Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3

• 36 253
  • 755
  •   1
Отговори
# 120
  • On the sea
и аз да попитам за тези парцалчета - сутрин бебо като връща кърма винаги излиза като "пресечено мляко"?

Казаха, че било нормално, и моята бебка в случаите когато повръща е като пресечено мляко. Ние понеже сме на шише аз виждам каймака който се получава, явно парцалчетата са от там, а от гърда като се храни не знам дали има такива неща.

# 121
Здравейте!
Възможно е да не съм улучила преавилната тема, за което предварително моля да ме извините. Търся съвет как да запазя лактацията.
От три седмици съм с уртикарен обрив и всички "приятни" съпътстващи ограничения в храната. Не е установено все още на какво се дължи. 
Изписаха ми Преднизолон кортико 5 мг , който е кортикостероид. Дозата обаче явно идва слаба и вчера алергологът я увеличи, като ме посъветва да спра да кърмя, защото не е безопасно за малката. Бебето ми е на 6 месеца, кърмя я на поискване, в редки случаи се е налагало да я дохранвам. Няма изместено млечно хранене, но съм започнала да я захранвам вече, като към този момент изяжда до 60 грама зеленчуково пюре освен кърмата за обяд. Вода не пие. Залъгалки не използва. Приспива се на гърда, което прави приспиването в момента тежък и изморителен за всички вкъщи процес. Имам желание да запазя лактацията, така че когато спрат лекарствата, да се върнем към кърмене. Вечерната ми доза лекарства позволява кърмене след изминали 4 часа, така че мисля, че ще запазя нощните кърмения. Проблемът е, че с помпа или на ръка досега не съм имала кой-знае какви резултати. Много малко успявам да изцедя. Имам помпа на Медела - мини електрик; механични помпи - тъкмо две, опитвам и на ръка, сякаш най-добри резултати постигам, но не успявам да изцедя и 50 мл от двете гърди. Това след 20 минути цедене. Притеснявам се, че като не мога да изпразня гърдите, млякото ми ще намалее и малката ще се отбие. А ми се иска да я кърмя поне до годинка. Да добавя, че и преди да се наложи да не кърмя, съм опитвала - дам ли да суче, тя се справя, независимо, че съм цедила без успех. Усещането е много неприятно, освен всичко, имам чувството, че ни разделят и ми е изключително криво. 
Ще ви бъда благодарна, ако дадете съвет и споделите опит.

# 122
guerra, не можеш да изцедиш повече от 50 мл, защото не ти се задейства рефлексът на потичане (слизане на млякото май му викат). Той се задейства от хормона окситоцин - хормона на любовта. Когато бебето захапе зърното и започне да го масажира с езиче в тялото на майката се отделя окситоцин и млякото потича (мускулчетата изтласкват млякото от клетките-производители в каналите). Рефлексът на потичане се задейства винаги и за двете гърди едновременно. По време  на кърмене млякото слиза няколко пъти - сигурно си забелязала, че когато бебето суче има фази, когато то активно преглъща и фази, в които суче на празен ход докато пак потече мляко. Има жени, които не усещат потичането, но иначе е нещо като гъделичкане в гърдите.

С две думи искам да кажа, че трябва да намериш начин да задействаш рефлекса на потичане когато цедиш с помпа. Важно е да си спокойна и по възможност в удобна поза. Потърси информация как да масажираш гърдите и зърната, за да активираш потичането. Трябва да откриеш какво работи лично за теб. Най-лесно се цеди с двойна електрическа помпа - потичането се задейства по-лесно и трябва да го задействаш 2-3 пъти, за да изцедиш и двете гърди. Ако ги цедиш една по една трябва двойно повече пъти да потече млякото. Помпата ти двойна ли е (мини електрик я има и в двоен вариант доколкото знам)? Ако не е, можеш да пробваш да цедиш едната  гърда с електрическата помпа и едновременно другата с механичната (ако ти е физически възможно, разбира се). Другото, за което се сещам, е, че Медела имат мек накрайник. Той допълнително масажира гърдата и улеснява потичането.
Пожелавам ти успех!

(Аз бих потърсила второ мнение и алтернативно лечение с лекарства съвместими с кърменето.)

# 123
Синьо, благодаря ти за отговора! Единична ми е помпата, друга  - поредната, нямам нито намерение, нито възможност да си взема. Освен това, се надявам  до 10 дни да спра лекарствата, рязко спиране на приема им не е препоръчително. Паралелно изцеждане не ми се получава, някак успявам да цедя, докато малката играе, когато успея да я приспя ( че  и това не е лесно в момента). накратко - не ми е скучно никак  Crazy
Ще става по-лесно, само тези няколко дни са кошмарни. Консултирах се и с фармацевт, много приятна дама от НАПК, по-спокойно ми е вече.
Още веднъж благодаря   bouquet

# 124
Бебето ми е на 26 дни и е на кърма. От около седмица започна да суче през час , като през останалото време поплаква / предполагам от коликите / ,но нормално ли е да иска да суче толкава често ? Според мен се храни добре , преглъща отчетливо и го оставям на гърдата , докато сам не се откаже . Възможно ли е не толкова да се храни , ами да ме използва за успокоение. Чувала съм , че понякога бебетата бъркат коликите с глад - има ли нещо вярно?

# 125
  • On the sea
Бебето ми е на 26 дни и е на кърма. От около седмица започна да суче през час , като през останалото време поплаква / предполагам от коликите / ,но нормално ли е да иска да суче толкава често ? Според мен се храни добре , преглъща отчетливо и го оставям на гърдата , докато сам не се откаже . Възможно ли е не толкова да се храни , ами да ме използва за успокоение. Чувала съм , че понякога бебетата бъркат коликите с глад - има ли нещо вярно?

Ами моята педиатърка ми е казвала, че признаците на глад и колики били едни и същи, защото и аз по едно време си мислех, че малката е гладна постоянно и едва ли не, че кърмата ми не е хранителна. Казват, че в началото кърменето е на поискване и може би е нормално. По принцип при нас коликите бяха всеки ден по едно и също време, при вас така ли е?  Мисля, че не е повод за притеснение.

# 126
Здравейте Simple Smile
Имам следния проблем и се надявам да ми дадете съвет , защото вече незнам какво да правя . Наложи се няколко дни да се цедя и стана белята , едната гърда от външната страна е цялата на буца . Нагрявам в банята с душа , слагам топъл компрес , но няма ефект а иначе самата гърда след стискане или кърмене ми е много мека , но този участък си седи .
Днес си взех и хапчета за спиране на кърмата  и само поглеждам опаковката и съм на косъм на почна да ги я пия . Моля ви кажете ми как да се справя с този проблем много искам да кърмя а ме е страх да не стане някоя беля.Четох нещо за летицина , че отпушва канали ?

# 127
  • On the sea
Здравейте Simple Smile
Имам следния проблем и се надявам да ми дадете съвет , защото вече незнам какво да правя . Наложи се няколко дни да се цедя и стана белята , едната гърда от външната страна е цялата на буца . Нагрявам в банята с душа , слагам топъл компрес , но няма ефект а иначе самата гърда след стискане или кърмене ми е много мека , но този участък си седи .
Днес си взех и хапчета за спиране на кърмата  и само поглеждам опаковката и съм на косъм на почна да ги я пия . Моля ви кажете ми как да се справя с този проблем много искам да кърмя а ме е страх да не стане някоя беля.Четох нещо за летицина , че отпушва канали ?

Да можеш да си вземеш летицин. Аз имах същия проблем и двете ми гърди бяха като камъни няколко дни, вдигах и висока температура, но в много често цедене, слагаш бебето на гърда, топли компреси, може и с бутилка с топла вода и масажи към зърната би трябвало да ти помогне. При мен беше така няколко дни, но не се отказах и това отмина, явно имаш запушени каналчета. Ако се налага се цеди на 2 часа, не бързай да си спираш кърмата. Peace

# 128

Не знам дали е правилно, но аз предлагах на малката да суче всеки път, щом нещо не се чувстваше добре. Със сигурност не всеки път е била гладна, но нямах против да се успокоява на гърдата.

Даже имаше период, в който често си повръщаше понеже преяждаше, успокоявайки се.

Това нещо беше предимно първия месец. Сега се налага много по-рядко, само ако нещо много се разплаче и не мога да я разсея по друг начин.

Пак казвам, не знам дали е правилно така да се прави - само споделям как беше при нас. Но коликите се преживяват много по-лесно така.

# 129
Здравейте Simple Smile

Да можеш да си вземеш летицин. Аз имах същия проблем и двете ми гърди бяха като камъни няколко дни, вдигах и висока температура, но в много често цедене, слагаш бебето на гърда, топли компреси, може и с бутилка с топла вода и масажи към зърната би трябвало да ти помогне. При мен беше така няколко дни, но не се отказах и това отмина, явно имаш запушени каналчета. Ако се налага се цеди на 2 часа, не бързай да си спираш кърмата. Peace

взех си лецитин и някакви други хомеопатични за отпушване и съм се захванала с топлите компреси надявам се да се справя с положението , мерси много  Hug

# 130
Здравейте Simple Smile

взех си лецитин и някакви други хомеопатични за отпушване и съм се захванала с топлите компреси надявам се да се справя с положението , мерси много  Hug

И цеди често - поне веднъж на 2 часа - така млякото ще измие запушването и ще претвратиш по естествен начин размножаване на разни микроорганизми и съоветно мастит  Peace Лецитин пий поне по 2 на ден - може и повече  Peace

# 131
Може ли докато кърмя да пия Седатиф (хомеопатично срещу нервност, раздразненост и т.н.). В листовката пише: за прием на каквито и да е лекарства се посъветвайте с лекар (или нещо от сорта) - по време на бременност и кърмене.

# 132

Не знам дали е правилно, но аз предлагах на малката да суче всеки път, щом нещо не се чувстваше добре. Със сигурност не всеки път е била гладна, но нямах против да се успокоява на гърдата.

Даже имаше период, в който често си повръщаше понеже преяждаше, успокоявайки се.

и при нас от няколко дни повръща повече от преди, дали да се притеснявам newsm78
или да не давам постоянно гърда?

# 133
и при нас от няколко дни повръща повече от преди, дали да се притеснявам newsm78
или да не давам постоянно гърда?

Не знам дали е така при всички деца, но при мен и голямата ми дъщеря повръщаше (беше на АМ), и малката си повръща. Гледам да внимавам - не я мърдам много-много след ядене, слагам я леко повдигната и т.н. Живот и здраве, до 1-2 месеца трябва да спре. Предпочитам да върне мляко и да заспи, отколкото да плаче по 1 час.

# 134
Здравейте Simple Smile
 Наложи се няколко дни да се цедя и стана белята , едната гърда от външната страна е цялата на буца . Нагрявам в банята с душа , слагам топъл компрес , но няма ефект а иначе самата гърда след стискане или кърмене ми е много мека , но този участък си седи .

Сисето, освен лецитин, масажи и цедене, слагай бебето по-често да суче. То най-добре изпразва гърдите, по-добре от всяка помпа. На мен ми помага масаж на запушеното и болезнено място с бутилка пълна с топла вода. Търкаляш бутилката бавно върху буцата, все едно точиш тесто.
Друга идея, която ми дадоха тук във форума и проработи беше да слагам бебето да суче така, че брадичката му да сочи към запушения участък от гърдата. Не знам защо е така, но помага, явно откъм брадичката си бебока изпразва най-добре гърдата. Опитай  Peace.

Общи условия

Активация на акаунт