Имат ли българите хранителна култура?

• 76 366
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 1 695
Съжалявам, объркала съм се за точните дни!

Не е фатално. 20 години съм живяла по тази схема. Баба ми беше чудо. Имаше постна и блажна дървена лъжица. Любими ми бяха постните дни, защото много често ми пържеха картофи.  Wink

# 1 696
10 c's, а по принцип обичаш ли хляб?

В България сега по заведенията има едни пърленки им викат, има и безквасни, без мая. С малко зехтин отгоре, ама съвсем малко и лека подправка, чубрица или нещо са превъзходни.
И без нищо също са си хубави. Хляб без мая.

# 1 697
От къде го купувате този хляб, който мухлясва за два дни, че ми е интересно?  newsm78
Нямам спомен през последните години да ми е мухлясвал хляб. Купуваме различни видове, не само на една марка и понеже си го ядем бавно, често отива по една седмица докато свърши. Не ми е мухлясвал. Вярно, че го държим и в хладилника, но все пак. Това лято 5 дена мъкнах един хляб на колопоход в Родопите. Беше си в багажа, изложен на високите температури и нищо му нямаше. Две филии си върнах обратно вкъщи. Много добре ми дойдоха в късна вечер, насред празна къща и празен хладилник

# 1 698
Aз бях отговорила за маята по назад- 1 кубче жива мая, 42 грама е за 1 кг бяло брашно. Сухата мая е наполовина- 1 пакетче от 7 гр се равнява на половин кубче жива и е за 500 гр брашно.
Все пак и зависи какъв точно хляб ще се прави, т.е. колко ще се чака да втаса и т.н.
По принцип няма как маята да бухва в корема, съвсем други хмз, вещества ще я заобикалят там.
Времето за втасване също не е универсално, зависи от температурата и това колко захар има добавена, предполагам и от машината.
Брашното също, колкото е по черно и грубосмляно- повече вода и мая поглъща и по малко бухва.

# 1 699
  • София
От къде го купувате този хляб, който мухлясва за два дни, че ми е интересно?  newsm78
Нямам спомен през последните години да ми е мухлясвал хляб. Купуваме различни видове, не само на една марка и понеже си го ядем бавно, често отива по една седмица докато свърши. Не ми е мухлясвал. Вярно, че го държим и в хладилника, но все пак. Това лято 5 дена мъкнах един хляб на колопоход в Родопите. Беше си в багажа, изложен на високите температури и нищо му нямаше. Две филии си върнах обратно вкъщи. Много добре ми дойдоха в късна вечер, насред празна къща и празен хладилник
Всякакъв и то всякакви магазини. Не го държа в хладилник. Единствено не мухлясват и не се ронят хлебчетата от няколко италиански и френски пекарни наблизо, както и от био пекарната.

# 1 700
  • Linz
За кг. брашно (предимно пълнозърнесто) ползвам половин кубче мая, т.е. 21 гр. Захар не слагам. Втасва за 70-80 мин. На вкус ми харесва много повече от купения хляб и засища много повече.

# 1 701
10 c's,
за маята се носят и лоши слухове, естествено в провегански сайтове, където е представена като убийствено за организма нещо. Ето тази статия много време ми спамеше фейсбука.
Но всички кошмарни предположения почиват на идеята, че Т от 200 градуса не убива дрождите и те продължават живеят в тялото ти. За мен това не е вярно, защото хлябът спира да набухва в мига, в който те се изпекат.
Рокси е дала пропорцията за хляб, но аз ползвам една френска в бежова опаковка, която е 11 грама и ми стига за 3 хляба, всеки замесен с 500 гр. брашно.
Имам една книга за печивата, която е нова, а не наследена от баба ми, там ми направи силно впечатление, че навсякъде количеството на маята е двойно повече от нормалното.
А за сметаната - преди имаше млечна за разбиване в Берьозка, но последните пъти нямаха от нея. Беше по-евтина от Президент и също толкова вкусна.
пп: купен хляб избягвам откакто пуснах 2 залчета "Добруджа" в лещата на детето и те в миг попиха всичкия сос и набухнаха неимоверно. То това не е хляб, а нещо, дето едва ли става за храна, безобразие.

# 1 702

Всъщност, смятам хубав хляб със сирене и летен домат за най-добрата и балансирана храна Grinning И една от най-вкусните.

амин Hug  бих могла да живея на това горното и ако не са децата, няма и да се сетя да готвя, а в кухнята ще влизам за вода и кафе само Simple Smile

сега за гладуването да попитам, че прочетох отрицателни мнения из последните страници. Имам приятелка, която прави гладуване всяка година за около 3 седмици, май точно на др. Емилова програмата, и е много доволна от резултатите. Аз също мислех да пробвам за седмица-две с цел изчистване, не загуба на килограми. Гладува се с чай и плодове, прочетох по-горе че било много захар - добре де, нали говорим за плодова захар, това не е същото като да мааш с лъжица от захарницата? Плодовете според мен са супер храна, лесно смилаема, витамини, минерали и прочие, а на всичко отгоре и вкусна Simple Smile моля кажете си доводите против гладуването или по скоро, против изхранването с плодове за кратък период от време.

# 1 703
  • София
10 c's,
за маята се носят и лоши слухове, естествено в провегански сайтове, където е представена като убийствено за организма нещо. Ето тази статия много време ми спамеше фейсбука.
Но всички кошмарни предположения почиват на идеята, че Т от 200 градуса не убива дрождите и те продължават живеят в тялото ти. За мен това не е вярно, защото хлябът спира да набухва в мига, в който те се изпекат.

Не знам за веганския спам, но при много онкоболни, хора с проблеми с нервната система, неврологични заболявания, Паркинсон и тн храните с мая не се препоръчват заради високото съдържание на витамин В6. Полезен е този витамин, но в умерени дози, в по- високи става  вреден, то с всичко е така в крайна сметка.

# 1 704
  • София
Дами, с две думи да се ориентирам ли към покупка на домашна пекарна?

# 1 705
Аз не споря за химичните реакции, които предизвиква маята и може да са вредни, а само не споделям теорията, че маята е жива след като се изпече и продължава да втасва в тялото на човека.
пп: Azzy,
ако не обичаш да месиш на ръка - да  Simple Smile Специално аз няма да си купя, защото ми омръзна от уреди за всяко нещо. Оптимизирала съм си процеса, така че да не ми отнема много време.

# 1 706
  • София
Дами, с две думи да се ориентирам ли към покупка на домашна пекарна?

Защо не, всичко прави сама. Ако намериш и такава, която да не е с тефлоново покритие ще покриеш стандартите отвсякъде. Wink

# 1 707
Янечек, статията не съм я чела, но на мен ми се е случвало да разтворя маята в гореща вода и да "убия" дрождите, тогава тестото почти не втаса, така, че сигурна съм, при 200 градуса не оцеляват.

# 1 708
Има една конкретна марка хляб, която не ми е мухлясвала никога. Имат всякакви видове. Малко хлебче, към 1.15 е във веригите. Но не се сещам как се казваше, ако някой го интересува, ще видя утре.

# 1 709
Тези пропорции, които написах, са така да се каже официални, за нормален и бял хляб.
Има, естетсвено, всякакви чешити. Аз обичам много и най черния и най сбития пумперникел:

И в него пише, че има мая, ама сигурно е три прашинки  ( не съм търсила рецепта де)

Аззи, купувай, но малка. На мен най големият проблем с нея е, че не мога да направя мъничък хляб, а също така и че предварително не знам кой у дома на какъв акъл ще е за вечеря, а все пак си отиват едно три часа за да се опече хляба. По тази причина сме на купешки от известно време.

Опитът в нашето семейство с киселините показва, че реално не зависят от маята ( едно от най честите обвинения).

Общи условия

Активация на акаунт