Бихте ли работили нискоквалифициран труд?

• 24 079
  • 480
  •   1
Отговори
# 150

А за издръжката на студент, че не е трудна - много мога да споря. Семестриална такса, плюс учебници, плюс транспорт, дневни, плюс пари за облекло, излизания - защото това е млад човек - не е баба да стои вкъщи 5 години докато завърши....и сумата въобще не е малка!
Не е нужно всички учебници да се купуват, още повече нови. Карта за транспорт има с намаление, по мое време безплатна, дрехите са като за ученик, а за излизанията можем да поспорим, защото драма няма да има, а и не виждам кога ще ходи по барове студент, който освен ученето е и на работа, макар и не платена. И си пропуснала, че аз говорех за година стаж, който завърших на 19 години, а след това ми плащаха заплата.

Да, ако ще купуваме всичко - сумата драстично се увеличава. Но и самот опреснимане на материали като учебници - е с пари. Карти безплатни няма. За излизането - не мога да повярвам, че има млад човек, който 5 години няма да излиза, моля ти се  Stop И не иде реч за дискотеки само, но кино, излет събота, въобще едно кафе и сокче през деня дори - са пари и сметнато това месечно първо, после годишно, после по 5 - сумата не е малка за доста хора. Нищо не съм пропуснала - година е ужасно много време - за някои хора - назад се каза - дори два месеца са много, ако семе4йството е с нисък доход.

# 151
И с какво толкова се отличава от издръжката на ученик? Говорим, когато не се плаща квартира.

# 152
И с какво толкова се отличава от издръжката на ученик? Говорим, когато не се плаща квартира.

Ама има ли безплатни университети? На първо четене питам.

# 153
Пример- училището не се плаща ,но университета се плаща като сумите скачат главоломно всяка година.
В момента в Англия училището е безплатно(плащаш си храната ,униформата и това е ),но университета е 9000 паунда  на година такса +толкова за наем , консумативи, транспорт (голямо перо) и още наполовина за книги и джобни. И колкото и да работи този студент или е със заем от над 40 000 паунда като завърши след 3 години или работи за 1/5 от сумата през годината и пак не стигат Sad
П.П. Дадох пример с тази страна ,защото е много онагледяваща за разликите при учениците и студентите.

# 154

100 лв. за семестър мисля, че не е непосилна сума. Преди да скочиш - толкова беше на дъщеря ми.
Има и стипендии, от които всички се възползваха, като доказваха нереални доходи.

# 155

100 лв. за семестър мисля, че не е непосилна сума. Преди да скочиш - толкова беше на дъщеря ми.
Има и стипендии, от които всички се възползваха, като доказваха нереални доходи.

Браво за дъщеря ти, ама днес 100лв такси няма.  Laughing

# 156
  • София

в кой точно университет таксата е 100лв? Аз когато преди години завършвах, нямаше такива такси, сега се съмнявам да са паднали толкова много   Thinking

# 157
  • София
Браво за дъщеря ти, ама днес 100лв такси няма.  Laughing
Има. Разните му икономики и т.н., задочно обучение бакалавър, точно стотина и нещо лева го докарват.

# 158
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Паднали? Таксите никога не падат! Винаги се увеличават. Двете ми дъщери вървят по една пътека. Преди 7 години таксата на семестър за каката беше 180 лв. Днес таксата за семестър на малката е 350 лв. И все пак се кръстя и радвам, че не е повече.

# 159
Признавам си, че беше отдавна, преди 5 г. завърши. Но питах приятелка - сега плаща 200 лв, а детето получава 80 лв. стипендия.

# 160
  • София
Ей ви ги на таксите  Grinning. Има такси и ТАКСИ.
http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=FC1D … E6AA5?idMat=64738

# 161
  • София

малеее, изобщо не са 100-на лева, ами са си доста над...само задочно 1-2 специалности са под 200лв.

п.с. аз завърших преди повече от 5г. и не съм плащала такса от 100лв  Thinking

# 162
Признавам си, че беше отдавна, преди 5 г. завърши. Но питах приятелка - сега плаща 200 лв, а детето получава 80 лв. стипендия.
По евтините специалности са толкова - икономика например, физиките, математика. По скъпи са медицина, фармация- там където има опити и специализирана материална база ежедневно. Разделено на 6 месеца прави между 30 и 50 лв на месец, което не мога д го приема за скъпо от никаква гледна точка, особено в светлината на стипендиите ( не само от университета, и други организации отпускат такива )

пп. чак сега цъкнах на линка по горе. Явно има огромни разлики между университетите, а най интересното е че не намирам таксите да са пропорционални на репутацията на съответния ВУЗ, за качество можем само да гадаем.

# 163

Именно, но 100лв няма.
Това е първата разлика с издръжката на ученик, щото Треща рече - че няма разлика.

Рокси - вярваш, че 50-60лв е издръжката на месец на студент? Ох...

# 164
  • София

малеее, изобщо не са 100-на лева, ами са си доста над...само задочно 1-2 специалности са под 200лв.

п.с. аз завърших преди повече от 5г. и не съм плащала такса от 100лв  Thinking

В ТУ-то има една 110 за задочно, в библиотекарския също под 200. То зависи какво учиш.
В СУ - Икономика, Администрация и управление, Туризъм, Теория и управление на образованието - 340 редовна форма на обучение, 115 задочна.

Общи условия

Активация на акаунт