Имат ли българите хранителна култура?

• 73 951
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 255
Падаш под необходимият прием калории на ден. Съответно и едва ли набавяш необходимото количество витамини, минерали и соли.
Моите апетит и тегло са в обратна зависимост, може би заради това недоумявам какво налага това бедно хранене.

# 256
  • Варна
Ми добре съм си. Имам дни, в които ми се яде, имам и такива, в които - не. Мисля, че тялото ми е по-умно от всички хранителни режими.

# 257
глутеновата ентеропатия е автоимунно заболяване, какво общо има с масите.
масите чудесно преработват глутен, вреден е за малцина.

# 258
Света отесня, всички знаем какво е здравословно и какво не.

Не е така. Повечето хора "знаят", че пълнозърнестия хляб е здравословен, но не е.

Защо?

Заради фибрите и глутена.

http://www.gutsense.org/fibermenace/about_fm.html
Ако говорим за пълнозърнест бял хляб, по принцип съм съгласна, но пълнозърнест може да е и хляб, например от дива пшеница.

# 259
  • София

Не е така. Повечето хора "знаят", че пълнозърнестия хляб е здравословен, но не е.

Защо?

Ако говорим за пълнозърнест бял хляб, по принцип съм съгласна, но пълнозърнест може да е и хляб, например от дива пшеница.

Всички зърнени съдържат фибри и глутен. Глутена, доколкото знам, е вреден за щитовидната жлеза.

# 260
да, време е да влезе Хашимотото. Всяка 2ра българка страда от Хашимото и има непоносимост към глутен  Grinning

ПС Не всички зънени/ житни култури съдържат глутен.

# 261

Защо?

Всички зърнени съдържат фибри и глутен. Глутена, доколкото знам, е вреден за щитовидната жлеза.
Глутенът се съдържа в различно количество в зърнените храни.

# 262
Аз пак недоумявам, що за хранене е кутийка грах или 3 яйца (освен ако не си на диета)?

# 263
Имат ли българите хранителна култура? И да и не. Зависи от хората -има всякакви с различни вкусове и разбирания, но не може да се обобщи като нация какви сме. Peace

# 264
Аз пак недоумявам, що за хранене е кутийка грах или 3 яйца (освен ако не си на диета)?

Да, и на мен ми стана любопитно, особено и този половин лимон към яйцата  newsm78. Някаква диета ли е това?

Хубаво сте подхванали хляба, кажете кой е здравословен (от тези, които могат да се купят у нас), моля?  Peace

# 265
  • София
Като цяло се ядат много боклуци у нас - къде поради безпаричие, къде поради мързел, или нехайство.
Аз се пазя силно от вманиачаване на тема здравословно хранене, но спазвам няколко правила вкъщи:

- маргарин не се купува при никакви обстоятелства, бульони и вегети също вече не употребявам.
- Кайма - само от 2-3 определени места, на едно от тях ми я мелят. По правило кайма под 7.50 килото със сигурност не струва, но и над нямаш гаранция (Тандемската примерно е пълна с боклуци).
- пиле -  рядко, само Лудогорско (то единствено не ми мирише на химикали)
- колбаси - изключително рядко
- сладките неща правят изключение, но гледам да е поне шоколад, вафли не купувам или мн. рядко
- чипсове и снаксове също не купувам
- риба, за съжаление, рядко ядем, защото хубавата е доста скъпа
- плодове и зеленчуци - сезонни: по-евтини, по-качествени и по-вкусни

И така, храната ни е сравнително прилична без да товари бюджета. В интерес на истината, част от джънк - фуда не е никак евтин.

# 266
Днес пазарихме продукти, само полезни,с изключение на месото, което не беше за мен.Плодове и зеленчуци от всички цветове-от червено до лилаво-правят се на салати без дресинг.Ако имате проблем в първа чакра-ядете червено и т. н. Пчелен прашец от Родопите, сусамово и ленено семе, тиквени семки, кашу, лешници и бадеми.Това се смила, точно преди храненето, заедно с мед.+ кофичка кисело мляко. Почти всички ненаситени мастни аминокиселини.Риба от студени води, като сьомга и пъстърва, хайвер.Гъби.Има 1 гъба, шийтаке,продават я на сушена, на прах или като хранителна добавка. И 2 литра минерална вода на ден. Simple Smile Куркума. джинджифил, къри,чили-изчистващи подправки.

Последна редакция: ср, 19 сеп 2012, 01:25 от punky90

# 267
Като чета примерните менюта, хич нямат култура.

# 268
  • Под сянката на разлистените кактуси
глутеновата ентеропатия е автоимунно заболяване, какво общо има с масите.
масите чудесно преработват глутен, вреден е за малцина.

Става въпрос за непоносимост, а не алергия. Аз наскоро четох, че пшеницата вече е толкова генно модифицирана, че няма нищо общо с растението, познато на нашите баби и дядовци. Затова и толкова хора напоследък имат непоносимост към глутена. И аз си мислех отначало, че е лигня и мода някаква да се избягва глутена , но май може и да има нещо вярно. Книгата е Wheat Belly от William Davis, ако някой се интересува.
Между другото, царевица, която не е генно модифицирана няма никъде по света вече от няколко години.

# 269
Аз нямам още деца и не знам какво ще правя някой ден, и доколко ще мога да издържа на напъна да давам Зрънчо, чипс и шоколад...
Едно знам, обаче на 100%--няма да водя децата ми (и с мъжа ми сме категорични) във фаст фууд заведения поне докато можем да ги контролираме. И двамата сме фенове, но умерени. Обаче готово сготвена храна не купувам от години, намирам я за ужасна, и не бих я дала на дете.
Каймата я мелим, фиксовете и бульоните ги изтрих от съзнанието си, че се бях вманиачила по едно време, колбаси--сами филета, никакви луканки, салами и прочие боклуци. Ядем и много риба, от скоро мъжът ми е рибар, но основно купувам  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Определено е скъпо да се храниш здравословно, така че не мога да обвинявам никой. Обаче домашно приготвената храна излиза по-евтино според мен, отколкото тази от витрини,знайни и незнайни будки и гаражи. По-скоро хората ги мързи и гледат да спестят време.

Общи условия

Активация на акаунт