забърквам така - пълномаслена извара, сирене, кисело мляко (поне 4.5%) в съотношение 2:1:1. За рецептата - към 80 гр от тази смес, добавям 20гр масло. С купешко Филаделфия (но не обезмаслено) стават една идея по-пухкави.

W'A'S'P', още ли кипят страсти там?! Представям си що глупости са изписани...! ooooh!

Айдееее, утре свирим сбор! Последни включвания?

ШоколадчеHug

Общи условия

Активация на акаунт