Имат ли българите хранителна култура?

• 74 021
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 75
  • гр. София
Но наистина с ужас забелязвам, че в това отношение ги стигаме американците. Вечното хрупане, хората мляскат навсякъде.

Наистина масово нещо се хрупа. Навсякъде. Касита по-напред беше казала, че културата на хранене опира до финанси. Права е, но само в определен аспект. Колко пари трябвада имаш, за да НЕ изплющяваш по едно чувалче чипс вечер пред телевизора?

Смятам, че масово българинът въобще не се замисля какво си слага в стомаха, как комбинира храни и напитки, къде и как се храни, боледува и търси външни фактори и чужда отговорност за състоянието си.

Аз също съм на това мнение.  Peace

Има хора с култура на хранене. Има и без.
Възприемам културата на хранене не толкова като определен вид диета
(все е тая дали е веге или белтъчно), а като избор на храни, часове на
хранене, място на хранене (с всичките му ритуали). В този смисъл fast
food е категорична анти-култура на хранене.

Това имах предвид като цяло, когато пуснах темата.
Интересна дискусия се получава.

Извинявам се, че така направих извадка от вашите постове, но чак сега влизам в темата.

Понеже се засегна финансовата ствана на въпроса (няма и как да не се засегне, разбира се), ще дам пример от личното си обкръжение. Колежки. Понеже доста от тях непрекъснато говорят само за манджи, та имам добри наблюдения. Едната например готви през ден кюфтета и кебапчета от тарелка, които само запича на скарата, боб с пръжки, гювечета, в които слага по 1 супена лъжица маргарин (ей така, за вкус било), купува поне веднъж седмично готово пиле на грил и храни от топла витрина. Искрено ми се учуди като й казах, че аз в боб слагам лук, чушка, морков и домат. Тя слага само лук и запържен червен пипер. У тях се хранят кой когато свари.
Другата колежка на всичко стрива кубче бульон и почти всичко пържи.

Колко пари са нужни, за да НЕ изливаш по 1 чаша олио в манджите? Да НЕ купуваш разни фиксове и бульони? Защото с въпросните колежки взимаме доста сходни заплати. Пък аз не пазарувам подобни неща. Готвя без тях, но не забелязвам маниерът ми на готвене и продуктите, които купувам, да надхвърлят дохода ми.

И сега, за да не каже някой, че съм префърцунена и се правя на здравословно хранеща се - хапвам си и сладки неща. Мога да си отворя 1 шоколад и да си го изял целия наведнъж.  Laughing И баница обичам. Домашна. Правя си. Хапвам си. Но не всеки ден. Не дори веднъж седмично.
Вечеряме заедно със съпруга ми - на маса, без работещ телевизор. Обичаме да си говорим за разни неща, защото не се засичаме в друго време през деня.
О, да - понякога си поръчваме пица, когато ме домързи да сготвя. Приблизително веднъж на 2-3 месеца. Но не й слагаме кетчуп и майонеза отгоре  Laughing

# 76
Дъщеря ми взима от една безумно здравословна кухня и наистина е вкусно.

# 77
  • Насред хаоса

Тъкмо тези, които готвят и се хранят здравословно ще имат възможност да се изпълнят със злорадо задоволство, виждайки как другите се тровят и разболяват с боклучива храна.  Mr. Green
Въпросът не е в броене на калории, неправене на запръжки и избягване на всичко нездравословно - всяко прекаляване и втелясване в нещо си влачи последиците. Въпросът е в това, че като го приготвиш ти, знаеш какво си сложила вътре. Знаеш и че поне си се опитала да набавиш възможно най-пресните и свободни от отрови, доколкото е възможно, продукти. То като се замисли човек, нищо здравословно не остана вече на пазара.

# 78
Не знам, защо като се каже здравословно хранене и някои хора си представят само зеле и моркови и някаква форма на мазохизъм...
Въпросът е в умереността и нормата, ама хайде...нека плюскаме полуфабрикати постоянно и на 40 да сме с един куп болести, защото храната разболява със сигурност.

# 79
  • n/a
Злорадо задоволство няма. Всички имаме проблем.
Нали тия дни излезе поредната статистика за затлъстяванията
при децата? Върти ми се нещо от рода на 30% със затлъстява-
не. Това не е само от обездвижване. Това е и от кофтито храна,
поета по кофти начин. А оправдания всеки може да си намери.
По-добре запържен боб, отколкото вафла за обяд. Но едното
изисква И усилие да се сготви.

# 80
10цс, може би не съм те разбрала.
Исках да кажа, че българската кухня сама по себе си не е нездравословна, или поне не повече от другите около нас.
Макар че като се замисля сигурно всеки влага нещо различно в понятието, за мен например ние имаме и използваме разнообразие от зеленчуци.

Едно от нещата, които ценя ( избирателно,де) е наистина наличието на зеленчуци на масата.
Не бих казала, че сме открили много салати, но сме открили сезонни салати, които са прекрасни. 
Придържането към навици на сезонност също ми се струва правилно.
Не мисля същото за готвените зеленчуци, обаче.

Така или иначе, нямаше нужда заведения като УГО да ни учат че в салатата може да се изсипе и всичко останало от хладилника и да се полее с майонеза накрая. Така че това залитане в многообразието за мен е сбъркано, а за съжаление ужасно бързо се усвои, като начин на хранене.

С 2 думи, ако разглеждаме традиционната култура на българина на хранене, сигурно е прилично здравословна, но съвременната такава не ми се струва да е полезна:)

# 81
Не знам колко пари не трябва да имаш, за да не ядеш чипс вечер, но ако не ти стигат, слагаш олио в баницата вместо масло и повече вода в тенджерата, за сметка на това наблягаш на хляба, за да запълни празният стомах. И мажеш филиите с маргарин.
Няма какво да се заблуждаваме, че ако човек няма пари, може да се храни здравословно. Пресните плодове и зеленчуци евтини ли са, а месото?

# 82
Дразнещото в тази тема, е че хем обобщава за една цяла нация, хем свири мелодията "Аз съм идеална, другите са маскари".

Може би дефолтът в едно умерено развито общество, на наше време, Е "масата" да хрупа по цял ден и да налита на мазно/солено/пържено. Нездравословно е, грозно е- знаем; спор няма.

Друга част от народа, женската  Wink, пък е непрекъснато на диети, т'ва зелеви чорби, Саут Бийч, Аткинс, Дюкан, разделна и не знам каква си форма на самозолъгване - се цитират като Библията (каква беше статистиката, 90% от диетуващите ли си възхръщаха теглото и отгоре, в средно -срочен план?) С невъоръжено око  се забелязва, всички сме опитали.

Младите майки или се втелясват малките деца да не куснат нещо, което майките сами не са посяли, окосили, смляли и омесили, или откриват институцията "лафка" и децата някакси получават постоянен абонамент за нея. И това знаем.

Хора- разни.

Какво обсъждаме тук, всъщност, и за кой/кои точно обобщаваме?

# 83
Злорадо задоволство няма. Всички имаме проблем.
Нали тия дни излезе поредната статистика за затлъстяванията
при децата? Върти ми се нещо от рода на 30% със затлъстява-
не. Това не е само от обездвижване. Това е и от кофтито храна,
поета по кофти начин. А оправдания всеки може да си намери.
По-добре запържен боб, отколкото вафла за обяд. Но едното
изисква И усилие да се сготви.

А бобът може И да не се запържва. Всичко може да се приготви здравословно и човек да свикне с вкуса.

Изобщо работата не е в някакво задоволство. Кофти е човек да изхожда от личната си позиция и да я пришива към другите. Удовлетворение от налично отлично здраве, обаче, човек изпитва. И то се дължи основно на няколко фактора, единият от които е точно начинът на хранене /не като покривка и други снаряжения или казване на "Добър апетит", те са гарнитурата, не основата Simple Smile/.
Ползите от подобни теми са за онези, които разбират проблемите си, свързани с храненето и се опитват да научат в каква насока е нужна промяна.
Пък друг може да си възприема темата като чисто клюкарска. Но е факт, че в Европа нашите здравословни показатели са доста незавидни. Дължи се И на храненето ни.

А в баницата традиционно олио никога не слагаме, дори и масло. Не ни е кофти, напротив, така ни харесва.

# 84
Може да се храни здравословно, ако се храни умерено.
Това го твърдя, защото съм с ограничени средства, но успявам да сложа на масата каквото трябва (е, от известно време, аз съм с огромни проблеми с теглото цял живот). Просто не е нужно да се яде всеки ден пилешко месо например, или сирена, салами, руски салати, снежанки по левче и да се пият литри мляко , няма нужда в салатата ти да има маслини и царевица, напр. - ако се възприеме умереност и се цели семпло хранене тутакси се освобождават пари за повече зеленчуци ( които у нас са  все още доста евтини), или прясна риба, например.
Аз съм в състояние ( и съм го правила) да изпивам по 1,5л. кока кола дневно това са 1,59 евро ( не знам у нас колко струва) дневно. Откакто пия 1,5л кока кола СЕДМИЧНО, на мен ми остават 9,54 евро с които мога да си купя например към кило сьомга или салам от 30 евро, в който няма наблъскана цялате периодична система, или да отида до месарница и да знам какво месо купувам, или да купя хляб от хлебарница и тн. Не знам дали ще се съгласите с логиката ми, но за нас работи.

# 85
Интересно е какво мислят и споделят приятелите (или познатите) ви чужденци за храната в България. Ние сме си свикнали с нашата храна, но как се приема тя по света?

# 86
Зимна роза, неправилното хранене не се крие само в олиото и фиксовете Маги. Когато хората ядат кренвирши от 3,5 килото пет дни в седмицата, ако ще и разделно да ги консумират, пак ще имат кофти хранене.
Обсъди другите и техните липси, няма лошо, но не се изтъквай, защото, разбрала съм, по този начин олекваш и ти и темата ти.

# 87
А в баницата традиционно олио никога не слагаме, дори и масло. Не ни е кофти, напротив, така ни харесва.

Това вече ме покърти, баница без масло.

# 88
10'с, едно е да са ти ограничени финансите, друго - да имаш 80 стотинки в портоменцето и да се чудиш какво да сложиш на масата.
Миналата зима си правих разчет - е, оказа се, че за боклуци отива нищожна част от месечните пари за храна, т.е. от един момент няма как да спестиш, без да ти пострада качеството на храната. А най-голяма е сумата за млечни продукти (като тук не включвам разни сиренца), пресни и замразени зеленчуци, месо. Много по-малка за варива, дълготрайни продукти и брашно.

# 89
  • n/a
Приятели и познати чужденци са споделяли предимно положителни впечатления от храната тук.
Оценката им за мен не е достоверна. Или сме поели организацията за тяхното хранене, или се
хранят на места, където качеството на храната е задоволително.

Общи условия

Активация на акаунт