Бихте ли работили нискоквалифициран труд?

• 24 064
  • 480
  •   1
Отговори
# 75
  • София
....Дай пример за нискоквалифицирана работа с високо заплащане.

Знаеш ли какви са заплатите на работещите на поточните линии в цигарените фабрики? За тази работа се искат страшни връзки, а иначе никаква квалификация.

Иначе по темата, не бих, освен ако нямам какво да ям. Скуката ще ме убие.

тъкмо щях да пиша за цигарените фабрики. Напр. за Благоевград сумите са повече от високи  Peace

# 76
  • България-Швейцария
Така че посочения ценоразпис не важи за БГ.
Дали не важи?
Поставяне на керамика, фаянс - 25 лв./ кв.м., разни специфични дейности във връзка с това - същата цена на линеен (и установих, че това са ниски цени, ако гледам ценоразписите на някои фирми). Монтажът примерно на климатик, ако искаш всичките тръби и кабеляци да са скрити в стената почти се приближава до цената на самия уред. Бях пускала и тема даже в чужбинския по повод цени на ремонти, за да си сверя часовника.
Добрите, най-общо казано, майстори си държат цените, клиенти не им липсват, криза не им се отразява.
За читав (проверен) механик, водопроводчик, плочкаджия, бояджия и от този род чакаш доста време, ако държиш на качеството, графикът им е запълнен за месеци напред.

# 77
От сегашната ми позиция не мога да си представя да работя нискоквалифициран труд. Родителите ми и аз сме вложили много в образованието ми и после аз за да придобия професионален опит, няма да мога с лека ръка да загърбя всичко това. Ако обаче детето ми е гладно и не мога да разчитам на баща й предполагам, че ще се "пречупя" както някой по-горе писа. Но при първа възможност ще се кача пак "на коня"

# 78
Да ,  бих. Важното е да не стоя гладна.

# 79
  • София
Бих, и то независимо дали мъжът ми има или няма възможност да ме издържа.
Имам роднини, които стояха безработни и безпарични, защото работата, която намираха не била достойна за тях. А е достойно да искаш пари, за да си купиш хляб, при положение, че си здрав и прав.
Има хора, които просто не ходят по земята.

Работила съм като продавачка в магазин за аксесоари.

# 80
  • Vienna
Бих работила и сьм го правила, когато обстоятелствата го налагат...

# 81

Имам роднини, които стояха безработни и безпарични, защото работата, която намираха не била достойна за тях.

Те твоите роднини като мой бивш колега , който ми обясняваше как не би станал таксиметров шофьор , защото докато той 5 години учел и се стараел , таксиджийте си били клатели краката и въртяли волана. Това му било под достойнството.

# 82
Била съм продавачка, касиерка, барманка, сервитьорка, плетачка. Не ми пречи отново да бъда, ако се наложи. Лошото е /не дай Боже/, че ако тръгна да търся подобна работа сега, надали ще ме вземе някой, освен ако не посъкратя това-онова в CV-то. В чужбина не ми се ходи да работя. А друг да ме издържа не бих понесла.

# 83
Да, бих, правила съм го и отчасти го правя и в момента. Мен по-скоро ме интересуват средата и условията на труд, както и заплащането, не престижността и гърмките наименования.
Вложих много усилия и желание в образованието си, но то не ми носи пари на този етап.

# 84
Идва един момент в който човек /аз  Embarassed /е готов да върши всичко.
Казват,че маймуната е станала човек защото е работила....Искам да съм Човек  Praynig

# 85
Че аз  го правя и сега - нямам база да приема, че извършвам висококвалифицирани дейности.

# 86
В България има тенденция да се омаловажава труда на хората. Давам за пример термина "обслужващ персонал" за които се говори с изключително презрение. Като студентка работех събота и неделя като продавачка и имах колежка която работеше в БАН и пенсионирана лекарка.
За мен висококвалифициран и вложил в образованието си може да бъде един лекар например, човек учил 10 години не може и не бива да захвърли това и да стане барман примерно.
Но за мен лично някой завършил нещо в университета ,колкото да има "ВИШО" не е висококвалифициран.

# 87
В България има тенденция да се омаловажава труда на хората. Давам за пример термина "обслужващ персонал" за които се говори с изключително презрение. Като студентка работех събота и неделя като продавачка и имах колежка която работеше в БАН и пенсионирана лекарка.
За мен висококвалифициран и вложил в образованието си може да бъде един лекар например, човек учил 10 години не може и не бива да захвърли това и да стане барман примерно.
Но за мен лично някой завършил нещо в университета ,колкото да има "ВИШО" не е висококвалифициран.

Абсолютно вярно.

А и не мога да разбера какво е това презрение към хигиенистите , казано по нашенски чистачите. Мен още от малка са ме заплашвали , че ако не уча , до някога ще стигна да чистя, да мета улиците. Според мен хигиенист си е една нормална професия. Ако намеря такава работа като хигиенист с добро заплащане / чиста мисия невъзможна/ бих го работила това. Не се срамувам

# 88
Майката на моя позната остава вдовица. Млада жена, учител по професия, с две малки деца. Съпругът и /лека му пръст/е бил доцент в университет. След смъртта му, от София се връща в провинцията и става хамалин на пристанището. Това, за да получава висока заплата и да издържа финансово децата.
Слаба, крехка женица, работеща наравно  с мъже тежък физически труд, дневни, нощни смени. Шапка и свалям. Изгледа си децата, образова ги. Разговаряла съм с нея, интелигентна и възпитана жена.
Кой какво работи никога не ми е бил пръв, че дори и втори критерий за оценка на човека. Един професионалист в ниско квалифицирана сфера, е далеч по-стойностен от посредствен изпълнител, притежаващ висока квалификация по диплома и длъжност.
Гледам да избягвам"панаира на суетата"
По темата-бих.

# 89
Работила съм такава 2 години. Това ми беше единственият вариант да взема документи тук.
Направих си необходимите дни и на следващият напуснах.
Не беше най-приятният период от живота ми, но не съжелявам за миг.
След това за 3 години, постигнах това, за което в България се мъчех двойно и никога нямаше да постигна.
И изобщо не говоря само за пари.
Някой по напред спомена, как се страхува да не си остане там, на нискоквалифицираната работа.
Работиш ли, гониш ли си мечтата и целта, просто няма начин. Другото са оправдания.

Тук събирачите на боклук са все англичани.
Служебно имам контакт с домове, където се грижат за деца и възрастни с аутизъм.
И там работят предимно англичани.
Имам позната, която се грижи за възрастни хора. И в нейната служба са предимно англичани.
Къде са тия източноевропейци, дето бършели задници, не знам..
По офисите, всичките админи, асистенти, вземат сравнително  ниски заплати.
Занятчийските професии се ценят и са добре платени, бонус-сам си си шеф.
И като влезе майсторът на плочки с омазания гащеризон в банката или строителят
с калните ботуши, или лелката от детската градина с омазаната с пръстчета манта,
никой не ги гледа на криво, побутва, обсъжда и прочие.
Криво ми е отношението и оценката на труда по нашите ширини..

Общи условия

Активация на акаунт