Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3

• 36 782
  • 755
  •   1
Отговори
# 525
Момичета помагайте, малката е на 3 месеца, без 4 дена. От два три дена реве нон стоп и при кърменето не е спокойна- мърда се, рита с крачета, опъва зърното, мята ръчички. Какво да правя, кърма има, защото наддава добре и пълни памперсите колкото трябва.  Cry

# 526
Здравейте,
моля за съвет. Вече 4-5 пъти ми се запушва каналче на една и съща гърда. Минава за ден с постоянно сукане от тази гърда и цедене ако е останало мляко. Сега обаче има и зачервяване, което основно ме притеснява.  Гърдата е мека, мястото ме боли от едно денонощие. Не съм много сигурна, но сякаш мястото е още уплътнено. Нямам температура. Имам и главоболие цял ден, но е по- скоро мигренозна болка, която ми се появява понякога.
Щом е червено, значи ли че е мастит?
Благодаря!

# 527
Момичета, помагайте, бясна съм.  Cry Cry Cry
От 7-ми месец на бременността го закъсах с дясното коляно, не можех да ходя. От средата на 8-мия влязох заради това в болница и стоях до раждането.
Имам и по-голямо детенце и сега бебе на няколко дена....  Нямаме помощ и мъжът ми като тръгне на работа, сама ще трябва да се оправям с двете деца. А като едва ходя не знам как ще стане.
Днес отидох до Горна баня на специалист ортопед заради коляното. Би ми инжекция Дипрофос като на няколко пъти каза, че е съвместим с кърменето. Обаче откакто сме се върнали, малката не иска да суче... гладна, а не иска. Тормозих я няколко пъти и засука, чак след това се сетих дали не е заради инжекцията и лекарството.  Confused И като влязох да попрочета в Интернет ми стана лошо - май този препарат хич не става при кърмачки.  Cry Cry Cry Cry Cry
Цяла нощ милата плака за гърда /досега мляко не е пила, само от време на време вода в шише/, накрая мъжът ми й направи АМ и тя се успокои. Много ми е болно и ме е яд, че дадох да ми бият тази инжекция. Определено има ефект при крака, но какво ще правя с кърменето. Ужасно е.
Дайте съвет. Знаете ли нещо за този препарат и моля, ме успокойте, че няма да навреди на бебето.
Ужасно съм притеснена.

# 528
  • София
http://apteka.framar.bg/30007341/асам-мехлем-с-арника-100-мл- това е за травми и става при кърмене, мен коляното ме болеше доста време, с това ми мина много бързо.

# 529
  • София
Това е кортикостероид, което не е от най-хубавите неща дори за теб, но е факт, че действа бързо. Все пак в сайта за съвместимост на лекарства с кърмене го дават съвсем лек риск, виж сама в е-lactanacia.org по активната съставка, така че, мисля, спокойно можеш да накърмиш бебето.

# 530
Здравейте:) Моето бебе е на 7 месеца ,в момента се захранваме ,менюто е
6.00 кърма
9.00 кърма
12-13.00 зеленчуково пюре
16-17.00 каша
20.00 кърма
И през нощта се буди поне 2 пъти да суче.
Въпроса ми е трябва ли да махнем нощното ядене ? Преди няколко дни ми обясняваха познати как стомахчето трябвало да почива.

# 531
  • Варна
f(x),
доколкото съм чела и при запушване може да има зачервяване, но ако не отшуми до ден-два трябва да търсиш лекар. Лошото е, че сега са почивни дни, но ако болката и зачервяването се усилят не чакай. Също ако уплътнението наистина си стои. Аз неглижирах такива симптоми, защото ми се струваше достатъчно търпимо положението и все се надявах да мине, чаках прекалено дълго и в резултат си докарах доста големи неприятности.
В повечето случаи нещата се оправят лесно, но може да се наложи освен компресите и масажите да пиеш и някакъв медикамент, най-добре лекар да  прецени.

# 532
 Момичета, кажете как е редно, че се обърках вече  newsm78
Храня бебчо само от едната гърда, съответно той е спокоен около 2-3 часа и пълни обилно памперса.На следващото хранене предлагам другата гърда и така ги редувам.

Преди малко прочетох, че е редно, бебето като приключи да яде от едната гърда, да предложа веднага и другата.А на следващото хранене, да почна от тази, с която съм свършила, примерно лява-дясна, дясна-лява.

И сега се притесних да не вземе да ми спре кърмата  newsm78 .

# 533
  • Варна
Аз кърмя като теб, определено не ми е намаляла кърмата Simple Smile Мисля, че смяната на гърдите се прилага, ако детето е гладно след като е изсукало първата. Ако се пуска самичко и е доволно и спокойно след това, пълни памперсите и т.н. не виждам основание за тревога.

# 534
Благодаря, Месечинка виторога. Днес вече се разнесе червенината, болката също изчезна. Какво се случи при теб? Притеснявам се, че всеки месец се случва поне по веднъж. Последните два пъти обърквам нощем коя гърда е наред и съм готова  Rolling Eyes

Първите три месеца аз кърмих от двете гърди. След това само от една и ги редувам.  И двата подхода не са грешни, доколкото знам. По- компетентно ще се изкажат консултантите, но мисля че ако се кърми от двете гърди, бебето приема повече предно мляко. В предното мляко има повече лактоза и някои бебета може да имат трудности с храносмилането.

# 535
  • Варна
f(x),
при мен първо се получи уплътнение, на което не обърнах достатъчно внимание и то не се разнесе, после се зачерви и взе да ме боли, тогава отидох при личната, тя ми изписа антибиотик и червенината изчезна, но подутината остана. После пак се зачерви и взе да боли, накрая стана абсцес и се наложи да ми го цепят с пълна упойка, дренажи и т.н. гадости. Но аз съм си виновна, че не взех мерки навреме, цялото това чудо се разви за около месец Embarassed. Иначе и при мен продължават да се запушват каналчета на същата гърда поне по веднъж в месеца, но вече реагирам моментално - масажи, цедене, компреси и се отпушват бързо. А, и пия лецитин.
За смяната на гърдите си права - втората трябва да се предложи само ако детето е изсукало първата и още е гладно, иначе не.

# 536
Момичета, помагайте, бясна съм.  Cry Cry Cry
От 7-ми месец на бременността го закъсах с дясното коляно, не можех да ходя. От средата на 8-мия влязох заради това в болница и стоях до раждането.
Имам и по-голямо детенце и сега бебе на няколко дена....  Нямаме помощ и мъжът ми като тръгне на работа, сама ще трябва да се оправям с двете деца. А като едва ходя не знам как ще стане.
Днес отидох до Горна баня на специалист ортопед заради коляното. Би ми инжекция Дипрофос като на няколко пъти каза, че е съвместим с кърменето. Обаче откакто сме се върнали, малката не иска да суче... гладна, а не иска. Тормозих я няколко пъти и засука, чак след това се сетих дали не е заради инжекцията и лекарството.  Confused И като влязох да попрочета в Интернет ми стана лошо - май този препарат хич не става при кърмачки.  Cry Cry Cry Cry Cry
Цяла нощ милата плака за гърда /досега мляко не е пила, само от време на време вода в шише/, накрая мъжът ми й направи АМ и тя се успокои. Много ми е болно и ме е яд, че дадох да ми бият тази инжекция. Определено има ефект при крака, но какво ще правя с кърменето. Ужасно е.
Дайте съвет. Знаете ли нещо за този препарат и моля, ме успокойте, че няма да навреди на бебето.
Ужасно съм притеснена.

Здравей О4akva6ta,

Според справочника за съвместимост на лекарствени препарати и кърмене на д-р Томас Хейл, „Медикаменти и майчината кърма" (издание 2010), Betamethasone, който е активната съставка на Дипрофос, е отбелязан с ниво на риск L3 - означава "moderately safe" – в тази категория най-често попадат лекарства, за които няма достатъчно данни при кърмещи майки, както и такива, които по лекарска преценка би следвало да се реши дали майката да ги приема или не. Според д-р Хейл повечето стероиди (към които принадлежи Betamethasone) в малки дози, определено не са противопоказни при кърмещи майки. Betamethasone се характеризира с период на полуразпад 5,6 часа. Период на полуразпад е времето, за което активната съставка в организма намалява на половина. Смята се, че за 5 такива полупериода лекарството напълно се изчиства от организма. Максималната концентрация на лекарството е 10-36 минути след приема му. В справочника се посочва след поставяне на инжекцията да са минали поне 4 часа до следващото кърмене, а доколкото разбирам при вас е минало много повече време.

Споделяш, че след като си се върнала от прегледа, бебка не е искала да засуче. Възможно е тя да не се е чувствала добре далеч от мама и това да е причината за нейното поведение. Също някои бебенца са по-склонни да откажат гърдата ако им се предлага шише (с вода, чай, АМ например), понеже начинът на засукване на гърдата и шишето е съвсем различен и поради факта, че от шишето потокът на течността е постоянен и по-силен.

Бебетата прекрасно усещат емоциите на мама и се влияят от тях. Може да обмислиш за нещо, което би те отпуснало и би ти дало възможност да се почувстваш по-добре. Много е вероятно след това и бебенцето да се повлияе положително.

Желая ти успех и бързо възстановяване!

Последна редакция: нд, 30 дек 2012, 00:45 от Во

# 537
Благодаря на всички за отговорите.  Hug
Успокоихте ме, макар че й давах да суче още щом като се прибрах от ортопеда.  Confused

И аз все се чудех за смяната на гърдите - дали трябва да се предлага само едната или и другата, защото все не мога да преценя дали е изсукала първата. Вие как разбирате? А изцеждате ли се после и дали е препоръчително или не?

# 538
Благодаря на всички за отговорите.  Hug
Успокоихте ме, макар че й давах да суче още щом като се прибрах от ортопеда.  Confused

И аз все се чудех за смяната на гърдите - дали трябва да се предлага само едната или и другата, защото все не мога да преценя дали е изсукала първата. Вие как разбирате? А изцеждате ли се после и дали е препоръчително или не?

Ами ако не му е стигнало той пуска, лапа, пак пуска, изобщо разбира се, че е още гладен.
Изцеждай само ако чувстваш гърдата неприятно пълна и то малко, колкото да те облекчи.

# 539
Момичета помагайте, малката е на 3 месеца, без 4 дена. От два три дена реве нон стоп и при кърменето не е спокойна- мърда се, рита с крачета, опъва зърното, мята ръчички. Какво да правя, кърма има, защото наддава добре и пълни памперсите колкото трябва.  Cry
  да не би да има млечница? Тогава я боли при самото сукане и затова не може да се нахрани..

Общи условия

Активация на акаунт