За стандартите

• 46 241
  • 999
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Това за нашите богаташи, че нямат благотоврителност е някакова особеност на общността. При евреите тази грижа и раздаване за общността е много силн застъпена, но не бива да се пренебрегва и начина им на живот и точно необходимостта да съхранят културната си идентичност.

Ние също имаме такива примери - изключително интересен е примерът с братята Георгиеви - сигурно най-големите благодетели в нашата история - тези хора поставят основата на висшето образование у нас. Въпреки че са били низвергнати от властта и са се носели слухове за полулегалния път на забогатяването им. Не е само СУ, много болници, училища, включително в Галац, Цариград, Солун.
И не само братята Георгиеви, много други богати за онова време хора са издържали болници, сиропиталища. Та нещо се е променило коренно у нас за тези 70 години, вероятно задълбочилата се инфантилност на обществото не допуска грижа за нуждаещите се, защото всеки член на инфантилното общество се изживява като дете, т.е. нуждаещ се.

# 256
интелектуалци и пр. умни хора нямат друг инструмент освен словото.
какво да правят друго, освен да мрънкат. да спрат.

# 257
Темата благотворителност също е свързана със социализма. Тогава нуждаещи се нямаше. Държавата се грижеше за всичко. Аз познавам богати, които дават много, но не се афишират. Като богати се афишират точно простаците с пари.

# 258
  • София
Да. И голямата драма със завещанието.
Бояна е права, говорили сме и друг път за това. Онази тема беше нещо за елита си спомням.
Социалната отговорност при заможните хора изобщо не е било никакво изключение, а именно стандарт, така да се каже.

А онези другите, които благотворителстват с рекламна цел, мен, специално ме отвращават.

# 259
  • София
интелектуалци и пр. умни хора нямат друг инструмент освен словото.
какво да правят друго, освен да мрънкат. да спрат.

Че словото малко ли е? Да коментират, да изобличават, да ровят, да публикуват, да дават варианти за изход и в този дух. Дори само по нета човек на ден може да пише по един смислен текст свързан с положението в страна и обществото, а именно заради интернет не е нужно и някой да ги допуска до трибуна, всички я имат. Навремето поне имаше радио Свободна Европа, а сега едно глухо мрънкане в дух "Много сте прости, да знаете тук хората как са се организирали и как си живеят". пък поне да се направи анализ на това защо си живеят така там, където и да е това, как бихме могли и тук да го направим, но не, само безнадеждност и нищо повече като анализ от този на бабите на някоя пейка.

# 260
Не, не е малко , но не виждам някакъв резултат, размествания
има някои автори, мат'ряли, сайтове, които са супер, само че е излишно мен да ме убеждават, а до Х, който не се интересува няма да достигнат.
Единственият надежден инструмент за влияние е образователната система.

МОН нямали начин да влияят на пазара на тетрадки. Такааа ли? Я еднна заповед на  министъра ис е връщат зелените картони и синята амбалажна хартия с етикетите. Не ли?

# 261
  • София
Не, не е малко , но не виждам някакъв резултат, размествания
има някои автори, мат'ряли, сайтове, които са супер, само че е излишно мен да ме убеждават, а до Х, който не се интересува няма да достигнат.
Единственият надежден инструмент за влияние е образователната система.
Много инструменти има и сме толкова зле, че трябва да използваме всичките с надеждата, че някой ще проработи. Иначе си права за образованието, но на този етап то е в пълен синхрон с положението в обществото.

# 262
# 263
Братя Георгиеви са едни българи от друго време.
В момента има такива хора, но не и от такива мащаби.

# 264
У нас все още битува мнението , че богатият е крадец, мошеник. Което за периода в много случаи е вярно. Като се има предвид и тези, които се изявяват като богати.  И като даде пари, няма да кажат Евала на този човек, ще кажат А, той колко е откраднал, колко има, бълха го ухапала.

# 265
  • Варна
 А има просто хора, които много работят и съответно много печелят.

# 266
У нас все още битува мнението , че богатият е крадец, мошеник. Което за периода в много случаи е вярно.  
Че защо у нас,и защо за периода ? Нали на Балзак беше онази мисъл, че зад всяко голямо богатство стои престъпление?
Простете ако бъркам автора, но не съм отгледана от френска гувернантка, а от български родители с обикновен произход, стандартни  Laughing

# 267
След време това престъпление се забравя и остава гордостта на богатството.  Но трябва да минат доста години. То и у нас вече се поизпраха парите. 

# 268
  • София
Хич не бъркаш.
Я го виж Абрамович. Цели глави от биографията му са терра инкогнита.
Сирак, после дупка, дупка, дупка и милиардер. И при Онасис е същото. Само у нас дупките са обществена тайна.

# 269
У нас все още битува мнението , че богатият е крадец, мошеник. Което за периода в много случаи е вярно. Като се има предвид и тези, които се изявяват като богати.  И като даде пари, няма да кажат Евала на този човек, ще кажат А, той колко е откраднал, колко има, бълха го ухапала.

Кой ще помни, че барон Гендович е организирал първият канал на бели робини в света:)

Както и да е, не зад всеки богаташ стои тъмно минало.  за мен има разлика дали строиш университет, театър или верига чалготеки, пък нека  съм с двойни стандарти:)

Azzy, повечето руски олигарси са така. И български  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт