За стандартите

• 45 965
  • 999
  •   1
Отговори
# 660
  • София
И Чехов така е мислил. То и аз, де.
Обаче ключовото за мен е да се балансират нещата: едно, че операта вече е демократично мероприятие, второ, че етикетът за опера е създаван в други времена, но третото и най-важно нещо е в това да се учим да мислим И за другите.
Демокрацията във Франция датира далеч преди нашата, но е напълно очаквано на опера в Париж да отидеш официално облечен, има и прослойки, които ходят на опера с вечерни тоалети и в антракта дават приеми с шампанско в прилежащите на сектора им зони от фоайето. Иначе, всеки, който има между 60 и 500 евро или абонаментна карта може да посети представленията.

Нямам проблем с това къде си ходила на опера... Simple Smile
Нека приемем, че младо семейство в Бургас, примерно, си мисли как да прекара
вечерта. Възможности много, но за мен е приемливо да посмее да отиде на опера
с все дънки и маратонки, а невъзможността да облече тоалет по учебник да не е
спирачка пред тях. Или не си говорим за Бургаската опера, щото е на светлинни
години от Парижката?
Напротив, само дадох пример с демократично, както ти го нарече, мероприятие. Сигурна съм, че всеки, който има пари за билет за опера има поне един панталон, пола и риза, както и един чифт обувки. Защо да не отиде на опера с тях, не нужно да си със скъпа бална рокля, но това е уважение към въпросното изкуство, към себе си и тн. За мен е неприемливо да се отиде на опера с маратонки, както и с включен тефон и прочее. Не знам защо отказвате да разберете, че всички тези неща са част от един общ стандарт и този стандарт е нещо хубаво за всички. Премиера не случайно се явява на официални събития със спортно облекло, това е част от неговия стандарт за премиер, както и този на избирателите.

# 661
От това се почва и накрая се озоваваш  на маса с мушамичка. Да си припомним пак първия пост.
Хубаво де, то както разбрахме в темата няма такива с мушамички.  Grinning  Ами калната локва пред входа, ами смърдящите стълбища, ами неоправения балкон, който всеки момент може да се срути на нечия глава, ами паркиралия аха-аха пред входа джип на съседа от горния етаж, когото ти така любезно поздравяваш всеки ден.... От това ни пада стандарта, и то поголовно, на всички, не от мушамичките.  Grinning

# 662
  • Galaxy 13197853088
Интересувам се от ето това
Цитат
...това е уважение към въпросното изкуство...
като форма и обичай.

# 663
  • n/a
Не бе, не че не разбирам колко е хубаво да са прилично облечени на опера.
Обаче, като вдигнеш твърде високо летвата и се наложи стереотипът, че на
опера се ходи само по вечерно облекло, те няма да се сетят за ризата и обувките,
а ще си кажат, че това нещо не е за тях. Важното е да отидат, според мен, а не
да странят, защото си мислят, че не отговарят на някакъв аристократично-
изглеждащ стандарт.

# 664
От това се почва и накрая се озоваваш  на маса с мушамичка. Да си припомним пак първия пост.
Хубаво де, то както разбрахме в темата няма такива с мушамички.  Grinning  Ами калната локва пред входа, ами смърдящите стълбища, ами неоправения балкон, който всеки момент може да се срути на нечия глава, ами паркиралия аха-аха пред входа джип на съседа от горния етаж, когото ти така любезно поздравяваш всеки ден.... От това ни пада стандарта, и то поголовно, на всички, не от мушамичките.  Grinning

Този съсед бих поздравявала любезно всеки ден , като не пропусна да чу кажа да си махне джипа, защото пречи. 

# 665

Така е, но всяко едно нещо, за да го повдигнеш, трябва да предприемеш съответното действие.  Проста физика и химия. Иначе нещата не се получават, любовта си остава несподелена.

# 666
  • София
Комплексни са нещата, аз си мисля, че или се стремиш да си по- добре във всяко отношение или деградираш във всяко отношение, трудно можеш да се развиеш много или да деградираш много само по- един признак. Така от пликчето с боклук пред входната врата стигнахме до това болниците да приличат на сметища- просто отношение към живота.

Интересувам се от ето това
Цитат
...това е уважение към въпросното изкуство...
като форма и обичай.
Какво по- конкретно те интересува?

Не бе, не че не разбирам колко е хубаво да са прилично облечени на опера.
Обаче, като вдигнеш твърде високо летвата и се наложи стереотипът, че на
опера се ходи само по вечерно облекло, те няма да се сетят за ризата и обувките,
а ще си кажат, че това нещо не е за тях. Важното е да отидат, според мен, а не
да странят, защото си мислят, че не отговарят на някакъв аристократично-
изглеждащ стандарт.
Повечето хора в Париж не ходят на опера, защото е твърде скъпо удоволствие и винаги е било така, та нямат традиции. Но онези, които ходят, независимо с какви средства разполагат се обличат подходящо.

# 667
Не е вярно. Има си трендове за "принизяването" на изкуството. Ходенето на опера с дънки се приема вече. Важно е да се поднесе "културата" разбираемо.  Joy
Аз лично предпочитам строга обстановка, но ако видя тийн и приятелката му по дънки в Операта, по=скоро ще се накефя, отколкото да се възмутя. Още ми е близко rebel поведението.

# 668
  • София
Не е вярно. Има си трендове за "принизяването" на изкуството. Ходенето на опера с дънки се приема вече. Важно е да се поднесе "културата" разбираемо.  Joy
Аз лично предпочитам строга обстановка, но ако видя тийн и приятелката му по дънки в Операта, по=скоро ще се накефя, отколкото да се възмутя. Още ми е близко rebel поведението.
Аз не твърдя, че не се приема, никой няма да те върне, просто повечето хора се обличат ако не официално, то поне прилично. Иначе отдавна има и субтитри в духа на  това да е по- разбираемо.

# 669
  • n/a
....
Повечето хора в Париж не ходят на опера, защото е твърде скъпо удоволствие и винаги е било така, та нямат традиции. Но онези, които ходят, независимо с какви средства разполагат се обличат подходящо.

Което означава, че в Париж, при все древна демокрация, операта НЕ е мероприятие
демократично, а си е баш елитарно. Нормално е да се поддържа стандарт, съответен
на възможностите. По нашенско, не тъй префинено откъм традиции и изисквания, си
мисля, можем да си позволим да сме по-снизходителни, предвид крещящата необходи-
мост да възпитаваме поне някакви ценности. 

# 670
Може би и ти си права, предвид това колко дълбоко сме затънали в чалгата.

# 671
  • София
....

Което означава, че в Париж, при все древна демокрация, операта НЕ е мероприятие
демократично, а си е баш елитарно. Нормално е да се поддържа стандарт, съответен
на възможностите. По нашенско, не тъй префинено откъм традиции и изисквания, си
мисля, можем да си позволим да сме по-снизходителни, предвид крещящата необходи-
мост да възпитаваме поне някакви ценности.  
Навсякъде е елитарно, но по отношение на интелектуалните търсения, 60 евро не са непосилна сума за средния французин, просто му е скъпо, защото не му е нужно. Не знам защо и кога някой е твърдял, че в другите страни всички хора са интелектуалци, не са, като тук са, просто умеят да спазват правилата. Та Лоана, хубаво е да правим разлика между демокрантично и пролетарско, вероятно утопично. В повечето страни хората не се потрисат от това, че не са ходили на опера или че няма да отидат на театър, всеки е ок с мястото си. Онзи, които има нужда и желание може да не отговаря на търсенията характерни за средата му, това е демокрация.

Като хора, които не ценят операта тръгнат на опера няма да станат по културни, най- много оперните представления и цялото мероприятие да изпростее. За справка, българския театър.

# 672
Да разбирам ли, че културата е, хм, едно елитарно изживяване?
Ако е, като как се връзва с по-напред посоченото облагородяване на околната среда?
Да засадя орхидеи пред свинската кочина? Дали ще е облагородяващо за свинете, или и магарешки бодил би свършил работа?
Всъщност влязох в темата да попитам дали пред английската стая за пудрене на нос влиза първо по-малката братовчедка на графинята, или старата леля на снахата на баронесата?
Не че ще ми се наложи, но не е зле човек да знае, все пак.
Или просто влиза   първо тази, на която и се пикае повече?
Постовете на английски пропуснах, за съжаление владея само френски и няколко вече умрели езика (моля да не се бърка с мъртви езици), та не мога да отговоря адекватно.

# 673
Като не са ти важни приборите защо не писа за пенсионерите, за болниците? Хубаво е човек да носи отговорност за действията си.

Че защо да пиша за пенсионерите и болниците, според мен те нямат място в тази тема. Писала съм в началото каква е (според мен) есенцията на възпитанието - да не натрапваш себе си на околните. Независимо дали пръдните си, дали парфюма си, дали форумската си мъдрост. Мярка му е майката.

# 674

Като хора, които не ценят операта тръгнат на опера няма да станат по културни, най- много оперните представления и цялото мероприятие да изпростее. За справка, българския театър.

Бррр, веднага си представих групата Златки и сие на опера.

Общи условия

Активация на акаунт