За стандартите

• 46 252
  • 999
  •   1
Отговори
# 300
Мисля да си хапна с пръстчета, докато ви чета.После в знак на бунт ще се избърша в раздърпания потник,  скойто съм облечена! Joy

# 301
  • Колибите
Мисля да си хапна с пръстчета, докато ви чета.После в знак на бунт ще се избърша в раздърпания потник,  скойто съм облечена! Joy

За протокола да отбележа Naughty, че когато ние сме носили раздърпани потници, скъсани дънки и черни тениски, ти даже не си била замислена. Също така и кожени сандали.

# 302
Заради тези опити днес имаме разбито село, големи градове, пълни със селяндури и малки градове, тънещи в мизерия. Заради насила прекъснатата връзка на селяните със земята

не е насила , урбанизацията  е един естествен процес ,
селското стопанство се механизира , развива се , вдига се производителността ,
така 1 произвежда за 10 , например , и така селското население намалява за сметка за градското .
това е световен процес , не само български .

# 303
  • София
Заради тези опити днес имаме разбито село, големи градове, пълни със селяндури и малки градове, тънещи в мизерия. Заради насила прекъснатата връзка на селяните със земята

така 1 произвежда за 10 , например , и така селското население намалява за сметка за градското .

Така е. Ама у нас е насила. Защото са им взели земята. Ясно, е, че нямаше да орат с волове, а с трактори, но когато земята не е твоя, не ти пука. То това се отнася за всички производства по време на соц-а. А заплатите в ТКЗС-то са били мизерни. И така, селянинът е имал два възможни изхода - да краде от ТКЗС-то или да ходи у градо да кара трамвай или да бачка в някой завод. И земеделието е убито, край, финито.

# 304
Синът на казанлъшкият търговец, изпратен да учи в Западна Европа, най вероятно също няма да е бил приет като равен от Бърти Устър, нали:)

Всъщност Бърти е носител на демократичния безкласов дух, либерална душа е той.  Grinning Не можах да се стърпя, извинете, че не съм по темата. Виж леля Агата не би общувала с казанлъчанина.  Mr. Green

Абсолютно, Бърти е истински демократ по душа, либерален до мозъка на костите си Heart Eyes Леля Агата- не, не би общувала с търговеца; интересното е обаче, че и Джийвс не би. Той  би се отнесъл с възвишено презрение към всеки с по-ниско от Устъровото потекло и със сигурност би се опитал да предпази "младия господар" от подобно неподходящо общуване Laughing

Да цитирам и един друг любим англичанин:

Когато най-сетне стигнахме до града, стори ни се, че вече долавяме мириса на патицата и изминахме последната четвърт миля за три минути. Като се добрахме до къщата, ние се втурнахме нагоре, измихме се, преоблякохме се, изтичахме долу в трапезарията, бързо придърпахме столове до масата и седнахме, потривайки ръце, докато хазайката вдигаше капака от съда. Едва я дочаках да направи това, грабнах вилица и нож и се заех да разрязвам патицата.

Това се случва след целодневен преход и героите са умрели от глад.

за това болднатото е темата, така както аз я разбрах.

# 305
Розмариня, Simple Smile! А цитата е от Дж. Джером, страхотен е!

# 306
Заради тези опити днес имаме разбито село, големи градове, пълни със селяндури и малки градове, тънещи в мизерия. Заради насила прекъснатата връзка на селяните със земята.  

това не е точно така:)
тоест, съгласна съм, че урбанизацията е естествен процес, но не съм  съгласна, че българското селячество е тръгнало доброволно към града.
Всмисъл, до голяма степен е бил насилствен. Ако помните от уроците по история, първите 2 закона които прокарва Ленин са закона за мира  и закона за земята. У нас комунистите влизат със същата идеология - национализиране на всичко, отпадане на частната собственост ( и инициатива), свободен пазар . И чак после започва  електрификацията ( пак по Ленин).
Селяните никой не ги е питал искат ли или не искат да се урбанизират, особено в условия на задължително местожителство.

Не съм много запозната, но все пак живеейки в аграрна страна/район  мога да кажа, че разликата м/у това как е протекъл урбанистичния процес в Италия и този в България е огромна.
И вината е не на механизацията, а на сбъркания процес.

# 307
Не знам защо, ако изведеш някакви разсъждения защо, според теб, дадена нация е на това дередже, на което е в момента, започваш да бъдеш обвиняван в какви ли не политически, класови и не знам какви си пристрастия с подчертано ироничен тон. Хеле пък в аристократични претенции.

Интересно това надменно отношение дали е народопсихология, така и не прочетох Иван Хаджийски, да му се невиди.

Изказването на Балзак е, че зад всеки милион стои по едно престъпление.

# 308
Не знам защо, ако изведеш някакви разсъждения защо, според теб, дадена нация е на това дередже, на което е в момента, започваш да бъдеш обвиняван в какви ли не политически, класови и не знам какви си пристрастия с подчертано ироничен тон. Хеле пък в аристократични претенции.

Интересно това надменно отношение дали е народопсихология, така и не прочетох Иван Хаджийски, да му се невиди.

Хаджийски е бил умен човек. Прочети го.  Grinning

# 309
  • София

Аз знам, но това също е последица от соц епохата. Да не говорим, че нищо лошо да няма да имаш аристократични претенции, пък не сме равни всички и никога няма да бъдем, няма какво да се дразним. (не го разбирайте като аристократична заявка, вече споделих наполовина селски произход Wink)

Хаджийски е интересен за четене, след него са писали и други, препоръчвам проф. Фотев и "Българската меланхолия", тежка е за четене, но има много важни и научно аргументирани изводи.

# 310
това не е точно така:)
тоест, съгласна съм, че урбанизацията е естествен процес, но не съм  съгласна, че българското селячество е тръгнало доброволно към града.
Всмисъл, до голяма степен е бил насилствен. Ако помните от уроците по история, първите 2 закона които прокарва Ленин са закона за мира  и закона за земята. У нас комунистите влизат със същата идеология - национализиране на всичко, отпадане на частната собственост ( и инициатива), свободен пазар . И чак после започва  електрификацията ( пак по Ленин).
Селяните никой не ги е питал искат ли или не искат да се урбанизират, особено в условия на задължително местожителство.

Не съм много запозната, но все пак живеейки в аграрна страна/район  мога да кажа, че разликата м/у това как е протекъл урбанистичния процес в Италия и този в България е огромна.
И вината е не на механизацията, а на сбъркания процес.

Тежко индустриализиране на аграрна държава, ето го резултатът. И сега основните ни индустрии са леки.

# 311
Това със селския произход си има аспекти. И руските дворяни са си селяни. И какво то съм чувала от някои селяни - долу-горе като цитирания стандарт от Дж.Дж.

# 312

ами има една руска чуждица, уравниловка.
заложен е един модел на уравновиловка и който е извън него не е уелкъм:)

# 313
  • София
Това със селския произход си има аспекти. И руските дворяни са си селяни. И какво то съм чувала от някои селяни - долу-горе като цитирания стандарт от Дж.Дж.
Има, има, прабаба ми е имала 25 на брой ратаи. Къщата имаше парадно и неофициално стълбище, дори пазя порцеланов сервиз с подпечатан на дъното от СС (как си го ползвахме по соц време не ми е ясно и до днес, но това е друга тема) Да си бяха оставили селяните така, пък не съм убедена, че всички щяха да се урбанизират.

# 314
Има, има, прабаба ми е имала 25 на брой ратаи. Къщата имаше парадно и неофициално стълбище, дори пазя порцеланов сервиз с подпечатан на дъното от СС (как си го ползвахме по соц време не ми е ясно и до днес, но това е друга тема) Да си бяха оставили селяните така, пък не съм убедена, че всички щяха да се урбанизират.

естествено, селянин не значи пещерен човек. Simple Smile
това внушение идва по-късно, и то също е нарочно -  за да подпомогне линията на урбанизация и съответната тежка индустриализация, както каза Зилозавър.
да си селянин е срамно и това е внушено умишлено. стандарт;-)

Общи условия

Активация на акаунт