Имат ли българите хранителна култура?

  • 73 993
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 14 651
Много ми е интересно за хляба и въобще зърното, следя този въпрос, но засега съм убедена, че хлябът не е храна, точно толкова, колкото съм убедена, че и месото не е - всеки стъпва върху спорно твърдение и така си изгражда цялата теория.
Хубаво е, че се пръкват непрестанно разни теории Simple Smile Обичам да следя диетите и модите при храненето и не спирам да се изненадвам от малоумните режими, добиващи популярност.
А за купешкия хляб - по-добре не. Понеже не винаги успявам да осигуря домашен, взех някакъв Добруджа, пуснах 2 залчета в лещата на детето и изведнъж хлябът се разду и попи мигновено всичкия сос. Такова нещо с домашен хляб никога не става. А напук на очакванията, домашният хляб не мухлясва много дълго, поне 5 дни си изкарва и става за ядене. Сигурно защото брашното все пак не е така подобрено, както хляба.

# 271
  • София
  • Мнения: 4 877
Между другото, царевица, която не е генно модифицирана няма никъде по света вече от няколко години.

В Америка може и да няма, но навсякъде по света все още се отглежда нормалната. В Европа, примерно, единствено в Испания се отглежда ГМО-царевица и то ограничено.

Цитат за хляба от диетичния подфорум:

"По принцип ако човек иска добро здраве и фигура, трябва да се храни с такъв режим, който може да поддържа цял живот. С този режим след месец-два човек ще е недохранен. Хлябът не е добра храна, в сравнение с картофите и ориза има по-малко минерали и витамини, да не говорим, че има глутен, който товари организма...

Знаеше ли например, че гликемичният индекс на хляб без масло е почти като на вафла или сникерс? На практика пак става на захар. "

# 272
  • Варна
  • Мнения: 1 744
Че какво й е на захарта?  Shocked Мозъкът има нужда от нея.

# 273
  • Мнения: 14 651
Да, благодаря, все пак казах, че се интересувам от хранене и знам какъв е ГИ на основните храни Simple Smile Заа мярка говорим отново, не да ядеш само и единствено хляб. Ох, не е ли ясно? Веганите пък смятат, че като ядеш месо, непременно не спираш да се тъпчеш със салам и там пък други линкове.
пп: а хлябът го ядем предимно дебело намазан именно с масло Simple Smile Въобще маслото много върви вкъщи, особено малкият ми син го яде и без нищо - е така, на парченца.

# 274
  • София
  • Мнения: 4 877
Че какво й е на захарта?  Shocked Мозъкът има нужда от нея.

В тази тема има доста за хляба, захарта и пр.:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=676425.0

# 275
  • София
  • Мнения: 4 051
Много ви благодаря.

Касита, зависи от разхода на енергия.
Няма универсални стойности за прием на калории, има само приблизителен и той е дефиниран и от разхода на енергия.
Моята приятелка, например е някакъв спортен терминатор.
Освен търчането пеша, отделно ежедневно играе тенис, тича на стадиона, фитнесува, отделно събота и неделя покорява върхове- смятай 5-7 часа катерене.
На морето ходи, за да кара сърф, зимата -ски, отделно плуване, изобщо разхода на енергия е много висок.
Докато за една нормална жена, която ходи пеш и примерно три пъти седмично фитнес/ йога/ зумба или там каквото упражнява има разход на ененргия поне три пъти по-малко.

# 276
  • Мнения: 4 300
Хубаво е, че се пръкват непрестанно разни теории Simple Smile Обичам да следя диетите и модите при храненето и не спирам да се изненадвам от малоумните режими, добиващи популярност.
 
А ако надникнеш в диетичния  Laughing
Като почнем от пълен глад, минеш през зелеви супи, само мазнини, без мазнини, японска, маями, китайски капсули ( тук мога и нещо по страшно да напиша, но все пак темата е за храна, не за наркотици)....Като сложиш и 'активистите'- без хляб, с пречистено масло, със супер храни ( колкото по завъртяно име и по отдалеч внесено- толкова по добре), вегетарианци, вегани, образоващи се в Ютюб картината направо си е плашеща.
Имам чувство, че никой вече не се храни нормално.
И на всичкото това има точно две теми за спорт.

# 277
  • Мнения: 12 722
Аз затова престанах да ги чета. Придържам се към простите нашенски храни. Но все пак, като видях боб - внос от Китай малко се ококорих.

# 278
  • Мнения: 19 039
Знаеше ли например, че гликемичният индекс на хляб без масло е почти като на вафла или сникерс? На практика пак става на захар. "


Но има време през които тази захар навлиза в кръвта, съответно  организма я усвоява т.е. обработват се по различен начин. Хляба си е хляб, захарта си е захар. Защо трябва да се замества едно с друго? Аз съм за редуване, което внася и разнообразие. Вкусът също е част от храненето. Да се напъва човек да яде нещо, което е много полезно, но не му е вкусно е мъка. Също и визията на храната /тук очаквах Богинята да се произнесе  Grinning/. И още много неща свързани с храненето, които по един или друг начин се отразяват на човек. Качеството е много важно, но то е част от хранителната култура.

Аз затова престанах да ги чета. Придържам се към простите нашенски храни. Но все пак, като видях боб - внос от Китай малко се ококорих.

Преди години ми се случи с чесъна.

# 279
  • Варна
  • Мнения: 1 744
Че какво й е на захарта?  Shocked Мозъкът има нужда от нея.

В тази тема има доста за хляба, захарта и пр.:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=676425.0
Това е несериозно.

Mama_Nana Mr. Green

# 280
  • Мнения: 12 472
Откакто започнах да гледам на хляба като на захар - рязко намалих шоколади, торти и тн.. Wink

# 281
  • Мнения: 12 722
Сигурна съм, че Богиня не го е яла киселото мляко от кофичката, а от кристална купичка.

# 282
  • Варна
  • Мнения: 1 744
Сигурна съм, че Богиня не го е яла киселото мляко от кофичката, а от кристална купичка.
Не е кристална, а обикновена порцеланова, но благодаря за мнението  bowuu

# 283
  • Мнения: 6 217
Янечек, за мен има едно много просто обяснение защо домашният хляб не мухлясва на втория ден - просто е добре изпечен, за разлика от магазинския, който е тестян винаги Sick.

Иначе човешкият организъм по принцип си има нужда от всичко - и месо, и захар, и животински мазнини. Но отделният човек си е индивидуалност. Като усвояване на веществата, като реакция към тях, за това човек трябва да слуша тялото си.

# 284
  • София
  • Мнения: 4 051
Не, има разлика в състава.
Мъжът ми ми е разказвал такива страхотии за брашното- по някое време се е занимавал с търговия на брашно, зърно и прочие, че изпитвам ужас да купувам хляб от магазин или обикновена пекарна, тип квартална баничарница, където се снабдяват с най-евтиното брашно.

Общи условия

Активация на акаунт