Отговори
# 15
За да не стават празни полемики, моля, нека модераторите да изтрият темата. Явно нещата ще се решават по друг начин.
 Само бих попитала хората, които  намират това за нормално, какво бихте направили, ако снимките на вашето дете се разпространяват в нет пространството безконтролно, а виновните отказват категорично да прекратят, а и на законите в държавата не може да се разчита....?
Благодарим на всички за подкрепата!

Аз съм една от тези, които разгледаха във фейсбук снимките още преди да бъде пусната тази тема. Прекрасни са!!!!!
Аз лично бих се гордяла хората да видят детето ми в народна носия на такъв фестивал!!!!!!!!
Не виждам никаква причина (освен авторско право) тези прекрасни снимки от това прекрасно събитие да стигнат до повече хора.
Не виждам никаква причина за параноята на авторката....
Освен ако всъщност не иска точно това - да покаже прекрасните снимки на повече хора. С този линк... И който не ги е виждал, вече ги видя. И им се възхити! Simple Smile))

# 16
  • където ми харесва
За да не стават празни полемики, моля, нека модераторите да изтрият темата. Явно нещата ще се решават по друг начин.
 Само бих попитала хората, които  намират това за нормално, какво бихте направили, ако снимките на вашето дете се разпространяват в нет пространството безконтролно, а виновните отказват категорично да прекратят, а и на законите в държавата не може да се разчита....?
Благодарим на всички за подкрепата!
Ако не искам децата ми да бъдат в публичното пространство-няма да ги водя на такива конкурси, където шанса да бъдат снимани и да се появят в интернет е 100%
Второ, по този начин, ти правиш реклама както на страницата, където са качени снимките, така и на въпросния конкурс.
Трето-ти също разпространи снимките, без да си попитала всички участващи в тях, дали са съгласни.
Четвърто-колко луд трябва да си, да навлечеш вълнена носия на малко дете, при все че навън е 40 градуса?
Нямам нищо против такъв конурс, но не в разгара на лятото...не бих го причинила на децата си, никога!

# 17

...Авторските права приналежат на сниманите лица и авторът, т.е. фотографът....

Това не е вярно. По-горе съм цитирала закона.

Човек има право да решава къде ще се публикуват снимките му. По твоята логика, ако професионален фотограф ме снима, без мое разрешение, гола на плажа, има право да ме лепне на първа страница на вестник. Не, няма. Затова и дейността на папараците е нелегална.
 ОТДЕЛНО  на събития, концерти и т.н. има едни скрити клаузички, където " се съгласяваш всички твои снимки на територията на събитието" да се разпространяват от организаторите както те намерят за добре.
 Пример: Репортерите по улиците са длъжни да питат дали могат да те снимат, преди да пуснат камерата, а не да те нападат с микрофона.

Всичко останало е нарушение на личното пространство.

Не по моята логика, а по това, което е записано в закона!

Репортерите по улиците като снимат, често се случва да покажат някой, който отказва да говори пред микрофоните им, но все пак го излъчват!
И когато по телевизията има репортаж, хората, които си минават по улицата случайно и попадат в кадър, мислиш ли, че ги питат дали може да си излъчат записа?

# 18

Съгласно закона, нарушение няма, защото:
(2) Съгласие по ал. 1 не се изисква, когато:
1. изображението е било направено в хода на обществената дейност на изобразеното лице или на публично или обществено място;
Но... има снимки на моите деца от публични събития, които се разпространяват в нета, вкл. в сайта на една от софийските общини. Нямам проблем с това. Били са там, снимали са ги с много други хора. Толкова.
Наша семейна снимка, свалена от мой албум в нета и направена, качена и т.н. от самата мен, преди години се появи в жълт вестник под фалшиви и сходни до нашите имена. След посещение на съпруга ми и на адвоката ни в издателството получихме писмено извинение и обяснение как неправомерно са откраднали /буквално/ снимката ни. Т.е. получихме морално обезщетение. Предлагаха ни материално, но нямахме желание да търгуваме със случилото се. Вестникът отдавна не съществува, нито редакцията...

# 19
  • Ямбол
Когато сте си качили снимките, някой пита ли ви за съгласие?
Мои снимки във фейсбук що няма? Имам предвид, такива, които аз съм правила, иначе такива, на които присъствам сигурно има, но не ми дреме. Моите личните си стоят за мен и само аз решавам на кого да го покажа. Вие като сте ги качили в блатото, сте се съгласили да си правят с тях каквото си искат, който си иска и за каквото си иска.
Утре пак си качете децата там.

# 20
 Диамнантче, хората, минаващи случайно по улицата не са център на вниманието, появяват се за няколко секунди, предавания от типа на Господари на ефира наистина вършат хубава работа, когато някой си заслужи да го показват, но този някой, ако е невинен( щото после, ако е виновен е малко нагло, де да знам) могат да заведат дело срещу тях. Да, цитат от законите, които имат също толкова свои противоречия.

Чл. 32 ал. 2 КРБ Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Конституционно право е човек да определя къде да се появява. Конституцията е основният български закон и всички останали слева да се съобразяват с него.

# 21
Нямам нищо против такъв конурс, но не в разгара на лятото...не бих го причинила на децата си, никога!

- Детски фестивал "Приятелство без граници" - м. май
http://www.sliven-news.com/index.php?option=com_content&view … news&Itemid=3

- Младежки фестивал "Фолклор без граници"- м.юни
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=264204

- Празник на гърнетата - м.юни
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=190903631038409&set= … ype=1&theater

Фестивали през Август
http://www.festival359.com/Festivali-Avgust/

Последна редакция: чт, 30 авг 2012, 20:37 от Анонимен

# 22
  • където ми харесва
И? С каква цел ми го показваш? За да знам, че това не е единствения конкурс, фестивал и прочие, който се провежда през лятото ли?
Да, за мен не е приемливо деца от 1 до 5-6 годинки, да бъдат обличани във вълнени носии, когато на теб ти се иска да си чисто гол, защото не се трае от жега....това си е мъчение. Съжалявам, ако ви звучи ненормално...

# 23
  • в моя гьол
Благодаря на авторката на темата за линка към снимките в първия пост.
Напълни ми се душичката с красота.
Не съм по темата, но си мисля друго.
Кой ли пък го знае сайта на фестивала... Не знаех, че се провежда такъв фестивал. Не срещнах по медии никъде реклама на събитието. За него разбрах от снимки на моя позната във фейса. Сигурно куп други незнающи като мен по този начин са разбрали за това хубаво събитие, което сигурно ще посетят, ако се провежда ежегодно.
А децата - те са прекрасни.
Губи ми се по трасето причината, тази красота да остане скрита за света.

# 24
Adellle,
Конкретно обсъжданите снимки са от фестивал в Жеравна, където релефът е с ясно изразен планински характер и е със средна надморска височина 650 м. Най – високите температури са през месец юли – 31.2° C.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0
Прогноза за времето в Жеравна: http://vremeto.bg/city.php?city=504

, защото не се трае от жега....това си е мъчение.

# 25
Аз пък не разбрах призива "Помогнете" в заглавието на темата.
Снимки на моята дъщеря правени по време на балетен спектакъл бяха разпостранени във ФБ от една майка на друго дете. После от втора, от трета ... Ако дам линк ще помогнете ли?  Mr. Green

# 26
...
  Чл. 32 ал. 2 КРБ Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Конституционно право е човек да определя къде да се появява. Конституцията е основният български закон и всички останали слева да се съобразяват с него.

Това е така, но пак трябва да почетеш малко повече.
Чл. 32 ал. (2) КРБ е норма, която се отнася пряко до наказателния процес и по-точно до веществените доказателствени средства (ВДС), изготвяни по реда на НПК и ЗСРС.

Тоест, не може да бъдеш следен, фотографиран и пр., в случай че тези неща се използват като улики срещу теб! Та, отново, навсякъде на обществени места могат да си те снимат и разпространяват, без да можеш да кажеш нищо по въпроса.

# 27
Чл. 32 ал. (2) КРБ е норма, която се отнася пряко до наказателния процес и по-точно до веществените доказателствени средства (ВДС), изготвяни по реда на НПК и ЗСРС.

Тоест, не може да бъдеш следен, фотографиран и пр., в случай че тези неща се използват като улики срещу теб! Та, отново, навсякъде на обществени места могат да си те снимат и разпространяват, без да можеш да кажеш нищо по въпроса.

Извинете, но и по време на изпити студентите рядко успяват да изсмучат от пръстите си подобна глупост. Предполагам сте го копирали дословно от този сайт с авторитетно име "фото-култ".  Crazy

http://photo-cult.com/articles/law/p2.php

# 28
...

Това е така, но пак трябва да почетеш малко повече.
Чл. 32 ал. (2) КРБ е норма, която се отнася пряко до наказателния процес и по-точно довеществените доказателствени средства (ВДС), изготвяни по реда на НПК и ЗСРС.

Ще си направя труда да се занимая с неграмотността ти: КРБ се отнася до всеки един жител на Република България и в случая: Човек може да бъде заснеман ТОЧНО КОГАТО ИМА СЪМНЕНИЯ за извършване на незаконна едйност от негова страна, а не обратното.  Точно защото могат да се използват като улики срещуъ теб. Не мога да повярвам как не го проумяваш: Няма закон в България, който може да противоречи на Конституцията, тя затова е Конституция. Остави се да те снимат, като искаш, и не търси правата си, но не агитирай останалите към неграмотност.

# 29

Извинете, но и по време на изпити студентите рядко успяват да изсмучат от пръстите си подобна глупост. Предполагам сте го копирали дословно от този сайт с авторитетно име "фото-култ".  Crazy

http://photo-cult.com/articles/law/p2.php

Всъщност копирах дословно от друго място, но едва ли това има значение.

Ясно обаче си спомням една публична лекция, на която именно това се обсъждаше от юристи. И те точно това изтъкваха.
Това се и опитвам да обясня- че човек не е защитен по никакъв начин от това да бъде фотографиран без неговото знание и съгласие, когато се намира на обществено място. Дали това ни харесва или не е съвсем отделен въпрос.

П.С. Замисляли ли сте се някога, на колко снимки на други хора сте попадали? А на колко ваши кадри има лица, които не познавате и след това качвате в интернет пространството?
Съжалявам, но на обществени места няма защита на личния живот, ако ще не Конституционно право да е, ами изначално дори.

BloodRed Cherry, преди да ме коментираш и да ме определяш като неграмотна, ти препоръчвам да се запознаеш със значението на тази дума и да изчетеш поне Конституцията и закона, който посочих по-напред. И не ми обяснявай, че агитирам, защото е безумно!

Общи условия

Активация на акаунт