Имат ли българите хранителна култура?

• 74 137
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
Да, ако говорим на форумско ниво, където всички ядат телешко филе, сьомга  и напоследък омари, може да спестиш от хляб. Скоро ще стигнете до - като няма хляб, яжте пасти.
Скоро и това ще стане Трещи. Simple Smile Едно хлебче от пекарните на суперите вече   мина лев и петдесет.

# 136
Съгласна съм със S k i n и го писах вече и аз- истинското здравословно хранене наистина пести пари. На хората, които пазаруват шарени хартии с неуточнен пълнеж. И с останалото, но го писах вече и него. Само дето 70-те кг. може да са малко за двуметровите представители на нацията. Зависи там.  Laughing

Аз не съм съгласна.
Хубавото месо е по-скъпо от гадното понякога в пъти.
За плодовете и зеленчуците важи същото.

Аз писах за своето виждане за здравословно хранене. При него месото е голяма рядкост, при мен- отсъства.  Laughing Освен рибата. Както и повечето белтъчини от животински произход- или ги няма, или са редуцирани съществено. Та спестява, спестява. Но пак- не спестителството е целта.
Обядвам около кило праскови- 2.50. За обяд не ям друго. Не да пестя, на да изпосталявам, за здравето си мисля аз.

Статистически работещият българин дава за обяд и повече за кашкавал пане и пържени картофи с две филии бял "хляб". Ако му туриш супа и десерт направо съм на далавера.

Спрете се с тези 80 стотинки!
Мисля, никой не коментира хората в крайна бедност. Говорим за някакво средно ниво или бъркам?

Смятам, че с тези 80 ст. се прекали, действително. Писахме ги, откроихме ги. 0.80 х 30 дни месец = 24.00 лв. месечно обяди. Айде да не е мнозинството у нас с такива доходи и гравитиращи около тях.

Последна редакция: вт, 18 сеп 2012, 13:38 от Judy

# 137
Според мен - да. Докато не отидеш да живееш извън България не осъзнаваш колко ни е разнообразна кухнята, колко много плодове и зеленчуци присъстват в ежедневното ни меню.

# 138
Съгласна съм със S k i n и го писах вече и аз- истинското здравословно хранене наистина пести пари. На хората, които пазаруват шарени хартии с неуточнен пълнеж. И с останалото, но го писах вече и него. Само дето 70-те кг. може да са малко за двуметровите представители на нацията. Зависи там.  Laughing

Аз не съм съгласна.
Хубавото месо е по-скъпо от гадното понякога в пъти.
За плодовете и зеленчуците важи същото.

Аз писах за своето виждане за здравословно хранене. При него месото е голяма рядкост, при мен- отсъства.  Laughing Освен рибата. Както и повечето белтъчини от животински произход- или ги няма, или са редуцирани съществено. Та спестява, спестява. Но пак- не спестителството е целта.
Обядвам кило праскови- 2.50. За обяд не ям друго. Не да пестя, на да изпосталявам, за здравето си мисля аз.

Спрете се с тези 80 стотинки!
Мисля, никой не коментира хората в крайна бедност. Говорим за някакво средно ниво или бъркам?

Смятам, че с тези 80 ст. се прекали, действително. Писахме ги, откроихме ги. 0.80 х 30 дни месец = 24.00 лв. месечно. Айде да не е мнозинството у нас с такива доходи и гравитиращи около тях.
Всички смятат ли, смятат. Но никой не се замисли за ползите от ЗДРАВОСЛОВНОТО хранене, на които не може да се сложи точна цена.

# 139
Според мен - да. Докато не отидеш да живееш извън България не осъзнаваш колко ни е разнообразна кухнята, колко много плодове и зеленчуци присъстват в ежедневното ни меню.
С уточнението, че все пак живея в Европа, където няма драматични разлики в климата, но не се сещам за бяла страна, в която да няма достъпни същия или аналогичен набор от плодове и зеленчуци:)
Хората си ядат плодове и зеленчуци, а в обикновения супермаркет има и домати, и круши, и банани. Няма нужда от митове и легенди.

# 140
Judy, ако не ядеш месо, риба, а само картофи, да по-евтино е.

Но както казах и непластмасовите плодове и зеленчуци също не са евтини и хубавият зехтин не е.

Ако обяд около кило праскови за теб е здравословно хранене, не сме в една вселена изобщо Simple Smile

# 141
С уточнението, че все пак живея в Европа, където няма драматични разлики в климата, но не се сещам за бяла страна, в която да няма достъпни същия или аналогичен набор от плодове и зеленчуци:)
Хората си ядат плодове и зеленчуци, а в обикновения супермаркет има и домати, и круши, и банани. Няма нужда от митове и легенди.

Нямат нашите навици. 

# 142
Не говоря за магазините, а затова дали имат навика да седната да ядат със салата.  То в магазините има дори по богат избор от плодове и зеленчуци, дори в северна страна като Канада.
На ме ми липсва по заведенията липсата на избор на салати. Две салати на кръст , аз искам поне 10.
Като отида на гости също не правят салати много, а аз като направя не ядат. Случвалио ми се е дори да ми кажат ,че вечерята била малко не типична, имало салата.
Става дума за Канада де.

# 143
Judy, ако не ядеш месо, риба, а само картофи, да по-евтино е.

Но както казах и непластмасовите плодове и зеленчуци също не са евтини и хубавият зехтин не е.

Ако обяд около кило праскови за теб е здравословно хранене, не сме в една вселена изобщо Simple Smile

Храненето далеч не се съдържа в тесните граници "месо, риба, картофи".  Simple Smile

Не всичко, което се продава и не е скъпо, е пластмасово. Писах- не сме единствените, които пазаруват от производител и сами могат да си наберат от парника и градината му. А той, Боже мой, твой и всякакъв, ги продава по- евтино отколкото на пазара ги намирам. Обикновено при него има и други хора. При други производители, предполагам, също. Е, ако човек, както се писа, не е убеден, не желае, не може да си пребори навици и корема- да. Оправдания- под път и над път. Просто развенчавам митът за скъпотията при здравословното хранене.
Май до тук само аз писах какво за мен е здравословно хранене, макар и общо, като за клюкарник.
Изрично признах правото на всеки да си счита всякакви начини на хранене  за такъв.  За мен прасковите са си О.К. от години. И не само те. Резултатите също ми пасват. Дай, Боже, всекиму!

# 144
За канадците не знам, европейците според мен си ядат салати точно толкова колкото и българите:)
Наскоро дори ми се случи да ми донесат салата с основното без да съм я поръчала, така си вървели. И нямам предвид листо маруля за гарнитура, ами нормална чиния, пълна със салата. В традиционно заведение.

То храненето добре да не е само месо, риба и картофи, ама все пак еволюцията ни е нагъвала червата с хилядолетия, развивали сме се според заобикалящата среда, и сега изведнъж някой с лека ръка да зачеркне всичко това и да ги оскърбяваме тези черва с кило праскови за обед, или само с гурме кухня от две лъжички ми иде малко необосновано.
Всеки педполагам обича удоволствията за сетивата, ама си требе и количество, не само качество. Не може само трюфел  Laughing

# 145
Аз като си поискам салата, първо ми се чудят, после ми носят 1 чери домат и 2 листа маруля.

# 146
Културата, независимо дали духовна, здравна, хранителна се постига с пари.
Така ще кажете Laughing

Здравословното хранене пести пари Peace
Като се откажеш от всички красиво опаковани боклуци, шоколади, колбаси, сухи супи, бири, дюнери и готови храни от фантастико, хранене в разни съмнителни кръчмета... Сама сметни.

Оправдания, оправдания.

Българинът няма култура за нищо, какво остава за храненето! Погледнете през прозореца и вижте колко човека над 70 кг ще минат за една минута Mr. Green

Пести пари, ако/като ги имаш. Инак се пестят пари от кофичка кисело мляко от лев, заменена с такава от 40 ст. със съдържание "растителни мазнини".
Тук, разбира се, такива работи не се обсъждат. Алтернативата е между омари и сьомга.

# 147
Аз като си поискам салата, първо ми се чудят, после ми носят 1 чери домат и 2 листа маруля.
Абе има някои цивилизационни различия, особено по отношение на големината на парчетата марул;я в чинията Laughing, ама си ядат хората, как да кажем на черното бяло.

# 148
Аз ям елда, овесени ядки, мед(домашен,), тахан (това няма изяждане, братче!), свинско месо, телешко (рядко, не мога да го готвя мн добре), извара от мандра ( чудесен бавноусвояем протеин за преди лягане), кисело мляко, разни сирена по малко, много яйца, все пъдпъдъчи ( нема пък да ви кажа откъде ги взимам на безценица, разтърсете се сами ),  ядки, сурови, най-често слънчоглед (0,85 ст) и фъстъци, много малко зеленчуци, главно чушка, царевица, краставица. Плодове.. никога не съм си падала, но се насилвам да изям по някой банан на седмица... Хляб не ям.

В сравнение: преди взимахме често от готовия щанд ( по-скъпо от готвеното, и по-гадно, нали...), дюнер поне един на седмицата ще изям. Шоколад - почти всяка вечер. Бира - поне литър на вечер, в петък може и повече. Колбасчета, саламчета, наденички....Десертчета, шоколадченца, простотийки... сума ти пари отиваха за "хапнеш нещо - глътнеш нищо". Чудя се на себе си как съм могла да се тъпча с такива боклуци! Sick Sick

Изглеждам и се чувствам по-добре. Вие си смятайте по щандовете кое ще излезе по-евтино Stop
Касита, нашето семейство в никакъв случай не е богато, дори и в средната класа не можем да се включим, но не сме толкоз зле все още да избирам между „мляко” от 40 ст и мляко от 80. Не знаех, че мнозинството от българите са поставени пред тази дилема.

# 149
То храненето добре да не е само месо, риба и картофи, ама все пак еволюцията ни е нагъвала червата с хилядолетия, развивали сме се според заобикалящата среда, и сега изведнъж някой с лека ръка да зачеркне всичко това и да ги оскърбяваме тези черва с кило праскови за обед, или само с гурме кухня от две лъжички ми иде малко необосновано.
Всеки педполагам обича удоволствията за сетивата, ама си требе и количество, не само качество. Не може само трюфел  Laughing

За възпитаните навици вече се уточнихме многократно.
Организмът не ще обосновки, иска прясна храна с необходимите му вещества, по възможност повече необработена.
Че килото ако не е количество- здраве му кажи.  Laughing
Който както си разбира естетиката, де, но за мен поставени във фруктиера прасковите създават по- голяма наслада за очите от мазно пане с пържени картофи или порция кюфтаци с неизвестно на мен съдържание. 
Е па то между трюфел и праскова- разлика Балкан!

Минала съм през готвеното с количество у нас, през шарениите по лафки и магазини, видях, че може иначе и че трябва иначе, ако искам здраве. Видях, че здравето е постижимо дори само с промяна в хранителния режим, убедих се лично.
Пък писахме многократно- всеки си избира дали пържен или пресен домат, дали шницел или праскова, дали с хапче или без.   

Общи условия

Активация на акаунт