Имат ли българите хранителна култура?

• 73 778
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 2 055
В огромната си част българите нямат хранителна култура. И не само, че нямат, ами не ги интересува и не знаят, че нямат.
Това, което ни спасява все още, е че сме прекалено бедни и не можем да преминем изцяло на готовите боклуци, които се продават.
Иначе за българина най-важното е ВКУСЪТ. Заслушайте се в рекламите - няма такава в която поне 1-2 пъти да не се споменава думата 'вкус' или 'вкусно'.
Вкусът царува, вълшебен вкус, вкус на месо (което не означава, че в продукта има месо - само вкусът е важен) и още много подобни...
Скоро говорих с позната, която е на 50 г. и тъй като на мъжа й открили завишени триглицериди, решили да се хранят по-здравословно. Купили си мюсли за закуска. После сподели: "Абе не са ми вкусни, едвам се насилих да ги изям. А като ям Активия с мюсли, толкова по-вкусно ми е!"
Та не е случайно, че рекламите се целят в нас точно с епитети  като "вкусно", просто за повечето хора това е единственото важно, докато не стане късно.

# 2 056
Е, не може само шафранов мус с трюфели:)
И простите неща имат своя чар и място на трапезата.

А, защо да не може  Simple Smile

# 2 057
Когато става въпрос за храна (а и не само) вкусът, разбира се, е от значение, все пак храненето е повече от пълнене на стомаси с цел физическо оцеляване. Добрият подбор на продукти, начинът им на комбиниране, приготвяне, сервиране и т.н. всъщност съставляват културата на хранене. Проблемът идва от там, че голяма част от хората днес са свикнали с вкуса на индустриално произведените, полуготови храни и определят тези като вкусни. Другият проблем е, че българите като цяло имат по-скоро скромни познания по химия, биология и други естесвени науки. Като прибавим и все още битуващото схващане, че купеното е едва ли не символ на престиж, в смисъл, имам пари и мога да си го позволя, за разлика от домашно приготвеното, което се приема като “селяния„, съвсем ясно се оформят крайъгълните камъни на културата на хранене.

# 2 058
Като прибавим и все още битуващото схващане, че купеното е едва ли не символ на престиж, в смисъл, имам пари и мога да си го позволя, за разлика от домашно приготвеното, което се приема като “селяния„, съвсем ясно се оформят крайъгълните камъни на културата на хранене.

Това никой до тук не можа да го напише толкова точно   newsm10 newsm10

# 2 059
  • гр. София
Ако конкретизираме топлите витрини например, моите познати (поне повечето), които пазаруват от тях, го правят не заради криворазбрано усещане за престиж, а защото им е по-лесно на прибиране от работа да вземат нещо готово, а не като се приберат тепърва да почват да готвят.
Аз лично не купувам нищо готово сготвено. Всичко е прекалено мазно за моя стомах, а и не ми е особено вкусно.
Иначе, да, има нещо вярно, че и доста хора разсъждават както Макси е написала.  Rolling Eyes

Аз явно съм от селянките, защото за мен най-вкусна е домашната храна. Laughing

# 2 060

Аз явно съм от селянките, защото за мен най-вкусна е домашната храна. Laughing
И аз. Кой каквото и да ми разправя, домашното си е домашно.

# 2 061
Не визирах точно топлите витрини, по-скоро схващания като това, че доброто възпитание изисква на плажа да отвориш на детето си пакетирано кроасанче вместо да му дадеш например ябълка или морков, донесени от вкъщи.
Топлите витрини е възможно да са удобство за работещи хора с малко време, но всъщност приготвянето на вкусна и здравословна храна не отнема непременно много време, примери за това в темата имаше доста.
Мен ме притеснява това, че деца, израснали с полуфабрикати почти нямат шанс да развият предпочитания към естествени продукти с добро качество.

# 2 062

Мен ме притеснява това, че деца, израснали с полуфабрикати почти нямат шанс да развият предпочитания към естествени продукти с добро качество.
И убедени в "престижността" на "купешката" храна.  Peace

# 2 063
Поръсвайте всичко с прах от гъба шийтаке и ще станете'' здрави като камъчетата, ''както казва Пипи''. Grinning

# 2 064
Поръсвайте всичко с прах от гъба шийтаке и ще станете'' здрави като камъчетата, ''както казва Пипи''. Grinning
Ох, такива универсални продукти, от които "се живее хиляда години и накрая ти се иска да умреш от нещо, но няма от какво" най ги обичам.  Whistling Whistling Whistling Така беше и със зеления чай, и с фибрите, и с водораслите. И все още има хора, които вярват, че едно единствено "нещо" ще излекува целокупното население на земята от всички съществуващи болести.  newsm78 newsm78

# 2 065

Изборьт идва само от 10 марки.

# 2 066
Според мен тук пове4е опира до психология  Peace

Попитах мъжа ми (поради недоверие към собствените си спомени, нали ги манипулирам мисловно   Twisted Evil ) дали си е купувал като малък бани4ки от лафката и той каза не, защото не са му давали пари , но са му давали сандви4и от в къщи. Но той много би искал да си взима от бани4ките , защото му се стрували по-вкусни и другите деца ги ядяли  Peace

Та кажете ми моля ви защо на едно дете купешките бани4ки му се СТУВАТ по-вкусни от сандви4а, който полу4ава всеки ден от в къщи?
Да не би въпроса да е в желанието за смяна , за интереса и про4утото 4овешко любопитство и в еднотипността на закуската от в къщи? Всеки сандви4 с нещо ...

Не виждам как може да се разнообрази особено закуската от в къщи. И при нас е сандви4 и ябълка или банан ... днес например сложих гофрети, които снощи приготвих ... понякога слагам хлеб4е или гевре4е от хлебарницата (но купувам от специална хлебарница за био пълнозърнести стоки ) , дори умишлено понякога (1-2 пъти на у4ебна година ) слагам кроасан с нугът (как се превежда това на нашенски? ) от същата тази хлебарница  ... за да не му стане "ску4на" закуската  Rolling Eyes

# 2 067
Severina, аз мисля, че всичко идва от "забраненото". Защото и на лавката няма всеки ден различни закуски, и те биха омръзнали.  Peace А и в детска възраст най-важното е да са "като другите" и най-страшното е да си "различен". Ако на съпруга ти приятелчетата всички са си купували банички, то той се е чувствал зле, че не може.  Peace

# 2 068
  • гр. София
По мои наблюдения децата основно са два типа - такива, които гледат от останалите, и такива, от които останалите гледат. Вторите са по-малко. Нормално е дете от дете да гледа. Може би е важно какво е самочувствието на детето, за да бъде от единия или от другия тип.  Rolling Eyes

# 2 069
По мои наблюдения децата основно са два типа - такива, които гледат от останалите, и такива, от които останалите гледат. Вторите са по-малко. Нормално е дете от дете да гледа. Може би е важно какво е самочувствието на детето, за да бъде от единия или от другия тип.  Rolling Eyes
Има логика и в това.

Общи условия

Активация на акаунт