За стандартите

• 46 050
  • 999
  •   1
Отговори
# 15
Бояна, и моят дядо хвърляше боклука по вратовръзка, но пък нямаше скрупули да се уригне на масата, когато приключеше с храненето. А беше и образован. Wink
Елегантността в облеклото не издава наличие на възпитание, а само грижа за себе си и известна доза суетност. За личната хигиена съм съгласна, тя се вписва в определението на Дона.

# 16
Ааа, моля, моят дядо ме е учил, че газове се пускат само в тоалетната (с тези думи)  Mr. Green

# 17
  • София
Аз съм възпитавана от дядо, който не излизаше от дома си без да е облечен в костюм, а представата му за спортно облекло беше да е с пепитено сако и фишу вместо вратовръзка.

Ха, какво съвпадение, и аз съм възпитавана от дядо, който не излизаше от вкъщи без да е облечен в костюм и гладко избръснат (колкото и да му беше трудно в последните години с Паркинсон), а представата му за облекло за вилата беше светъл ленен костюм и шапка панама. Комунист. Иначе описаните от теб неща с потниците и т.н. ги виждам сега, но вероятно съм живяла в някаква соц саксия, не знам.
Аз не твърдя, че културни хора не са ставали комунисти, просто казвам, че типичното, масовото соц възпитание беше твърде далеч от това. А дали си живяла в соц саксия не знам, вероятно тогавашната соц аристокрация е имала други стандарти, но ежедневието на масите беше каквото ти го описвам. Като представител на семейство с лош произход живеех в работнически квартал и там нещата бяха потници и отровени погледи. Иначе, си права, уважение към по- възрастните, образцови домове и прочее, но останалото е праотеца на днешните гледки по кварталите. те не са паднали от космоса, просто я няма тоталитарната държава, която да държи на някакъв минимум приличие.

Елегантността в облеклото не издава наличие на възпитание, а само грижа за себе си и известна доза суетност.
Ето ти още една последица от соц-а. Затова и на опера можеш да видиш хора по дънки, теи са интелектуалци вероятно, но не и суетни...

# 18
Няколко кратки истории за тази близка до сърцето ми тема.

Смятам, че възпитание, получено от поколенията, е по-различно от такова, въведено изкуствено от социалната система. Някак изпълняването на привичките е натоварено с повече човешки заряд, ако и прабаба ти е правила тези неща.

Друго нещо: напълно безплатен стандарт, завиване на лозовите сърми. Прието е да се завиват с лъскавата страна на листа навън, с предупреждение от прабаба ми, че само в македонския край и преселниците завиват сърмите наобратно. Щото е по-лесно. Откривам, че наистина има хора, които завиват сърмите наобратно. Уж е малка подробност, но си е отношение към живота...

# 19
Абе ти имай нужник дето да не е на къра, пък газовете ще ги изпуснем където си трябва. Вас може да ви учудва, но аз познавам хора, живеещи в града, на които тоалетната им е извън къщата. В Благоевград например е пълно с такива къщи, в които няма и баня. Не ги знам бабите и дядовците колко пъти се подбръсват и по костюм ли ходят на градския хамам, но да ме питат за какво ми била нужна топла вода... в 21 век...йе.ем ти и стандарто, значи.

# 20
По скоро е неразбрана.
Стандарт било ,,комплекс от норми, правила, изисквания".
Ай де бе,те ше ми кажат на мене.....къде да скачам  Mr. Green

# 21
Ако говорим за дрескод, е вече различно. Но пък ежедневната елегантност, без да е наложена от работни стандарти (ходене на вилата), е именно описаното от мен.

Дона, разказвали са ми покъртителни истории за моми французойки и англичанки, изпускащи звучно и напоително газове по време на хранене. Пък каква буржоазия са имали те, ех! Дали е оттам наследство? Класиката мълчи. Mr. Green

# 22
Вас може да ви учудва, но аз познавам хора, живеещи в града, на които тоалетната им е извън къщата. В Благоевград например е пълно с такива къщи, в които няма и баня.

Показват ми като на снаха дома и с гордост заявяват- пък ние като решихме да строим къщата, направихме тоалетната вътре, щото си казахме, айде, нова къща е, нека банята е вътре...

А соц стандартът за хубаво обличане се различава много от по-стари норми, идеи и мотивации за обличане.

Когато бях дете, доста от малките търчаха насам-натам по цял следобед, а на мен ми беше забранено от 2 до 4 да търся други деца.

Не можех и да каня приятелчета много, за да не свиквам. Както казваше баба ми- "У дома да не е калошуриште!" Което пък е цитат на прабаба ми, половин гъркиня, идва от Калос Ористе и в свободен превод значи- тука да не е хан.

Та такива истории на Ева Луна...

# 23
  • София
Ако говорим за дрескод, е вече различно. Но пък ежедневната елегантност, без да е наложена от работни стандарти (ходене на вилата), е именно описаното от мен.

Именно, това ти схващане е последица от соц-а. Има хора, които преди соц-а са отглеждани и обличани добре навсякъде, техните родители и прародители също са се обличали така. Преди 9-ти септември хората са имали тоалети за сутрин, за следобед и за вечер, а на някои къщите са имали трапезария, дневна, салон за кафе, кабинет и тн. Бутински е казала за нужниците. Затова и хората днес ходят по официален анцуг на следобедна разходка, нали работата не налага да имат някакъв по- спретнат вид, важно е да им е удобно. Но това е най- лесното за коментираме, затова него коментирам. Иначе ще се впуснем в болезнени теми като пищящи деца в ресторант, неприлично държащи се деца и възрастни в училище и прочее. Всичко е свързано. Или държиш на стандарти и те се отнасят за всяка част от живота ти или не. Другото стои като костюм взет назаем, независимо колко се стараеш за празника или по работа да си много близо до изисквания стандарт.

# 24
Външният кенеф е резултат на липса на централна канализация. Реално соцът започва масово поставяне на канализация.

# 25
Бояна, пак ще дам примера с французойките и англичанките. Вече ходим по белиот свят, виждаме ги как се носят по улиците - доста неглиже. А там имало ли е соцреализъм?!

# 26
Тц, не е вярно, че българинът не спазва стандарт. Само да дойдат абитуриентските празници, ще видиш за какъв стандарт иде реч. И ако трябва да перифразирам иконома: "Спазването на нашите високи стандарти (по време на бал) е единственият начин да покажем на ЕС, че сме по-силни от кризата."

# 27
  • София
Външният кенеф е резултат на липса на централна канализация. Реално соцът започва масово поставяне на канализация.
Разбира се, в страните, в които не е имало соц и до днес нямат канализация, но за сметка на това в Драгалевци и в Симеоново имат...Като и в повечето малки градчета и села...

# 28
Не казвам, че цяла България има изградена канализация, затова една част от селата си имат външни кенефи, или т.нар. септични ями. Какво трябва да доказва това?

# 29
На село може да има външни тоалетни, но си е закон къпането всяка вечер след работа. Само чиновник от града може да се къпе в неделята един-два пъти и да мирише на чиновник.

Външната и отдалечена тоалетна е по-скоро от чувство за хигиена и лек свян. Какво да кажем за японците, при които дори в модерни жилища тоалетната е една, миниатюрна и скрита на майната си, само и само да е минимално видима тази гадост, за която не ни се и мисли...

Но иначе са културни. Но намирането на тоалетна, особено женска, е трудно начинание, свързано с разрешаване на сложни и усукани лабиринти от коридори.

Общи условия

Активация на акаунт