Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3

• 36 328
  • 755
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте! При местна упойка Ubistesin трябва ли да хвърлям първата кърма?

Активните съставки на Ubistesin са Articaine и Epinephrine. Според http://www.e-lactancia.org/ (сайт за лекарства и влиянието им върху майчината кърма създаден от Педиатричния екип към испанската болница Marina Alta, Denia (Alicante, Испания)) и двете съставки на лекарството са съвместими с кърменето и са определени като ниво на риск 0.

# 211

благодаря ти много за отговора!!!!
днес изоб6то не осе6там гурдите си да се пьлнат не са твьрди,с помпата не озцеждам почти ни6то слагам го на гьрдите преди всяко ядене което е на 2ч-2,30мин.,тоагава ми давам по 60лм аптамил,залагалка давам когато се е нахранило и започва да спи но мрьнка,течности да давам педиатарката ми изписа глукоза 5% по 100-150лм на ден за жьлтеницата нз кое вече е правилно!когато го сложа на гьрдара не иска да суче повече от 5 мин на гьрда ,преди6ните дни когато позакьснея с яденето започва да тече кърам от тях а сега не!тои след като яде заспива нз кка да го храна на 1ч-или на 30 мин как да го направа да го буда ли

Здравей Mirados,

Чудесно е, че бебенцето ти има желание да суче и че се опитваш да търсиш допълнителна информация за установяване на добра лактация.

Казваш, че храниш бебенцето си на 2, 2 и половина часа като храненето започваш с кърмене, а после добавяш около 60 мл АМ. В същото време добавяш към приема му на течности и около 100-150 мл глюкоза.

Честото кърмене е оптималният начин да се преодолее физиологичната жълтеница, защото колкото повече кърма поема бебето, толкова повече изхождания има то, а излишният билирубин, който се появява от разпада на червените кръвни телца през първите дни от раждането на бебето, се изхвърля основно с изпражненията и в много малък процент с урината. Приемът на други течности като чай, вода, глюкоза биха запълнили излишно стомахчето на толкова малко бебе, което да доведе до по-малък прием на кърма, а оттам и по-малко калории, които евентуално биха могли да се отразят на наддаването на бебето и забавено преодоляване на жълтеницата. Може да е добра идея временно да не се предлага и залъгалка на бебенцето преди да се е установила добра лактация. Залъгалката от една страна може да попречи на правилното засукване на гърдата, а от друга тя ненужно задоволява рефлекса за сучене на новородените, който би следвало да се задоволява на гърдата.
Удобно ли е да попитам дали опита прилагането на компресия и евентуално как бебчо се повлиява от нея, например да суче по-продължително и да се сърди по-малко или може би си наблюдавала друго.

Когато започвате кърменето, би могла да предлагаш на бебчо да суче първо от едната гърда (прилагайки компресия), в случай, че започне да се сърди, може да смениш гърдата (пак да приложиш компресия), после пак да върнеш на първата. Ето линкче с видеоклип как се прави компресия - http://www.youtube.com/watch?v=Wj9tLgYn-bA, и описание на компресията - http://missby.wordpress.com/2007/12/04/compression/
Стремежът е да се изсучат и двете гърди добре, като е хубаво да се има предвид, че в гърдите остава кърма, въпреки, че те може да изглеждат или да се усещат празни. Този процес на смяна на гърдите може да се повтори няколко пъти и ако прецениш, че бебчо е изсукал и двете гърди добре, тогава да предложиш изцедена кърма и чак тогава АМ. Напълно е вероятно бебчо да се е понахранил от кърмата и да не иска АМ или да иска по-малко количество.

Добавката би следвало да допълва приетото мляко от гърдата и обикновено се дава толкова добавка, че детето да може да се събуди след около 2-2,5 часа спрямо началото на предното хранене, за да може да стимулира отново гърдите чрез сукане. Как намираш идеята за дохранване по алтернативен начин, например пипетка, спринцовка, чашка? Идеята е бебенцето да не обърква гърдата с биберона, тъй като те имат различен механизъм на засукване. Ако тези варианти не са удобни за теб, би могла да дохранваш бебенцето си в по-изправена поза като по този начин му се даде възможност само да издърпва млякото. Така то би следвало да може да покаже, когато се засити и само да спре да се храни.

Доколкото разбирам, притеснява те и фактът, че не може да изцедиш кърма от гърдите си. Много често се случва жени, при които цеденето не е рутинна процедура, да не могат да изцеждат кой знае какви количества кърма. Обикновено бебенцето е способно да изсуче много повече, отколкото майката може да изцеди на ръка или с помпа.

Надявам се скоро да установите задоволителен ритъм на кърмене с твоята рожба. Не се колебай, ако имаш въпроси да ги зададеш отново.

# 212
Здравейте! При местна упойка Ubistesin трябва ли да хвърлям първата кърма?

Активните съставки на Ubistesin са Articaine и Epinephrine. Според http://www.e-lactancia.org/ (сайт за лекарства и влиянието им върху майчината кърма създаден от Педиатричния екип към испанската болница Marina Alta, Denia (Alicante, Испания)) и двете съставки на лекарството са съвместими с кърменето и са определени като ниво на риск 0.

Според това и листовката на Ubistesin - аз не бих кърмила скоро след упойката.

g. If UBISTESIN OR UBISTESIN FORTE is used when you are breast-feeding you should not breast-feed for at least 48 hours following use of UBISTESIN OR UBISTESIN FORTE.

Все пак производителите с някаква цел ги пишат тези неща.

# 213
  • UK
Здравейте, имам питане за прием на дидрогестерон ( Дуфастон) по време на кърмене и до какво количество е допустимо?  Rolling Eyes
А Но-Шпа?  Rolling Eyes
Момичета, цитирам си въпроса, не съм спряла да кърмя, но се притеснявам. Намерих някои стари теми във форума  за Дуфастона, но с противоречиви мнения. В e-lactancia-та или не намирам нищо, или аз не се справям много добре с търсенето в сайта.
Преди време съм пила Примолут-Нор за него знам, че няма проблем, а Но-шпа и Дуфастон все пак се изписват при бременност и се пият месеци наред, не би трябвало да има проблеми, но все пак искам по-компетентно мнение. Благодаря предварително. 

# 214
Я да ви запитам и аз нещо...

От няколко дни ме обикаля мисълта да се опитам да премахна нощното хранене... Сега ще обясня защо.

Както се вижда от подписа ми Габи е на 3 месеца и няколко дни. Единствената причина да ме обладават мисли за премахване на нощното хранене е бързото й наддаване - и не само на килограми. Роди се 3 920гр и 52см. Изписаха ни 3 650. Първия месец наддаде 1 200гр; втория 1 600; третия 800гр. До тук горе долу...макар че пак сме в горните граници на "нормалното" за нейната възраст. Повече ме притеснява обаче че и доста дърпа на височина. За 3 месеца е пораснала с 14 см. Преди седмица на контролния преглед ни измериха 66 (даже бяха 67см ама педито се стресна и ги "закръгли" на 66). Това ми се струва доста (изводите си правя като сравнявам другите бебенца на нашата възраст).
Та общо взето затова ми се въртят такива идеи в главата. Принципно се храним почти на поискване. Казвам почти, защото има моменти, в които тя си поисква, но аз съм подхванала нещо да правя и не мога да спра та отговарям на нейният зов след не повече от 30ина минутки. Нощем правим паузи от по 4-5-6 часа (рядко 6, по-често 4-5). Ака веднъж на ден като някой път пропуска ден но на следващия ака 2 пъти например. Изцяло на кърма сме - благодарение на ЛЛЛ консултантите (и в частност и Bo  omm  bouquet ).
Педиатърката ми отдавна ме гони, че трябвало да ядем 6 пъти на ден само...
Притеснявам се дали няма да ми намалее кърмата ако премахнем едното нощно хранене. Или поне ако има как малко да го отложим...и аз не знам вече какво да предприема. Просто се притеснявам да не се разболее, защото наистина бързичко растем.
Вигантол давам всяка сутрин по 2 капки. Напоследък в студовете не излизаме. Преди в хубавото време бяхме по цял ден навън.

Благодаря предварително за отделеното време.

# 215
  • UK
Decu, сега погледнах в картона на моя син, на 3 м. е бил 6 кг и 64 см. За теглото имахме проблеми с кърмата на 2 м и беше качил малко, обаче за ръста...  newsm78 Не виждам нищо фрапиращо в 3 см разлика с ръста на твоето дете. Не вярвам, че порастването на ръст зависи от количеството кърма, по-скоро си е ген, а и както казах ние имахме проблеми с кърмата и наддаде много малко на 3 м. и пак стигна до 64 см. Simple Smile Не виждам какъвто  и да е проблем при вас, мен ако питаш не се вкарвай във филми и остави детето да си яде, когато и колкото си иска. Първите месеци растат като гъби, нормално е, махането на нощно хранене само би причинило всеобщ дискомфорт и недоспиване на цялото семейство.  Simple Smile

Просто се притеснявам да не се разболее, защото наистина бързичко растем.

А това ти изказване искрено ме разсмя. Радвай се, че детето ти е здраво и наддава и хапва добре   bouquet

# 216
  • Пловдив
както казва моята педиатърка, по повод на притеснението ми, че дребния си хапва доста стабилно - "Това майките все се чудите за какво да се притеснявате"

Деси, радвай се, че детенцето ти расте и е здраво!  Hug

# 217
Деси не се притеснявай толкова.Моят син също така наддаваше.На 10 мес. тежеше 10кг.На една година 12,5.Имаше бузки ,един пухчо беше.Всички ми викаха той това ще хване нямал да проходи бързо бил тантурест така щял да си отиде ящен като голям и 1500 други приказки даже и малко обидни.Водех го на консултации.Всичко в норма/без кг и ръста де/.Кръв урина о,к.Тя и докторката все ми вика бе той колко яде?Ами колкото иска когато иска и каквото поиска това й казвах накрая.И един път преди нас на консултацията се паднаха близначки.Обаче нещо не им растяли главичките като ги мерият и се носеше едно претиснение из въздуха като влязох след това.Та й казах на док.виж на хората какво им се случва а моя бил дебел това да му е кусура.Та като е здрав и няма други отклонения да не ти пука.Като проходи на 1,1год.След 2 месеца рязко дръпна и на височина.Сега е добре сложено момченце.На 3год и половина 17кг и 105 см.Продължава да е по едър от връстниците си но не дебел.Това е моята история с дебело бебе.

# 218
Просто се притеснявам да не се разболее, защото наистина бързичко растем.

А това ти изказване искрено ме разсмя. Радвай се, че детето ти е здраво и наддава и хапва добре   bouquet

Не мисля да чакам да се разболее, за да започна да се притеснявам
  Rolling Eyes

Мерси за отзивите. Ще я оставя и да си решава сама кога й се яде. Пък на следващата консултация (навършени 4 месеца) ще видим какво ще кажат пак тези пусти мерки. Като цяло не изглежда дебела, защото е висока. Аз не се притеснявам толкова за "дебелеене" колкото да не се разболее от рахит заради бърз растеж.
Но все пак ще я оставя за сега - ако реши сама да си махне едното хранене - халал да му е.

Мерси на всички 
Hug

# 219
Не бях чувала за възможността растежа на височина да може да се контролира чрез храната...   Thinking

# 220
Не бях чувала за възможността растежа на височина да може да се контролира чрез храната...   Thinking

Хубаво е да го знаем. Мерси, че сподели Simple Smile

# 221
Здравейте. Аз искам да попитам относно даването на водичка на новородените!
Аз ще ставам майка за трети път и първите две дечица си ги кърмех, но винаги след храна им плакнех устичката с малко вода, рядко съм давала да пият между храненията или пък по друго време.
Въпроса ми е на новородени кърмени деца дава ли се вода - първата теория без абсолютно никакви течности /чайчета или вода/ само и изцяло на кърма! А другата, че вода е необходима за да разрежда кръвта!

Към коя теория да се придържам?
Благодаря  bouquet

# 222
Искам да попитам нормално ли е воднисто ако при кърмаче . И как да разбера кога е разстройство .
По принцип внимавам какво ям , избягвам и млечните продукти

# 223
Здравейте. Знам, че има доста компетентни мами и консултанти по кърменето тук и ще помоля за съвет. Изписаха ми антибиотик Оспамокс, който е важно да пия.. помолих доктора дасе съобрази с това, че кърмя и той каза, че няма проблем. В листовката пише, че се отделя в кърмата и за това не е препоръчително да се ползва по време на кърмене, но лекаря предценява дали ползите са повече от въроятните вреди и тн... Дали има проблем да го приемам докато кърмя.. Как може това да навреди на бебето. Благодаря.

Ако е важно - кърмя на поискване, дете на годинка, кърмим се по доста пъти на ден...

# 224
  • Варна
Няма проблем да го пиеш.

Общи условия

Активация на акаунт