За есента се готви вече ЯНУАРСКОТО човече! (42)

• 33 430
  • 742
  •   1
Отговори
# 555
  • В две тъмни очички
Добро утро мамчета!

Оставих малката в яслата днес и ........ все още не съм плакала! Държа се мъжки, но ми е много гааааадно  Tired Малкото мишле сутринта влезе и ме изчака на пейчицата, а аз вън говорех с госпожата. Показах се на вратата, казах й чао и излязох. Понеже ми е съседка една от инкасаторките, тя влезе в групата и каза, че Влади не плаче, а си играе. 5 мин по-късно обаче, когато тръгнаха да закусват, много от децата вече ревяха много силно, а на мама патето разбира се стана съпричастно и заплака с тях. Точно тогава си тръгнах, защото ми се късаше сърцето. Предполагам е било за кратко, знам и че ще я гледат добре, ама ми е много, ама много криво!

Относно набора, покрай мен имам няколко даскали, които м/у другото са с противоречиви мнения. Майка ми , която е начален учител, е твърдо против Влади да отиде на училище с предния набор. Най-близката ми приятелка, която е бивш директор на училище и преподавател по психология пък смята, че 6,8г е равнопоставено на 7 и е една много добра възраст за тръгване на училище. Твърди също, че до 7,8г няма смисъл да се изчаква, както и няма смисъл да се правят повтаряния в групите в градината и излишен стрес за детето. По нейни думи, след навършване на 6,6г детето е абсолютно готово за училище. Разбира се има разлика от дете до дете.

Валл , когато започнаха терзанията ни с наборите и като говорих с директорката от градината, тя твърдо заяви, че каквото и да реша няма смисъл да оставяне Влади в ясла до 3,8г, защото там ще се поучи едно голямо забавяне в емоционалното израстване. Според нея по-добрият вариант, при евентуално изчакване на набора е да се повтаря 1-ва група. С цел по-рано да се направи промяната и до края да си кара с едни и същи деца и да не се налага в края при последните групи и при тръгване на училище да се правят много смени, защото по - трудно ще се адаптира тогава детето

# 556
  • ул. "Мечтание"
Добрютрю!  Sunglasses Mr. Green

Еления  Hug  bouquet Кофти е така с колегите. Sad

Бубе, гуш! Дано всичко да е наред и на Влади да й хареса в яслата!  Heart Eyes

Сега за слинговете да обясня на Пепинка и на Димара (тъкмо да си има четиво тя и да не скучае в болницата).

Основните неща, които е добре да покрива един слинг:
- да може да се регулира и постави така, че бебето да е плътно прилепено до човека, който го носи, да не виси свободно и да не се люлее "торбата". Как да разберете дали не сте стегнали прекалено? Поемате си много дълбоко дъх, трябва да ви е удобно в това положение и да не усещате бебето силно притиснато и да се врязват частите на слинга в тялото ви или в тялото на бебето. Също да не се "изправя" естествената дъга, която има гърбчето на бебето.
- правилно положение в поза жабка - дупето идва на нивото на пъпа, главата не трябва да е над брадичката. Ако детето вече е голямо и не се събира в пространството пъп-брадичка, категорично му е време за носене на гръб или странично  Mr. Green
- платката, която минава между краката на бебето трябва да обхващат освен дупето, също така и бедрата (за новородено да стигат до подколянната ямка някъде), бебето изглежда леко поседнало и добре разкрачено. Това е естествена поза за бебето и е благотворна за тазобедрените му стави. Ето две снимки на класическо кенгуру и слинг за сравнение:

VS

Добре се виждат позициите на бебето и на двете. На първата с кенгуруто краката висят право надолу, освен че не е добре за самото бебе, краката пречат и на майката да се движи. На втория тип (това е вид бебешка раница, нещо като хай-тех разновидност на класически слинг) краката са добре разкрачени в хубава позиция за тазобедрените стави и краката идват от двете страни на тялото на майката и не пречат при движение.

На първата снимка бебето е напред, което не е много добра позиция, тъй като е възможно да се окаже натиск върху гърба на бебето и да се измени естествената извивка, която е леко напред. В слинговете също е възможно носенето с лице напред, но не е препоръчително.

Нужно е бебешката носилка да може добре да обхване бебето и гърба му за да му е добра опора, особено в началото, когато дори не могат да си държат главата изправена.

Също така е препоръчително да има и една част, която минава през кръста на човека, който носи бебето, за по-добра стабилност и разпределяне на тежестта.

Какъв слинг да се избере?
Това до голяма степен е въпрос на лично удобство и предпочитания.

Класически дълъг (има различни дължини) слинг-шал е много подходящ за новородени. Осигуряват добра стабилност и възможност за всякакви начини за върване. Спрямо материята се слинг-шаловете се делят на разтегливи и неразтегливи. Разтегливите са по-подходящи за новородено.

Слинг с халки - лесен за използване, по-подходящ за стабилно седящо бебе, обичайно по-неудобен за майката, тъй като тежестта обичайно пада само на едното рамо. възможно е и да се наложи придържане с една ръка поради недобро позициониране.

Мей-тай слинг (азиатски слинг) и други носилки тип раница - удобни и лесни за слагане, осигуряват одбра стабилност и добро разпределение на тежестта. Недостатък е, че е възможно да не са подходящи за бебето от новородено. Възможно е да се използват така наречените "инсърти" за новородено.

Чудесно би било, ако можете да си набавите от приятелка или позната майка различните видове и да им направите един "тест-драйв" и да видите кое ще е най-подходящо и удобно за вас. Димара, имам различните видове и мога да ти пратя да тестваш какво ще ти е удобно  Peace, Пепинка ми е далече за това упражнение, но тя пък може да провери дали някъде около нея няма инструктор по носене на бебета, те обикновено имат набор от слингове и може да тества и да й покаже различни позиции. Също, ако посещава група на ЛЛЛ или някоя подобна организация, може да попита дали нямат слингове да опита различните варианти.

# 557
Да ви кажа честно не мисля че има проблем или разлика ако първокласника е на 7г. или на 6.6м.По-скоро други неща ми правят впечетление.Например имам 7 -годишно, което не се справя с учебните задачи, не за друго, ами защото не е посещавало редовно предучилищна група.Имам и дете което изостава с 3-4 години от нормалното развитие.Много е трудно, с него трябва да работи ресурсен учител и тифлопедаго също.Но майката не смята че проблемите му са фрапантни и не са ходили на прегледи и нямат ТЕЛК, което на нас като институция пък не ни задължава да извикаме ресурсен.АБе..... ooooh!
Аз съм трънала на училище на 6г и 6м. не помня да съм имала трудности.Всичко зависи от готовността и подготовката на детето.От характер, желание за работа, възможност на родителско внимание.Всичко е относително.Но на въпроса който поставяте конкретно: Аз не мисля,че е от значение дали ще постъпи на 6 или на 7 в училище.По-важно е детето да е подготвено практически и психически за това.

Благодаря, че търсите мнението ми. EmbarassedТова много ме ласкае. Blush  bouquet Heart Eyes

# 558
ех, вал, голям герой си! при теб все някой е болен, но никога не се оплакваш, само регистрираш Simple Smile

бубе
, да не би да има причина да имаш толкова често цистит?
не съм запозната, ама питай някой лекар, нещо да няма бактерии, дето го предизвикват отново и отново. направо се намъчи!

емили
, от неделя на неделя все пак е по-добре от това да не пишеш!
ние ти се радваме винаги Simple Smile

бонболина, да пишеш от какво е закъснението Wink

кате, максимално се наслаждавай на свободното си време, ама на макс! че после става голяма лудница Simple Smile

аз пак се ошашках с акито. днес дадохме пробата, следобяд ще звъня за резултати. трябвало да пие и калций, можело да има бактерии. иначе според педиатъра е разранена някаква лигавица.

# 559
Пепинка, става Бейби Бьорна, поне така пише на упътването му и бая клипчета изгледах. Аз Красуна не баш от новородена, но от както стана на 1 месец я нося там. Вярно, че не е легнало, ама дали ще я нося на ръце подпряна на гърдите ми или в него все тази.
Това беше нашето, като се вдигне това на главичката и я подпира, а като отрасне се подгъва надолу.

Ето пример с новородено и по-големичко бебче.

Краси ми е болна от онзи ден. Повръщаше доста, но няма разстройство. Вдигна и малко температурка 37.5 и я поддържа постоянно. Слагах Вомитусхил, Давах Натриев цитрат, правих домашна система с глюкоза, вода с Хидратин алфа и компот от дюля на 10-15 мин по лъжичка.
Притеснява ме обаче, че не яде и не иска. Не е повръщала от вчера следобед, но не е яла 2 дена. За това време е на половин сухар, 1 бисквитка и 5 солети за 48 часа  Tired Cry

# 560
Бенджи, Ели като беше така докторите ми казаха, че е по-важно да пие течности около 1л. на ден, за да не се обезводни, а яденето сама ще си поиска. И понеже тя пак е така от събота вечер й давам гликоза, хидратин, натриев цитрат и вода, а яденето е малко солетки и сухар, от сутринта и малко сухар, ама ще й дойде апетита, малко по малко.  Hug Бързо да се оправя Краси  Hug

# 561
Бенджи, у наше село има сега вирус с повръщане и/или разстройство.

# 562
Ох, ама какви са тези повръщащи вируси пак?! Горките зайовци пак болнички...  Sad
Оздравявайте, ей!  Hug

Елч, не вярвам да е нещо страшно, щом казваш, че е имала нещо като запек с тези твърди акита да се получи нещо такова. Пиши после какво е излязло.

Бубе, браво и на двете ви за хладнокръвието днес! Дано Влади е удържала фронта и тя!  Hug

Еления, много ми хареса поста ти! Не само, защото до голяма степен се покрива с моите собствени впечатления, ами защото и много хубаво си го обяснила. А за колегите - не се ядосвай, глупендери има във всеки колектив. Няма да ти разправям в нашата фирма какъв змиярник е, срамна работа... Но човек пуска пердето и квото - такова...  Peace

Кате, дерзай, докато имаш време и си свободна! Сега е моментът да си обърнеш внимание и да се възползваш от свободата!  Wink И се радвай, че Ади е толкова социален, ако плачеше и страдаше за теб щеше да ти в свито сърцето по цял ден. Така поне си спокойна, че и той е спокоен.  Peace

Мойто гипсче милото се събужда да плаче през нощта, че много го сърби ръчичката под гипса. Реве и чак се ядосва горкото... Още малко ще потраем - другата седмица го сваляме вече...  Whistling

# 563
Привет мамита,

първо малко мрън-мрън-----оф, днес пак сме на ясла, всичко тръгна супер, докато Ема не видя ревящи деца и като се хвана за раницата си, не мога да я откъсна, ни да я облека, ни нищо  newsm78. Днес дори имаше повече от миналата седмица деца и пак ще е страшно.

Иначе реших да се възползвам от малкото свободно време и овършах магазините, мале що пари изхарчих, а нищо смислено не купих, освен едни обувки  Joy

Елч и Ема имаше навремето кръв в акото, ама беше още съвсем мъничка, но помня, че от Пирогов ми казаха, че ако е светла кръв не е нещо страшно, вероятно някаква раничка, щом е била със запек.

за тръгването на училище аз съм била от 6-годишните и никога съм имала проблем с каквото и да е, дори не съм се замисляла, съучениците ми също си бяха в час, така че не искам Ема да я чакам почти на 8 да стане, че да тръгне на училище.

# 564
Здравейте и от мен мамчета!
Два дни се разпилях от чистене и ходене по гости,дребната беше много изкефена ,защото  все беше навън и се развиваше доста самостоятелно,докато накрая не падна и не си докара голяма цицина на главата Embarassed ама така е юнак без рана не може....
Димара успех ти пожелавам,леко и безпроблемнно раждане  ylinfant
Бубе браво на Влади,тя е герой,аз винаги казвам,че не знам за кого ще е по-трудно Бела да тръгне на ясла,за мен или за нея Crazy
Аз да се похваля ,че вече Белослава е здрава,няма нито сополи,кашлица и не вдига Т Heart Eyes
Даже днес беше толкова послушна ,че чак се притесних,защото не е типично за нея.
Оффффф,само много се сдухах с търсенето на работа,в нашия  смотан град освен сервитьорки друго не търсят #2gunfire Баща ми има среща днес с шефа на НОИ та да видим,но до сега все удряме на камък.Най-лошото е че положението ми е никакво-семестриално завършила без стаж(звучи перфектно нали).....както и да е,да не натоварвам темата с мрънкане
Изчезвам ,че четене ме чака януари ми е държавният и трябва да се постарая да го взема,че иначе съвсем ще цъфна  вържа
За сега чао от мен момичета

# 565
 Здравейте момичета. Днес в 8:53 се роди нашата дъщеричка Елица. 3260г, 50см. Много е хубава, една беличка такава. Добре сме и двете.

Последна редакция: пн, 01 окт 2012, 14:12 от dimara

# 566
Димара, цял ден поглеждам на работа за най-хубавата новина днес... Hug

ДА ви е ЧЕСТИТА  дъщеричката Елица! Нека расте здрава, умна, красива, щастлива, орисана да е с много късмет!
Бъдете много щастливи цялото семейство!!!
Много съм радостна за вас!

Елч,  Hug много мили думи, благодаря ти!

Последна редакция: пн, 01 окт 2012, 14:29 от Emilly1212

# 567
ейййй Димара, ЧЕСТИТОООО, да е жива, здрава, красива и голяма късметлийка малката Елица   newsm51 newsm51 newsm51

# 568
Димара честито!!!   bouquet Пожелавам ви здраве и прекрасни моменти с бебка Simple Smile Много хубаво име!  Flutter

# 569
Честито Димарка Hug Жива и здрава да е Елица, много да се гордеете с нея и да бъде късметлийка в живота! Heart Eyes newsm51 А на теб - бързо възстановяване Hug

Общи условия

Активация на акаунт