Имат ли българите хранителна култура?

• 74 036
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
Хапването между основните хранения също е проблем.
Много хора съм чувала да се оплакват, че хапват "от нерви" и така трупат кила.
Възпитание на хранене - "всичко в чинията да се изяжда".
Все фактори, които чертаят общата картинка.

# 121
Липсата на финанси като причина за консумирането на некачествена, вредна храна е единият аспект.
Теорията, която аз защитавам, не включва дори люде, консумиращи  пица на парче. Да вземем за пример един пенсионер, за когото Макдоналдс или кварталната пицария са последното място, в което да похарчи парите си за храна. "Вашите бедни" явно са по-горна категория.  Sunglasses

Kaсита, чувам добре какво казваш  Peace. И разбирам. Но аз не случайно исках да се сравняваме със света, а не със себе си. България е една от страните, които влизат в 10% щастливци и късметлии. По света наистина има деца, които са недохранени и възрастни, които умират от редовно недохранване. Знам, че ти знаеш тези факти, но да ги припомня.

# 122
Не знам какво се разбира под хранителна култура и затова не знам дали българите имат такава. Ние в къщи купуваме и се храним така:
Какво се купува и яде: Свинско месо, пилешко, риба, много рядко агнешко месо. Всякакви пресни зеленчуци за салати, много кромид лук, чесън и лимони, леща, ориз, боб, яйца,кисело мляко, спагети и макарони. Пием само вода и кафе от безалкохолните напитки.От алкохолните домашно вино и ракия и най-голямото ни прегрешение-бира почти всеки ден.Хляб ядем рядко и обикновенно си го правим сами на пекарна.Плодове-не много често, защото не обичаме.

Какво се купува изключително рядко и предимно за гости: Сирена включително и сини, кашкавали,луканка, фъстъци,шоколад

Какво никога не купуваме и не ядем, нито у нас, нито на гости: Кренвирши, салами, наденици,пиле на грил,филета,храни от топлата витрина в магазините,прясно мляко,плодови млека,маргарин,бисквити,сладкиши, вафли, солети,пуканки,чипс,натурални сокове, газирани безалкохолни напитки,сосове,фиксове,бульони,пастети,консерви и почти всичко, което е пипнато от човешка ръка с цел обработка.

Това ни е храненето и ще ми е любопитно да кажете какво мислите за него.Не сме се стремили да се храним здравословно, нито пък спазваме диети, но така сме свикнали и резултатът е много добър по отношение на здравето и външния вид.Иначе както казах пием доста бира, освен това солим доста, оцетът у нас е на пиедестал, лютото също, пържим често.Захар ядем само в кафето сутрин.Бюджетът ни за храна е около 150лв.на месец и бира още 100лв.-като се има предвид, че рибата, която купуваме е скъпа по около 18-20лв.килото.Ядем риба задължително поне веднъж в седмицата.Като кажа на някой колко харчим за храна на месец-никой не ми вярва.Двама човека сме де-без деца.

# 123
Защо пиле на грил е лошо? Simple Smile

Иначе за другото.
Вие сте машини, аз хапвам сладко от време на време.
А от сирене не виждам защо да се лишавам.

А за бирата и хляба, нормално.
Немците не случайно казват, че бирата е течен хляб.

# 124
Предполагам поради факта, че за да се опече използват газ. newsm78

# 125
Културата, независимо дали духовна, здравна, хранителна се постига с пари.
Така ще кажете Laughing

Здравословното хранене пести пари Peace
Като се откажеш от всички красиво опаковани боклуци, шоколади, колбаси, сухи супи, бири, дюнери и готови храни от фантастико, хранене в разни съмнителни кръчмета... Сама сметни.

Оправдания, оправдания.

Българинът няма култура за нищо, какво остава за храненето! Погледнете през прозореца и вижте колко човека над 70 кг ще минат за една минута Mr. Green

# 126

Зависи- от хляба и от бирата.  Sunglasses

И аз имам бирени грехове лятно време и домашно- винено- ракиени зимно. Ама заместих хляба с тях.

Съгласна съм със S k i n и го писах вече и аз- истинското здравословно хранене наистина пести пари. На хората, които пазаруват шарени хартии с неуточнен пълнеж. И с останалото, но го писах вече и него. Само дето 70-те кг. може да са малко за двуметровите представители на нацията. Зависи там.  Laughing

# 127

Иначе за другото.
Вие сте машини, аз хапвам сладко от време на време.
А от сирене не виждам защо да се лишавам.

Ми не казвам, че е лошо, но просто не го купуваме-не заради газта ами заради просто не знам каква е точно съставката, с която го обработват, за да стане толкова вкусно и крехко.Със сигурност има натриев глутамат, а това не го искам на масата си определено  Wink
От сиренето не се лишаваме, просто не го купуваме по принцип, обаче ето например сега цяло лято вечеряме салата от домати и краставици и сирене.Просто нищо друго не ни се ядеше в тая жега.За сладкото като ни се яде си ядем шоколади и мед на филия, не че се лишаваме но просто вафли и сладкиши е абсурд да си купим.

# 128
Пести, ако имаш.  Ако имаш споменатите 80 ст. няма да си купиш парче морков и четвърт зелка, ще гледаш нещо да ти запълни стомаха.

# 129
Именно, затуй съм уточнила шарените хартии. Ако имаш пари за тях, обикновено имаш да се храниш и здравословно.

# 130
Ах, да. Пропуснах хляба. Минус още един лев.

Ако даваме персонално: аз имам най-малко 4ри хранения през деня. ПОследното ми хранене може да е и в 21 ч., и то главно млечни и месни продукти. И пак се усеща, че бюджета се държи по-стабилно. Колкото за килата - 56 кила на 179 см  Grinning
Зеле не пипам, дори под заплаха от смъртно наказание. Naughty

# 131
Съгласна съм със S k i n и го писах вече и аз- истинското здравословно хранене наистина пести пари. На хората, които пазаруват шарени хартии с неуточнен пълнеж. И с останалото, но го писах вече и него. Само дето 70-те кг. може да са малко за двуметровите представители на нацията. Зависи там.  Laughing

Аз не съм съгласна.
Хубавото месо е по-скъпо от гадното понякога в пъти.
За плодовете и зеленчуците важи същото.

# 132
Да, ако говорим на форумско ниво, където всички ядат телешко филе, сьомга  и напоследък омари, може да спестиш от хляб. Скоро ще стигнете до - като няма хляб, яжте пасти.

# 133
Спрете се с тези 80 стотинки!
Мисля, никой не коментира хората в крайна бедност. Говорим за някакво средно ниво или бъркам?

# 134
Съгласна съм със S k i n и го писах вече и аз- истинското здравословно хранене наистина пести пари. На хората, които пазаруват шарени хартии с неуточнен пълнеж. И с останалото, но го писах вече и него. Само дето 70-те кг. може да са малко за двуметровите представители на нацията. Зависи там.  Laughing

Аз не съм съгласна.
Хубавото месо е по-скъпо от гадното понякога в пъти.
За плодовете и зеленчуците важи същото.

Сметни сама, като си купиш 1 шоколад (Милка примерно), 2 бири и един дюнер, среден, на колко месо се равнява това. Като имаш предвид, че месо може и да не ядеш всеки ден. Кой е казал, че само с това можеш да се тъпчеш?

Като имам 80 ст ще си купя едно кисело мляко!

Каквото и да казвате, това вашето са си чисти оправдания.

Общи условия

Активация на акаунт