Преди и след „Каква е вината на Фатмагюл?” (Fatmagul'un Suçu Ne?) – Тема 150

• 43 215
  • 747
  •   1
Отговори
# 690
АБО еп. 2  сцена - М.Б. се прибира при булката Асие...[/b][/i]

от 00,51 после от 00,53
Булут (на сън, през сълзи): Нарин... Нарин...
Асие: Нарин търси. Да пукне дано твоята Нарин. Тогава ще се избавя от нея, дай Боже.
Булут (на сън): Не ме гледай така, Нарин... (Сърцето ми гори само за теб, Нарин...) Нарин, не ме гледай така...
(...)
Асие: Няма да ти позволя да ми скъсаш воала. Свали го. (Трябва да ми дадеш подарък, преди да ми свалиш воала/ да ме погледнеш/видиш. / Не можеш да ме разбулиш, без да си ме дал подарък.)
Булут: (удря я) Ето ти дар! (Да те гледам/виждам ли? Не теб искам да разбуля/гледам/виждам!) На ти обеци! На ти и гердан!
Асие: Мустафа!
Булут: На ти Мустафа! Ще те убия! (...)
(...)
Яшар: Идете там. Ще я убие!
Дурие: Какво ни чака занапред, Фатма? (Какво ли Я чака занапред?)
(...)
Булут: Нали искаше дар! (Погледни/виж ме добре! Нали искаше дар?)  Носи си го с късмет! (Наслаждавай се.) Сбогом.

--------

Понеже гледам и копия с руски превод, а там, както споменах, има разлики... БЕЗ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ ПРЕВОДАЧИТЕ! поствам алтернативните реплики. Знам, че е много трудно да се превеждат някои изрази от турски заради идиоми, подтекст, свързан с обичаи и многозначност на думите. В скоби съм сложила репликите по руските субтитри. Мисля, че помагат да се разбере по-добре съдържанието на сцената. Предполагам, че за да я разберем напълно, субтитрите трябва да вървят с бележки под черта, което е нежелателно във филма. Simple Smile Благодаря на момичетата, направили превода и субтитрите. Нямам никакви забележки към тях. Просто се опитвам да внеса малко повече инфо за случващото се в спалнята след освобождаването на Булут от ареста.

Последна редакция: сб, 08 сеп 2012, 11:59 от marytza

# 691
Минавам само за едно здравейте.Виждам,че сте подхванали вече Облака.Приятно преговаряне!

http://www.izlesene.com/video/mardin-kapi/5205839

Скрит текст:

# 692
Здравейте момичета!!!  Heart Eyes
Включвам се след дълго отсъствие за да Ви честитя празника /макар и с малко закъснение/  Simple Smile и да ви кажа, че понаглеждах лятото темата, но тъй като не успявах да изчета всичко, реших да не се включвам ни в клин, ни в ръка!  Grinning
Виждам преговора на КВФ е приключил, някои от Вас успяха да кажат "Гюле, гюле" на сериала, други - не /и аз в това число/. Не си взимам довиждане, макар и да успях да се откъсна от онази болезнено-сладка "лудост" наречена КВФ и форума тук. Опасна комбинация!  Laughing
Разписах се внезапно, защото чета днес - започнали сте облака и постовете на marytza ме провокираха.
marytza, голяма си скица, да знаеш!  Laughing
От първия ти пост личи с какво нетърпение започваш дискусията! Усещам, че си като бомба със закъснител, ще се пръснеш от емоции  - завиждам ти за което! За самото усещане! Върна мен самата във времето, когато същите страсти ме люляха във всички посоки с КВФ и тук, във форума намирах пристан, може би сама с нещото вътре в мен??? ..., със сигурност щях да изгубя битката!  Laughing Mr. Green

Момичета, не знам дали ще гледам Облака и  дали ще се включвам в дискусиите. Освен редовите задължения и отговорности сега си подготвям и първокласничка. Повечето от Вас са далеч от тази емоция, но за мен сега е ЖЕГА!
Може би в дългите зимни нощи, пак  намеря уют и приятели тук, може би и по рано! Очаквам с нетърпение новите проекти на Енгин, със сигурност ще го следя и ще се включвам. Където Енгин - там и аз!  Laughing
Стана малко разпокъсано, знам ли, може да съм изгубила форумската си форма  Laughing!
С две думи:
Липсва ми "ОНАЗИ" емоция!
Обаче Ви се радвах на преговора, макар и да не успявах да го следя редовно!
Ще надничам със сигурност между уроците на първокласничката!
Пожелавам ви /моето любимо пожелание/ да сте здрави, да са здрави хората, които обичате и които Ви обичат!

П.П. Не си взимам довиждане с никой и нищо!
  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Hug Hug Hug

# 693
Минавам само за едно здравейте.Виждам,че сте подхванали вече Облака.Приятно преговаряне!

http://www.izlesene.com/video/mardin-kapi/5205839

Скрит текст:

Привет! Simple Smile  Hug

Мерси за напитките! Simple Smile))) hahaha Joy

# 694
Здравейте момичета!!!  Heart Eyes
...
marytza, голяма си скица, да знаеш!  Laughing
...
Освен редовите задължения и отговорности сега си подготвям и първокласничка. Повечето от Вас са далеч от тази емоция, но за мен сега е ЖЕГА!
...
Липсва ми "ОНАЗИ" емоция!
...

П.П. Не си взимам довиждане с никой и нищо!
  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Hug Hug Hug

Нианта, здравей! Simple Smile Хубаво е, че не казваш сбогом. Simple Smile  Hug Човек винаги има нужда от споделяне.

За първокласничката те разбирам, макар моите емоции с 1 клас да са свързани с тъга - много ми е мъчно за децата, с които се разделих, за да ги изпратя към училище... Всеки ден в работата се надявам някое от тях да намине, да го видя...

Дано по-скоро стане ясно какво ще снима Енгин - имам доверие на избора му и очаквам, че филмът ще е стойностен и пълен с "ОНАЗИ" емоция. Simple Smile)

Приятен ден от мен! Simple Smile   bouquet

# 695
Връщам се,че се сетих нещо.Вчера попаднах на един приват клип с Берен,където танцува на някаква сватба.Незнам дали сте го гледали,но според мен той дава отговор на въпроса на Дейзи преди време „защо Енгин я е хванал през гърдите“ на онзи промо клип.А и като си помисля,това му държание показва и нещо за него самия-отношението му към такива жени с по-свободно поведение и това,че не му пука дали ще го покаже публично.Дали това е хубаво качество,незнам.
Ако не сте гледали клипа,гледайте го.Аз и през цялото време се питах дали не е пияна.В танците я няма,но желание има момичето,не може да се отрече.Странното е,че Кенан го няма. newsm78
 Hug Hug Hug

# 696

Здравейте на всички - пишещи и  четящи нашата темичка !

За всички по кафе - има нужда, има нужда / както казваше някой / !

Благодаря на Татяна за "Смуглянка"-та и на Мариянка за "Никита"-та  - отдавна не бях ги чувала, а много си ги харесвам и двете като звучене.

Да не остана по-назад от компанията - новата ми любима руска песен - за настроение и хубав ден!
Много е важно "добросъседското" отношение в наши дни -

Последна редакция: сб, 08 сеп 2012, 12:44 от Марта_49

# 697
......Вчера попаднах на един приват клип с Берен,където танцува на някаква сватба.Незнам дали сте го гледали.....

Димони , личи си, че не си ни чела - клипа още вчера Мариянка го пусна в двете му версии - кратката /около минутка/ и по-дългата / около 8 минути /.

Обсъдихме го от всички гледни точки, ъгли и страни.

# 698
Аз пак по повод превода... няма да се извинявам повече за коментарите си относно него - надявам се, че разбирате, че не се заяждам, а само искам да схвана колкото мога повече неща от посланията във филма.
Явно М.Б. има много остър език... кой знае какви каламбури ръси и как изглеждат те на хората, които разбират турски и разликата между учтивия и саркастичния начин да се каже нещо.

01,02 - сцена пред хотела, Булут и яшар се засичат с "любимия" му Махмуд паша и Инджи и останалите истанбулски дами, отнели му парцела за дюкян...

Булут: Карай внимателно - златна стока караш.
Махмуд паша: (Безсрамник!) Ти си стока/товар! Внимавай какви ги говориш!

Булута - нагъл и самодоволен, Махмуд паша - възмутен и заплашителен, Инджи - възмутена и тревожна, Яшар - оценяващ каламбура, но и неодобрителен...

И всичкото това - само от една реплика... добре, че играят страхотно, та да се ориентираме, като не можем да схванем тънкостите на езиковото значение. Simple Smile

Последна редакция: сб, 08 сеп 2012, 13:01 от marytza

# 699
  • Пловдив

То и ние нямаме угодия - като видим нещо - това, онова. като няма нищо - онова, това. Да са ни живи и здрави сладурите.

Линк със снимки:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.524893214191552.132916 … 698311&type=1

Последна редакция: сб, 08 сеп 2012, 12:52 от mariana51

# 700
Връщам се,че се сетих нещо.Вчера попаднах на един приват клип с Берен,където танцува на някаква сватба.Незнам дали сте го гледали,но според мен той дава отговор на въпроса на Дейзи преди време „защо Енгин я е хванал през гърдите“ на онзи промо клип.А и като си помисля,това му държание показва и нещо за него самия-отношението му към такива жени с по-свободно поведение и това,че не му пука дали ще го покаже публично.Дали това е хубаво качество,незнам.
Ако не сте гледали клипа,гледайте го.Аз и през цялото време се питах дали не е пияна.В танците я няма,но желание има момичето,не може да се отрече.Странното е,че Кенан го няма. newsm78
 Hug Hug Hug

Аз с моите асоциации (все така съм си Simple Smile) се сещам за сцената от АБО м/у Булут и Бахар в хотела...

Бахар: Не ме гледай така, караш ме да се срамувам...
Булут: Ти имаш ли срам, Бахар?

Simple Smile Wink

# 701

То и ние нямаме угодия - като видим нещо - това, онова. като няма нищо - онова, това. Да са ни живи и здрави сладурите.

Много хубава рокля на Беренчето, но ужасно неподходяща за танци. Simple Smile)) На мене пък ми хареса как си се забавлява момичето. С приятели е, пийнали са, сватба е. Да си танцуват, да си празнуват! Simple Smile

# 702
АБО, еп. 2 - 01,04
Яшар: Батко, трябва да се усмириш, да се успокоиш... (Нали щяхме да се разходим? Защо все се заяждаш с хората? Трябва да престанеш. И така си имаш достатъчно проблеми.)
Булут: Всичко ще се оправи /ще е наред. (Почукай и ще ти се отвори. / Каквото повикало, това се обадило(?))

# 703
Да не искате всички да танцуват така,а? newsm78

# 704
АБО, еп. 2 - 01,08

Муко: Много бързо те освободиха от ареста... Как остави булката и тръгна да се разхождаш, Мустафа?
Булут: Много се измори. (скъсах я от ... може намеква?) Оставих я да си почине.
Муко: Приготви ли се за медения месец? Къде ще отпътувате? /демек – нали те чака затвор, как ще го консумираш тоя меден месец/
Булут: Ти не го мисли медения месец... и на теб мед ще донесем от там, където отиваме... / Теб какво те засяга? Да не чакаш да ти носим мед? (пак е някакъв каламбур, ама...)

Общи условия

Активация на акаунт