За стандартите

• 46 142
  • 999
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Говоря за държавата като институция, не просто като съвкупност от хора. Държавата трябва да е като родител - не авторитарен, но авторитетен. Плодовете на либералното възпитание ги виждаме по градинките, с държавата е аналогично.
И аз затова говоря, институциите се създават от хора и в тях работят хора, тези хора у нас са били чавдарчета, а главния в момента, пък е бил охрана на Тодор Живков.

А либералното възпитание моля да го слагаш в кавички, защото по градинките виждаме плодовете на липсата на възпитание, на неглижирането на децата, което техните необразовани и недочели родители наричат либерално възпитание. Либералното възпитание е възпитание, няма школа в нито една от известните ми науки, която да защитава и проповядва неглижирането.

# 736
  Пионерчета, чавдарчета и комсомолци кръжат наоколо и освобождават места в трамваите, докато попаднали случайно в тази държава аристократи бодат тестиси на динозавър със специални вилици, донесени от Виена. Отчайващо забавно и стандартно за тези географски ширини. Времето на конфекцията мина, да живее конфекцията!
 Плакат: "ТИ кога ще емигрираш?", строга, но справедлива богиня сочи с пръст към оглупялата нация.

# 737
''...индиговост на държавата...'' Хайде сега, Дона! ooooh!

Защо? Много точно го е определила. Индигова държава, клоняща към кристалност.
Като стане съвсем прозрачна, ще изчезне напълно.

# 738
  • София
''...индиговост на държавата...'' Хайде сега, Дона! ooooh!

Защо? Много точно го е определила. Индигова държава, клоняща към кристалност.
Като стане съвсем прозрачна, ще изчезне напълно.
Факт, къде са хората, защо това е възможно, според теб? И социализЪма не е задоволително обяснение, защото в останалите пост соц страни хората си пренаредиха нещата и продължиха напред, само тук затъваме все повече.

# 739
Е какво излиза тогава, че не е виновен социализъма?

# 740
  • n/a
Излиза, че чисто и просто сами сме си виновни.
Но е трудно за признаване.

# 741
  • София
Е какво излиза тогава, че не е виновен социализъма?
Аз не виня социализЪма той също е логично следствие от някаква нужда у населението, както Боко сега е начело вследствие друг тип нужда на мнозинството. Единствено спорех с теб по отношение на соц възпитанието, защото за мен хората тогава не бяха по- възпитани от тези сега. Както уточних и тогава възпитани имаше и сред комунисти, и сред оцеляла буржоазия, и сред хора от село, но бяха малцинство. Тогава беше буквално рефлекс някой да си открадне нещо от работното място, както и сега.

Няма да забравя една съученичка, чиято майка работеше в завод за козметика и у тях имаше кашони с етикети. Това е могла да отмъкне, това е отмъкнала нищо, че не мога и до днес да се сетя за какво могат да послужат тези етикети. Друга работеше в месокомбинат и имаха огромни рула с найлоново черво за кренвирши, то служеше на дъщеря им, за да прави уникални водни бомбички, които да пуска от 8-мия етаж.

Та достоверните обяснения ми се губят, честно казано, при все претенциите да съм прочела много по въпроса, явно обяснението все още не е написано, поне не от българин. Ако пък някой го е срещал някъде дайте заглавие да се ограмотя, че е гадно дълго време да се питаш нещо и да не научаваш отговора. Затова и все пиша в подобни теми, умни хора сте и може в спора да се роди някаква истина.

# 742
Ама пък в мрънкането сме много силни, все някой ни е виновен. И това за казана важи с пълна сила.

# 743
  • Бургас
Виновен е, как да не е.
Ясно си личи, че добрите маниери от соц-а, наложени чрез натиск, страх и лицемерие, издишат. Моля ви, точно тези, отгледани и възпитани от соц-а, са основните освинващи. Точно те, отглеждат невъзпитаните, груби и освинващи деца. Как става това, много ми е чудно, ако маниерите и морала са били така високо ценени и вкоренени в мисленето Whistling. Лицемерие е това за мен. И понеже винаги се почва - "Ама днешните тийнове и младежи..". А тях, кой ги отгледа, кой ги възпита? Не са ли тези същите родители, възпитавани някога от соц-а Wink.

# 744
Сигурно си много младо, Елфче, или родителите ти са ти станали родители много млади. Или и двете. Прощаваме ти и фокусирането в една точка за това.
Свекър ми например, лека му пръст, беше 29 набор. Как мисли, дали е чакал соцът да го възпита.

Май на  черногледство изби темата, някакси ми се струва, че се вадят случаи, поставят се в общ знаменател и се вайкаме пред резултата. Който пък не е чак толкова черен. Естествено, може и проблемът да е в мен, не твърдя че имам пълен поглед върху цялото ни общество с всичките му слоеве и частички и респективните им стандарти.

# 745
Говоря за държавата като институция, не просто като съвкупност от хора. Държавата трябва да е като родител - не авторитарен, но авторитетен. Плодовете на либералното възпитание ги виждаме по градинките, с държавата е аналогично.
Така е -няма ли го обществения натиск ,няма и спазващи правилата хора.Само един пример от влака ми днес в Сърри,Англия-

Правилата когато са ясни ,когато са за всички- са спазвани масово,не знам защо у нас не се постига това постоянство и гражданско самосъзнание Sad

# 746
в цялата тази мешана скара, в която се превърна тази тема бих искала да кажа, че според мен няма един отговор защо България не успява да е културна държава с културни и одухотворени граждани ( в смисъл на народ).

Аз ( и средата ми) съм  отгледана в условията на зрял социализъм и настрана моето семейство, което ми е дало каквото е трябвало, съм била в орбитата и на много изявени педагози, до такива хора днешните деца нямат достъп, защото измряха.  Освен тях ( говоря за  музикалните среди) мога да наименувам по ред и всичките си учители в основото ми училище, които също са ми оказвали формиращо влияние. Това в подкрепа на Дона, че не е достатъчно само семейството.

# 747
Има една много хубава мисъл на Куентин Крисп.

"Безсмислено е да поддържаш лошо свинеферма в продължение на тридесет години като си казваш "Аз всъщност съм създаден да играя балет." Дотогава свинете ще са ви станали лика прилика."

Светът е голям и спасение дебне от всякъде, мили мои, както е казал един друг човек.

Kontesa Kokona, постига се, как да не се постига? Сега карат ли всички с колани - карат. Един пример.

# 748
Излиза, че чисто и просто сами сме си виновни.
Но е трудно за признаване.

Точно това имах предвид, когато споменах за накърнената селска чест, ако ми простите острото изказване. Смисълът му си остава - има една огромна маса хора, която отказва да поеме отговорност за поведението си, измисля всевъзможни извинения за пропуските си, а когато й се обърне внимание към това, тя изригва гневно.

Защото е трудно да си признае.

Важното е, че има хора, като Вас, които да имат смелостта, която липсва на много други.

Приятна вечер за сега, дами, трябва да бягам към клуба - дегустация на шираз и шенин блан И сирена. Хубаво е да има места, в които блейзърът още е стандартна униформа!

# 749
Май на  черногледство изби темата,

Абсолютно, успяхме да я докараме до вечното хленчене. За какво да говориш за нещо хубаво, като може да поплюеш държавата, съседите, всички.

Общи условия

Активация на акаунт