За есента се готви вече ЯНУАРСКОТО човече! (42)

• 33 467
  • 742
  •   1
Отговори
# 60
  • В две тъмни очички
Добро утро!

Гледам сте писали, че васермана се плаща, аз таман смятах да ходя да си взема направление от джипито, ама май направо към лабораторията трябва да тичам. Смятам да ходя и до педи да взема направления за Влади - за нейните изследвания и да започвам да й оправям нещата за яслата, че останаха 20-тина дни.

Аз не съм се включвала тези дни, че имам да уча ужасяващо много. На 2-ри октомври ми е държавния изпит и направо се побърквам. Толкова материал ми мина през ръцете (та чак запълни празните пространства в кратуната, а те хич не бяха малко  Mr. Green ). Малката е кисельок, спи по много малко, а аз наваксвам с ученето вечер. По обяд около 1 час и вечер до 1-2 през нощта. Ама като че ли му се види края на писането. После остава "само" да го науча  Sick

За говоренето - ще дам пример. Вчера на площадката се изумих от едно хлапе, което е около 2-3 месеца по-голямо от нашите. Толкова добре се разбираше с майка му без нито една думичка. Понеже ухапа Влади и майка му веднага скочи и го попита "Ухапа ли я?" и той показва (послъга малко де) , че не я е ухапал , а я е облизал. Жестът беше - вдигна неговата ръка и я облиза. И всякакви такива жестове правеше. Майката каза, че й дъщеря й е била така. И е проговорила на около 2,5 години, когато я е пуснала на ясла. Явно защото там не са я разбирали или са се правели , че не я разбират. Нейната гледна точка беше, че детето не намира смисъл да започва да говори щом си се разбират и така. Което на мен ми звучи доста правдоподобно.

Колкото до Владимира....какво да ви кажа. Имаме един паяк-домашен любимец от външната страна на прозореца, който аз не махам, защото Влади е крайно впечатлена от него. Днес не го виждаме обаче и Боби пита дребната "тате, къде е паяка, бе?", при което получи отговор "Паяка, няма го, абота" (Паяка го няма, на работа е). Боби я пита "И какво прави там", а ситната "Абота, спи" (на работа е и спи). Та баща й се бъзика, че нашият паяк е построил комунизма  Mr. Green
Сутринта пък като влязох в нейната стая като се събуди, тя ме сочи и вика "тати'С тениска" (тениската на тати). Ама много ме кефи като каже "тати'С, мама'С"  - направо на английски тръгва  Mr. Green

# 61
Добро утро, мацки!

Бубе, с риск да те разочаровам, и изследванията на Влади се заплащат и не са с направление. Като идеш в някоя лаборатория, те знаят какво се иска за яслите. Струват средно около 25лв. Част от тях са с давност 7 дни, а другите с давност 14 дни, така че трябва да знаеш от коя дата започва ясли Влади.

Клеопатра, Елч, и Макси не говори, само си мучи. Знае и разбира всичко, като му се карам знае и почва да размахва пръста и даже бърчи вежди  Joy, но не приказва. Ще почне, не се притеснявам. Аз на година и осем месеца съм говорела с цели изречения, а брат ми на тази възраст е знаел само "четеш"  Crazy Mr. Green

Кате, изследванията са ППК от пръстчето, урина, ако и скоч лепенка, която правят на място в лабораторията.  Peace

# 62
  • Пазарджик
Добро утро,Нелката още спи ShockedАма така е ,който не спи през нощта.Днес съм още по Tired

Цитат
За говоренето - ще дам пример. Вчера на площадката се изумих от едно хлапе, което е около 2-3 месеца по-голямо от нашите. Толкова добре се разбираше с майка му без нито една думичка. Понеже ухапа Влади и майка му веднага скочи и го попита "Ухапа ли я?" и той показва (послъга малко де) , че не я е ухапал , а я е облизал. Жестът беше - вдигна неговата ръка и я облиза. И всякакви такива жестове правеше. Майката каза, че й дъщеря й е била така. И е проговорила на около 2,5 години, когато я е пуснала на ясла. Явно защото там не са я разбирали или са се правели , че не я разбират. Нейната гледна точка беше, че детето не намира смисъл да започва да говори щом си се разбират и така. Което на мен ми звучи доста правдоподобно.
Напълно съм съгласна с това.И друг път съм разказвала за Таня,до 1г.11мес. казваше много малко думи,но пък се разбирахме чудесно.Наложи се да влезна в болница за 4 дена и под грижите на баща си и брат ми като се прибрах правеше кратки изречения.
Джанче Hug

# 63
Добро утро!

за говоренето, Ивайла също предимно мучи, от няколко дни повтаря някои неща след марти, но да видим, за сега твърде неразбираеми, и другото ново е да отговаря с "да" на всеки зададен към нея въпрос  Simple Smile

за изследванията, и тук са както пепита е писала, само за васермана не знам още как е, т.к. не сме стигнали още до изследванията за ясла. но това, че детето няма 2г. да е причина да се заплатят, много ме учуди...все пак на ясла ги приемат от 10месчна възраст, ако не се лъжа.

И аз съм на вълна пазаруване, но да си призная, за разлика от обикновено, в момента съм леко стресирана от шопинг-а ooooh!
Аз вчера бях на родителска среща, да ви кажа изумих се от някои родители  Whistling , от които не остана време да разискваме някои основни и наистина важни неща.

Еления, ти нали си нач. учителка, на кой клас ще си тази година?

Вал, дано свикне бързо Стаско  Hug

Бубе, ползотворно учене на теб!

# 64
Добро утро!

На първо място искам да пожелая на всички дечица, тръгнали на ясли, леко и безпроблемно свикване към новата обстановка, по-малко сълзи и много весели игри!  Hug

Джанче, добре завърнала се!  Hug

Жоржи, със сигурност бих се възползвала с удоволствие от твоето дистрибуторство! Сега довършваме кутията на малкото и пак ще взема, така че ще ти пиша. Благодаря за предложението!  Hug

Бубе, стискам палци за изпита!  Peace Ще се справиш, сигурна съм! А Влади е готова директно да тръгва на у-ще, не на ясла!  Mr. Green

Зън, тези лоши котки бееее!  Joy Голям смях!

Нощни, не се карайте с ТМ! Ние в последно време бая се поизнервихме с ММ покрай изпълненията на неговата рода и тъпото е, че реално ние нямаме конфликт пом/у си, но всичко рефлектира в/у нашите отношения, което е супер безсмислено. Понякога просто нервите идват в повече, но трябва да се съхраняваме психически, че иначе следва амортизация на 30 години, което си е недопустимо...

На мамите с двойно и тройно озвучаване вкъщи им се възхищавам и живот и здраве скоро и аз ще съм в тези редици... Едно разбрах - човек се калява с железни нерви така...  Mr. Green Но да са живи и здрави само.

Днес следобед съм на доФтор, после пак ще пиша. А преди това ще мина да се боядисам и пострижа, малко антистрес мерки и да постегна външния вид, че нещо съвсем се зарязах...

# 65
Само да добавя, че Зори хвърчи с гипса из къщи като обезумяла и не мога да я озаптя! Чудя се как не й тежи, не й пречи?!? Катери се навсякъде, а аз изтръпвам всеки път... Интересното е, че си служи с гипсираната ръчичка идеално - води кучето на каишка с нея, взима си разни неща, даже се опита да си избърше дупето с една мокра кърпичка пак с нея...  Mr. Green

# 66
Адис, предполага се, че като имаш майчинство до 2 години, ще си гледаш детето. Simple Smile Като навърши 2 години ти се оптускат веднъж годишно или де да знам на какъв период тези чревни изследвания с направление.

Я аз да питам всички ви, каква храна последно "въведохте" в менюто на децата? Ние откакто тръгнахме на ясла ядем само вечеря в къщи и се чудя за прясното мляко, за меда, ядките и куп още други храни....  Rolling Eyes
Все още не съм му давала шоколадови и сладки неща, нито кафе, бира, сладолед и прочее глезотии...  Mr. Green Не смятам и да го правя скоро де...

А срещу стреса: плетене!  Hug За 2 дена само ако знаете какво си спретнах от нерви през почивните дни.....  Joy hahaha

# 67
И ние към неговорещите. Всичко разбира, казва 15-тина думички, понякога повтаря след мен някоя дума, но изречения - йок! Онзи ден му слагам памперса, той се върти и аз: "Ей, Божеее!" и той: "Божеее!", а аз  Shocked, защото си го каза ясно.

# 68
Калифорния, 15 думи не е неговорещо дете!  Stop Crazy

# 69
Ааа, Бирка, за мен неговорещо е да не казва изречение от 2 думи (подлог и скказуемо). Макар че според книгите се дава начало на изречения между 1,8 - 1,10 г.

# 70
Сега се чух със сестрата в яслата, Кали е хапнала, акала, играе си с другите деца и въобще няма проблем с адаптацията. Ще я пробват и да спи, но ако много се размрънка и не иска да ляга, което ме съмнява, ще ми звъннат да я прибера.

Бире, последно въведох мед, иначе съм давала някои ядки, прясно мляко пие сутрин по едно шише, сладолед си хапва, но не е фенка, а шоколадовите вафли ги въведе прадядо й още през юли  Mr. Green
Факт е че не се поемат от НЗОК всички изследвания за ясла, ако ЛЛ реши може да даде направление за всичко, имат си начини.

Буби, опасна е тази Зори, а ти само се шашкаше  Hug

# 71
  • София
Зън, лоши котки значи... Joy
Боян казва доста думи и "изречения", но много букви замества с Т - тулка (люлка), тампа (лампа), тако (мляко) и като започне "та-та-мама", "та-та-тати" и т.н. Все си мисля, че е рано за заекване, нали newsm78. Ама друг път си приказва гладко и без толкота Т-та.
pepita1973, мерси че питаш - вече е много добре - без превръзка е, има само червени белези, но всичко е зараснало. Браво на Кали за адаптацията.
Бира с таратор, само мед не съм давала, прясно мляко по много малко е пробвал, шоколад по много (това е предимството на второто дете - каката до 2 г. не беше яла и сега не обича, но Боян като верен син на майка си умира за "коладче". Между другото първата ми дума на 9-10 месеца е била шоколад - явно рано рано са ме захранили Simple Smile Кафе, бира и сладолед съшо е пробвал  Mr. Green
Успех на всички ясленчета и майките им, аз съм на вълна градинче - каката др. седмица тръгва и отсега слушам оплаквания. Боян е по-готов от нея, но пък не се класира, а и подозирам, че ще ме побърка без кака си - сега доста се занимават заедно (нивото на шум вкъщи също е мнооого високо).

# 72
  • ул. "Мечтание"
Буби Hug

Джанче, добре завърнала се! Хайде, по-често се мяркай!  Hug

# 73
Биричка, аз ядки вече съм давала сурови - бадеми, орехи, даже и слънчоглед. Прясно мляко само веднъж опита от един бананов шейк и това беше, но обмислям и аз да почна с даването вече.  newsm78 Мед май още не съм давала, но не се сещам, а даже имам домашен.  ooooh! Ще почна. С шоколад се захрани един път сама по погрешка, ама иначе не давам такива неща. Опитвала е сладолед, но това са някакви такива изключения...

Мрм, браво на вашата ръчичка!  Hug

Пепита, Кали е готова явно за яслата, лятната ваканция при баба и дядо се е отразила добре на приспособяването!  Wink

Калифорния, мина ли коремът? Пий нещо, що се мъчиш...  Confused

# 74
Макси вече май е опитал прясно мляко, защото на менюто в яслата често засичам прясно мляко... Иначе сутрин давам АМ като станем, защото му разтварям Изопринозин или Умкалор, че нали пак бяхме с яката хрема...

Общи условия

Активация на акаунт