Имат ли българите хранителна култура?

• 74 011
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 225
  • n/a
Живи да сте! Обогатих се откъм знания. Simple Smile
аз обичам прясно мляко, но никой не ме е карал да го пия като малка. Детето ми е на 11г.  и от малък обича много прясно мляко. Способен е да изпие без проблем и по литърна ден, но гледам да не купувам много, че прекалява.

Уф, поне за един човек да има файда от темата Simple Smile.
Принципно, от темите с такъв характер няма много смисъл и единственото,
което се случва е да се пообсъди този или онзи. Реално нищо не може да се
направи - ни да накараш нехайна мама да сготви, вместо да бута сухи пасти
за закуска, ни да спреш мляскането по кината и други такива места.

# 226
  • София
коментираше се запържването на манджите, застройките и др. подобни. Защо като са толкова вредни само до преди 20г. затлъстелите хора в България бяха два, три пъти по-малко.

Сега уж никой не запържва, всички ядат варен лук, а хората два пъти по-дебели. Или всичко е от храната на улицата newsm78

именно...

# 227
  • Варна
Днес изядох една голяма салата от домати /от мама/ и домашна чиабата с маслини.
И следобедна закуска - 1/2 кофичка кисело мляко /био/ с малко домашно сладко от бели череши. С това с яденето ми за деня приключи.

# 228
Днес изядох една голяма салата от домати /от мама/ и домашна чиабата с маслини.
И следобедна закуска - 1/2 кофичка кисело мляко /био/ с малко домашно сладко от бели череши. С това с яденето ми за деня приключи.

чабата.

аз лично очаквах ти с амброзия да се храниш  Simple Smile

# 229
  • София
Да, това за прясното мляко и аз го знаех, но пак ми беше интересно.
Иначе козе не знам от къде да сикупувам, честно казано.
Сиренето само козе ползвам, но за прясното сега се замислих, че козе изобщо не съм забелязвала.

# 230
  • Под сянката на разлистените кактуси
Порциите стават все по-големи, защото хората стават все по-лакоми и искат като дадат 5 лв. да получат 1 кг. храна. И масовите места за хранене отговарят на това търсене. В голяма част от случаите става въпрос за обилни панировки и въобще всякви трикове, които придават обеми и мноого излишни калории и мазнини. Но, кой ти гледа. Нали в пицария ххх можеш да дадеш 10 лв. и да не можеш да си тръгнеш, защото ще се пръснеш.

Да де, ама тук се изтъква като причина за това липсата на достатъчно средства. Обаче и по света е така. Ето казаха за пицата в Италия, да не споменавам за бургерите в МакДоналдс (на три или четири слоя ги правят вече). Безалкохолните към менюто са по един литър, че и картофки им добавят. Американците са богати, те защо го правят, м?
Нещо теорията за финансовата невъзможност издиша или бъркам?  newsm78
Това изказване ме провокира да се включа и аз в дискусията, която мислех да пропусна, тъй като не живея в България и не мисля, че е правилно да се изказвам за българската хранителна култура. Но за американската мога. Заможните американци не ядат в Мак Доналдс. Изобщо тук класовото разслоение по отношение на храната е много силно и ясно изразено. Богатите почти никога не са дебели и се хранят далеч по-здравословно. Бедните са дебели, при това по странен начин, който не бях виждала досега - слаби крака и огромно туловище, което се получава явно при консумацията на много въглехидрати. Тук е пълно с мексиканци, които маат предимно боб, ориз и царевица и огромното мнозинство приличат на кубчета, по-скоро на квадратчета, защото са къси и е по-лесно да ги прескочиш, отколкото да ги заобиколиш. Така че има някави крайности и залитането по здравословното хранене напоследък започва да ми действа на нервите. Нашите български приятели съвсем се извратиха - в нашата малка но сплотена  компания има вегани, вегетарианци, суровоядци, някои избягват глутена, други не ядат въглехидрати...Няма с кого човек да пийне по едно, а да поканиш повече хора на гости е някаква висша акробатика, с която просто не ми се занимава напоследък. И аз се опитвам да се храня по-здравословно, но това залитане в абсолютни крайности ми е неприятно. Аз се задоволявам с това да предлагам повече зеленчуци, салата винаги има на масата, понякога и по 2. Месо готвя по-рядко гледам да е риба. Правя всичко вкъщи - сладка и конфитюри, хляб, домашна паста. Не купувам полуфабрикати и замразени неща. Ограничили сме бялото брашно и захарта до минимум. Ама то и от домашните животни зависи. Синът ми е вегетарианец, само зеленчуци яде. Дъщеря ми е изключително злояда твар и яде само боклуци. Какво ли не сме опитвали, но прасето макар и завлечено до кладенеца насила, кладенчова вода не ще...

# 231

Заможните американци не ядат в Мак Доналдс. Изобщо тук класовото разслоение по отношение на храната е много силно и ясно изразено. Богатите почти никога не са дебели и се хранят далеч по-здравословно.

В това е истината.. Peace
 За мен богатството върви в комплект с интелект поне над средното ниво..
В БГ това не е задължително, но все пак си личи..

# 232
Заможните българи също не се хранят в Мак Доналдс  Wink. Същността на изказването ми е друга. А именно, че можеш да си прасе дори и когато средствата ти за храна не са оскъдни (тук се цитираха данни, че има хора с 0,80лв. за храна на ден у нас). В Америка това е въпрос на избор, а не на принуда. ОК?  Sunglasses Peace

# 233
В Америка това е въпрос на избор, а не на принуда. ОК? 

Разбира се, че не е само въпрос на избор. Като влезеш в един хранителен магазин и ще го разбереш с времето. От приказки на познати и приятели, няма как да стане.

# 234
В това е истината.. Peace
 За мен богатството върви в комплект с интелект поне над средното ниво..
В БГ това не е задължително, но все пак си личи..

newsm78 Богатството за съжаление не винаги върви с интелект над средното ниво...
И има много американци, които разполагат с еквивалента на 0.80 ст на ден за храна!

# 235
А бедните могат ли да се хранят в Мак Доналдс?
При положение, че боклук от там е по 2-3лв. Едва ли...

# 236
Могат. Минималната заплата е $ 7.75 на час. В МакДоналдс за $ 1 можеш да си купиш хамбургер. Почти нишо друго няма да ти излезе толкова евтино. Може и да си купиш 0.5 кг ориз, но нали трябва да се сготви, трябват и други продукти, ток...И 1 чушка може да си купиш, много здравословно, но не твърде засищащо...

# 237
Мак Доналдс в Америка

http://www.mcdonalds.com/us/en/food/meal_bundles/dollar_menu.html

Мак Доналдс в България

http://www.mcdonalds.bg/#/hot-280

Всеки може да се храни там. Всеки! Единствено и САМО въпрос на избор!!!  Peace

# 238
Aз пък днес изядох 1 слон, но  с това яденето ми за деня не приключи.Ще изям още един.  Wink

# 239
По-скоро на възможности. Не можах да отворя българския МакДоналдс да видя какво и за какви пари се предлага, но както казах нашият е безумно евтин. Според мен във всъка една страна навсякъде по света храненето е предимно въпрос на финанси, не толкова на култура. Света отесня, всички знаем какво е здравословно и какво не.

Общи условия

Активация на акаунт