Прием в детски градини в Пловдив - 4

• 43 389
  • 774
  •   1
Отговори
# 510
  • Пловдив
Аз пък много се надявам тези точки да си останат. Така е редно да бъде... но е нормално тези, които не ползвате това предимство, да се дразните.
Давам конкретен пример. Имам позната, която е госпожа в ДГ и има дете в градинска възраст. Когато е втора смяна е до 19,00 часа. Баби няма в града. Мъжа и дава дежурства по 24 часа. Ако не може да си запише детето в същата детска градина, как би могла да го взима, като повечето градини са до 18,00-18,30 ч.
Друг е въпроса дали точките, които се дават, не са прекалено много, но според мен трябва да има някаква привилегия в този случай.

Повечето родители са в това положение-няма кой да им взима децата,а са до 19 часа на работа.Докато се доберат до градината станало 19.30 часа.Т.е няма как да хванат раб време на градините.Точките не се дават само за конкретната градина,а за всички градини на територията на Община Пловдив.

гледала съм много добре
не сме от града за това се обърнах към вас но явно не сте  много дрожелюбни

Това,че не сте от града какво значение има.Детето ти ходи на ясла в Пловдив и тук искаш да е на градина.
Аз няма как да ти обясня къде да гледаш критериите,защото не съм се регистрирала в системата.Но съм сигурна,че ги има.Разгледай по-добре

Съвсем отделен е въпроса в коя ДГ си спазват работното време и стоят до 19 ч - аз един единствен път съм си позволявала да отида да си взема детето от градина в 18 часа, като в интервала между 17.30 и 18ч два пъти ми се обадиха да побързам, защото детето ми било последно. Намерих дъщеря си облечена и обута на двора и и бяха обяснили колко е срамно, че майка и я е забравила  #2gunfire

И това е така.Бързат да си тръгнат и охкат и пъшкат,сякаш не са дошли на работа в 12 часа.
За щастие не във всички ДГ е така

# 511
Не знам къде ги видяхте тези толкова много хора, които са до 19,00 ч. и нямат баби. Това което аз виждам в нашето ОДЗ е коренно различно. Аз работя до 17,30. Вчера отидох в градината преди 18,00 часа и си взех децата последни в цялата градина. Госпожите винаги ме успокояват да не се тревожа, като им се извинявам, че съм закъсняла, защото те и без това били длъжни да стоят до 19,00 часа, дори да са си тръгнали всички деца. Единици са тези, чиито родители работят и двамата, че и до късно, за което говори факта, че ви гледат накриво, ако отидете в 18,00 да си вземете детето.

Виждаш начините, по които хората са си решили проблемите, не самите проблеми. Естествено, че никой няма да си остави детето в градината до нощите, нито пък всички имат възможност да напуснат работа.
Услугата "прибиране на дете от градината" е доста разпространена и е между 300 и 350 лв/месец. Много от познатите ми я ползват. Така, че всеки намира начин да се справи Wink.

# 512
Да, ако взимаш 500-600 лв заплата точно 300 ще даваш някой да ти взима детето от градината  ooooh! При все, че работното й време е до 19  Crossing Arms
То и аз искам да си тръгна от работа в 4 ...

Лошото е, че насаждат вина у децата  Rolling Eyes

Синът ми винаги е взиман от градината към 17 .. Един път бях закъсняла (до към 17:45) и госпожата ми направи забележка, че не можело така всеки ден в 17 да го взимаме, а сега като съм закъсняла много се бил притеснил и чак се разплакал  newsm78
Дали едно дете на 3-4 г. знае колко е часа.. че да прецени колко съм закъсняла Wink Или госпожата му е казала нещо, че през детето да "изнуди"родителя да не закъснява толкова  Naughty

Когато имаха възможност майка ми и баща ми са го взимали и към 16:30 .. За щастие изкара само 2 години в градината, че хич не я харесваше (най-вече заради следобедния сън  Twisted Evil).

# 513
  • Пловдив
Аз не ходя на работа, но детето си в 16.30 от градината не го взимам. Имало е случаи да отида към 16.30 и да се окаже, че закусват. Дори лятото излизат на двора към 17 часа. Как аджеба да съм го взела преди този час, че да не е последно, като дворът е пълен с деца и и след този час......живея на три минути път от градината и виждам като се прибираме с дъщеря ми от разходка, че и в 18 часа има немалко деца. Работното време е до 19 часа.

Относно предимството, вече съм коментирала и в другата тема. Ако не вземат детето на една учителка, тя трябва да напусне работа да го гледа или да наеме човек да гледа нейното дете, докато тя гледа нашите деца. Сори, ама не съм съгласна.  Stop Естествено, че трябва да има гаранции, че четири години децата на учителките, ще ходят на градина, все пак майка им ще гледа други деца  40 години преди да се пенсионира. Да, може да ги пратим да копаят на полето детските учителки, като не им харесва това, което са избрали за професия, но не е решение на проблема. При всички професии ги има привилегиите на работещите в съответната област, но навсякъде са обявени публично.  Peace

# 514
razel-dazel, и аз мисля че трябва да има предимство, но то да е само за родители - баща и майка, работещи в ДГ -съгласна съм с теб 100%. Баба, леля...чичо...няма нужда.

Що се отнася за извиването на ръце на родителите, за сега сме в ЦДГ Зорница, там до сега не се е случвало да правят проблем, щерката я прибира съпругът ми към 17.50-18.00, повечето пъти е била последна (от яслата така си караме), но никога не са правили проблем или забележка. На нея ѝ харесва да е там, и ако сме я взимали някой път по-рано, особено като е топло времето и са на двора, се сърди, че не си е играла с децата.

Аз лично, не бих оставила нещата, ако някой си позволи да каже на детето ми че сме го забравили, зарязали, или да му обяснява как майка му и баща му не го обичат, щом е последно. Бих се оплакала на директорката и в "Закрила на детето" ако трябва. Като педагози, би следвало да им е ясно, как действат на детето такива мисли и внушения. В крайна сметка, работното време е до 19.00.

# 515
puhi-duhi,  ако нямах баба насреща щях да плащам и още как. Много рядко успявам да си тръгна от работа преди 20ч. Имам приятелки, които поне по два дена всяка седмица са в командировка , а нямат никакви роднини в града. Познай дали не плащат за почасово гледане Peace.

razel, напълно съм съгласна с теб. Че дори и за бабите. По-добре ли ще е една детска учителка да се пенсионира по-рано , за да гледа само своите внучета?

При нас никога не са правили проблем за късно взимане. Наистина в 17ч. тепърва излизат да играят.

# 516
Е за толкова работене, едва ли е 500-600 лв заплатата, нали  Wink
То е ясно, че всеки си намира начина Simple Smile

Но никак не намирам оправдано, защото учителките работели до 7 .. да им взимат децата с предимство. Моята майка като е декан, защо не ме взимат с предимство студентка примерно  Mr. Green

А и много други професии работят до 7 вечерта (ето писаха и по-горе) - за тях кое е по-различно? Кой да им гледа децата...
Тъпо е  Crossing Arms

# 517
  • Пловдив
Не схващам връзката между предимството и работното време.  Thinking Аз лично смятам, че поради факта, че една детска учителка е посветила живота си на децата, има право с предимство нейното дете бъде прието в градината. Не искам да коментирам професионалните качества на всички учителки, нито отношението им, нито заплатите им......ясно е, че на за всички това е призвание, но пък няма как де се диференцират тези неща.  Peace

Ако аз съм детска учителка и моето дете остане извън градината.....ами няма да ми е изобщо приятно и не, не го намирам за справедливо. Това са само четири години все пак. И колко са тези деца. Не на всички учителки децата са на възраст за градина. Някой са студенти. Как са приети.....това вече не ме интересува. Все пак има разлика от тригодишно, до осемнадесетгодишно. Второто предполага и разни други умения и знания, освен родител преподавател.  Crossing Arms

# 518
  • Пловдив
 Конституцията ни гарантира или поне би трябвало да гарантира да не се допускат никакви превилегии, основани на обществено положение.
Факт е, че административен съд е решил, че текстът за превилегирован прием на децата на персонала е дискриминационен. Така стоят нещата.
Защо да не е справедливо децата на учителката да имат равен старт с децата на лекарите на децата ни, които работят и нощем, и на празници и очакваме винаги да са на разположение?
А ако майката е касиерка в магазин и работи на 12 часови смени, на минимална заплата и се прибира по нощите, когато детето и отдавна е заспало /защото дори и кварталните магазини, за да са конкурентноспособни работят до 10 вечерта/, то тя не заслужава ли детето и да бъде прието в ДГ ?
Въпреки че според мен, вероятността децата на персонала да останат под чертата е нулева, защото дечицата с еднакъв брой точки, ще влязат с жребии и още преди да стартира системата, се шушукаше за въпросните жребии.
От друга страна, превилегиите на едно детенце на учителка ще започнат след като влезе в ДГ. Винаги това ще е детенцето на колежката Х, то самото ще усеща, че е по-специално, винаги ще е на първия ред на представлението на кукления театър, ще пътува на първата седалка на зеленото училище, на тържеството няма вероятност да играе храстче...

# 519
  • Пловдив
То по тази логика и това, че се дават 5 точки за жители на Пловдив и 7 точки за жителство в адм. район също си е дискриминация Crossing Arms
Аз лично родом не съм от Пловдив, живея от 10 години тук, но бях регистрирана само по настоящ ядрес в града... Е, от това лято вече съм с постоянен адрес тук, защото на малкия постоянния адерс се водеше при моите родители, които не живеят в града Rolling Eyes Нищо, че баща му си е кореняк пловдивчанин - нямаме брак - детето се води на мен hahaha

...Нямаме роднини работещи в детски заведения, но и според мен е редно децата на персонала да са с предимство Peace

# 520
razel, разговорът тръгна от поста на Ket_G, която изтъкна като причина за ползване на това предимство късното работно време.

# 521
  • Пловдив
Момичета, помагайте, моля.

Нещо не мога да разбера това ел. класиране. Кажете в крайна сметка до кога е срока за кандидатстване за набор 2010 г. Т. е. сега септември ще е приема. Не мога да разбера какви са тези дати, които излизат на календара отстрани - 10.01 краен срок и т.н. - аз така както го чета 2012/2013 - това за предни набори ли е?

# 522
  • Пловдив
За набор 2010 калсирането ще е на 22 май. Peace
Срока за подаване на заявление по нтернет - 19 май Peace
Срок за подаване на документи при директора на ДГ от първо желание - 30 април Peace

# 523
  • Пловдив
Да, благодаря ти, и аз уж го разбирам така, но за момент се заблудих, че нещо ще изпусна срока. Благодаря още веднъж!

# 524
  • Пловдив
Чакайте, че нещо се обърках и аз - на заявлението на моята щерка пише -
 класиране 2013/2014 - 1 Май

Набор 2010 е - така е, нали? При подаването ми излязоха 2 опции - пишеше нещо като 2012 януари и 2013-2014 и аз избрах второто

Общи условия

Активация на акаунт