Имат ли българите хранителна култура?

  • 73 814
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 2 040
  • Мнения: X
Слънчев_лъч , това , че на кутията пише 100 % еди какво си, че значи, че е така.Наистина ли вярваш, че пишейки 100 % reconstituted juice, пиеш 100 % натурален сок?    Laughing
Относно шунката:тя по ПРИНЦИП може да се прави от свински бут, друг е въпроса от какво точно е смляна.Те и саламите, и луканките трябва да са поне 99 % месо, ама мисля, не ти се слуша какво точно смилат вътре.

# 2 041
  • гр. София
  • Мнения: 2 776
Ели, ТУК е описано как се произвежда разтворимо кафе  Grinning

Те и саламите, и луканките трябва да са поне 99 % месо, ама мисля, не ти се слуша какво точно смилат вътре.[/b]

Моя приятелка, която работи в Асоциацията на свиневъдите в България, веднъж доста нагледно ми описа какъв е процентът на чистото месо в колбасите. Взе един тефтер (стандартен тефтер, служебен, от типа, който раздават по офисите) и с пръст очерта в единия му ъгъл квадрат с размери около 3 см. И каза, че този квадрат представлява чистото месо в колбасите. Останалото са всякакви други смлени животински продукти, сланина и емулгатори.

# 2 042
  • Мнения: 10
 LaughingМоже и да сте прави за минералната вода, но защо въобще питате за кетчупа?Че той изглежда като нещо, с което децата си играят да готвят на куклите си! ooooh! Аз като бях студентка за малко ядях само пържени картофки и маслини,/ половин маслинка с 1 филийка хляб Joy/, ама кетчуп пак не бих кусала. Няма да се дадем на алчните корпорации да ни отровят, нали? Naughty

# 2 043
  • out of space
  • Мнения: 8 623
Не вервам. Сега ще ходя да търся.
Аз си представям, че се прави нещо като готовото картофено пюре - приготвя се, изсушава се и се разпрашава.

Баща ми е инженер-химик, вчера говорихме по въпроса.

Бебешко мляко и кафе- нищо общо в технологиите на приготвянето. Най-малкото суровините и консистенцията са съвсем различни.

както и да е, аз мисля да се откажа от нес кафето, въпрос на избор.  Simple Smile
Е, сега инженер-химиците ли ще си мерим? Laughing


Имах предвид привеждането на продукта в разтворим вид.  Доколкото четох, приготвената напитка се сгъстява, изсушава и разпрашава, гранулира.
За чий им е да белят зърната по химичен път, не разбирам.
Ако някой има линк с инфо, ще ми е интересно да прочета.


Иначе тая цялата работа със списъци на вредности ми прилича на масова психоза.


Е, споменах Тате като източник на инфо- не го меря с никой.  Simple Smile

А защо се прави така ли? Защото е ЕВТИНО!

За кетчупът- не се използват домати, поне не в БГ. Как ви звучи да ви накарат да налеете една чаша с вода, да капнат от тубичка тип секундно лепило две капки във водата. да ви кажат да засечете 18 минути и след това да видите в чашата кетчуп?! Не знам какво общо има с трансмазнините, но едва ли  отварата е много полезничка  ooooh!

# 2 044
  • out of space
  • Мнения: 8 623
Слънчев_лъч , това , че на кутията пише 100 % еди какво си, че значи, че е така.Наистина ли вярваш, че пишейки 100 % reconstituted juice, пиеш 100 % натурален сок?    Laughing
Относно шунката:тя по ПРИНЦИП може да се прави от свински бут, друг е въпроса от какво точно е смляна.Те и саламите, и луканките трябва да са поне 99 % месо, ама мисля, не ти се слуша какво точно смилат вътре.



Точно така- много сол, много вода, много натриев глутамат. Отделно всякакви знайни и незнайни съединения, малко уши за разкош.

Преди известно време мъжа ми си беше поръчал джолан в заведение. Бяха му донесли някаква смес, залепена на кокал. Вида апетитен, вкуса....не е истина!  Sick

# 2 045
  • Мнения: 2 285
Слънчев_лъч , това , че на кутията пише 100 % еди какво си, че значи, че е така.Наистина ли вярваш, че пишейки 100 % reconstituted juice, пиеш 100 % натурален сок?    Laughing
Относно шунката:тя по ПРИНЦИП може да се прави от свински бут, друг е въпроса от какво точно е смляна.Те и саламите, и луканките трябва да са поне 99 % месо, ама мисля, не ти се слуша какво точно смилат вътре.


От шунка до шунка има също толкова голяма разлика, както от сок до сок. ИСТИНСКАТА шунка не се прави от смляно месо. Има сокове без добавена захар. Кетчупите НЕ съдържат мазнини. Има и много добавки с естествен произход (пак кодирани като Е-та) ...
Затова е хубаво да се четат етикетите на продуктите, които купуваме (дори и без да им вярваме напълно). Преценяваш си плюсовете и минусите и правиш своя избор.
Но не може просто да се обобщава и да се размахват разни лозунгоподобни списъци.
То това е и един от основните критерии за хранителната ни култура.  Wink

# 2 046
  • out of space
  • Мнения: 8 623
Преценяваш си плюсовете и минусите и правиш своя избор.
Но не може просто да се обобщава и да се размахват разни лозунгоподобни списъци.
То това е и един от основните критерии за хранителната ни култура.  Wink

Именно, преценяваш си. Но трябва да има някаква база, някаква информация.
Не се сърди- ако трябва ще изтрия списъка, знаех си че не беше добра идея.  Tired

# 2 047
  • София
  • Мнения: 5 921

А защо се прави така ли? Защото е ЕВТИНО!

Хубаво, ама защо за инстантното да се прави така, а за другото не? Thinking

Както и да е де, да не отегчаваме аудиторията. Всеки има право да възприема информацията както иска.

# 2 048
  • out of space
  • Мнения: 8 623

А защо се прави така ли? Защото е ЕВТИНО!

Хубаво, ама защо за инстантното да се прави така, а за другото не? Thinking

Както и да е де, да не отегчаваме аудиторията. Всеки има право да възприема информацията както иска.

Защото не сме се разбрали. Не става дума за шушулките на кафето, а за люспата на самото зърно.Наистина както и да е. Всеки си преценява в какво да вярва и в какво не.

# 2 049
  • Мнения: 10
Ако ще триеш, чакай да си го копна, плийс! Simple Smile Еееееееее.... Cry Cry Cry

# 2 050
  • Мнения: 2 285
Преценяваш си плюсовете и минусите и правиш своя избор.
Но не може просто да се обобщава и да се размахват разни лозунгоподобни списъци.
То това е и един от основните критерии за хранителната ни култура.  Wink

Именно, преценяваш си. Но трябва да има някаква база, някаква информация.
Не се сърди- ако трябва ще изтрия списъка, знаех си че не беше добра идея.  Tired

Е, неее, защо да го триеш ? Само казвам, че и там има неточности и подвеждаща информация.  Peace И че и такива списъци не трябва да се възприемат съвсем като чиста монета.

Между другото, у нас бутилка с кетчуп се купува веднъж на 2 години. Но баш в момента имам една и ще цитирам съставките : домати (126 гр на 100 гр кетчуп), захар, оцет, натриев хлорид (2%), подправки и лук на прах. Приемам, че може и да са премълчали някоя нелицеприятна съставка, но останалото на мен ми звучи ОК.  newsm78

# 2 051
  • Мнения: 12 756
Аз да ви кажа, вече два пъти купувам известна марка сок.
Отварям го и го забравян. След два дни, кутията се подула  Shocked. Затова мисля, че съдържа и плодове и по-мало консерванти.
И аз съм съгласна, че списакът е хубаво нещо, но трябва и да се гледа продукта сам за себе си.

# 2 052
  • Мнения: 6 217
Не мога да разбера защо много от жените у нас си мислят, че ако през целия работен ден хрупат бисквити, солети и снакс, по един цял пакет, е по-диетично и здравословно, отколкото да обядват с една порция готвено ястие и филия хляб  newsm78

# 2 053
  • Мнения: 5 710
защото са некултурни.

Днес една приятелка много гордо ми подари нещо българско - крем нишесте ягода.
Аз такова нещо съм яла последно в детската градина, но тя каза, че е супер за бисквитената ми торта, която споменах, че ще правя, защото какво е бисквитена торта без нишестен крем.. Взех го да не я обидя и се сетих за тази тема.
Който както си е свикнал това си цени.

# 2 054
  • Мнения: 4 300
Е, не може само шафранов мус с трюфели:)
И простите неща имат своя чар и място на трапезата.

Общи условия

Активация на акаунт