Не знам какво да приготвям вече

• 20 981
  • 166
  •   1
Отговори
# 15
Конвекторна фурна значи Simple Smile Изглежда ми като тенджерата за готвене на пара малко, дали наистина пече това нещо? Ако става за печене и заменя нормалната фурна, би било чудесно, все ще я сместим някак, ако трябва ще се лиша от кафе машината си даже Crazy
А грил тигана не е ли като обикновен тиган? Поне така ми изглежда Blush Ако е така, значи се обезсмисля да купуваме такъв.
Значи така правиш соса - майонеза, горчица, кисело мляко и чесън - всичко това смесено и объркано, така ли? А кое в какви пропорции горе долу?

# 16
  • София
 Сама си ги правя майонезите, с пасатора.Млечната 100 мл прясно мляко, по половин лъжичка сол и лимонтозу и 300 мл олио,разбивам с пасатора до сгъстяване, към края добавям другите подправки. С яйце е същото, но вместо прясно мляко слагам яйце.Но ти трябва пасатор и тясна и висока купа.Не блендер, а пасатор.

Грил тигана е с ребра и се ползва и пече като на скара.

Патладжаните ги режеш на кръгчета, солиш, отцеждаш и пържиш в тиган.Вадиш го на хартия да попие мазното.После си пържиш настърганите домати, ако искаш добавяш чесън ,сол, до сгъстяване и заливаш патладжана.Но си мирише на готвено.

Последна редакция: пн, 10 сеп 2012, 03:16 от Тайна

# 17
  • София
Благодаря ви много за идеите Simple Smile  bouquet
бъръльо-бъръльо , мерси за рецептата Simple Smile
Винегрет ще потърся как се прави.
А цвеклото как го правиш ти? Само варено и овкусено с оцет и олио ли или по друг начин?

Най-простият винегрет е олио/зехтин, оцет и горчица + подправки - сол, черен пипер, зелении по желание. Можеш да го приготвиш в едно голямо шише, като сипваш всичко по вкус. Друсаш силно преди употреба, за да сатне нещо като емулсия. Препоръчвам ти горчицата поне за първия ти сос да е малко, че може вкуса да ти дойде странен. Яде се почти с всичко - от зелена салата, през доматена, аз тука слегам и само горчица  Crazy, до сос за карфиол на пара.
За цвеклото. Аз го варя с кожата в тенджера под налягане, после беля като изстине.
Първи начин - нарязваш на кубчета и овкусяваш с олио, оцет, сол, чесън и чубрица.
Втори начин - овкусяваш с майонеза и малко заквасена сметана, сол, черен пипер
Трети начин - с варено яйце
Четвърти начин - правиш хапки "амюз буш" или разядки. Нарязваш го на филийки и отгоре слагаш топче козе сирене или някакво друго, което обичаш. Може топки от майонеза, сирене, извара и зелении.
Естествено, можеш и да го настържеш сурово и да го ядеш самостоятелно на салата, с ряпа, към картофена салата с кисели крадтавички.

Табуле обичаш ли да ти кажа как го готвя?

# 18
# 19
  • София
  Аз се отказвам да давам повече идеи. Щом всяко ядене и мирише гадно, надали някой ще може да и угоди.Храна без аромат, каква ще е тази храна.Последно, ако мога да попитам AQUА, на колко години е, че се държи като капризно злоядо дете?

# 20
Aqua,aз наистина също не те разбирам,тъй като обожавам да готвя,и не мисли,че имам много свободно време,но във всяка свободна минута за мен готвенето е почивка. Освен това храненето е удоволствие,не както казваш ти за 5 минути и миене на чинии после. Но както и да е. ще се опитам да ти дам някакви съвети,тъй като разбрах,че имаш само котлон,което значи (варено,задушено,пържено).
Та моите идеи са: Елда-сварена или задушена,може да се комбинира със зеленчуци или мляко, Задушени картофи,картофено пюре,яхнии,варени яйца,картофени кюфтета,кус кус с масло и сирене(понеже видях ,че ядете яйца,предполагам ядете и млечни без месо). Друго,друго-Грах с картофи,Задушени зеленчуци (стават бързо),пържени тиквички с млечен сос,ако имате тиган може да си печете арабски питки и да ги комбинирате със салата.
Но фурната си е друго нещо  Confused

Ааа,видях,че си питала за картофеното пюре-аз го правя много лесно и просто без прясно мляко,варя картофи докато омекнат добре,намачквам ги с вилица,добавям сол,черен пипер,чубрица и масло(на вкус),става супер,ако добавиш и малко сиренце сигурно ще е още по-добре Simple Smile

Последна редакция: пн, 10 сеп 2012, 15:10 от Zaichita

# 21
  • DE
На мен не ми е в семката да се разхождам тук из форума и да се дракам но сега не издържах Twisted Evil

Към авторката на темата...
На машините им трябва масло за да се движат и не скърцат, на човека му е нужна храна за да живее.
Тук не става на въпрос за чревоугодничество или от скука да си усмърдя кухнята, а за жизнено важни помагала, за да се държи тялото и разсъдака здрав.

Ако темата не е пързалка, в една или друга насока имаш наистина сериозен проблем.
Няма да коментирам това което си написала тук: гадно, гнусно, мирише, отнема време и тн.
На грубоста ти отговарям с грубост...отиваш на една росна ливада и пасеш трева. Три пъти на ден ти стига.
За горе написаното не се извинявам!

А мога да ти дам и съвет.
За начало докато се нагодиш на някои "миризми" пюрирай зеленчуци, заварявай няколко минутки и ти е готова супичката.
При пърженето на яйца се разнася по- неприятна миризма от колкото при приготвянето на доматена супичка или ризото със зеленчуци.
А за пригорвяне на ястия с картофи, леща(боба ще ти отнеме доста време) и други питай майка си.
Тя със сигурност ще ти помогне със съвети.

Има съседна тема за вегетарианска кухня.
Поразходи се тук из готварския и ще намериш много рецепти и съвети за приготвянето.

# 22
  • София
Добре де, ако има място да сложи въпросната ел. тенджера и дори да си махне кафе- машината, толкоз ли не може да се смести едно печле тип Раховец? Ето ти два котлона и фурна. Има ги толкова миниатюрни, че няма начин да не се събере някъде.
По повод тенджерата, която е показала Тайна, ние сме много разочаровани. Но вкусове разни, да не ми се взима мнението под внимание  Laughing
Сестрата на мъжо ми също мрази да готви и е вегетарианка. Но вече посвиква и в миниатюрния си бокс / дето наистина има място само да се завърти/ в едни мънички тиганчета и тенджерчета, готви много и различни неща. Апартамента им е босониера, ултра малък, но досега не съм усетила чак пък толкова лошо да мирише от готвенено  Peace Акуа, според мен трябва малко да си пренастроиш мисленето. Ако се абстрахираш от всичките си претенции и пренаредиш мислите в главата си, може и приятно да ти стане да готвиш. А тогава неминуемо ще откриеш хиляди рецепти и начини да се храните, повярвай ми.

Писала съм заедно с Маце
 Peace

# 23
  • София
  Учудва ме,че мъжът и съгласен с това положение и го търпи.Но не вярвам който и да е мъж да изтърпи дълго време да се храни с едно и също и немиришещо на храна.Ще го почерпи някоя колежка нещо вкусно готвено и птичката току виж отлетяла, при жена, която обича да готви и да и мирише на манджи.

# 24
Ние които не сме вегетарианци, станахме фенове на уреда на пара--почти само него ползвам за приготвяне на зеленчуци и риба. Има доста рецепти, аз овкусявам нещата преди да ги метна да се задушават.
 Ел тенджерата не заема много място, може да се сложи и на тераса, и в която и да е стая. (виждала съм при наши приятели). При мен също кухнята е в друга стая (доста е голяма кухнята де, но това няма значение) и не мирише, аз ползвам аспиратор, но отварям и прозорец винаги почти.

# 25
Oх,и аз съм склонна да се съглася с повечето мнения,но нещо вътрешно не ми дава мира. Нека се съгласим ,че наистина има жени ,които не обичат да готвят. Искам да кажа,че това и за мен е неестествено,защото моя приятел го радвам почти всеки ден с различни манджи(дори да съм от рано на работа съм ставала в 6 за да имам поне час-два максимум за да готвя) и вкусотии. Имаше един лаф:"Любовта на мъжа минава през стомаха",но щом тази жена е заедно с мъжа си явно намират причини,явно се обичат. Хладилник,печка са си крайно необходими неща. А и един апартамент,ухаещ на домашно приготвена храна е по-приятен и приветлив от ухаещ на препарат за почистване или нищо апартамент. никога не бих забравила летните ваканции преди много години и аромата на палачинки,мекици или бухти ,който се носеше в събота или неделя сутрин, и всички тези прекрасни бабини гозби. 

# 26
  • София
Zaichita, в готварския заядливи жени не виреят. Пиша го, за да не остане впечатление, че някой се е изказал с лошо чувство. Убедена съм, че всяко едно от момичетата е искала чистосърдечно да помогне  Hug
Разбира се, че има всякакви хора, с различни вкусове и предпочитания. Но от друга страна как да правиш нещо, което ти носи толкова отвращение. Ми не става. Той нека си я обича мъжът, нека са си лика прилика в готвенето и яденето, но все пак малко от малко да потърси някакъв компромис. Точно, за да и е по- лесно.
Мисля, че точно това се имаше предвид във всеки един пост  Peace

# 27
Zaichita, в готварския заядливи жени не виреят. Пиша го, за да не остане впечатление, че някой се е изказал с лошо чувство. Убедена съм, че всяко едно от момичетата е искала чистосърдечно да помогне  Hug
Разбира се, че има всякакви хора, с различни вкусове и предпочитания. Но от друга страна как да правиш нещо, което ти носи толкова отвращение. Ми не става. Той нека си я обича мъжът, нека са си лика прилика в готвенето и яденето, но все пак малко от малко да потърси някакъв компромис. Точно, за да и е по- лесно.
Мисля, че точно това се имаше предвид във всеки един пост  Peace

Да,да,разбирам. Аз също така исках да помогна. Просто виждам,че на всички нейното положение ни е някак неразбираемо. newsm78 Но нека не оспамваме ,ще чакам отговор от Аква,дано сме били полезни ,и ако има въпроси да задава относно идеите. Аз съм насреща.

# 28
Ако темата не е пързалка...
От самото начало ми заприлича на това. Още никой не беше отговорил. Wink
После видях, че се заехте да помагате и реших, че аз нещо бъркам. Wink

# 29
Опитай салата дзадзики - гръцкият вариант на снежанка. Само настъргваш краставиците, отцеждаш им водата, слагаш цедено кисело мляко, малко оцет (да, при тази се слага оцет), зехтин, сол, чесън и си готова. Изключително полезна салата и става бързо!

Общи условия

Активация на акаунт