За стандартите

• 46 276
  • 999
  •   1
Отговори
# 315
Може ли да се похваля, че наскоро се урбанизирах? JoyЩото съм селянче, ама се ожених у градо. Joy Joy

# 316
Може ли да се похваля, че наскоро се урбанизирах? JoyЩото съм селянче, ама се ожених у градо. Joy Joy

Бая  имаш още, доде спреш да ядеш с пръстчета и да пиеш водата от купичката с лимончето.   

# 317
  • София
Аз ще се похваля като се селянизирам, обичам селото, подозирам, че някой ден ще ви пращам свои снимки с две овчици и леха с домати.

# 318
Много го обичам и аз селото, но ми казах една приказка - да не ти влезе гражданин в градината. Защо ли? Аз само си хапнах от всичко.

# 319
Това със селския произход си има аспекти. И руските дворяни са си селяни. И какво то съм чувала от някои селяни - долу-горе като цитирания стандарт от Дж.Дж.
Има, има, прабаба ми е имала 25 на брой ратаи. Къщата имаше парадно и неофициално стълбище, дори пазя порцеланов сервиз с подпечатан на дъното от СС (как си го ползвахме по соц време не ми е ясно и до днес, но това е друга тема) Да си бяха оставили селяните така, пък не съм убедена, че всички щяха да се урбанизират.
Имали са квартиранти от СС, които са си забравили сервизите?  Grinning

Бояна, това с ратаите е супер, ама номерът е като останеш без ратаите да не ти се заличи бързо-бързо лустрото. Моите наблюдения показват, че при нас, българите, лустрото никога не е успяло да стане достатъчно дебело, за да не може лесно да се заличи при по-неблагоприятни условия. Прекалено много сътресения и революционни промени са се случили за твърде кратко време. Тя и червената аристокрация имаше шансове да заличи пришките от цървулите по стъпалата на внуците си /сега точно четох за червените принцеси и принцове на Китай/. А познанствата ми с новобогаташи от мутренски тип ме навеждат на мислите, че ако всичко тече по мед и масло в близките няколко десетки години именно техните внуци ще са сред бъдещите водачи на нацията. Доброто образование за децата в добри чуждестранни училища, широките хоризонти, многото възможности, навикването на добър живот не могат да не дадат своите плодове в бъдещето. Пък остави, че дедото бил някъв си там мафиот. Това както знаем не се помни дълго. Grinning

# 320
 Затова съм в темата, настолно четиво ще ми става! Laughing

# 321
  • София
Това със селския произход си има аспекти. И руските дворяни са си селяни. И какво то съм чувала от някои селяни - долу-горе като цитирания стандарт от Дж.Дж.
Има, има, прабаба ми е имала 25 на брой ратаи. Къщата имаше парадно и неофициално стълбище, дори пазя порцеланов сервиз с подпечатан на дъното от СС (как си го ползвахме по соц време не ми е ясно и до днес, но това е друга тема) Да си бяха оставили селяните така, пък не съм убедена, че всички щяха да се урбанизират.
Имали са квартиранти от СС, които са си забравили сервизите?  Grinning

Тц, потомствено някой мъж в семейството винаги е бил кмет на не-знам-колко-села в околията и са им ги подарили, явно по протокол като са пристигнали в района.

Бояна, това с ратаите е супер, ама номерът е като останеш без ратаите да не ти се заличи бързо-бързо лустрото. Моите наблюдения показват, че при нас, българите, лустрото никога не е успяло да стане достатъчно дебело, за да не може лесно да се заличи при по-неблагоприятни условия. Прекалено много сътресения и революционни промени са се случили за твърде кратко време. Тя и червената аристокрация имаше шансове да заличи пришките от цървулите по стъпалата на внуците си /сега точно четох за червените принцеси и принцове на Китай/. А познанствата ми с новобогаташи от мутренски тип ме навеждат на мислите, че ако всичко тече по мед и масло в близките няколко десетки години именно техните внуци ще са сред бъдещите водачи на нацията. Доброто образование за децата в добри чуждестранни училища, широките хоризонти, многото възможности, навикването на добър живот не могат да не дадат своите плодове в бъдещето. Пък остави, че дедото бил някъв си там мафиот. Това както знаем не се помни дълго. Grinning
В това няма лошо, дано поне децата да ги изучат наистина добре щом като икономически така или иначе те ще властват в утрешния ден. И соц аристокрацията произведе много изучени деца, че и свестни, имам и едно две приятелчета такива, не ми пука за произхода им, възторгват ме с онова, което са и което правят.

# 322

Бая  имаш още, доде спреш да ядеш с пръстчета и да пиеш водата от купичката с лимончето.  

М/у другото, извинявам се, че отклонявам темата, но този маниер в кои страни го има, купичка с вода и лимонче?

# 323
  • Kопенхаген

punky, рядко някой да си признае, че е роден на село. Този факт се крие като досие на доносник от ДС.

Повечето си мислят, че щом са живяли десетина години в столицата или друг голям град са се пречистили от селянията и си вярват, че са станали кореняци с високи стандарти.

Понеже не живеят в панелката в крайния квартал, а се гърчат от ипотечния кредит на лъскавото си жилище, хранят се на бели покривки и лъскат его във виртуални общества, щото в ралното не могат да покрият стандарта.

# 324
А всъщност темата започна именно с пример от "село', защото "аристокрацията" е притежавала земята, а "простолюдието" я е обработвало.
"Стандартите" са следствие на наслагване на морал, суб-култури, религиозни норми, традиции, закони и пр.
В България, като че ли е модерно да се отхвърлят норми всякакви (законови, морални, социални). Не знам дали е само в БГ това, май по-скоро е в световен мащаб. След падането на елементарните стандарти за стоки и услуги, като че ли е нормално да отпаднат и стандартите за поведение. (Не че ме радва).

# 325
Не знам дали е само в БГ това, май по-скоро е в световен мащаб. След падането на елементарните стандарти за стоки и услуги, като че ли е нормално да отпаднат и стандартите за поведение. (Не че ме радва).
Това беше и моето първоначално мнение по темата, ама докато смогна да се включа, тя литнала във висотите.  Grinning  ПДЧ-то става норма вече, за съжаление. Може би няма друг начин. И в последните векове на Римската империя качеството на продукцията пада драстично, а стандартите не се спазват.

# 326
  • Kопенхаген

Бая  имаш още, доде спреш да ядеш с пръстчета и да пиеш водата от купичката с лимончето.  

М/у другото, извинявам се, че отклонявам темата, но този маниер в кои страни го има, купичка с вода и лимонче?

Бяга ми точното име, купичка с хладка вода лимон и стръкче магданоз се сервира задължително при ястия, които се консумират с ръка някои риби, морски дарове, определени меса, жабешки бутчета и т.н.  и не е само за БГ

# 327
  • Варна
Тцъ, купичката съм я виждала само у нас. И само в по-"нестандартните" заведения Mr. Green
В другите страни си има прибори, с които да се консумира въпросното ястие и до купичката въобще не се стига.

Последна редакция: ср, 12 сеп 2012, 18:52 от Приятно ми е - Богиня!

# 328
Тцъ, купичката съм я виждала само у нас. И само в по-"нестандартните" заведения Mr. Green
В другите страни си има прибори, с които да се консумира въпросното ястие и купичката въобще не се стига.

попитах, защото не съм ходила много по ресторанти в чужбина, а преди няколко вечери го водих този разговор и опитах да намеря някаква информация или поне снимки на наредени маси  с въпросната купичка, например в рибен ресторант и доникъде не стигнах.
та, може би битува като стандарт в страни, в които е възприето, че пиле и риба се ядат с ръце...

# 329
  • Варна
Цитат
та, може би битува като стандарт в страни, в които е възприето, че пиле и риба се ядат с ръце...
baby_neutral

Общи условия

Активация на акаунт