Имат ли българите хранителна култура?

• 74 011
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 105
Порциите стават все по-големи, защото хората стават все по-лакоми и искат като дадат 5 лв. да получат 1 кг. храна. И масовите места за хранене отговарят на това търсене. В голяма част от случаите става въпрос за обилни панировки и въобще всякви трикове, които придават обеми и мноого излишни калории и мазнини. Но, кой ти гледа. Нали в пицария ххх можеш да дадеш 10 лв. и да не можеш да си тръгнеш, защото ще се пръснеш.

# 106
Зима роза, моля те, не бъди буквалист! Кренвиршите от 3,5 за килограм са метафора на цялата потребителска кошница, пълна с боклучлива храна, която консумира големия процент българи. Защото, оказва се, че за да яде качествено месо, мляко, риба по веднъж в седмицата, през другото време трябва да не се храни изобщо.

# 107
  • n/a
...Т.е. въпрос на умереност, един вид - малко, но сравнително по-добро, отколкото много, но некачествено. Пак личното ми мнение е, че често (казвам "често", а не "винаги"  Peace) въпросът опира и до това, че много хора не са в състояние да си откажат на стомаха.

Умереността е едно от най-трудно постижимите неща на тоя свят. В миналото храната не е
била в такова изобилие, както е сега и нямаме устойчиви културни механизми за самоограни-
чение. Като добавим и култа към "живей туй и сега", хедонистичните послания, поканите от
екрана на тв-то ... Как да си откажеш на стомаха, как?

# 108
  • София
мисля, че проблемът с все повечето затлъстяващи деца и възрастни не се крие в традиционната българска кухня.

причините са основно две:

1. лошо качество на хранителните продукти. готови и полуготови храни са масово тъпкани с неща, които помпат. дори и сам да си готвиш храната, пак има много суровини, които също са замърсени.

2. сериозно обездвижване поради масовото навлизане на компютърните технологии като основно средство за прекарване на времето.

и ето ви масовата гледка на затлъстяло по странен начин - с паласки, цици и корем като на възрастен - дете, придружавано от слаби родители.

# 109
Порциите стават все по-големи, защото хората стават все по-лакоми и искат като дадат 5 лв. да получат 1 кг. храна. И масовите места за хранене отговарят на това търсене. В голяма част от случаите става въпрос за обилни панировки и въобще всякви трикове, които придават обеми и мноого излишни калории и мазнини. Но, кой ти гледа. Нали в пицария ххх можеш да дадеш 10 лв. и да не можеш да си тръгнеш, защото ще се пръснеш.

Да де, ама тук се изтъква като причина за това липсата на достатъчно средства. Обаче и по света е така. Ето казаха за пицата в Италия, да не споменавам за бургерите в МакДоналдс (на три или четири слоя ги правят вече). Безалкохолните към менюто са по един литър, че и картофки им добавят. Американците са богати, те защо го правят, м?
Нещо теорията за финансовата невъзможност издиша или бъркам?  newsm78

# 110
Американците са богати, те защо го правят, м?

Laughing

# 111
Причините за лошото хранене не са еднакви, разбира се. Един човек с много ниски доходи трябва да си живее на село и сам да произвежда храната си, ако желае да яде храна, а не боклуците, които може да купи за парите си.
Но останалите, които не живеят на минимума, и се тъпчат със същите храни, го правят или поради незнание или поради слабата си воля. Един допуска редки изкушения, за друг- те са постоянни спътници на трапезата му.

За самите основни продукти- ядките ги ядем сурови, децата свикнаха бързо, ядат всичко. Може основно ядене да направят от ядки със стафиди /любим микс/. Така избягвам мисълта за това как е печено, пържено, посоляване и подсладявано. Плодове и зеленчуци- човек обикновено си набелязва свои доставчици, ние си намерихме едно село наблизо. Мляко- също намерихме откъде, правим си сирене.
Няма как всеки продукт да ни е биологично чист, но правим поне това, което е по силите ни. Винаги може и по- добре.

Но да си богат изобщо не е нужно.

Мисълта около темата ме занимава много преди да стана майка. Целта бе здраве.

# 112
Кафеин, абсолютно съм съгласна, че е навсякъде това явление. Не е само у нас - тук нещата идват със закъснение дори.
Обществото е свръхконсуматорско. Това е и част от рекламните послания - плати 0,99 и вземи 3 броя.
Малоумна работа, кво да правиш

Децата придобиват хранителните навици на родителите си. Няма, как мама и тати да ядат едно, а отрочето да се храни с друго. Не става.

# 113
  • София
Колко пари са нужни, за да НЕ изливаш по 1 чаша олио в манджите? Да НЕ купуваш разни фиксове и бульони?

нещата не опират до пари, а до "грамотност", така да се каже...

твоите колежки просто не знаят да готвят, явно не са имали светъл пример от майки, баби или свекърви, нито са достатъчно природно интелигентни, та да са отворени към околния свят за възприемане на нова информация.

# 114
Основната причина за кофти хранене е липсата на финанси, другата е стандарта, както му вика 1 дама тука. Joy Или както казва дядо ми:''Народа иска да маа леб , сланина и мазна пръжола.'' Joy Joy

# 115
Децата придобиват хранителните навици на родителите си. Няма, как мама и тати да ядат едно, а отрочето да се храни с друго. Не става.

Aбсолютна истина! Дори домашните любимци на затлъстелите хора са наднормени. От къде се появиха тези затлъстели котараци и кучета по света? От тези, които се грижат за тях, струва ми се!  Peace

# 116
От къде се появиха тези затлъстели котараци и кучета по света?

Това не е реплика към теб, но е хубав, екзестенциален въпрос. Може би - откъдето се появиха толкова много хора по света, които имат време за губене по форуми, да обсъждат дебелите котки и кучета.  Grinning

# 117
Не знам как да отговоря. По-скоро мисля, че на повечето им е трудно с тази хранителна култура.

Нещата просто излизат от контрол на моменти. Нищо лошо няма в повечето (незапържени Wink) манджи. Просто малко с количествата трябва да се внимава и с разнообразието.

Не е въпрос на мазно.
Френската кухня например е мазна. Факт.
Ама порцията сирене е 30г Simple Smile
Наблюдавам французите как ядат. (Не че и тук няма бедни, които ядат лошо, средната класа да кажем). Просто внимават. От малки са научени така - яде се бавно, на маса и разнообразно.
Ако си вземеш сирене, не ядеш десерт.

# 118
Липсата на финанси като причина за консумирането на некачествена, вредна храна е единият аспект.
Теорията, която аз защитавам, не включва дори люде, консумиращи  пица на парче. Да вземем за пример един пенсионер, за когото Макдоналдс или кварталната пицария са последното място, в което да похарчи парите си за храна. "Вашите бедни" явно са по-горна категория.  Sunglasses

# 119
На мен ми е все едно как се хранят другите и техните деца. Не ме дразнят, че са дебели, нервни и с пъпки. А важно е моето здраве и на близките ми. Слаба съм, защото не близвам сладко и не ям след 15 часа, също така спортувам. От малка съм научена да ям правилно и леко се шокирах от другите деца с техните мазни хамбургери, дюнери, джобове. Но все пак, всеки да яде това, което го прави щастлив.

Общи условия

Активация на акаунт