Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3

• 36 306
  • 755
  •   1
Отговори
# 165
Хора, моето бебе тотално спря да се изхожда. Добре де как наддава по 1100 последния месец като не му стига кърмата или течностите. Сега на 5-тия ден с миниклизма изкара около две шепи, гъсто, кашесто жълто, лепкаво с триста зора. Кърмата ли не стига?

# 166
Хора, моето бебе тотално спря да се изхожда. Добре де как наддава по 1100 последния месец като не му стига кърмата или течностите. Сега на 5-тия ден с миниклизма изкара около две шепи, гъсто, кашесто жълто, лепкаво с триста зора. Кърмата ли не стига?

Щом наддава по 1100гр не мисля,че кърмата не стига.Как е с напишканите памперси?Какво казва педиатъра?

# 167
Педито казва, сокчета от 3-тия месец. Абсурд е това за мен. Памперсите вече ги меря - 500 мл. урина на денонощие. Това добре ли е?

# 168
Здравейте,

Имам няколко въпроса. Момченцето ми е на 9 дни и предимно само на кърма (в болницата са му давали АМ и вода). Давам на поискване, но при нас това означава най-много 2 часа спане през деня и през останалото време висене върху мен. Чак последните 2 дни се случва сам да пусне гърдата след около 1 час, но после продължава да дава сигнали, че иска да суче и плаче ... През нощта има един 4 часов сън, но после пак е залепен за мен. Памперса е наакан на всяка смяна. Не знам вече имам ли достатъчно кърма за толкова сучене и нормално ли е да виси постоянно на гърда. Отделно зърната започват доста да ме болят от толкова "употреба", а най-вероятно въпреки всички картинки, клипове и статии не мога да го поставя правилно Sad Започвам да се отчайвам с това кърмене нон стоп  Cry Ако има някой консултант в Борово ще съм много благодарна да се срещнем.  

# 169
Здравейте,

Имам няколко въпроса. Момченцето ми е на 9 дни и предимно само на кърма (в болницата са му давали АМ и вода). Давам на поискване, но при нас това означава най-много 2 часа спане през деня и през останалото време висене върху мен. Чак последните 2 дни се случва сам да пусне гърдата след около 1 час, но после продължава да дава сигнали, че иска да суче и плаче ... През нощта има един 4 часов сън, но после пак е залепен за мен. Памперса е наакан на всяка смяна. Не знам вече имам ли достатъчно кърма за толкова сучене и нормално ли е да виси постоянно на гърда. Отделно зърната започват доста да ме болят от толкова "употреба", а най-вероятно въпреки всички картинки, клипове и статии не мога да го поставя правилно Sad Започвам да се отчайвам с това кърмене нон стоп  Cry Ако има някой консултант в Борово ще съм много благодарна да се срещнем.  

Aбсолютно нормално поведение на новородено - радвай се, че имаш как да поспиш ЦЕЛИ 4 часа Simple Smile Виси постоянно точно за да даде сигнал на организма ти да произвежда кърма - така е при всички!!! Спокойно - първите 2-3 седмици са така - след 40тия ден ще се нормализират нещата и ще се радваш, че си издържала. Зърната изтръпват и си болят малко в началото - и това минава  Peace

# 170
Благодаря ВО

Ние сме почти на два месеца други ден ги прави ме , от вчера както писах и по прочетох в интернет малко повечко реших да се изцедя преди това и след това и дадох тя започна да си суче нормално и след около пет минути започна пак да се сърди( по точно започва да реве аз я оставям до мен на леглото и тя спира) и я слагам на другата гърда права си за когато не е изгладняла много суче по спокойно днес ще я слагам суче преди да я осетя че е огладняла зверски, а по повод изцеждането преди да я сложа на гърдата или  после като свърши  да се изцедя  пак незнам кога да се изцедя защо мисля че пройзвеждам много кърма но същевременно ме страх да не  хвана някои мастит. А възможно ли като нервничи да се нагълтва със въздух и да получава колики и от там да ми ака зелено гъсто не е течно , попитах педиатърката и тя ми каза да спра да сурови зеленчуци и плодове за няколко дни .

Благодаря предварително:)

Здравей Mkkam,

Радвам се, че споделяш, че бебка е започнала да суче по-спокойно, когато си се изцедила малко преди кърмене. Целта е първата силна струя на млякото, когато то "слиза" да се изтече навън. Казваш, че тя засуква добре след това, но около 5-тата минута на кърменето започва пак да се сърди. Тъй като млякото слиза на порции, докато бебето суче, това може да съвпада със следващата порция, която слиза и струята отново да се е засилила и следователно бебенцето да се сърди.

В този случай може да се опита със смяна на пози - например удачен вариант е полегналата назад поза, когато бебето е върху майката - така естествено гравитацията намалява налягането. Това всъщност е позата за биологично кърмене. Някои майки пък откриват, че кърменето в легнала поза им е много удобно в такива ситуации. В повечето случаи се препоръчва да се опитат няколко пози, за да се открие най-удобната. Като цяло се смята, че позите, при които главата на бебчето е над зърното, са по-удачни.

...А възможно ли като нервничи да се нагълтва със въздух и да получава колики и от там да ми ака зелено гъсто не е течно , попитах педиатърката и тя ми каза да спра да сурови зеленчуци и плодове за няколко дни ...
Действително, когато рефлексът на потичане на кърмата е силен, възможно е бебенцето да поема повечко въздух и това да се отрази на коликите, както и на вида на изпражненията. Би могла да опиташ и да оригваш бебка 1-2 пъти по време на кърменето, също и след края и да видиш дали това ще се отрази на изпражненията.

Относно изцеждането на гърдите след кърмене - обикновено се прави, когато искаме да увеличим лактацията, да подадем сигнал на организма на жената да произвежда повече мляко. В случай, че това не е необходимо, ненужното изцеждане на гърдите след кърмене може да доведе до хиперлактация с някои неприятни последици. Ако ти е удобно, може да споделиш повечко за режима на хранене на бебка, как наддава до този момент, колко напишкани памперса сменяте на денонощие?

Пожелавам ви скоро пак да се наслаждавате на спокойно и безпроблемно кърмене. Успех!

# 171
Здравейте,

Имам няколко въпроса. Момченцето ми е на 9 дни и предимно само на кърма (в болницата са му давали АМ и вода). Давам на поискване, но при нас това означава най-много 2 часа спане през деня и през останалото време висене върху мен. Чак последните 2 дни се случва сам да пусне гърдата след около 1 час, но после продължава да дава сигнали, че иска да суче и плаче ... През нощта има един 4 часов сън, но после пак е залепен за мен. Памперса е наакан на всяка смяна. Не знам вече имам ли достатъчно кърма за толкова сучене и нормално ли е да виси постоянно на гърда. Отделно зърната започват доста да ме болят от толкова "употреба", а най-вероятно въпреки всички картинки, клипове и статии не мога да го поставя правилно Sad Започвам да се отчайвам с това кърмене нон стоп  Cry Ако има някой консултант в Борово ще съм много благодарна да се срещнем.   

Здравей Тhorn birds,

Доколкото разбирам от описанието на вашата ситуация и както казва mimimi_k, твоето бебче има съвсем нормално поведение на новородено. Малките бебенца на възрастта на твоето имат нужда от често кърмене, поне 10-12 пъти в денонощието, включително и през нощта като да има не повече от една четири часова пауза за денонощие. Освен това стомахчетата им са с размерите на орехче и бързо се пълнят и бързо се изпразват. А кърмата е идеално пригодена за нежните им стомахчета, така че да не ги натоварва излишно, затова е лесносмилаема и е нормално бебенцата да огладняват бързо. Също твоето бебче се грижи изключително добре за производството на мляко от мама, защото колкото по-често и продължително се кърми, толкова повече мляко мама ще произвежда, а заявката за производство на кърма, която се подава към организма на майката през първите 2-3 седмици от раждането на детето, предопределя и бъдещата лактация за месеци напред.

Не знам вече имам ли достатъчно кърма за толкова сучене и нормално ли е да виси постоянно на гърда.
Колкото по-често суче бебето, толкова повече кърма ще произвежда майката. Механизмът на производството на мляко се зависи от "търсенето и предлагането". т.е. по-честото сукане води до повече производство на кърма както и обратното.

Относно болката в зърното удобно ли ти е да опишеш постоянно ли те боли или например в началото на кърменето или към края му. Пробвала ли си различни пози на кърмене и дали при някои от тях има промяна в степента на болката? Много е важно, независимо в каква поза се кърмите, да ти е удобна и на теб, за да не те измаря продължителното кърмене. Вероятно много пъти си чела, но за всеки случай пак пращам начини, по който може да се уверим дали бебето е засукало добре: 1) Бебето трябва да е с широко отворена уста, главата да е леко назад, а зърното трябва да сочи към нослето. По този начин то влиза назад и нагоре към небцето; 2) Долната челюст свободно да се движи (с долната челюст бебчетата „издърпват” млякото от млечните резервоари на гърдата); 3) Зърното е дълбоко в устата на бебето, опряно в меката част на небцето, където при сучене бебчето не го наранява; 4) Позицията на телата трябва да е корем към корем, за да не се налага на бебето да си извърта главата, за да засуче. 

Ако желаеш, може да звъннеш на националния телефон на Ла Лече Лига България, където винаги има консултант на разположение - 0888 555 385. Също може и да се обърнеш към нас (освен тук) в страничката ни във Facebook: http://www.facebook.com/lllbg?ref=ts&fref=ts

Желая ти да намерите своя ритъм с бебчо и да имате много положителни емоции, свързани с кърменето, а неразположенията със зърната бързо да отминат.

# 172
Здравейте, имам нужда от съвет. Бебчо е почти на три месеца (без една седмица). Изключително на кърма е. Първия месец наддаде 800 гр. от родилното тегло 3440 (1 кг. от най-ниското 3190) и стана 4180. Втория месец наддаде също около 1кг (стигна 5150). Този месец обаче, дотук е наддал едва 400 гр. (сега е 5550) и започвам да се притеснявам. Напишканите памперси са много (всъщност всички, сменям го преди всяко ядене). Акитата от 3-4 дневно, някъде в края на втория месец внезапно станаха по 1 на 2-3 дни, но когато се изходи, количеството е доста, успява добре да се омаже, така че това вече не ми е такова притеснение. Нахранва се за между 5 и 10 минути, по-рядко суче по 20-тина, когато суче по-бавно. Нахранва се от едната гърда обикновено, въпреки че понякога суква по 2-3 пъти и от другата. Напоследък реши ли че храненето е приключило, започва да се ядосва като му навирам цицка за още (започва да показва характер hahaha) Разбирам, че вече няма да наддава както в началото, но този месец, ако дотигнем до граничните 500 гр., пак добре ще е. Мисля си какво се е променило и като се замисля, някъде през втория месец започнахме да се кърмим легнали. Чудя се да не би от позата да не успява да изсмуче добре задното мляко, въпреки че от състояние на теч, докарва гърдата до сплеснато състояние за има-няма 10 минути. Пробното теглене показва, че изяжда средно между 60 и 120 мл. на хранене. Нощните паузи ги въведе по едно време сам (до 5 часа) но сега като видях, че не наддава хубаво, му ги отрязах Mr. Green
Не знам дали имам повод за притеснение, но истината е, че малко се притеснявам. От друга страна, се успокоявам, че на ръст расте като гъба. Вече е почти 65 см. при 53 см. при раждането. Опитвам се да го храня по-начесто, но освен че проявява характер и не ще да яде като не е гладен, ами и се лигави и яде по-малко, като го храня по-често. Храня го вече в поза люлка (от вчера) да видя дали не е от позата.
Преди седмица изкарах един грип и два три дни се цедях и половината хранения бяха с шише. Еми изяжда си по 120 мл., че и цица търси после Joy Тогава малко повечко дръпнахме нагоре в теглото. Та се чудя дали да не си помогна с малко цедене, хем да стимулирам лактация, хем да съм сигурна, че си поема милилитрите на ден.
Моля за съвет! 

Здравей MaryJane,

Много често се случва бебенца, които са наддавали бурно през първите 2-3 месеца да наддават по-скромно следващите. А вашето наддаване за два месеца звучи повече от добре. Както сама споделяш, има достатъчно напишкани и наакани памперса за денонощие, като бебетана на възрастта на твоето е съвсем нормално да акат от 1-2 пъти на ден до веднъж на седмица и тази промяна в честотата на изхожданията се случва след около 6-тата седмица от рождението им. Освен това бебенцата наддават на скокове, т.е. може да изглежда, че за 3 седмици да не е наддал много, а на 4-тата седмица да се окаже, че е наддал повече от достатъчно. Също така бебетата на възрастта на твоето започват да проявяват интерес към околния свят и може да се случи доста да се разсейват по време на кърмене. В този случай за много майки се оказва удачно да сложат гердан или цветен шал на врата си за да привличат вниманието на бебенцето, докато се храни, за да не се разсейва лесно. Много добре си се ориентирала да въведеш нощното хранене отново, защото освен че бебчо ще получава повече кърма и калории, нощното кърмене е важно за доброто производство на кърма заради хормона пролактин, който определя лактацията. Би могла да опиташ и компресия, за да достигне по-лесно бебчо до задното, богато на калории мляко. Ето тук пращам описание как се прави компресия и клипче:
http://www.youtube.com/watch?v=Wj9tLgYn-bA
http://missby.wordpress.com/2007/12/04/compression/

По отношение на милилитрите, което едно бебенце трябва да поема на денонощие, е много относително, защото всяко бебе си е индивидуален организъм и има нужда от различно количество кърма, някои се нуждаят от по-малко, други от повече. Затова ако бебенцето пълни памперсите, наддава и е бордо и енергично, ако има хубава еластична кожа с добър цвят, най-вероятно успява да си набави необходимото му количество кърма.

Ако мога да съм ти полезна с нещо, не се притеснявай да ми пишеш. Успех!

# 173
  • Благоевград
Здравейте, нямам време да чета и най-вероятно ще повторя въпрос, за което се извинявам.
ДНес ни изписаха от болницата и пропуснахме едно хранене, отделно бебчо спа доста повече и сега гърдите ми са пред пръсване. бебето много често дава сигнали за глад давам му , но мисля че не успява да суче достатъчно, заспива /на три дни е/. с помпата немога да изцедя повече от 5-10 гр и не изпитвам облекчение. въпроса ми е как да изчакам до утре и евентуално към какъв доктор да се обърна?
благодаря предварително.

# 174
Няма да чакаш!! слагай да суче постоянно и цеди докато те облекчи. Ако направиш буци - започваш гарещи душове и компреси и цедене. Най-добрата "помпа" е бебчето, но все още е мъничко и няма сили, затова действай активно с помпата. Някой показа ли ти как се ползва? Като спре да пуска по време на цеденето - почини си 2 мин и после раздразни леко зърното, за да стимулираш потичане.

Успех мамче и стискай зъбки!

# 175
  • UK
Алекс, ако имаш възможност вземи едно топло душче преди цедене, масажирай леко гърдите по време на душа, пробвай също да цедиш на ръка, може така да ти е по-лесно, много изцеждат по-ефективно на ръка, отколкото с помпата. Аз лично в такива моменти съм цедила директно под душа, пробвай и това, може да редуваш гърдите по време на изцеждане, едната като спре, цеди другата, после пак се върни на първата.

# 176
Благодаря, Бо, за хубавия и изчерпателен, но най-вече успокоителен отговор!  bouquet

Alex11, не оставяй беб да се успива много-много, ами го буди често да суче колкото може, защото толкова мъничък може и жълтеница да има и да се успива от нея. Доктор не ти трябва, по-скоро опитна мама или акушерка, или най-добре потърси ЛЛЛ консултант от твоя град, ако имаш проблем с кърменето, но аз мисля, че много бързо ще влезеш в ритъм. Успех!

# 177
Добро утро и от мен мамита. Имам голямо притеснение и моля  за съвет. Моята шушона е на 13 дни. От петък вечерта не е акала. В неделя се обадих на педиатърката каза да и дам Лактулоза. Дадох и до вечерта се изака. Е от неделя още не е акала. Пием капките за колики  Еспумизан, възможно ли е от тях да получава запек? Не знам какво да правя. Звъннах на лекарката обясних и пак ситуацията и тя ме попита "кво ме било притеснявало, имало деца така били, кво ме било притеснявало, не можела да разбере, била с високо кръвно и нищо не и помагало" това като ми го каза откачих, кво ме интересува че имала високо кръвно, всеки с болежките си, да се обади на лекарката си и тя. Та моля ви ако има някой който е минал по тоя път да ми каже как да помогна на едно малко бебенце. На кърма и на дохранване сме.

# 178
Милена, сменяй педиатърката! За Еспумизана нямам опит, но може и да е от млякото, с което дохранваш. Ако ще го сменяш, недей на своя глава, нека някой свестен педиатър ти го назначи. Пък на тая "лекарка" й пожелавам да остане без пациенти, с това отношение... #Cussing out

# 179
..........Ако ти е удобно, може да споделиш повечко за режима на хранене на бебка, как наддава до този момент, колко напишкани памперса сменяте на денонощие?..........

Благодаря ВО ще пробвам различни пози и ще ти пиша какъв е резултата . Иначе ние се храним през 2,5-3 часа различно не сме точен режим но през такъв интервал горе долу с храним и през ноща сме на такъв интервал някой път през ноща ми се събуждала през 4 часа но не е всяка нощ.
На всяко хране памерсите са мокри и на акани някой повечко на акани като количество а някой все едно пръцнала и е омазала памерса и последните 4-5 дни са в цвят зелено и се претеснявам да не е болна ( при условие че няма температура веселка смее се ) а с наддаването незнам защото нямам кантар в къщи  и не я следя но на консултацията за един месец след раждането беше качила 1300 гр и според мен сега добре си качва другата седмица сме на консултация и ще видим досега какво е качила:)

Благодаря ти:)

Общи условия

Активация на акаунт