Не знам какво да приготвям вече

• 20 980
  • 166
  •   1
Отговори
Темата е сложна. Търся съвети и препоръки какво да приготвям за ядене, защото моите идеи отдавна вече са се изчерпали, въртя все едно и също и до гуша ни е дошло. Вегетарианци сме, това е първото - следователно нещата трябва да са вегетариански. Мразя, ама изключително много мразя да се занимавам с приготвяне на храна. Ето днес се хванах да чета разни рецепти, но се изнервих ужасно и се уморих още само докато ги четях! Страшно ми е противна тази работа с приготвянето на храна. Трябва да е нещо бързо, лесно, с лесно достъпни продукти и да не мирише като се прави. Мразя да се усмърдява цялата къща! Живеем в много малко жилище с миниатюрна кухничка и всеки път дори за най-елементарното нещо като трябва да се приготви, се почва едно местене, разместване и чудене къде да сместя нещата, така че да може въобще да се направи нещо. Хладилник нямаме в момента, не го обичам тоя уред и след като се развали, решихме да караме без. Да не пропусна да кажа, че храна, стояла в хладилник не ям, гнус ме е, освен това не ми е приятно да ям преседели храни. Така че трябва да е нещо съвсем лесно и бързо, за да може да се изяде веднага и да се забрави за проблема, а не да се чудя къде да съхранявам разни манджи, които съответно ще се развалят като преседят.
Това, което най-често приготвям последните години са яйца по панагюрски, бъркани яйца, яйца на очи, варени яйца, филии с нещо си /лютеница, майонеза, маргарин...такива неща/, варен ориз, варен и запържен ориз с къри, палачинки, нахут /само варен/, от време на време червено цвекло варено, леко задушен грах в масло, леко задушен зелен боб по същия начин и общо взето май това е. Майка ми често носи храна, защото живее отсреща и така. Но всичко това много ни е омръзнало, знам че трябва да започна да приготвям разни други неща, но не се сещам какви може да са те, отговарящи на изброените по-горе условия.
Забравих да кажа и, че нямаме фурна, нито микровълнова - нямаме абсолютно никакво място да сложим такива в кухнята. Като казвам никакво, не преувеличавам, мислили сме го много пъти, една фурна би била много полезна, много сравнително лесни и бързи неща има, които може да се правят във фурната, но при нас няма как.

Последна редакция: нд, 09 сеп 2012, 05:06 от AQUА

# 1
Супи, спагети и салати пробвала ли си?

# 2
Картофи,леща,ориз.

# 3
С такъв негативизъм говориш за готвенето, че ми се отщя да ти препоръчвам. Когато има желание се намира и място и интересни рецепти.

# 4
  • София
Кухня? Че то имате само котлон и шкафове, явно.

Яжте салати. По много. Друго не виждам, хем да е бързо, хем да не може и да преседява, хем да не мирише.
За десерт - пак плодова салата.

# 5
  • София
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=649143.0

А тази тема не ти ли помага?Като чета ,има голям избор.

Цитат
Майка ми често носи храна, защото живее отсреща

В тях кухнята по-голяма ли е, има ли фурна?Защо не ходиш да си сготвиш там?И няма да ти се усмърди апартамента.

Цитат
Мразя да се усмърдява цялата къща!

След това мога да ти препоръчам да ходите да ядете във вегетарианските ресторанти.

Последна редакция: нд, 09 сеп 2012, 11:48 от Тайна

# 6
Извинявай, но колко малка е малката ти кухня?

Иначе - всяко ястие с месо, можеш да го направиш вегетарианско.

# 7
С такъв негативизъм говориш за готвенето, че ми се отщя да ти препоръчвам. Когато има желание се намира и място и интересни рецепти.
....И аз така реагирах.....Като има желание - всичко се постига......При липса на желание....Да си купува готови сготвени храни....Има много такива топли витрини.....

AQUА.....Тук сме се събрали хора дето обичаме да готвим или си помагаме да научим по нещо ново......Или помагаме на млади домакини дето имат желание да се научат да готвят...
Такива като теб  с отвращение към готвенето трябва да се примирят с готовите храни ,които продават по магазините.....Казваш,че дори нямате хладилник! Гнус те било да ядеш нещо дето е било в хладилник.......Е, тези храни дето ги продяват рядко са сготвени току-що....Често са преседявали в хладилник и са претопляни за да се продадат на витрината....Но поне ти няма да си видяла,че са били в хладилник.....И няма да ти мирише на готвено в къщи....Щом мразиш такива работи....
Пици,хамбургери,яйца....Можеш да приготвяш колкото си искаш......Също става.....

# 8
  • София
  Момичето явно не иска и не обича да готви, ако може някой друг да и сготви, тя само да яде.Но надали някой от тук би и предложил  да и готви и да и носи разнообразна храна.Само идеи и рецепти могат да и бъдат предложени. На мен така ми звучи постът и.

# 9
Знаех, че въпроса ми ще предизвика и негативни мнения, но има и такива хора като мен - които мразят да се занимават с готвене. Все и такива трябва да има, не може всички да са добри домакини.
За кухнята - малка е много, да - 2 квадрата най-много да е, едвам се обръщам, а не съм голям човек. Има само котлон, няколко шкафчета и малки плотове, на които писах вече, че като трябва да се сложат дори малко повече неща, се почва прехвърляне и местене.... От всякъде си личи, че това не е кухня, в която да може да се готви. Това е за едно кафе да направиш, чай, ей такива работи, не да се вихриш да готвиш манджи - точно за човек, който не се занимава с това.
Не дописах, че живея в район, където почти няма наоколо топли витрини с продаваща се готова храна. Не винаги е и хубаво.
Не може всеки ден да се яде по ресторанти, вегетариански или не. То може всъщност, но който може да си го позволи. Дори да можех, би ме дразнело всеки ден да го правя.
Идеалния вариант за мен е да продаваха по магазините достатъчно храни, които да могат да се ядат почти веднага, да не изискват кой знае какво приготвяне, да са вегетариански и вкусни. Да има вкусни консерви, а то няма. Да има вкусни сосове, с които да заливам сварени зеленчуци и ориз - това не ми е проблем. Но вкусни сосове няма, все са гадни и не стават. Ето, който иска да ми препоръча - ще се радвам да ми препоръчате марка хубави сосове за ориз със зеленчуци, за спагети и т.н. Или лесно приготвящи се в домашни условия сосове.
Салати какви например? Да, салати е много хубав вариант, обичаме, но такива, отговарящи на това, с което разполагам какви да са? Затова пуснах темата, за да не се изгубя в морето от рецепти, докато открия кои са тези неща, които да стават за нас.
Супи - да, чудесно! Също много обичаме. Лошото обаче е, че една супа се прави баааавно, а се яде за отрицателно време, ако пък не се изяде, трябва да се хвърли. Не ядях храна от предишния ден и преди, когато имахме хладилник.
Общо взето това е при мен, че не проумявам защо трябва да се пропилеят часове в готвене, стараене, после миене на чинии и оправяне на кухнята за едно нещо, което за 5 минути го изяждаш и това е. Някакси... безсмислено ми е за това на вид елементарно нещо като яденето да се трошат толкова усилия и време. Да, знам, че на вас, които обичате да готвите и ви доставя удоволствие това ви звучи безсмислено и странно меко казано.
Спагети също много обичаме, ще се радвам на такива рецепти Simple Smile Аз знам само един вид спагети - като спагети Болонезе, ама без месо в соса, разбира се. Но и те са бавни, врътливи, а и не може все само тях.
Сандвичи също, но не знам какви, затова и такива рецепти биха ми били интересни. Аз правя следните сандвичи - със сирене, обикновено или такова като листчетата /сещате се, едни тънки/ и пека в тостер преса, после му завирам по един резен домат и отстрани в чинията малко горчица и това е. Ами досадно е, вече правя такива сандвичи от години.
Картофи, леща и ориз - също не знам как се правят, ако не ви е проблем, ще се радвам да науча как Simple Smile

# 10
  • София
За салатите питаш - според сезона  Grinning. Лятото домати, краставици, чушки на корем. Със винегрет, със сирене, като шопска салата, с маслини, с царевица (може и от консерва). Пролетта - зелении с пресенлук и чесън, репички, зимата и есента - от цвекло и ряпа до авокадо като гуакамоле. Можеш и сварени яйца да добавяш към салатите. Майонеза ядеш ли? Риба?
За една печка Раховец толкова ли нямате място? Бих избила някой шкаф, но фурната е незамениема. Много можеш да разнообразиш с нея, а ти гледам, ядеш изключително еднообразно.

Ето ти една доматена лятна супа, не знам откъде съм я сваляла, може и от форума да е Embarassed. Но е по-трудна от таратора.

Гаспачо по андалуски

4-5 сладки, узрели домата
1 червена и 1 зелена чушка
1 малка глава лук
1 малка краставица
3-4ск. чесън
1с.л. накълцан магданоз
1с.л.накълцан копър /може и други пресни зелени подправки/
1с.л.лимонов сок
2с.л. зехтин
1ч.л.доматено пюре
1/2л студена вода
Доматите се попарват, обелват и нарязват ситно. Останалите зеленчуци също се наситняват. Смилат се с пасатор или в блендер. Добяват се останалите съставки и супата се изстудява поне 1ч. в хладилник. Има варианти да се сгъсти с накисната във вода среда от хляб, но не ми се вижда много удачен.
Гаспачото търпи много варианти, понякога слагам тиквички и леко задушен и изстинал патладжан.

# 11
Ами хрупайте моркови тогава, сложна е работата..

# 12
  • София
  Има готови буркани по магазините - боб,зелен фасул,леща, само сварени.С тях може и манджа и салата да се направи.Има червени чушки, има гъби,има маслини с чушки и ядки в буркани, има краставички, има постни лозови сармички, има зелеви листа,лозови листа с които могат да се правят сармички.Сигурно има още много неща, но не съм се заглеждала по консервираните продукти. Можеш да правиш пълнени пресни чушки или тиквички, само с ориз, или със  сирене и яйца на скара, праз с ориз в тенджерата.На грил тиган можеш да печеш зеленчуци, много обичам тиквички с настъргано после отгоре сирене.Можеш да си направиш доматена супа с ориз или фиде.Тиквички или чушки панирани.Гъби с ориз също стават в тенджера.Можеш да си изпържиш патладжан с доматен сос.Можеш да си изпържиш гъби с масло и копър.Обожавам зеленчуци на уок със соев сос- тиквичка, чушка,морков, зеле, праз лук,гъбки, всичко на тънки ивички, задушено със соев сос на уок. Много неща могат да се измислят,само желание да имаш, но ти не искаш даже да ти мирише на манджа.

Питах за майка ти, нали каза,че живее срещу вас, тя няма ли фурна?

За една така фурна нямаш ли място?Не гледай пилето, става и за зеленчуци.

Последна редакция: нд, 09 сеп 2012, 17:40 от Тайна

# 13
Благодаря ви много за идеите Simple Smile  bouquet
бъръльо-бъръльо , мерси за рецептата Simple Smile
Винегрет ще потърся как се прави.
А цвеклото как го правиш ти? Само варено и овкусено с оцет и олио ли или по друг начин?
Тайна , не мога да преценя колко е голяма фурната, но мерси, добра идея даваш Simple Smile Ще потърся в интернет къде се продава такова нещо. Под какво име да я търся? Blush Електрическа фурна, тенджера? За пръв път виждам такова нещо, но може би в магазините за техника тип Технополис, Техномаркет би трябвало да се продава.
Скара нямаме. Празът ми е точно най-умразният зеленчук, вонята, която се разнася при приготвянето му е неистова. Лукът ми е следващия по умразност. Айде спирам, че ще ужася някой с моите особености така да го наречем.
Грил тиганът ще се поинтересувам какво точно представлява.
Гъби с ориз - да, чудесно, ще поровя за такава рецепта, защото моите са безвкусни като съм правила. Аз ги правя като сваря ориза и после го смеся със задушените в масло или олио гъби, но става безвкусно и тъпо. Слагам малко черен пипер или къри, но пак е едно никакво.
Патладжан с доматен сос как се прави? Simple Smile
Като казах, че не искам да мирише на манджа, нямах предвид въобще. Наясно съм, разбира се, че щом се готви, ще има и миризма, то няма как иначе, но въпроса е каква миризма. Аромат или смрад? Приятно мирише например пица, спагети, миш-маш... в момента не се сещам още какво. Но гнусна смрад и воня се разнася от всякаки мандженски манджи - сарми, чушки пълнени, празове, запръжки, леща по класическа рецепта и още много други, все такива по-тежки. Умирисва се всичко от такива гадни миризми, дори с приличен абсорбатор. После цялата къща мирише едно такова мизерно и миризмата се запазва във времето, особено, ако се затвърждава постоянно. Та нямам предвид, че абсолютно всичко смърди Laughing
Преди няколко години си купихме тенджера за готвене на пара с идеята да правя някакви зеленчуци така. Ползвах я няколко пъти и я зарязах, не ни харесаха нещата. Варях ориз, отделно в горния съд на тенджерата задушавах броколи примерно или карфиол от замразените и накрая смесвах всичко, поръсено с черен пипер. Безвкусна работа ставаше. Нямам фантазия за готвене просто. То някакви сосове трябва - със сос да се заливат вече така приготвените неща може би Thinking Но какви, какви...

# 14
  • София
  Показаното е ХАЛОГЕННА ФУРНА С КОНВЕКЦИЯ, има и скъпи и евтини, а грил тигана предствлява оребрен тиган и служи за скара.

За сосовете можеш да си правиш  майонезени с мляко или с яйце.Само купа и пасатор ти трябват.Аз си правя млечна майонеза с горчица, кисело мляко и чесън.Или яйчена и към нея както към млечната могат да се добавят и други неща, копър, магданоз, горчица,чесън.Може и салати да се правят с тези сосове - руска без салам или шунка, зелева,с чушки, с картофи, с царевица и т.н.Ако напишеш в търсачката какво търсиш, веднага ще ти излязат куп рецепти.

Последна редакция: пн, 10 сеп 2012, 02:54 от Тайна

Общи условия

Активация на акаунт