Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3

• 36 225
  • 755
  •   1
Отговори
# 675
Здравей, Бо! Имам нужда от съвет. Имам проблеми с дясната гърда, все по-често ми се образуват бучки, и то на различно място - първо отгоре, после отстрани, сега все по-често отдолу. По принцип дясната ми гърда е малко по-непроизводителна. Отделно имам и две бели точки на зърното, за които имах притеснения да не е млечница, но педиатърът отрече, след това прочетох в блога на хедра, че са запушвания. Те намаляват, отвреме навреме се отпушват, но са си все там, в смисъл не се махат изцяло.
Днес бях на преглед при личната, бучките ми бяха изчезнали за късмет и реших засега да не ходя на мамолог. Личната ми каза да цедя на ръка след кърмене, ако гърдата не е омекнала, тоест ако бебо не я е изцедил. Истината е, че мен доста ме боли, когато е втвърдена и нямам никакво желание да я мачкам, освен това и нищо почти не излиза. Правя горещи компреси, давам на бебо да суче по-често от нея и това е всичко. А, и една приятелка ми каза да вземам парацетамол.
Чудя се дали тези запушвания не могат да се предотвратяват и дали наистина да не се доизцеждам, макар че уж нали не трябвало, заради хиперлактацията newsm78
Чудя се още дали да ходя на мамолог и дали той ще ми помогне, при положение, че нямам мастит (и дай Боже да не направя)

Здравей MaryJane,

Чудесно си се ориентирала в мерките, което взимаш за предотвратяване на запушванията - запушен канал, обичайно добре се повлиява от хубаво изсукване и/или цедене, топъл душ и топъл компрес, нежен масаж на гърдата от основата към зърното. Когато има запушване е желателно гърдата да се изцежда добре и да стои възможно повече време празна. В най-общ план запушванията много добре се повлияват от комбинацията от четири действия - затопляне, масажиране, почивка и сучене/цедене.

Споделяш, че изпитваш болка, когато се опитваш да цедиш дясната гърда при положение, че е пълна. Би могла да опиташ нежен масаж на нея под горещ душ - топлината би могла да спомогне за слизане на кърмата и цеденето да стане по-лесно и безболезнено на фона на горещата вода. Друг вариант е да се напълни купа с гореща вода и да се потопи гърдата в нея, като едновременно с това се правят нежни масажи в посока от основата на гърдата към зърното и леко изцеждане. Възможно е в този вариант болката при цедене да е по-поносима.

Хубаво е да се избягва механично притискане на гърдата, било от банели на сутиен или стегнато бельо или пък сън в поза, която би я притискала. Също така е добре да се избягват трансмазнините, които се съдържат в маргарина, полуфабрикатите, храните в заведенията за бърза закуска и т.н. Почивката, сънят и спокойствието, адекватният прием на течности и достатъчна, питателна храна са също от основно значение за преотвратяване на запушванията.

Много майки споделят, че изключително добре се повлияват от лецитина при състояния, подобно на това, която описваш. Лецитинът е хранителна добавка, която действа като емулгатор (пречи на мастните частици в кърмата да се слепват и да запушват каналчета). Обичайната препоръчителна доза за повтарящи се запушени канали е 3600-4800 мг лецитин на ден или 1 капсула (1200 милиграма) 3-4 пъти дневно. Като отшумят проблемите - може да се намали с една таблетка, след още една-две седмици - пак с една таблетка и т.н. Тук пускам една статия за лечение с лецитин при повтарящи се запушени канали, надявам се информацията в нея да ти помогне за преодоляване на твоето неразположение.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=136347.0

Ако обаче забележиш, че вдигаш температура, има зачервяване и т.н., е добра идея да се консултираш и с лекаря си.

По отношение на двете бели точици на зърното, които описваш - прилича на запушване на канала на изхода му или „блистер”. Отворчето на канала се покрива с кожа и блокира млякото или "сгъстеното топче" мляко при запушения канал се спуска надолу и не може да излезе през поричката на зърното – в този случай обикновено блистерът изглежда като бяла точка. Възможно е да изчезне от само себе си или да се приложи натиск върху гърдата, така че да се увеличи налягането и млякото да потече, с което блистерът да се отстрани. Обикновено при третирането на блистер се започва със затопляне и кърмене. Препоръчва се преди кърмене зърното да се третира с физиологичен разтвор (разтвор на морска сол) - това подпомага отварянето на порите и оздравяването. Препоръчва се да се прави поне 4 пъти на ден - може да се потопи зърното в чашка с разтвора, например, или пък да се приложи компрес. Може да се опиташ да „смалиш” блистера като поставиш памуче, напоено с оцет в сутиена върху зърното (тъй като млякото съдържа много калций, а оцетът разтваря натрупания калций, се счита, че оцетът би смалил блистера). Друг вариант е да се опиташ да го "омекотиш" – след накисване на гърдите във вана или в съд с топла вода, в сутиена се поставя памуче, напоено в зехтин. Може и  да се направи „солено киснене” – 2 чаени лъжици английска сол (10гр) се разтварят в чаша с топла вода и гърдата се потопява в този разтвор за няколко минути преди кърмене (счита се, че за да има добър ефект, е желателно да се прави поне по 4 пъти на ден). След като се омекоти блистера, може да се разстрие с влажна кърпа преди кърмене - това обтриване и/или сукането после биха могли да го отпушат и да разрешат проблема). Въпросното обтриване може и да не е необходимо, ако другите методи вече са помогнали и е желателно да се прави внимателно, за да не се нарани нежната кожа. Има и вариант за внимателно премахване на кожичката със стерилна игла, но това се препоръчва да се направи от лекар при нужда.

При повтарящи се блистери е възможно да има серия тапички в канала и те през известно време да достигат до повърхността на зърното. За да се избегне това, може да се опита с плавно цедене да се освободи млякото по цялата дължина на каналчето. По-добър ефект има, ако се направи след кърмене (за да има минимално количество мляко/ съответно – по-малко напрежение) и в топла вана (или поне в съд с топла вода) – позволява се на топлината да разшири каналчетата. Започва да се масажира зърното, за да може да се изцеди колкото може повече сгъстено мляко, след това – ареолата, след това – 1-2 см назад и така се масажира сантиметър по сантиметър в кръг по цялата гърда, в посока от зърното към гръдния кош – изцежда се цялото количество мляко, което може да се изцеди.

Надявам се да съм била полезна и пожелавам скоро да преодолееш текущото неразположение. Ще се радвам да ме държиш в течение, оставам на разположение при нужда. Успех!

Последна редакция: вт, 29 яну 2013, 01:33 от Во

# 676
O, Bo, страхотно благодаря за подробния и много полезен отговор!   bouquet  bouquet  bouquet
Копирам си го на десктопа и го прилагам!

# 677
O, Bo, страхотно благодаря за подробния и много полезен отговор!   bouquet  bouquet  bouquet
Копирам си го на десктопа и го прилагам!

Много ще се радвам, ако някои от тези предложения се окажат удачни за вас.  Hug

# 678
Здравейте,
имам нужда и аз от помощ. Въпреки, че кърмя на поискване, почти всеки месец ми се запушва каналче на едната или другата гърда. Последните два пъти запушването беше придружено със зачервявания, а последният път и температура (37.5 за един ден). Подозирам, че последното може и да беше инфекция някаква, защото два дни преди това малкият си изпробва зъбите върху зърното ми и то се разрани.

Обмислям да пия летицин, но се интересувам дали има данни за приема му при майки на диета - детето ми е с хранителна алергия (вероятно АБКМ).

След последното запушване ми остана и една болка в отстрани на гърдата. Боли ме при вдишване, при движение с ръката. Не напипвам там уплътнения. Случвало ли му се е на някой? Мисля да ида на лекар, защото ме притеснява това.

# 679
  • София
Здравейте,
имам нужда и аз от помощ. Въпреки, че кърмя на поискване, почти всеки месец ми се запушва каналче на едната или другата гърда. Последните два пъти запушването беше придружено със зачервявания, а последният път и температура (37.5 за един ден). Подозирам, че последното може и да беше инфекция някаква, защото два дни преди това малкият си изпробва зъбите върху зърното ми и то се разрани.

Обмислям да пия летицин, но се интересувам дали има данни за приема му при майки на диета - детето ми е с хранителна алергия (вероятно АБКМ).

След последното запушване ми остана и една болка в отстрани на гърдата. Боли ме при вдишване, при движение с ръката. Не напипвам там уплътнения. Случвало ли му се е на някой? Мисля да ида на лекар, защото ме притеснява това.

Специално аз мисля, че няма проблем с лецитина, моят беше а АБКМ, не съм забелязала никакви проблеми при нас. Отначало се взима по-голяма доза. Не действа веднага, но действа безупречно!
Консултацията щом има температура с лекар ще бъде най-доброто.
Но ти пак можеш да правиш топли конпреси и леки масажи, зелеви листа, помагат също доста. И най-вече изцеждане на гърдите много добре.

# 680
muhmututurka, мерси! Личната ме гледа и каза мастит, но за продължаващата болка пак ще ходя.
Извинявам се, сигурно вече е обсъждано, но какъв лецитин пиете? На Валмарк ми предлагаха в аптеката.

# 681
  • Варна
Аз пия такъв и съм доволна, момичетата тук препоръчваха някакъв американски, но не съм го търсила Confused

# 682
  • София
При мен на Валмарк не подейства, незнам защо, пих американския. Може пък на тебе да подейства.
Пробвай, ако не ти подейства българския, в аптеката Ремедиум на попа, със сигорност има американски. Simple Smile

# 683
Во , при кърмене може ли да се пие Осцилококцинум ? пише да се пита лекар или фармацевт...предполагам , че е безобидно щом изрично не е забранено .... но да попитам

# 684
Здравейте, започвам да чета цялата тема, но се обърках от многото четене, имам вдлъбнати/ама наистина вдлъбнати зърна/ и имам огромно желание да кърмя, как да подходя? Имам едно неуспешно кърмене и съвсем съм се наплашила. Да купувам ли ниплети или  Коректор Лансинокс? Прочетох за спринцовката и как се издърпва с нея, това преди кърмене ли се прави или как? С ниплетите гледам, че се седи постоянно няколко седмици и се били появявали зърната. Има ли смисъл изобщо от тези неща или и без зърна ще станат нещата? Ще се боря в родилното да не дават шише, но да видим....

# 685
  • София
Здравейте, започвам да чета цялата тема, но се обърках от многото четене, имам вдлъбнати/ама наистина вдлъбнати зърна/ и имам огромно желание да кърмя, как да подходя? Имам едно неуспешно кърмене и съвсем съм се наплашила. Да купувам ли ниплети или  Коректор Лансинокс? Прочетох за спринцовката и как се издърпва с нея, това преди кърмене ли се прави или как? С ниплетите гледам, че се седи постоянно няколко седмици и се били появявали зърната. Има ли смисъл изобщо от тези неща или и без зърна ще станат нещата? Ще се боря в родилното да не дават шише, но да видим....

Не се ли оправят с въртене с пръстите?
Едното ми зърно е такова и така се оправи.

# 686
Искам да попитам, след като производството на кърма е на принципа търсене-предлагане, защо се получава това намаляване вечер? Дребният ме смуче на два часа през деня. За през нощта все още няма установен режим, но има поне едно (много рядко само едно) нощно хранене. Не знам колко по-стимулирана мога да съм и все пак понякога вечер мога със сигурност да твърдя, че кърмата ми намалява. Храня се добре и пия достатъчно течности. Това започна да се случва след втория месец някъде... Нали уж трябваше да се регулира вече?

# 687
  • София
coldasice Имате много малко хранения през нощта, особено към 4 часа се стимулира най-добре лактацията. Предлагай повече през нощта, да може да суче, когато е полу заспало. Вечерно време се стимулира най-много!

# 688
Не, не се оправя с въртене на пръстите, трагично е положението.
Вчера взехме спринцовка и сега се пробвах да издърпвам, става, но почти веднага /30 секунди/ след това се прибира пак обратно, с нея да издърпвам преди всяко кърмене или какво точно да правя?

# 689
Нощна птица, имам като твоя проблем, първите 6 месеца кърмих със силиконови зърна на "Медела". Без тях нямаше да има кърмене. Сега, живот и здраве, ще видим как ще е, но за всеки случай пак ще имам.

Общи условия

Активация на акаунт