СЕПТЕМВРИйско слънце грее, мама бебенце люлее.

• 31 638
  • 751
  •   1
Отговори
# 255
  • София
flowerofpeace имаш силно стиснати палци от мен за утре и знам, че всичко ще мине леко  Hug ще очакваме хубавата новина

bydik как сте вкъщи? като си мисля, че ми е трудно все за теб се сещам, дано да успеете с кърменето и да имаш малко време за почивка  Hug

miii представям си в хубавите дни, които още предстоят как и аз ще съм подобна картинка. а ти в кой парк ходиш? скоро ще вземем да се групираме из парковете за разходки. може и да се бъркам, но май сте при нашата педиатърка в полимед, та нищо чудно и да сме в един парк. аз предното майчинство си го изкарах в парка "Света Троица"

Хайде, че днес голяма активност отчетох във форума.

Лека вечер и само истински контракции пожелавам   bouquet

# 256
Данелия Да ти е честита малката Ема!

Barbera нас ни изписаха с жълтеница - пекоха я на лапмата преди изписването и казаха след седмица да отидем да я прегледат пак. Но аз не съм ходила - кърмим се на поискване, глюкозата не я иска - аз й я бутам вместо вода, за да се изплакне. И вече се белва сладурката - почти няма жълто!
bydik дано преборите кърменето с малчовците! Големи са сладури!
flowerofpeace хайде мила! Палчета от нас  Hug Hug  и да си гушкаш скоро малкото буболече!
На преносващите - то стана нормално явление!  Hug Hug Ама не остана - всеки миг ще да е!
ro6li4ka май е тапата!
Miii супер за кърменето! И аз мисля, че така ще я карам!
Ние вчера направихме 1-та разходка до пазарчето с количката, а днес с колата бръмнахме до Горна баня да сипем вода, ей така го решихме с ММ - вместо все да даваме по 3лв. за мин.вода - събрахме големи бутилки по 11л и айде на чешмата Wink

И май ни погнаха коликите! Следобяда не спря да реве малката и все повръщаше кърмата, която успее да изсуче! Сега чак успя да заспи!

# 257
  • София
Момичета моля за бърз отговор - днес цял ден се опнах на едни разходки и сега ме стяга ниско дору, но нещо доста ми се гади - дали не е някакъв признак за предстоящото събитие или така ми се иска на мен????? newsm78
Връщам се да ви чета

# 258
Inna_78, и аз така се поразходих последния ден преди да родя  Mr. Green После ми изтекоха водите през нощта  Party
Честито на всички обебили се мами!!!   bouquet Съжелявам, че не мога да ги изброя поименно, но нямам много време да чета.  newsm07 Mr. Green
Благодаря на всички за пожеланията за годишнината ни!!!!  Hug newsm51 smile3525
На всички чакащи мамчета....много стиснати палчета и всичко да мине по вода!
Лека от мен и Миши!  Hug Hug Hug

# 259
  • Where I am Happy
Благодаря ви момичета за отговорите  Hug Сега ще попитам и ЛЛЛ
ro6li4ka Това както го описваш според мен е тапата,точно преди да родя нещо такова изпадна от мен  Shocked

Въпрос към ЛЛЛ
От вчера съм на антибиотик поради възпаление и спрях да кърмя но със помпа продължавам да се цедя.Колко дена след като спра да пия антибиотика мога отново да започна да кърмя?
Антибиотика е Nidagyl 500mg и Cafalexin 500mg

# 260
  • София
TaniaR Добре сме Simple Smile Сега оценявам факта , че живеем със свеки и свекъра.... Е толкова ни помагат че няма как да се оплача от жената. Те правят всичко а аз и ММ си ги гледаме малките. В началото бяха досадни ама сега са добре нещата. Мъж ми обаче тръгва на работа и вече през ноща ще съм сама. Дано се оправя. Praynig

Ариел Благодаря! Дано  Praynig Praynig Praynig
Между другото не е ли рано за колики 20 ден?
Днес ми дръпнаха лекция как затоплянето на коремчето помагало много на бебчетата.....

# 261
Inna_78Peace има шанс това да са признаци на раждане  Praynig и гаденето и това че те стяга ниско долу са симптоми на предстоящо раждане! Хайде, късмет, леко и безпроблемно раждане  Praynig Praynig Praynig! Утре да се похвалиш с бебчето! Heart Eyes
Аз май няма да раждам скоро Tired, никакви признаци нямам. Обаче забелязах, че краката долу са ми се подули  newsm78, през цялата бременност не съм имала такъв проблем и сега ми е малко странно Rolling Eyes
Лека нощ от мен! Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 262
  • София
Inna_78Peace има шанс това да са признаци на раждане  Praynig и гаденето и това че те стяга ниско долу са симптоми на предстоящо раждане! Хайде, късмет, леко и безпроблемно раждане  Praynig Praynig Praynig! Утре да се похвалиш с бебчето! Heart Eyes
Аз май няма да раждам скоро Tired, никакви признаци нямам. Обаче забелязах, че краката долу са ми се подули  newsm78, през цялата бременност не съм имала такъв проблем и сега ми е малко странно Rolling Eyes
Лека нощ от мен! Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
Е а дано Praynig За сега имам втвърдяване на корема но без болки, пък да видим така или иначе утре съм на преглед  Praynig

# 263
Раждането, болницата и всичко останало
или Началото на майчинството
разказа е дълъг и максимално подробен
Скрит текст:
Всички сме чували, че живота е това, което се случва докато кроиш други планове. В един момент го осъзнаваш и се надяваш да не си загубил твърде много време.
Моят план за раждане така и не го написах в окончателна форма, така, че да ми свърши работа тук. Вместо това четох за болницата мнения по форуми и останах очарована - не само, че нямаше нито едно негативно мнение, но всички бяха изключително позитивни и радостни, че са раждали там. Оказа се, че нещата, на които най-много държа /да не правят ЕПЗ, да не къпят бебето, да не слагат веднага кремче и вит.К, да оставят плацентата да се роди сама, да не клампират веднага пъпната връв, да ме оставят да се движа и т.н. (бях предупредила и мъжа ми)/ всъщност са им нормална практика. Радвам се, че не го написах, защото със сигурност щях да добавя, че не искам стажанти, а в крайна сметка, именно една стажантка много ми помогна.
Като че ли знаех още от предния ден, че ще раждам. Нямах никакви индикации, само мисъл. Накарах мъжа ми да ходим за ябълки - разходка из овощна градина, съчетана с бране на ябълки. После ходихме до едно градче сравнително наблизо, просто така. вечерта разходка в кучешкия парк, тичане и игра с кучето. Нищо. До 23:00 ч. когато започнаха контракции. Таткото вече спеше, а аз като всеки път просто си взех топъл душ, колкото да престанат. Тази вечер, обаче, контракциите не спряха, само намаляха. Легнах и аз и съм спала до към 2 ч. на 13 септ. След това се къпах многократно, клатих се на топката, опитвах да спя /неуспешно/ върших си куп домакинска работа... Контракциите става все по-силни, а аз не можех да ги засека. Сутринта към 6 вече беше една голяма контракция с много болезнени пикове. Мъжа ми се събуди /трябва да е било около 6:00 ч./, сигурно вече съм вдигала много шум.казах му да изведе кучката и да взима багажа, аз звъннах в болницата, да им кажа, че ще ходим. Около 7:30 бяхме там, но от друсането с колата контракциите ссе разредиха доста. Машината за тонове показа на около 5-7 минути, а прегледа за разкритие 2 см. /на прегледа предишната седмица беше 1,5 см.  Crazy/ на мен вече много ми се спеше и въпреки че беше ясно, че раждането е започнало, реших да си ходим вкъщи. Понеже с акушерката си говорихме на френски мъжа ми не разбра, че това сие мое желание. Беше малко ядосан защо ни пращат  вкъщи, след като знаят, че се е почнало. Пътьом минахме да купим пъпеш, защото аз бях решила, че храната ми по време на раждането ще са бадеми и пъпеш. Прибрахме се и си легнах. Вероятно съм спала към половин час  Laughing После вече не ставаше. Имах кръв по бельото. Висаях в банята, клатех се на топката... към обяд беше нетърпимо, хайде обратно в болницата. Вече не бях в състояние да говоря и накарах мъжа ми да се обади.
Когато се върнахме в болницата /около 13:30-14:00ч./ вече съм била явно доста жална гледка, помня, че ме возиха със стол. Посрещна ме акушерката от сутринта, засмяна и с много топло отношение. Върза ме пак на монитор, обаче аз не можех да седя легнала по време на контракция и губеха тоновете, не защото бебето не беше добре, а защото не можеха да ме укротят. Мъжа ми и акушерката са ме държали, за да седя кротко. Разкритие - 2 см. Вече си мислех че ще раждам няколко дни.
Преместиха ме в друга стая, от болки не можех да вървя вече изобщо. По едно време се усетих, че тая няма да я бъде така както си го представях и поисках епидурал или каквото и да е. Обаче изненада, анестезиолога е зает със 3 спешни секция и не може да ми обърне внимание, защото при мен не е важно. Появи се доктор и стажантката. После доктора си е тръгнал, стажантката остана. Сложиха ми абокат. Много ми се пишкаше, обаче не можех да ходя от болка, в крайна сметка ми сложиха катетър. Помня как мрънках, че трябва да ида до тоалетна, а мъжа ми ми обесняваше, че вече пишкам. Помня, че пиех много вода. Предлагаха ми и леден чипс, но аз си предпочитах водата. Контракциите започваха с треска, усещах невероятен студ, после самото стягане с болка и след като премине - топла вълна. Чаках я с нетърпение - най-сетне да ми е топличко. Исках да ме пуснат да се къпя, обаче заради машината за тонове не можеше. Донесоха ми топка, обаче не можех да се задържа върху нея. единствено по едно време си поисках кърпа с топла вода, да си направя компрес на корема. Малко помогна. По време на много сериозните болки се опитах да викам, обаче само вой излизаше. Пък и ми пречеше на дишането. Дишането помага. През останалото време много ме сърбеше кожата, навсякъде. Акушерката ходи да търси анестезиолога и ми обеща упойка. в някакъв момент са почнали и напъните. По едно време анестезиолога дойде и много искаше да си говорим. Аз си исках упойката, не да си говорим. Явно все пак съм му отговаряла, защото в един момент наистина я сложи. Междувременно пак провериха разкритието - 8 см. Обаче си усещам всичко. Стажантката ми правеше масаж на перинеума. Казваха ми да не напъвам аз, а да оставя бебето да напъва. Нещо пукна и усетих мокро, уплаших се, че е катетъра, но всъщност са били водите. По едно време вече беше нетърпимо имах силно желание да напъвам и вече не болеше чак толкова. Можех да говоря, правех си майтапи. В един момент контракциите станаха много слаби, тогава явно упойката е почнала да действа. Като усещах контракция си казвах и акушерката от едната ми страна, мъжа ми - от другата ми помагаха да се свия за да напъвам, а стажантката седеше отдолу да помага на бебето като слезе достатъчно и да помага на перунеума да се разтваря. Махнаха ми катетъра. Акушерката ми обесни как да напъвам и каза, че е добре да напъвам по три пъти на контракция. Окуражаваха ме много през цялото време. Вече усещах как бебето слиза надолу. Няколко контракции по-късно ми казаха, че вече се вижда главата, след това, че е с много коса и руса. Предложиха ми да пипна, но усетих контракция. Успях да направя 4 напъна и вече го усетих на входа. Продължавах да напъвам. Стисках очи и се мъчех да слушам окъражаващите им думи, акушерката на френски, стажантката на английски и мъжа ми на български. Чух и доктора. Усещах как излиза. Поедно време всички викаха Браво! Само още мъничко! Давай! А мъжа ми ми казва в ухото чакай да снимам  hahaha Не се разхилих, напънах се. И родих. 17:54 ч. Веднага ми го сложиха на гърдите, а докато го слагаха го аспирираха. Прекрасно оформено синьо-лилаво-леко окървавено бебе, доста омазано със жълтеникъв верникс. Нещо много се засуетиха, беше се изакъл върху ми, а аз даже не разбрах. Питах защо верникса е жълт, това нормално ли е и ми обесниха, че водите са били зелени. Съгласих се да го почистят /не са го къпали/. Върнаха ми го. Доктора започна да шие, а аз да вия и рева заедно със сина ми. Зверски болки, нямам идея колко шевове имам, знам, че са много. Доктора ши вътрешните, успокояваха ме, че за външните има упойка. Незнам дали понеже беше мъж или понеже беше млад мъж не пропусна просташката шега, че ще ме направи като нова. А аз му викам "Не искам. Като нова бях тясна, пък големи бебета раждам, по широка ме направете!". Беше ужасно, но и това свърши. Доктора си тръгна. Стажантката ми сложи локална упойка /предполагам Лидокаин/ и продължи шиенето. Тя пък реши, че съм станала несиметрична, та ме и разхубавява. Че аз няма да си я водя на ревю  hahaha. Беше минало вече 19:00 ч.
Показаха ми как да кърмя и ни оставиха сами в стаята. Трябваше да ни намерят стая, в която да ни настанят. Когато сме отишли на обед отделението е било препълнено. Затова раждах в една стая, където по принцип се правят прегледи и чак след "часа на чудото" ни преместиха. Дадоха ми стая с двойно легло. Много ми се пишкаше, обаче не можех. Дали заради катетъра или защото бях много надута, просто не ставаше. Дадоха ми специална бутилка да се обливам с вода и два вида кремчета. Сложиха ми антибиотик в системата, имам разкъсвания трета степен /от четири/. Изпих още 1-2 литра вода, обаче продължавах да не мога. Дадоха ми специални превръзки от болницата. Малкия остана без памперс, само повит, защото толкова бързахме, че багажа беше останал в колата. Мъжа ми донесе багажа и го пратих да се погрижи за кучинка. Сестрата беше изумена, че не съм яла и ми донесе някакъв сандвич и мляко, а аз се оказах обезумяла от глад. Дадоха ми обезболяващи, показаха ми как да кърмя легнала и ни оставиха. От емоции почти не спах, обаче мъжа ми си спа добре Simple Smile
на следващия ден Мина сутринта доктора, който ми следи бременността, да ни честити и пожелае хубави неща и да ме пита искам ли анти-бебе хапчета. В крайна сметка, преди да си тръгна ми дадоха рецепта, едно от лекарствата вътре е контрацептив. Минаваха да ме проверяват как се справям с кърменето, от нещо имам ли нужда, имахме разговор за след прибирането вкъщи - грижа за бебето, моите нужди и т.н. Трябваше да седя в болницата и още един ден заради антибиотика. Така изследванията и къпането останаха за събота. Още две неща, които ми направиха впечатление - в подноса с храна, който ми даваха имаше сутрин кафе, а на обед и вечер черен чай; другото е, че ми показаха как да си къпя бебето и ме пуснаха да си ходя. Може би е минал половин-един час след банята когато излязохме, опитах да кърмя, но малкия беше изморен и спеше много дълбоко. Понеже беше ставало въпрос за първото излизане на бебето, нашето беше след баня на втория ден Wink
Вкъщи първо влязох аз и няколко минути си играх с кучето. после мъжа ми дойде с бебето и оставихме Фрида да го подуши. Тя много му се зарадва, махаше с опашка така, че си мислех, че ще и се откачи дупето. все пак седи далеч от него и обикаля от възможно най-далече покрай люлката му  Grinning Когато го кърмя на стола идва и му близва крачето, но иначе много я е страх, А понеже ни е гласовит наследника, ревне ли, кучката бяга в другата стая.

В заключение ще добавя, че най-големия ми страх беше, че може да се разкъсам. Ами разкъсах се много и какво от това. Щастлива съм с детето си.
Информацията, която имах ми помогна да разбирам по-добре какво ми се случва. Слушах тялото си.
Освен всичко изчетено за кърменето, подкрепата в болницата ми беше много полезна.
Факта, че мъжа ми беше с мен също беше много важен.  

Още не съм качила снимките, че ми е трудно да седя, но обещавам тези дни и това да направя.

# 264
Здравейте отново! Честито на всички с малки вързопчета и успех на чакащите Hug

Да разкажа набързо какво се случи при мен - Симона я родих нормално, много бързо и лесно и сега се надявах така да се получи. Когато отидох на преглед на 13ти (преносвайки 5 дена), докторът каза, че според него нямам почти никакъв шанс да родя това бебе нормално - била му голяма главата, а и нямаше никакви признаци скоро да се ражда. Тъй като е доста добър специалист, а и ме беше страх да не се случи нещо с бебето (Симона се роди с увита пъпна връв и доста мътни зелени води) бързо се навих за секцио още същия ден. Та така на 13.09 в 17 и 22 се роди Тихомир - 3810 гр, 52 см.
Много държах на нормално раждане, но възстановяването при мен след секциото е далеч по-лесно и бързо в сравнение с предния път. Все едно не съм раждала...Сега се гледаме вкъщи. Бебето само спи и яде, а каката му се радва. Май каката е най-щастлива от факта, че има мляко в изобилие и за нея:)

Та, майчета, ако ви се наложи да родите секцио, не се плашете. Според мен е много по-добре, отколкото нормално. Друг е въпросът колко е добре за бебо Confused Но истината е, че след нормалното раждане 2-3 месеца ми беше много тежко - не можех да сядам и ставам. А сега си правя всичко сама без проблем. Аз си представях, че след секциото поне месец ще има непоносими болки и какво ли още не. А мен ме болеше само първата нощ. После 2 дена ми беше зор ставането.
Въпрос към мамите, раждали секцио - от кога може да се ползва колан за прибиране на корема?

Хайде, връщам се да чета!

# 265
Добро утро Hug

Вчера имахме посещение от педиатъра и ни изписа Сап симплекс за коликите.
Взехме и комбинираното чайче на Хип за което фейт говореше Heart Eyes
Почувства се облекчение още първата нощ Hug
Инче стискам палчета Praynig

Качих снимка на Валерия в албума Heart Eyes

# 266
  • Бургас
Добро утро момичета!
На Цветито и падна пъпчето. Освен със сппирт с друго трябваше ли да се третира, че забравих?

# 267
Добро утро и от мен!  Hug
Честито на всички новородили!  newsm67 Живи и здрави да са бебоците, много послушни и щастливи!  1crib
tiya_4 аз съм с колан още от излизането от б-ница, т.е. от 4-тия ден. И при предишните си две раждания го сложих веднага и проблеми не съм имала. Има различни мнения за това дали да се слага такъв, но и тук пак всеки сам си решава.  Wink
Барбера не разбрах защо не излизате навън? Аз на 7-мия ден го изведох на разходка за около два часа, а вчера излезнах в 12.30 и се прибрах в 17.15. Времето и днес е хубаво, та няма да пропусна тази възможност пак да го изведа.  Simple Smile
Августа страхотен разказ.  Peace
При нас още няма колики и много ме е страх от този момент. Ние въобще не даваме на бебето да гъкне. Само като каже А-а-а... и сме го взели на ръце.  baby А знам, че почнат ли се, нищо не можеш да направиш. Ще трябва и аз да се въоръжа с капки и чайчета, че поне да отчета, че с нещо съм опитала да предотвратя нещата.  Wink
Едва миналия ден ни падна пъпчето, а така се бях притеснила вече. Както нямаше никакви изгледи да пада, изведнъж го намирам в памперса. А самото пъпче едно чистичко без никакви следи от засъхнала кръв и прочие. Досега къпането протичаше само под течаща вода, но снощи вече му напълних коритото, та да си поплацика в него. Ех, че кеееф... newsm68 Много му хареса. Искам да попитам другите: Вие как ги къпете вашите бебета, всеки ден или по друга схема? Че ние първите 4 дена след като прибрахме го къпахме всяка вечер, но после решихме да е през вечер.  
Лек ден желая на всички и успех и търпение на чакащите!  Hug  Heart Eyes

# 268
Инна, стискам палци да не е фалшива тревога и скоро да ни се похвалиш, че всичко е минало бързо и безпроблемно  Hug

Аз от 5 сутринта съм с контракции, не са регулярни, но все пак е нещо - днес съм на преглед, дано да са тръгнали нещата  Praynig

# 269
Добро утро момичета!Да ви поднеса кафенце.

Данелия честита ти дъщеричка   bouquet
Августа,tiya_4  благодаря ви за разказите. Hug
Лина Б-с честито за пъпчето.
Сега да се обърна към мамите който се сблъскаха вече с коликите.:Момичета ползвате ли тези торбички с костилки от череши и има ли ефект. Сега ги гледам на Лидл и се чудя дали да си взема .
Чики успех на прегледа.
flowerofpeace стискам палци.

Общи условия

Активация на акаунт