Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3

• 36 822
  • 755
  •   1
Отговори
# 285
  • Пловдив
lucky mama, първо да доуточня, че не съм специалист, а пиша от собствен опит...

Задължително кажи на зъболекаря си, че кърмиш, надявам се той да е в час и да ти каже с подробности (поне моят е такъв).
Понеже имам панически страх от Стола (припадала съм няколко пъти ooooh!) и той знае, че с мен се работи само с упойки. Доколкото знам ми слага Лидокаин като веднага след това мога да кърме Peace

Пак казвам и го подчертавам: не съм специалист, пиша от собствен опит!

# 286
аз имах зъб за правене.Зъболекарката каза ще го извади защото е мъдрец.Каза обаче като спра да кърмя.Мене много ме е страх и тя се притесни да не би от стреса да ми спре кърмата.Обработи го да не ме боли и това беше.Но до упойка не се стигна.Консултирай се добре на няколко места.

# 287
Добро утро момичета, не знам тук ли е мястото, но ще питам. Бях на зъболекар и се оказа, че имам цели 6 доста сериозни кариеса, които след раждането трябва да правим. Това което ме притеснява са упойките, колко време след поставянето на такава упойка ще може да кърмя. Да не ни се провали кърменето заради това се притеснявам, няколко хранения може да пропуснем, но да не се наложи да спра да кърмя с дни, защото тогава със сигурност ще  се провалим в кърменето. Благодаря ви!  Simple Smile

Здравей Lucky mama,

Смята се, че местните упойки не могат да стигнат до кръвообращението и едва ли биха могли изобщо да попаднат в кърмата. Предвид това, би следвало да може да се кърми детето веднага след манипулацията. Бих могла да проверя конкретната упойка, която зъболекарят ти смята да ползва, в нашите справочници за съвместимост на лекарства и кърмене.
Желая ти бързо и безболезнено преодоляване на твоите неразположения. Ако имаш въпроси, не се колебай да се обърнеш към мен.

Последна редакция: пт, 16 ное 2012, 23:14 от Во

# 288
Благодаря ви за отговорите момичета и най-вече на теб Во.    bouquet
Аз се притеснявах да не се наложи да спра кърменето с дни заради упойките и бебето да се отучи да суче, но сега се успокоих. Задължително ще питам зъболекарката дали упойката е съвместима с кърменето, ако тя не може да ми даде сигурна информация ще се обърна към теб Бо.

# 289
  • на последния етаж
Вчера пулмолог ми изписа FitLine Deoral. Няма упътване на български - единствено залепен стикер на опаковката. Съдържа растителни извлеци, но все пак - наясно ли сте с това лекарство, подходящо ли е за кърмачки?

# 290
  • България/Германия
Нормално ли е кърмено бебе на почти 8 седмици да се храни само 6 пъти на денонощие? През деня се храни на 3-4 часа, има и едно нощно хранене. Опитах се да го будя за второ нощно хранене, но не е достатъчно гладен, сърди се и само му се разваля сънят. Тъй като го меря преди и след кърмене, знам, че изсуква между 100 и 150 мл на хранене (макар и с доста зор, защото бързо заспива и го тормозя да се събужда и да продължава да суче  Twisted Evil ) Общото количетво за денонощие е 700-800 мл, наддава по около 300 гр на седмица. Страх ме е да не намалее кърмата с толкова малко кърмения и се чудя дали да не вмъкна някое изцеждане между кърменията и едно през нощта.  Confused Бебо се роди месец преди термин и ми е много важно да го кърмя поне до годинката  Praynig

# 291
  • гр. Пловдив
Ще ти отговоря кратко.
Нощем не се тормози да се цедиш. Едно кърмене е напълно достатъчно.
Детето си наддава много добре. Кърмата се регулира според нуждите на бебето. С цедене можеш и хипер лактация да си докараш. Спри да го теглиш след кърмене. Това те натоварва допълнително. За това има доста теми и да не го нища сега.
Всичко си е ОК Водещо трябва да ти е настроението му.  Peace

# 292
  • UK
Някой приемал ли е Витамин Б Комплекс по време на кърмене? Безопасно ли е?

# 293
  • на последния етаж
Изписан ми е Имуноефект. В листовката пише "да не се използва от бременни и кърмещи жени" - някой има ли повече информация за това лекарство?

# 294
  • София
Здравейте, искам да попитам дали мога да приемам Изопринозин.

# 295
  • гр. Пловдив
Цитирам: Isoprinosine® не трябва да се прилага по време на бременност и кърмене без съвет от лекаря.

Единствения недостатък на кърменето е, че майката кърмачка много трябва да внимава, какво поглъща. Малко или много всичко попада в кърмата и после в коремчето в детето. За всичко добавки и лекарства се съветвайте с лекар, а не да ровите из форумите.Дано не съм прозвучала грубо, но ако са ви мили децата проявявайте здрав разум. 

# 296
  • UK
Цвети, благодаря за съвета. Знаеш ли какво ми отговарят моите лекари, когато ги попитам подобно нещо? "Че ти що кърмиш още, и без това трябва да спираш". Лекарите, които аз срещам са изцяло неинформирани и направо неграмотни по тема кърмене и всичко свързано с кърмене - получавам много по-адекватна информация точно по форумите от консултанти по кърмене, измежду които, между другото, има и фармацевти, и мед. лица. И източниците им на информация не са кварталния гинеоколог или джипи, а много по-сериозни и авторитетни. А това, което пише по листовките на повечето лекарства е неточно и непълно - най-често "Консултирайте се с вашия лекар".

# 297
  • София
Мен ми е предписан от лекар, но искам да се допитам и от други хора. Това лекарство ми е неизвестно.

# 298
  • Cyprus, Пловдив
Цвети, благодаря за съвета. Знаеш ли какво ми отговарят моите лекари, когато ги попитам подобно нещо? "Че ти що кърмиш още, и без това трябва да спираш". Лекарите, които аз срещам са изцяло неинформирани и направо неграмотни по тема кърмене и всичко свързано с кърмене - получавам много по-адекватна информация точно по форумите от консултанти по кърмене, измежду които, между другото, има и фармацевти, и мед. лица. И източниците им на информация не са кварталния гинеоколог или джипи, а много по-сериозни и авторитетни. А това, което пише по листовките на повечето лекарства е неточно и непълно - най-често "Консултирайте се с вашия лекар".

+1  Peace
А и дори да приемеш да отбиеш, на мен лично не ми влиза в разбиранията отиване от днес-за утре  Peace

# 299

Здравей Muhmututurka,

По отношение на Isoprinosine® няма данни за действието му при кърмещи жени и потенциалните въздействия върху кърмачето. Смята се обаче, че лекарството няма вреден ефект върху кърмачето, тъй като се изписва и на бебета и на малки деца, което би означавало, че даже и малка част от него да попада в кърмата, тя би била в концентрация в пъти по-малка, в сравнение ако бъде приета от бебето или детето директно. Предполагам, че лекарят ти знае, че кърмиш и явно е преценил, че е допустим приемът на Isoprinosine® по време на кърмене.

Тук пращам една тема от форума "Кърмене и Изопринозин", която се надявам да ти даде представа за употребата на Isoprinosine® при кърмещи жени:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=569400.msg18085100#msg18085100

Много често се случва производителите на лекарства да се презастраховат и да обявяват, че техните лекарства не са съвместими с кърменето или че има риск за кърмачетата при приемането им от кърмещи жени. В действителност много голяма част от лекарствата до една или друга степен е допустимо да се приемат по време на кърмене. В много случаи например пренебрежима част от лекарствения препарат може да попадне в кърмата, а в някои даже и не може да се излъчи лекарството в нея. Фактори, които оказват влияние по отношение на приема на дадено лекарство са например на каква възраст е кърмачето, колко кърмения има в денонощие, за какъв период от време лекарството би се изчистило от организма и много други. Безопасността на значителен брой лекарствата, прилагани по време на лактация, може да бъде определена чрез използване на рисковите категории за лактация, създадени от Д-р Томас Хейл - съставител на най-често ползвания и най-подробния справочник за лекарства по време на бременност и кърмене "Medications and Mothers' Milk".

За сравнение всички нива на риск според д-р Хейл са:

L1 - safest – напълно безопасно;
L2 - safer – безопасно;
L3 - moderately safe – умерено безопасно;
L4 - possibly hazardous – възможно рисково;
L5 - contraindicated – противопoказано.

Общи условия

Активация на акаунт