За стандартите

• 45 999
  • 999
  •   1
Отговори
# 675
Богиня има виличка за омари.

Вариант 1.-  И аз искам такава, питам, купувам си.
Вариант 2 - тая па, какво се превзема, я си ручам боба и ми е гот.

Който разбрал, разбрал.
Прекалено опростено и пост соц, моля:)
Аз лично бих избрала вариант три- я, виличка. Защо непременно трябва да сме във вариант едно, копиране, или вариант две, отхвърляне или отхвърляне с надсмиване?
Пък ако погледнем отвъд варианти едно, две и три, и сме надарени със склонност за свободни разсъждения нищо чудно и да се запитаме какво аджеба е подтикнало лирическата героиня към показването. При това без да я превръщаме в бяла мишка, защото началната стъпка е нейна, а не на мислителя-експериментатор.

# 676

Постовете на английски пропуснах, за съжаление владея само френски и няколко вече умрели езика (моля да не се бърка с мъртви езици), та не мога да отговоря адекватно.

И аз ги пропуснах, но сега ще си кажа - не е признак на добро възпитание да говориш на език, който не всички разбират.

# 677
Анджак, Рокси.

# 678
Явно, не си разбрала, та да поясня

Казваш Добър ден, някои ти отговарят, други си викат - тая па се прави на културна. По въпроса, че трябва да се поздравява, мисля, че спор няма. 

# 679
  • n/a
....
Може би и ти си права, предвид това колко дълбоко сме затънали в чалгата.
Като хора, които не ценят операта тръгнат на опера няма да станат по културни, най- много оперните представления и цялото мероприятие да изпростее. За справка, българския театър.
Вярвам, че ако за част от младите хора операта е опция за прекарване на времето,
то някой ден ще станат по-културни като цяло. В провинцията театърът е събитие
и никакво изпростяване не се наблюдава. Хората чакат с нетърпение да се появи
някое представление, даже се барват за театъра - кой колкото може. И да, културата
може да изисква пари, но вече не бива да я разглеждаме като нещо, което да е
достъпно за малцина. Не можеш да очакваш подредени градинки, ако за по-обикновения
човек всички прозорци за виждане на по-различното са здраво залостени. Това, което
вижда по филмите приема за недействително в голяма степен. Да отиде до чужбина не
всеки може. Да чете в интернет ... Уф, ама то всеки ще срещне само онова, което му е
на сърце угодно. А нашенските интелектуалци си позволяват да му се примисмиват ...

# 680
В повечето страни хората не се потрисат от това, че не са ходили на опера или че няма да отидат на театър, всеки е ок с мястото си.

Това "място" ми привлече погледа. Значи ли това изречение, че този, който не харесва оперното изкуство няма потребност/практика с интелектуални занимания като цяло? Предполагам, че не си вложила подобен смисъл, но питам за всеки случай.

# 681
Ами не е за всеки операта, да. Водиха ни организирано на театър и опера, но хората си слушаха тайно сръбско. И като се отприщи демокрацията, се видя какви са масовите интереси, след 45 години обработка. 

# 682
Стандарти... Стандартите отстъпват място на еклектиката.
Бъдете малко по-разчупени, не снобейте толкова Simple Smile

# 683
Опера? newsm78 Това Nightwish ли бяха? Wink Мъртав език-латински,умрял език-румънски? newsm78

# 684
  • София
В повечето страни хората не се потрисат от това, че не са ходили на опера или че няма да отидат на театър, всеки е ок с мястото си.

Това "място" ми привлече погледа. Значи ли това изречение, че този, който не харесва оперното изкуство няма потребност/практика с интелектуални занимания като цяло? Предполагам, че не си вложила подобен смисъл, но питам за всеки случай.
Защо да значи, аз не съм почитател на оперното изкуство и съм ок с това, не се чувствам по- тъпа или принизена, защото това изкуство не ми носи радост. Просто е ненужно да посещаваш регулярно мероприятия, към които нямаш интерес, защото е престижно, интелектуално и тн, затова си ок с мястото си.

Лоана, Аз предпочитам концерт на Металика, вместо Берлиоз, това какво общо има с културата и изпростяването. Не е нужно всичко интелектуално и умно да се консумира от всички. Тук аз говоря за цивилизованост, нищо общо с това какъв коефициент на интелигентност или образование имаш, а още по- малко какви са средствата, с които се развличаш. Чалга има във всички страни, но въпрос на цивилизованост е дали тя думка в два посред нощ в жилищен район.

# 685
Хич не е скъпа културата. Гледала съм куп известни тетарални имена на балкона за 5 лева. В библиотеката абонаментът не е кюлчета в злато. 

# 686
  • София
В библиотеката абонаментът не е кюлчета в злато. 
Тук скъпото е какво ще си позволят да преведат и издадат. Ето, у нас вместо да преведат жив класик като Джоната Францен превеждат Дан Браун и Букай, та се налага ако искаш да четеш такава литература да си я купуваш от чужбина (ако можеш да четеш на чужд език)

# 687
Опера? newsm78 Това Nightwish ли бяха? Wink Мъртав език-латински,умрял език-румънски? newsm78

Що да е умрял румънският, бе пиленце?  Joy

Ясно, Бояна, на първо четене това място го изтълкувах като социално такова.  Laughing В светлината на досега изписаните страници получих временна травма.

# 688
Операта си е по-елитарно изживяване. Имаше един момент през 80-те, когато се направи опит за "принизяването" на т. нар. елитарна култура. Май не се получи успешно, защото всяко поколение си избира идолите и ако преди няколко века идолът е бил Бетховен, то днес е някой си.
С днешната бързина на комуникации идолите се сменят доста често. И пак, ако заслушаме някое "парче", ще открием връзка с класиката.
Не е трудно да сме учтиви и усмихнати, въпреки трудностите на живота ни. Би следвало да покажем на децата си многообразието на живота, да ги накараме да са по-добри от нас, по-търсещи и по-креативни.

# 689

Умрели/умиращи езици са регионални, локални езици/наречя/диалекти. Кечуа езиците примерно са на път да умрат, ако не се вземат мерки.
Латински съвсем не е мъртъв във Ватикана. Лично сам чела Астерикс на латински.

Общи условия

Активация на акаунт