Преди и след „Каква е вината на Фатмагюл?” (Fatmagul'un Suçu Ne?) – Тема 150

• 43 204
  • 747
  •   1
Отговори
# 45
Момичета,здравейте отново!
Виждам,че сте подхванали така да се каже финалните акорди на преговора ,а именно какво щеше да се случи с трите богаташчета,керим и Фатмето.
Нека да дам и аз своя скромен принос -наистина съдбата си играе жестоки шеги с хората и както се казва-ако искаш да разсмееш Господ,то сподели плановете си за бъдещето.Аз съм съгласна донякъде и снаписаното от Дейзи и с написаното от Спиритчето-наистина ако не беше тази проклета нощ,техният живот щеше да бъде напълно различен.Селим и Вурал щяха да продължат да живеят всред алкохол,изневери и безцелие,но за Ердоган мисля,че щеше да има титанични сблъсъци с Решат.И двамата изключително арогантни,алчни,амбициозни и нетолерантни-за техните отношения може би цял сериал може да се спретне.
Що се отнася за Керим,аз си мисля,че той щеше да напусне селцето.Мериам беше възпитала в него някакви амбиции-завършил университет,чужд език.И тук сценаристките са за упрек-докато Фатмето все пак показа някакво израстване в това отношение-взе диплома,книжка,то Керим не направи никакъв прогрес,дори напротив.Дори баща му намекна,че би могъл да продължи да учи.Но както и да е-целта на филма беше друга.
За Фатмагюл-за мен и до сега остава неразрешен казуса дали тя грубо казано "не спечели" от това гнусно деяние-ако това не се беше случило тя щеше да живее сред лицемерие,догми,подтисничество,докато сега има най-прекрасното нещо на света-любовта на един чудесен обожаващ я мъж,има ново семейство с модерни възгледи,чудесен дом,работа,малко бебче.Да,тя наистина каза,че би заменила всичко това,само и само да не се беше случила онази нощ,но ми е любопитно,какво би казала за това на края на филма?
Тъй като приключваме с нашия преговор и аз да си кажа,че последната серия беше почти напълно излишен пълнеж, с изключение на процеса и сцените на гробищата.Не ми хареса погледа на Фатмагюл след произнасяне на присъдата,който си беше тържествуващо-кръвожаден.Освен това след процеса в коридора тя се прегръщаше с всички наред,а Керим стоеше леко встрани,отново чувствайки своята вина.Не беше много приятна гледка как тя тържествуващо ходеше пред тълпата,а Керим се влачеше подир нея като куйрук(това е ненужна опошка).
Както и да е-филмът свърши и ние можем само да благодарим на целия екип за прекрасната работа и да им пожелаем да бъдат здрави,щастливи и да имат много  прекрасни проекти.

# 46
Не знам,  Аз мисля, че тяхното си беше просто наглост- мислейки че са всесилни, мачкаха хората и , не зачитаха меннешито на другите и тн. Но едно е да подвикваш на някое момиче някакви неща  и да се гавриш с нея на приказки , друго е да я изнасилиш. Все си мисля, че дотам нямаше да стигнат, но може и да греша.

Освен това ми прави впечатлнеи, че след това в сериала нито един от тримата не е упражнил насилие над жена, не говоря за изнасилване , но дори побой или нещо подобно. Ако бяха насилници по природа, мисля, че щеше да видим още един такъв случай поне, такива хора, нямат спирачки, те дори изпитва удовилстрвие от подобни прояви.

# 47
Момичета,здравейте отново!
Виждам,че сте подхванали така да се каже финалните акорди на преговора ,а именно какво щеше да се случи с трите богаташчета,керим и Фатмето.
Нека да дам и аз своя скромен принос -наистина съдбата си играе жестоки шеги с хората и както се казва-ако искаш да разсмееш Господ,то сподели плановете си за бъдещето.Аз съм съгласна донякъде и снаписаното от Дейзи и с написаното от Спиритчето-наистина ако не беше тази проклета нощ,техният живот щеше да бъде напълно различен.Селим и Вурал щяха да продължат да живеят всред алкохол,изневери и безцелие,но за Ердоган мисля,че щеше да има титанични сблъсъци с Решат.И двамата изключително арогантни,алчни,амбициозни и нетолерантни-за техните отношения може би цял сериал може да се спретне.
Що се отнася за Керим,аз си мисля,че той щеше да напусне селцето.Мериам беше възпитала в него някакви амбиции-завършил университет,чужд език.И тук сценаристките са за упрек-докато Фатмето все пак показа някакво израстване в това отношение-взе диплома,книжка,то Керим не направи никакъв прогрес,дори напротив.Дори баща му намекна,че би могъл да продължи да учи.Но както и да е-целта на филма беше друга.
За Фатмагюл-за мен и до сега остава неразрешен казуса дали тя грубо казано "не спечели" от това гнусно деяние-ако това не се беше случило тя щеше да живее сред лицемерие,догми,подтисничество,докато сега има най-прекрасното нещо на света-любовта на един чудесен обожаващ я мъж,има ново семейство с модерни възгледи,чудесен дом,работа,малко бебче.Да,тя наистина каза,че би заменила всичко това,само и само да не се беше случила онази нощ,но ми е любопитно,какво би казала за това на края на филма?
Тъй като приключваме с нашия преговор и аз да си кажа,че последната серия беше почти напълно излишен пълнеж, с изключение на процеса и сцените на гробищата.Не ми хареса погледа на Фатмагюл след произнасяне на присъдата,който си беше тържествуващо-кръвожаден.Освен това след процеса в коридора тя се прегръщаше с всички наред,а Керим стоеше леко встрани,отново чувствайки своята вина.Не беше много приятна гледка как тя тържествуващо ходеше пред тълпата,а Керим се влачеше подир нея като куйрук(това е ненужна опошка).
Както и да е-филмът свърши и ние можем само да благодарим на целия екип за прекрасната работа и да им пожелаем да бъдат здрави,щастливи и да имат много  прекрасни проекти.

Велияна съгласна съм с теб за повечето от нещата. Според мен точно е това е била идеята на сценаристките-да накарат хората да уловят тънките нюанси в човешката психика. Н еможе хората да са напълно бели или напълно черни. Вурал , Селим и Ердоан имаха много кусури, много кофти черти в характерите им, но това не значи че не са хора и нямат спирачки за нищо в този живот. Аз мисля, че те са толкова големи егоисти, че не биха си жертвали хубавия и лежерен живот за нищо, последното нещо в плановете им е било изнасилване на някоя девойка в това малко градче, в което нищо скрито не остава. А и акто казах, не са ги показвали в друга ситуация да упражняват насиелие над жени. 

# 48
  • софия
Не знам,  Аз мисля, че тяхното си беше просто наглост- мислейки че са всесилни, мачкаха хората и , не зачитаха меннешито на другите и тн. Но едно е да подвикваш на някое момиче някакви неща  и да се гавриш с нея на приказки , друго е да я изнасилиш. Все си мисля, че дотам нямаше да стигнат, но може и да греша.

Освен това ми прави впечатлнеи, че след това в сериала нито един от тримата не е упражнил насилие над жена, не говоря за изнасилване , но дори побой или нещо подобно. Ако бяха насилници по природа, мисля, че щеше да видим още един такъв случай поне, такива хора, нямат спирачки, те дори изпитва удовилстрвие от подобни прояви.

е за сметка на това пък ги заместиха Мукадес и Мустафа hahaha
Скрит текст:
и за туй си развалихме дружбата  аз и  Еджето и Мелек

п.п. оффф мила, с последния ти пост още по- не съм съгласна...

та нали ако Фати не беше завела делото, никой нищо нямаше да разбере, мислиш ли че те са се страхували от нея, простата селянка с бясмяната рокля.  Че това престъпление ли беше според тях - просто си поиграха с момичето, какво толкова???!!! В крайна сметка всички го правят - тази ли ще ни се опъне, какви проблеми може да имаме - кои сме ние, коя е тя??!!
уффф - не са си мислели че ще си съсипят живота - мислели са че всичко което поискат им се полага!

Последна редакция: пн, 03 сеп 2012, 15:47 от freespirit

# 49
Относно  Керим- той имаше потенциал да израсне много. Но според мен идеята на сценаристките е била следната- Керим да посвети всичките си усилия и любов в излекуването на Фатма и нейното израстване като личност. Затова и той забрави за себе си. Имаче прекалено много проблеми, дори с баща си, за да се занимава и с професионално израстване. 

# 50
И аз мисля, че при други обстоятелства, тримата колкото и да са нагли и безотговорни, нямаше да извършат престъпление. Можеха да си пропилеят живота и да направят куп глупости, да мачкат и да нараняват хората, но не и да стигнат до престъпление.
Мен ме занимава друг въпрос - защо Керим, пиян и дрогиран, не се присъедини към тях, и дори в това състояние усещаше, че става нещо ужасно. Кое е това у човека което при екстремни ситуации не му позволява да падне, а го държи чист и достоен.

Колкото до сцената, която предизвиква толкова полемики, за мен няма две мнения и утре ще се обоснова.

velijana Фатмагюл и сериалът дадоха отговор на твоя въпрос. Да, тя получи повече отколкото е мечтала, но би се отказала от всичко, за да не преживява онази нощ. Т. е. нищо не може да изкупи преживяното насилие.

# 51
Валя,аз не съм напълно убедена в това.По какъв начин сериалът даде отговор на този въпрос?

# 52
  • софия
след изнасилването, на една от срещите им на яхтата на Ердоан, Вурал къркаше, Керим Мълчеше, а селим се оплакваше, че не може да спи с Мелтем.  А Ердоан:
" ами нормално е да се чувстваме така. Ние сме в стрес от преживяното."   !!!!!!!
това чак накара Милото да погледне към екрана и до края да ме пита - какво става с "стресираните".

тези момчета биха извършили престъпление - ако им изнася, не биха се поколебали.

цитат Валентина:
Мен ме занимава друг въпрос - защо Керим, пиян и дрогиран, не се присъедини към тях, и дори в това състояние усещаше, че става нещо ужасно. Кое е това у човека което при екстремни ситуации не му позволява да падне, а го държи чист и достоен.

за това , това не е въпрос за мен, а потвърждение на мнението ми за останалите.

# 53
Валя,аз не съм напълно убедена в това.По какъв начин сериалът даде отговор на този въпрос?

Аз мисля, че Фати накрая прие случилото се като съдба, така й е било писано, да срещне Керим на стълбите, да мине през ада, за да открие рая, щастието с любимия човек. Може да е жестока съдба, но според мен това е била нейната съдба. Затова казах, че когато си префстави , че само Керим я настига да говори с нея, Фати се усмихна след този спомен, защото знаеше, че ао така се беше случило нямаше да срещне щастието, което има в момента. Малко объркано стана, но надявам се да ми разбра мисълта.  Simple Smile

# 54
Керим и Фатма тепърва ще растат, но това вече е извън нашия филм. Нали знаем, че човек не е завършена личност на 22 и дори на 27 години. Имаха твърде много проблеми за двете години, които ни показаха. Сигурна съм, че в следващите ще се променят, ще учат, ще имат собствен бизнес, ще имат благотворителни кампании, за които да работят, ще пътуват, и неусетно от неуверени младоци ще се превърнат в зрели и успели хора, само че ще са на по 40 и 50 години.
Във филма според мен можеха да покажат повече по отношение на духовните им потребности. Мерием вечно беше с книга, а Керим и ФГ нито веднъж. Не искам да се правя на психолог, но когато човек е съкрушен, често намира утеха в стих, песен или книга. Те дори и филм по тв не гледаха.

# 55

Честита ни нова юбилейна тема !

Направих една проста сметка - 140 теми х 50 страници х 20 мнения = 140 000 мнения

Ние сме написали направо Енциклопедия върху "Каква е вината на Фатмагюл "

Като се има предвид Керимо/Енгино зависимостта ни   поне половината постове са за него / даже клоня  и към 2/3  / това са ~ 70 000 - 92 000 мнения.

Приемам, че го "познаваме" по-добре и от родната му майка.

Можем също така да проследим пътят на цветенцето - как от плетено, изпуснато и забравено от Фатмагюл стана златно. Какъв прекрасен символ на търпение, колко дълъг път извърмя като символика....

Мариянка, "железни" сме откъдето и да ни бутнеш - за всяко едно нещо свързано със сериала - имаме готовност - т.е. сериалът е "разкостен"  и  "клипиран".

Освен ако има нещо - което да ни е излязло извън обсега.

Пътят на плетеното цветенце

Фатмагюл  го изплете с търпение и неволно го загуби.
Керим го намери и прибра тайно с надежда и любов.
Фатмагюл го откри случайно и изненадващо го дари с целувка.
После го сложи като дар  в едно "дългоочаквано" писмо.
Керим  получи подкрепа и сила за борба съвсем от неочаквано място.
След като изпълни своята необичайна мисия,
плетеното цветенце намери
своето постоянно присъствие -
както при Керим, така и при Фатмагюл. 

http://www.dailymotion.com/video/xs5w1z_fatmagul-and-kerim-our-flowers_shortfilms

# 56
Момичета,понеже май си търся под вола теле днес след обяд,да ви попитам,ако не беше чувството за вина на Керим към Фатмагюл, с какви качества според вас тя го накара да се влюби безгранично в нея?Ако не бяха Керим,Мериам,Кадир и сем.на Фахретин тя така и щеше да си остане свита в кухнята и изпълняваща заповедите на Мукадес.Керим я подтикна да заведе дело(тя никога нямаше да го направи сама),МЕРИАМ я записа да учи,записа я на психолог,Керим намери ресторанта,подтикваше я да учи,когато тя се правеше на много смела Керим яде пердах,стреляха го!Характерчето й и то не беше от най благите!Наистина любовта е сляпа,но ми е чудно,каква е тая магия!

# 57
Дейзи,това което си написала според мен потвърждава тезата ми,че накрая на филма Фатмагюл би казала друго за това което се случи "онази нощ".

# 58
Момичета, бях решила да не коментирам повече.

По никакъв начин не оправдавам деянието на Ерд. Селим и Вурал. Да те са млади образовани с добро положение в обществото, но са израстнали в една среда на безнаказаност и всеопрощение, особено Ердо.  Ако не това, то друго престъпление щеше да извърши.

Филмът е кауза срещу насилието и безнаказаността за да бъдат по-малко случаите като този на 18 годишната Оксана http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1302834 изнасилена и жива подпалена от такива Ердогановци.

Тук визирам само образа, изграден блестящо от Каан Ташанер

# 59
Изнасилвачите изпитват удоволствие, не само от акта, но и от опитите на жертвата да се съпротивлява. Освен това такива хора, изнасилват за удоволствие, това е един вид храна за тяхната душа. И биха го направили повече от веднъж.

В нашия случай тримата нито веднъж не узвършиха насилие над жена, дори побой, да не говорим за изнасилване. Мисля, че ако искаха такова внушение сценаристките щяха да ни поалжат повече насилие от страна на 3мата, дори в тезво състояние.

Общи условия

Активация на акаунт