Как се справяте с боледуванията на децата си на ясла/градина - обмяна на опит

• 48 665
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
Да ви попитам какво мислите за ваксината Синфлорикс? Дъщеря ми не е ваксинирана, а за децата, родени след 01.01.2010 е задължителна. Според нашия педиатър е добре да я сложим.

И нашата педиатърка я препоръча на времето и ваксинира дъщеря ми. Спомням си, че нямах никакви колебания за тази ваксина след като разбрах, че предпазва от стрептококова бактерия, която причинява менингит, отит и пневмония. Отитите са най-чести при децата до 5-годишна възраст.
Мисля, че не напразно включиха и тази ваксина в задължителния имунизационен календар.
Когато ние я слагахме преди няколко години, се поставяше на децата до 2-годишна възраст, сега може да са я подобрили и да се поставя до по-късна възраст, не знам. Щом педиатърът ви я препоръчва и за 3-годишната ти дъщеря, сигурно е така.   

# 586
Нашия гърлен секрет излезе и  се оказа че имаме бактерияЕшерихия коли в гърлото???!!!! Shocked Чувалили сте подобно нещо ?

Да, ние сме имали. И аз бях много учудена. беше на година и половина, когато я изолираха. Пихме антибиотик, Лимфомиозот също.

Ами тази бактерия на вас създаваше ли ви някакви здравословни проблеми- червено гърло, кашлици и т.н. ?

Нашия нос още си похърква.Вчера мялко  взе да кашля, ама днес няма  кашлица  Rolling Eyes

# 587
Да ви попитам какво мислите за ваксината Синфлорикс? Дъщеря ми не е ваксинирана, а за децата, родени след 01.01.2010 е задължителна. Според нашия педиатър е добре да я сложим.
Aз съм за,ние също я бихме въпреки,че не беше задължителна.

Не са ли вече големи децата за нея?
Когато преди година се чудех за пневмококова ваксина и се рових да чета, останах с впечатлението, че Синфлорикс се слага на по-малки дечица до 2-3 г. След 2-3 г. по-често слагат Превенар, но само еднократно. След 5 г. и на възрастни слагат Пневмо 23. Нашата педиатърка препоръчваше Пневмо 23, но аз така и не се реших да  ясложим. Ето сега пак се замислих....

# 588
Нашия гърлен секрет излезе и  се оказа че имаме бактерияЕшерихия коли в гърлото???!!!! Shocked Чувалили сте подобно нещо ?
Да, ние сме имали. И аз бях много учудена. беше на година и половина, когато я изолираха. Пихме антибиотик, Лимфомиозот също.
Ами тази бактерия на вас създаваше ли ви някакви здравословни проблеми- червено гърло, кашлици и т.н. ?

Не, никакви. Излекувахме я и забравихме.

Когато преди година се чудех за пневмококова ваксина и се рових да чета, останах с впечатлението, че Синфлорикс се слага на по-малки дечица до 2-3 г. След 2-3 г. по-често слагат Превенар, но само еднократно. След 5 г. и на възрастни слагат Пневмо 23. Нашата педиатърка препоръчваше Пневмо 23, но аз така и не се реших да  ясложим. Ето сега пак се замислих....

Да, и аз така знам.
И аз много се чудя. Единия ни педиатър е За, другия обаче казва, че няма вече никакъв смисъл да се слага, защото нямало да създаде нужния имунитет.

# 589
  • София
За синфлорикса - доста се чудех, защото когато разбрах за него можех да сложа само еднократната доза. Да, обаче една приятелка говорила с пулмоложка и тя казала, че няма данни, че едрократната доза  създавала нужния имунитет  /колко е вярно не знам, но не сложих/ Педиатърка ни по принцип е против ваксините....Една приятелка пък сложи - Преванар преди да тръгне детето й на ДГ е скапа се да боледува - то не беше стрептокок пневмоние, мораксела, стафилокок ауреус...и някаква бактерия дето не я помня, но беше  много опасна...и доста агресивна...

Последна редакция: нд, 07 окт 2012, 17:01 от EmiR

# 590
Записвам се да следя темата....
В яслата влизахме 3 пъти в болница с бронхиална астма. От 10 месеца давам "Сингюлер" и "Флексотид", като за този период е боледувал само веднъж от зачервено гърло (което бързо лекуваме с гранофурин).
Но сега сме вече на градина и струва ми се, тежка зима ме очаква....

# 591
  • на последния етаж
Пред мен е брошурата на Синфлорикс, която ми даде лекарят. Цитирам: "При деца на възраст 2-5 години се прилагат 2 дози Synflorix, през интервал от най-малко 2 месеца между тях." и още: "Родени през 2007-2009 година. Те също трябва да бъдат защитени от пневмококови инфекции."
Следващият път ще говорим колко струва въпросната ваксина и ще я слагаме.

# 592
  • София
1. Какво представлява Synflorix и за какво се използва
Synflorix e пневмококова конюгатна ваксина. Вашият лекар или медицинската сестра ще инжектират тази ваксина на детето Ви.
Тя помага за предпазване на Вашето дете, което е на възраст от 6 седмици до 5 години, срещу:
бактерия, наречена ‘Streptococcus pneumoniae’. Тази бактерия може да причини сериозни заболявания, включително менингит, сепсис или бактериемия (бактерии в кръвния ток), или инфекция на ушите и пневмония.

Това е от листовката, а след 5тага година не предпазва така ли? newsm78 Т.е не се изгражда имунитет...няма реимунизация след 5та година...или нещо не съм разбрала?

И още нещо намерих, пак, но в друга листовка...

Основания за одобряване на Synflorix?
Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба (СНМР) отбелязва, че отговорът на имунната система към Synflorix е сравним с този на сравнителната ваксина, която вече е одобрена за профилактика на деца срещу S. pneumoniae в ЕС. Комитетът също така отбелязва, че Synflorix съдържа допълнителни полизахариди от типовете на S. pneumoniae, които са отговорни за заболяването в Европа. Поради това СНМР заключава, че ползите от Synflorix са по-големи от рисковете за активна имунизация срещу инвазивни заболявания и остър отит на средното ухо, причинен от S. Pneumoniae, при бебета и деца на възраст от шест седмици до две години. Комитетът препоръчва на Synflorix да бъде издадено разрешение за употреба.

# 593
Как преценявате да пуснете детето си на ясла...всмисъл , днес сутрината бях ви споменала , че кихна и имаше гадни зелени сополи , но след това вече нито е кихала нито нищо , добре си е,само прикашля от време на време слабо със суха кашлица , но това е отдавна и взех да си мисля , че и стана като навик.бях решила утре да не я пускам , ей така да изчакам, но сега се чудя дали да я пусна newsm78 на персонала ще кажа , че заради семейни причини няма да ходи , няма да искат бележка , може да правят физиономии , ама какво да им направя...как да постъпя

# 594
И аз да кажа на моята дъщеря и е сложена Превенар- два приема, веднъж на 8 или 9 месеца беше и веднъж на 1.3 или 1г.4 месеца беше, е да си кажа и аз, че се скъса да боледува в яслата, за една година дали и се събира един месец ходене на ясла и в болница влизахме с пневмония март месец, след, което беше спряна от яслата до септември месец  тази година, когато тръгна на градина и отново се разболя. Sad

Евита аз и преди съм казвала, че ако моето дете е със зелени сополи не бих го пуснала,но много майки си пускат децата, ако не кашлят и не кихат,но са със цветни сополки, да ама моето от  цветните сополи, получава пристъпни кашлици,  ето и тази седмица беше така и само антибиотика я оправи, но утре ще кажа на госпожите, да следят внимателно дали идват деца със зелени сополи да ги връщат/защото вече видях в групата и дете със зелени сополи предходните седмици, а то е достатъчно да зарази и други деца, ето и ние бяхме със бактериални сополи и кофти кашлица, дори трахеята си беше разранила от кашляне 10 дена/,не вярвам да ги върнат, но все пак да си кажа, защото моето ако е със зелени сополи на градина,всички ще го разберат,че е болно понеже кашля много лошо всеки път щом има сополи и няма как да я пусна да мине между капките/но тихичко си признавам, че ако и се разминаваше само със зелени засъхнали сополи вътре в носа, сигурно и аз щях да си я пускам/!

# 595

Тя(синфлорикс) помага за предпазване на Вашето дете, което е на възраст от 6 седмици до 5 години, срещу:
бактерия, наречена ‘Streptococcus pneumoniae’. Тази бактерия може да причини сериозни заболявания, включително менингит, сепсис или бактериемия (бактерии в кръвния ток), или инфекция на ушите и пневмония.

За Пентаксим:
"ПЕНТАКСИМ се прилага за предпазване на деца от дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит (детски паралич) и от инвазивни инфекции, причинявани от тип b на бактерията Haemophilus influenzae (менингит, инфекция на кръвта и др.) при деца от 2-месечна възраст нагоре. Ваксината не предпазва от инфекциозни болести, причинявани от други типове Haemophilus influenzae, нито от менингит с друг произход."

Замислих се дали двете ваксини се припокриват по отношение на менингита. Не разбрах Синфлорикс от кой тип менингит предпазва. При Пентаксим е уточнено, че става въпрос за тип B.

Децата ви имали ли са реакция от ваксина по-късно във времето? На моето дете от 2-годишно започна да му се подува почти всекидневно  едно и също място на едното краче, където са слагани ваксините. Сърби го доста. По някое време преминава и после пак се подува и го сърби ужасно. ЛЛ се смее на предположението ми за постваксинална реакция, но пък и не ми предложи решение на проблема. На какъв ли специалист бих могла да го заведа? Може би дерматолог?

# 596
Тя няма никакви сополи , а само веднъж като кихна сутрината имаше.иначе ако си течаха без да се замисля нямаше да я пусна , но сега нещата са други...само веднъж се случи...абе май добре и утре да сме си вкъщи Thinking

# 597
Вие говорили ли сте с госпожите от вашата детска градина/ясла, че искате да се засили контрола на децата-в смисъл да не допускат болни деца, да ги преглеждат по-стриктно....Защото на мен ми иде такава реч да им дръпна, но се притеснявам, че след това моето дете може да го отнесе. В ДГ на моя приятелка, за да не се стига до 'неприятни' последици са се разбрали, ако някоя майка забележи дадено дете да е видимо болно-да иде при медицинската сестра и да каже кое е.....това много като доносничество ми идва, но ако това ще е начина, и аз така ще постъпя. Аз тотално се изнервих с тия болести, само седя и се ослушвам да се изкашля някой около нас или да кихне. Сутринта предупредиха, че идвал вече новия грип, колко тежък и смъртоносен бил...искрено се надявам да преувеличават, както само нашите телевизии го умеят  Rolling Eyes

# 598
Нашия нос малко похърква и снощи пак ми се закашля на няколко пъти,но през нощта не е кашлял, сополи не текат, изглежда здрав и го пуснах на ясли пък да видим.

Мами вашите бележки за контакт, които даваме когато детето е отсъствало повече от 10 дни имат ли изходящ номер, че днес пак ми казаха , че трябвало да има такъв, а аз колко бележки съм носила и до скоро нямаше такова изискване.

И друго, имат ли децата ви синя здравна книжка? На нас ни поискаха такава като ходихме на дежурен кабинет миналата неделя.До сега не ни бяха искали, ани се е случвало да ходим  доста пъти на дежурни кабинети .

Ооо , и на мен колко пъти ми е идело да се разпрявам.Един път ( поредния път, в който детето се разболя след 3-4 дни на ясли) отидох и питах- какво става, защо детето ми е постоянно болно,  тука болни деца  в групата има ли ? Естествено отговора беше- а не нямаме болни, ама като усетим някое дете ,че е болно и докато  дошли родителите да го вземат....А аз сама с очите си друго видях- сутринта водя моя на ясли и едно дете  в същото време  го водят, ама кашля хубаво- пускат го в групата.Следобед  взимам малкия и пак улучвам да вземат същото дете в момента и лелята излезе и каза на майката, че детето и кашля много, утре да не го водила на ясли .Значи усетили са я , но не са се обадили  на майката да го пребере, ами и казват чак като дойде да си  го вземе - еми то през това време вече е позаразило някое друго дете !

# 599
тази сутрин не успях да заведа щерката на градина и да говоря с госпожата, но мъжът ми я е оставил и е чул детенце от нашата група,което много е кашляло- е какво сега да направя, като я взимам ще им кажа и ще говоря сериозно с тях, моята също се прокашля, защото и е разранена трахеята,но доктора каза,че не е заразна и  така може да си прокашля така още 2 седмици , няма сополи,  и дано  междувременно не си лепне нещо ново! Peace

Общи условия

Активация на акаунт