Щастливи заедно (Aşka Sürgün) - Beren Saat и Mahsun Kırmızıgül - Тема 14

• 64 091
  • 754
  •   1
Отговори
# 435
Като цяло серията не ми хареса освен  , че сценаристите провалиха сериала то стилистите и те да не останат по назад страшна визия  избраха на Зилян с това червило на сватбата беше като маймуско дупе и с този пеньоар на финала Joy Joy
 от гардероба на баба ми  направо ме утрепа ха  Joy  hahaha
За мен Хазар е истински влюбен в нея но не бих казала същото и за Зилян .
Тя го остави цяла една година от инат а той прие това от любов и пак от любов и прости .  

Последна редакция: пн, 24 сеп 2012, 18:08 от didanka73

# 436
Момичета, тая вечер няма ли да има заключителен купон? Да не би да сте се изнесли в паралелна тема на "Лични", та темата чак дотам опустя, балконът и той все празен. Канехме се едва ли не да "допишем" серия или да спретнем заключителна тема, но вторият сценарен екип ни изпари ентусиазма май.

Финалът остави у мен впечатление за една поизтъркана или изтощена, малко банална любов - и на двамата. Отминаха бурите и драмите - заедно с отстраняването на Ресул, Низар, Бурджу, с отшумяването на болестта на Зилян. Оставена сама на себе си, любовта им сякаш се оказа недостатъчна. Сякаш драмите са, които хем й пречеха, хем я крепяха. Насила ги ожениха, насила ги събраха на финала - все с посредници между тях. И до края - никакъв диалог. Силен монолог на Хазар в ресторанта, но ... монолог.
За Зилян: никакво обяснение защо се тутка цяла година след погребението на Бурджу. За Хазар: и той като че я прие от немай къде. Всъщност Зилян е, която е за никъде без Хазар; той си го каза на Джесур доста убедително, че "синът ми е напълно достатъчен". Иначе добре изигра МК това "вцепеняване" на Хазар. Измъчените влюбени погледи, изстиналото сърце ... Наистина умее да предава някои силни емоции, изживени неведнъж.

Иначе външните детайли са търсени според мен: гримът на Зилян, чупенето на пръсти.
Видяхме я така наплескана с грим четири пъти. 1 - преди разходката в Медиат: ОЩЕ несигурна в чувствата на Хазар. 2, 3 - на партито с колието; на вечерята с удавяне на колието: избива комплексите с бебето, правейки му напук. 4 - на сватбата на Джесур: ВЕЧЕ е несигурна в любовта му.
За обеците с пендарите имам подобно впечатление. И след като модернизира гардероба си, тя ги сложи още няколко пъти: когато губи почва под краката си и търси опора в медиатската си идентичност. (Дестан пък ги носи през цялото време.)

Чупенето на пръсти: появява се, когато тя търси път към Хазар и не го намира. За пръв път го видяхме вечерта, в която тя искаше да го заведе при ремонтираното пиано, а той седеше като сфинкс в салона. И днес: след монолога на Хазар в ресторанта Зилян сякаш се отказа да търси път към него; в дома му зачупи пръсти и ако не беше разчел жеста й, вероятно нямаше да има следващ път.

Ивеbouquet  за целия труд и всички нощни и дневни смени, които посвети на хубавата тема
Миленаbouquet  за безбройните преводи и ценна информация! Дениbouquet  за резюметата, с които ни радваше до последно!
 bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  Полски китки и за Славена със Сараите й, за колажите на Tara41  и  BELL, за Петя с шаржовете/вицовете и купищата информация за МК, за Диди и сърдечните й сутрешни поздрави!

Силве, Луси, Галя, Дея, Роси, Ди, Вили и всички останали - дайте ми знак в темата или на "Лични", като се прехвърлите някъде другаде. Ще ми е приятно да прескачам от време на време и аз.  Hug

Последна редакция: пн, 24 сеп 2012, 19:32 от Tania M.

# 437
  • под най-голямото листо на тиквата
Еееех дойде края на сериала!  newsm45, а по всяка вероятност и края на темата ни.
Ядосах се ,че накрая така претупаха финала. Ама то в последно време с целия сериал не се случи нищо хубаво. Мисля,че много време бяха отделили на Ресул и неговото изкупление.
Напълно съм съгласна с Вили за стайлинга на последната серия.
Мили дами аз лично не мога да споделя мнението ви,че Зилян не обича силно Хазар. Мисля,че го обича колкото и той нея. Но тя беше много наранена в момент в който беше подложена на силен емоционален стрес с оглед болестта й. /Да не забравяме,че тя е от Мидят/. Това според мен беше естествената реакция на случилото й се. Колко пъти когато тя имаше нужда от него той беше някъде другаде и се появяваше постфактум, къде с извинения,къде с лъжи. Според мен Хазар напълно си заслужи тази година без Зилян.

# 438
Ивеbouquet за целия труд и всички нощни и дневни смени, които посвети на хубавата тема!
Миленаbouquet за безбройните преводи и ценна информация! Дениbouquet за резюметата, с които ни радваше до последно!
  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet Полски китки и за Славена със Сараите й, за колажите на Tara41  и  BELL, за Петя с шаржовете/вицовете и купищата информация за МК, за Диди и сърдечните й сутрешни поздрави!

Силве, Луси, Галя, Таня, Роси, Ди, Вили и всички останали -  благодаря Ви за приятната компания.   Hug

Така хубаво го е казала Таня за това си позволявам да го копна.  smile3501 smile3501 smile3501 smile3501  love001  love001  love001

# 439
Таня- wavey прехвърлих се аз да гледам "Любов извън закона" по бтв,но прочетох че ще го спират на 12.10 заради ново предаване.Поредната издънка на бтв според мен.Сериала го изгледах почти до края преди около година-на турски и много ми хареса.
Сега се сетих за малкия Арда-ама много кротко дете излезе,гласчето му не чухме.
Берин се похвали че го научила да казва баба но и това не ни показаха.
А бебето/Арда/ голям сладур.На татко си се метнало.

# 440
Привет щастливки!  Hug
Не ми е мъчно за това ,че свърши филма- в последно време освен любов на инат друго не виждах  ooooh!,а това ми идва в повече като емоция ,да е трудно и заплетено за младите си е жива мъка! Дори хепи енда не ме зарадва-някак си нагласен и измъчен ,този филм си беше едно състезание за инати ,кой ще надделее и постоянно си сменяха ролите Хазар и Зилян. Нали ако обичаш истински ,макар и да се съобразиш с желанието на любимия и да се отдалечиш не спираш да се надяваш и да копнееш да си върнеш любимия,можеше да оплюваме Борджу ,но излиза ,че тя наистина обичаше и не спря да се надява и да прави опити да си върне Хазар независимо на каква цена и понеже обичаше се отдръпна по начин който сметна за най-добър. А нашите сладури се оставиха по течението ,да ги води този инат и да трупат негативи и после.... обичали се и какво от това- не се научиха да си говорят ,не се опознаха , не се опитаха да бъдат семейство ,всеки бягаше на посоки когато го тресне проблем и все не намериха начин да се разберат. И както казва Таничка  Hug събраха ги на сила и накрая като в рамка пак така!
И аз имам да благодаря на много от вас -за това ,че я имаше тази темичка Иве  Hug ,за прекрасните преводи на  Миленка  Hug и на всички ,които пишехте в темата и беше удоволствие да ви чета  Hug много сте и ще изпусна някой със сигурност и дано не ми се разсърдите Таничка се е справила ,но понеже се сещам за още момичета ,няма да изброявам. Искрено се надявам да се срещнем пак в някой интересен сериал ,който да ни завладее !  Kissing Heart  Hug

# 441
  • София/Бургас
Здравейте, мили дами! Прегръщам всяка една от Вас и благодаря за времето прекарано заедно !  Hug Ще ми липсва много писането, споровете и смехът в темата! Винаги ще помня сериала по много причини, една от която сте Вие.  Hug
Благодаря на Милена за труда, който положи!   bouquet

Ако можа да помогна с нещо на всяка една от Вас, пишете едно ЛС и ще помогна с каквото мога.  Hug

Излишно е да коментирам последната серия. сериалът не е това, което беше в началото и всичко това се дължи на смяната на сценаристите. За мен края и развитието му нямаше да е такова, ако не беше смяната.

# 442
Иве благодаря за целия труд който положи за темата Hug Hug Hug Hug
Миленка благодарности за преводите които ни правише  bouquet Hug
Момичета ще ми липсвате.Вие сте ми като виртуално семейство дано се срещнем пак Hug
Финала претупаха го както винаги ooooh!

# 443
Момичета безкрайно съжалявам , че сериала свърши и дойде раздялата с вас  newsm45
Благодаря за прекрасните моменти  с вас   love001
Иве страхотни теми  Hug
Миленка   Hug за преводите
Благодаря и на всички дами които правиха темата така интересна и приятна   love001

http://www.youtube.com/watch?v=vKbi6sDId5A

# 444
Нима настъпи краят!  newsm45

Таня, момиче, написала си го толкова хубаво, че няма какво да добавя, благодаря ти!

Иве, благодаря ти за хубавите теми, в които се чувствах така уютно!

Милена, Силве, Петя, Луси, Галя, Славена, Бел, Дея, Роси, Ди, Вили, Клари,Диди,Ани и всички останали - благодаря ви  за сериозните коментари и свежия хумор с които живях през тези месеци!

Благодаря и на всички, които пълнеха балкона и ни вдъхновяваха!

Таня, присъединявам се към: " дайте ми знак в темата , като се прехвърлите някъде другаде. Ще ми е приятно да прескачам от време на време и аз. " Peace

Момичета, кой друг сериал гледате?

Иве, помисли си за друга тема, където да ни събереш отново или как да продължим тази.  Heart Eyes

Последен 93 епизод:
https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png
http://www.vbox7.com/play:m607b711d6
Трябва да благодарим още на Цвети и Алекс, които качваха епизодите в дейлито  до края на деня! newsm51  love001

Последна редакция: вт, 25 сеп 2012, 10:47 от Tara41

# 445
  • София
Здравейте, преди повече от месец rosii_kh помоли за превод на приспивната песен, която Зилян пее на Ширин. И днес успях да намеря време да преведа текста, който е в епизода, също и историята на създаването на песента. Текстът на песента е по-дълъг и подробен, но мисля, че и това което публикувам е подходящо за края на нашите дискусии по епизодите на филма. И аз за себе си си отговорих на въпроса как обича Зилян, именно чрез текста и историята на тази народна песен намерих отговора.

„Щастливи заедно” (Aşka Sürgün) -
Турската народна песен, която пее Зилян – „Заради това, че пових бял камък” (Aktaş Diye Belediğim)
http://www.youtube.com/watch?v=qOH8cZTO1Fg&feature=player_embedded

Високо горе е гнездото на сокола.
Долу в ниското е долината на Афшар.
Нека дойде бащата на чедото ми!
Боже, дай душа на този камък!
Нека дойде бащата на чедото ми!

Заради това, че пових бял камък.
Обвих го в кърпата ми за глава.
Отправих към Господа молба.
Отправих към Господа молба.

Бебето се пробуди, погледна.
Радостта се възпламени в мен.
От очите ми потекоха сълзи.
От очите ми потекоха сълзи.

* Avşar (Afşar) – афшари – едно от 24-те племена на огузките тюрки. Общност, която живее в Северен Иран, най-южната част на Анадола и в някои части на Афганистан.

Историята на песента

В Анадола детето е от съществено значение за продължение на семейството. В допълнение, ако детето е момче е още по-добре. В това общество се придава една различна стойност на детето момче.

Преди векове, някъде в Анадола, един турски владетел се оженил за момичето, което обичал. Минали години, но владетелят нямал дете. В онези времена турското общество заради това осъждало хората. Майката на владетеля като оплаквала това положение казвала: „А, Господарю наш, утре когато ти напуснеш този свят, кой ще продължи фамилното ни име.” В онези времена, когато жената на владетеля не можела да има деца, принуждавали господаря да се ожени за друго момиче. Само че владетелят обичал съпругата си. Но съпругата му била съгласна с този обичай, дори самата тя потърсила най-подходящото момиче за господаря. Чувствата били погребани.

След известно време владетелят се оженил. След сватбата, предишната съпруга на владетелят от тъга избягала в планината. Като опиянена вървяла през долини и върхове. Когато преминавала през една долина намерила един дълъг бял камък. Като обгърнала в скута си този камък, горещо молила Бог да му даде душа. Господ изпълнл желанието на жената и дал душа на белия камък. По-късно това събитие се превърнало в легенда възпята в популярна народна песен. Използвана и като приспивна песен. Произхожда от Източен Анадол, Юго-Източна Турция. (http://www.turkudostlari.net/hikaye.asp?turku=1305)

Други популярни изпълнения на тази народна песен:
Айсън Арас (Aysın Aras):
http://www.youtube.com/watch?v=gH366sV8Ka4

Айнур Доган:
(Aynur Doğan - http://www.youtube.com/artist/Aynur_Dogan?feature=watch_video_title )
Песента - http://www.youtube.com/watch?v=Z9CuQfj2nPA

За мен бе голямо удоволствие да се срещна с всички вас, предани фенове. Останаха доста непреведени интервюта и случки, ала толкова ... дойде краят на сериала. Благодаря ви от цялото си сърце, вие сте причината да науча толкова много нови неща, да се престраша да превеждам и публикувам текстове на песни и да опозная един цял дял от традиционната турска култура - този на народната музика.
И ако има продължение на темата ни, или пък друга, в която има нужда от моите умения - дайте знак, с радост ще се присъединя към компанията отново.

Последна редакция: пн, 24 сеп 2012, 21:54 от milena d

# 446
  • София/Бургас
Тара, идея си нямам къде другаде да се съберем?!  newsm78
Ако имате някакви идеи пишете направо и  ще решим нещо.

# 447
Милена още веднъж благодаря!
Та те още в началото на филма са ни го разказали с тази песен. Зилян сама си е изпяла съдбата. Още веднъж се доказва това,че песните в този филм не са без значение и трябва да се превеждат за да може по-добре да се разбере.

# 448
  • Бургас / София
Не ми хареса краят..За 5 минути натрупаха всичко...Зилян и Хазар една година разделени накрая само обичам те си казаха и край...Най много ми харесаха Джесур и Руя всичко за тях се разви много бързо и нормално Simple Smile . Ресул и Низар си получиха заслуженето и така..

# 449
Милена, Дея просто ми открадна мисълта от главата: че отговорът на въпроса ти "Как обича Зилян?" е бил пред очите ни през цялото време. Че и два пъти изпят (като предчувствие) от Зилян: веднъж на Ширин, втори път на Баръш, дано не приспива с нея и Арда.

А на теб специално ти благодаря за идеята да се заровиш в историята на песните ... направо като една Тереса Гоел - изключителната жена, американска еврейка и археолог пионер, за която узнах чрез теб и "Дъщерята на Немруд". Накара ме да се поровя и открих една нейна мисъл:
"Обикновено хората вървят около водопад - аз се спусках надолу по водопада. Обикновено хората минават по мост - аз минавах под моста".

Ами човек никога не знае къде ще си открие пътечката. Ето че ти си открила една за себе си ... чрез един нищо и никакъв сериал.

Позволявам си да цитирам края на твоя пост 13 от сегашната тема: "Уморените очи на една жена археолог, която проучва Планината на Боговете, си почиват с гледката на река Ефрат. И ето в този миг Мисисипи се влива в Ефрат.
Всеки за себе си има една история на „Дъщерята на Немруд” - една песен, една страст, една любов ..."

Момичета, дали пък да не завъртим една тема около Милена и нейните търсения? Тя има дарбата да се вдъхновява за неща, на които довчера е давала гръб. Разбира се, това е само една хрумка. Може някой да даде по-добра идея - да си намерим ново място за срещи, спорове и смях.

Последна редакция: вт, 25 сеп 2012, 00:04 от Tania M.

Общи условия

Активация на акаунт