За стандартите

• 46 238
  • 999
  •   1
Отговори
# 270
  • София

Както и да е, не зад всеки богаташ стои тъмно минало...

Той и Балзак не е имал предвид просто всички богатства.
Само големите. Simple Smile

Къде е Абрамович, къде е тъмен балкански субект с три кръчми с шантонерки.

# 271
  • София
У нас все още битува мнението , че богатият е крадец, мошеник. Което за периода в много случаи е вярно.  
Че защо у нас,и защо за периода ? Нали на Балзак беше онази мисъл, че зад всяко голямо богатство стои престъпление?
Простете ако бъркам автора, но не съм отгледана от френска гувернантка, а от български родители с обикновен произход, стандартни  Laughing
Изобщо не става въпрос за това, според мен. У нас хората са възпитани да свързват бедността с честност и въобще всички недостатъци да се наричат качества. Имаше едно много интересно проучване преди 7-8 години. Питаха колко пари получава един богат човек на месец, тогава 96% отговаряха "повече от 1000 лв", да речем, че сега са повече от 3000. Питаше се може ли човек по честен път да печели толкова пари и 98% отговаряха с "не". Анализа на проучването беше, че у нас хората не се стремят да печелят пари, защото свързват печеленето на пари с нечестност и като цяло българина мрази богатите, а и представата му за богатство е далеч от Абрамович и подобни, говорим за някой, който по- скоро би трябвало да бъде средна класа.

# 272
  • София
АБсолютно. Заможният човек у нас все още се свързва негативни понятия, отколкото с позитивни. Гадни капиталисти, с две думи, задължително престъпници.
А беднякът, разбира се е облечен с романтика и добродетели.

# 273
Не мога да не пусна този цитат, който мернах

Едва ли седи в офис и си клати краката по цял ден, парите дето ви ги праща, дава и т.н ги е отгладувала, или поне е лишила себе си от много неща.

# 274
У нас все още битува мнението , че богатият е крадец, мошеник. Което за периода в много случаи е вярно.  
Че защо у нас,и защо за периода ? Нали на Балзак беше онази мисъл, че зад всяко голямо богатство стои престъпление?
Простете ако бъркам автора, но не съм отгледана от френска гувернантка, а от български родители с обикновен произход, стандартни  Laughing

Французите са крайно неподходящ пример в случая. По техните "стандарти" кралиците се обезглавяват публично  Wink. Това отношение битува там и в момента. Президентът им иска по-висок данък върху доходите на богатите (74%  #Crazy). Целта е явно да се НАКАЖАТ богатите, хората които работят и произвеждат стойност. Затова един от техните богаташи вече поиска белгийско гражданство.  Wink

# 275
  • Kопенхаген
 Франция е ощетена в момента в който се е превърнала в република. Намирисва на чиста проба социализъм, да се вземе от богатите и да се даде на бедните.

По тази логика и Робин Худ трябва да е бил социалист  newsm78 нищо че няма общо с въпросната държава.

# 276
  • София
Разбира се. Там и досега си върлува соц-а. Затова и са доста назад в сравнение със северна Европа. И там има соц, ама по друг начин, там са открили баланса, макар че са се престарали с правата на имигрантите, които от своя страна закономерно са им се качили на главите.
А Робин Худ си е истински комунист.

# 277

Изобщо не става въпрос за това, според мен.
Аз, да си призная повторно, не разбрах точно за какво си говорим в темата. Започва насочващои подвеждащо, следва преобладаваща част върху класовите различия, и стигнахме до преразпределението на капитала в последните няколко десетилетия.
Ако си говорим наистина за стандарти като относително устойчива норма на поведение е повече от очевидно, че такива има, дори и когато са как да кажа, неподходящи за преобладаващата аудитория в темата ( писано е по назад, за подпетените обувки, които се събуват пред вратата на кварталния апартамент, и се оказват трайно устойчиви, пренесени и съхранени в големия град).
Ако си говорим в исторически план пак е очевидно, че никой никога не е изтривал нормалната учтивост и ежедневен етикет с гумичка, дори и в споменатия Тютюн пише за майката на Ирина, която е донесла в градеца Х своите порядки- на бяла покривка в ежедневието и поставянето на хляба в плитка кошничка, неща непознати за местните селски жени ( цитирам по памет).
Чавдарчето поздравява и отстъпва място, макар и с 'другарко', а не с 'госпожА'.
Та в резюме цялата тема ми намирисва на социално, икономическо и класово сравнение, което за мен е безсмислено, неправилно и в голяма степен извън духа на времето.
Синът на казанлъшкият търговец, изпратен да учи в Западна Европа, най вероятно също няма да е бил приет като равен от Бърти Устър, нали:)

# 278
Мисля, че стигнахме до извода, че всеки има свои представи за това, що е стандарт. Ако моят стандарт е да вечерям на покривка (макар и не бяла), то стандарта на някой друг е да си хапва върху вестник или мушамичка. Ако моята представа за развлечение е да отида на концерт и да слушам примерно Beethoven's Fifths, стандарта на друг е да слуша чалга по потник. Това в общи линии са две крайности. По средата е всичко останало. Според мен, това, което се опитвате да кажете е, че Камбановидната крива на българското народонаселение е изместена силно вляво (където са простаците с потника). И че причината за това е, че е имало османско присъствие, комунизъм, после млада демокрация. Част от дясната половина на кривата е била унищожена, което не помага. Също така, преобладавало е селското население (исторически), част от което се е цивилизовало, но друга част се е псевдоцивилизовало. Разбира се, за всичко това е виновна Френската революция  Mr. Green

# 279
Синът на казанлъшкият търговец, изпратен да учи в Западна Европа, най вероятно също няма да е бил приет като равен от Бърти Устър, нали:)

Всъщност Бърти е носител на демократичния безкласов дух, либерална душа е той.  Grinning Не можах да се стърпя, извинете, че не съм по темата. Виж леля Агата не би общувала с казанлъчанина.  Mr. Green

# 280
По тази логика и Робин Худ трябва да е бил социалист  newsm78 нищо че няма общо с въпросната държава.

Да, Робин Худ не е французин и не би могъл да бъде   Mr. Green. Той е имал изключителни умения за стрелба с лък и бой с меч. Неговото е романтизъм и джентълменство. Винаги го представят така.  Simple Smile

Между другото, пак там в Англия, доста преди Робин Худ се създава един от най-великите стандарти, които съвременното човечество познава. Прословутата Магна Харта. Те това е стандарт вече. От 1215г!!!!

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B … D0%B8%D1%82%D0%B5

# 281
  • в морето до колене
...
 Разбира се, за всичко това е виновна Френската революция  Mr. Green

Софи,  newsm47 пИрфектно си обобщила *енайсе страници

# 282
Да цитирам и един друг любим англичанин:

Когато най-сетне стигнахме до града, стори ни се, че вече долавяме мириса на патицата и изминахме последната четвърт миля за три минути. Като се добрахме до къщата, ние се втурнахме нагоре, измихме се, преоблякохме се, изтичахме долу в трапезарията, бързо придърпахме столове до масата и седнахме, потривайки ръце, докато хазайката вдигаше капака от съда. Едва я дочаках да направи това, грабнах вилица и нож и се заех да разрязвам патицата.

Това се случва след целодневен преход и героите са умрели от глад.

# 283
  • София

Та в резюме цялата тема ми намирисва на социално, икономическо и класово сравнение, което за мен е безсмислено, неправилно и в голяма степен извън духа на времето.

Разбира се, някои тук това спортуват, да се сравняват и да ги боли. Но темата е за друго, доколкото я схващам аз. Има единни стандарти за обществото като цяло, а вече класовото разделение е отделно. В по- цивилизованите страни повечето социални прослойки са способни на "добър ден", изповядват общите ценности, спазват нормите, онези, които не ги следват са маргинали. Ако щеш и класовото разделение е факт, който не предизвиква типичното за България раздразнение "Щом този има нещо повече се има за нещо повече от мен", например.

# 284
Мен пък ми е интересно откъде у вас тази любов и носталгия по класовата система.
То хубаво сме имали буржоазия, ма какъв процент от населението е била тя и колко от хората са живели по селата, набутани по десет човека в къща без канализация. По изостанали с някои друг век, след две световни войни не знам каква буржоазия трябва да имаш и кви дарения трябва да прави тя за да може по-голямата част от населението да има що годе приличен стандарт на живот.
У нас хората са възпитани да свързват бедността с честност и въобще всички недостатъци да се наричат качества.
Добре де той комунизма не е ли следствие на това мислене, а не обратното. Нали той изкарва хората от село, пуска им топла вода, дава им някакво образование - ако не висше па поне по един техникум всеки е избутал. Учи ги как да се държат в обществото - нали  това е идеята на чавдарчето?
То хубаво, че имало хора дето са ходели с ръкавици на опера, ма в селото на моята баба в южна Добруджа хората си разменяха рецепти за туршия написани на румънски. Толкоз им бяха възможностите с завършено трето отделение в румънско училище. Тях к'во да ги правиш?
Добър или лош социализма е бил логичен отговор за своето време. Внуците на тези баби дори да си хапват  на мушемичка вечер, все пак се къпят всеки ден. Не ли това стъпка към цивилизацията все пак?

Общи условия

Активация на акаунт