Имат ли българите хранителна култура?

  • 73 999
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 10
Богиньо, ако пуснеш тук снимка как плюскаш омар, аз ше си пусна как чистя с униформа на френска камериерка. Wink

# 301
  • Мнения: 19 042
На мен в Щатите ми се стори по-евтино в съотношение цена/качество. Особено за морските продукти в Бостън.
Такъв биск от омари ядох в Legal Sea Foods Mr. Green.

Аз съм фен на това:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/Ecrevisse_pattes_rouges.jpg

Ловях си ги собственоръчно и о, ужас варят се живи. Само, че не им понесе еко, био и нам к'во си още околна среда и тези вкусни животинки изчезнаха.
Съдба, в такъв район съм родена, ако имаше наоколо омари ....
За жалост по същите причини изчезнеха и много хубави сортове зеленчуци. Просто не виреят.

Azzy, супер си!

Последна редакция: ср, 19 сеп 2012, 10:23 от Mama_Nana

# 302
  • Варна
  • Мнения: 1 744
Богиньо, ако пуснеш тук снимка как плюскаш омар, аз ше си пусна как чистя с униформа на френска камериерка. Wink
1. Аз на плюскам, а се храня.
2. В изисканите ресторанти не е прието да се правят снимки.
3. Дръж се възпитано.

# 303
  • Мнения: 8 914
У дома избягваме доказано вредните храни не толкова от мания за здравословно хранене, колкото поради причината, че не са ни вкусни  Laughing Пържено не обичам, мазно също. Поради тази причина с една бутилка олио откарваме 3 месеца. Слагам буквално капки, а ако ястието е месно изобщо не слагам. Оризът например го предпочитам без никаква мазнина. Сладкиши не ядем. Купуваме само шоколад. Безалкохолни също не купуваме. През зимата пием билков чай с мед, а през лятото си правим домашна лимонада - изтискани лимони, вода и мед. Чудесно освежава в жегата. Плодовете са на почит. Всички ги ядем в огромни количества. Винаги съм ги обичала повече от всичко друго. Така че, в тази връзка, за мен обяд от едно кило праскови си е идеален. Просто има ли плодове, ям първо тях, след това може и нещо друго. Месо готвим рядко, основно заради децата. Аз не обичам особено месо, мъжът ми също не му е фен. Мляко, кисело и прясно, се тачи много. На децата вечерята в повечето случаи е чиния с плодове и кофичка кисело мляко. Много рядко са съгласни да хапнат нещо готвено вечер. Ядем много орехови ядки. Лятото изкарваме основно на салати, плодове и мляко. Само че нашите салати са прости. Не слагаме много продукти. Пролетта се започва със зелена салата, после идва ред на зелето с краставици, след това доматена. Доматената салата вкъщи представлява нарязано домати със сирене отгоре. Това е. Не обичам бъркочите. Съответно не понасям домати със сол, олио, лук и какво ли не още, както по принцип си ги правят повечето хората. Децата също хапват доста зеленчуци в чист вид. Режа в чиния червени чушки или моркови на ивици. Не добавям нищо към тях, след малко са изчезнали.
Готова храна съм купувала много рядко за мен за обяд. Просто не ми е вкусно. Всичко готово ми е мазно и солено.  Sad
Не знам кое излиза по-евтино и кое по-скъпо. Прави ми впечатление когато пазаруваме от големите магазини, че около нас хората на касата са все със сметки двойни на нашата. И все се чудя какво толкова са купили  newsm78

# 304
  • Мнения: 10
Това си беше живо измъкване. Wink WinkХайде сега по примитивничките и неволюирали хора да не пишете за гадости като омари, охлюви, падпадъци. Sick

# 305
  • Варна
  • Мнения: 1 744
Пише се пъдпъдък. Peace

# 306
  • Мнения: 12 722
Малко обучение http://www.videojug.com/film/how-to-eat-lobster-3 Забележете и купичката с вода и лимон.

# 307
  • Мнения: 1 547
Не знам дали имат или нямат българите култура, ама знам, че болшинството хора вече яко изпращява в какви ли не посоки. Омръзна ми до смърт да гледам и да слушам превземки, направо ми призлява от приказки за веганства, вегетарианства, суровоядства, калории, фибри, глутени, стомашни киселини и чревни флори. Категорично започнах да се дистанцирам от народ, който явно няма с какво друго да се занимава, освен с вътреорганните си субстанции - сядаш с някого на масата и се отпочва мъката, егати... То не е броеж на Е-та, то не са специални ритуали, то не са извращения от типа на "ям само горната част на зелена алпийска чушка и сухар, но сушен в Тибет на ръка". Разбирам желанието за здравословен живот, аз също се старая да живея здравословно, но кому е нужно това непрекъснато отплесване в крайности? Чунким ако изядеш един бюрек, дванайсетопръстникът немедлено ще се разсъхне  Crossing Arms

И изобщо, хранителната култура на хората е важна, но не по-важна от двигателната. Само че с първото е по-лесно да се превземаш, отколкото с второто. Масово народът те занимава с дневното си мегахиперхелти префинено меню, без нищичко да споменава за извървени километри и коремни преси, а двете дейности са неразривно свързани. Язък за кълновете и културата, ако не слизаш от колата си...

Последна редакция: ср, 19 сеп 2012, 10:55 от crazy chick

# 308
  • Мнения: 6 217
да не забравяме, че ако минеш само на водорасли и соево мляко, ще живееш 150-200 години. След което ще ти омръзне, ще искаш да умреш вече, но няма да има от какво  Laughing Laughing

# 309
  • София
  • Мнения: 4 051
Това си беше живо измъкване. Wink WinkХайде сега по примитивничките и неволюирали хора да не пишете за гадости като омари, охлюви, падпадъци. Sick

Сакън! Още малко и хайвера, стридите и шампанското ще анатемосаш, не ми казвай, отмъщаваш си за чакрите Simple Smile
Много си ми сладка по незнайни за мен причини.

Бай дъ уей, охлювите са много полезни.
И пак бай дъ уей, деликатесните храни имат особен, специфичен вкус и доставят наслада на сетивата с времето, от първи път не става.
Като със секса. Почти никога не започваш да го харесваш от първият път.

Крейзи, аз напълно споделям твоето мнение.
Крайностите и на мен ми правят впечатление.
Но това е според мен нещо като революция в хранителната култура.
Българинът изведнъж откри, че извън пръжките с лук, съществува цяла вселена и се захласна.
Магазините за хранителни продукти се превърнаха в бибилиотеки, навсякъде щъкат някакви люде, които четат ли четат етикети и опаковки и тероризират нещастните продавачки със сложни въпроси, изобщо манджа с грозде.
И пак се сещам за Удхаус и разказа за съученичката и разтваращите мазнините витамини.

Последна редакция: ср, 19 сеп 2012, 10:50 от Azzy

# 310
  • Мнения: 14 651
Масово народът те занимава с дневното си мегахиперхелти префинено меню, без нищичко не споменава за извървени километри и коремни преси, а двете дейности са неразривно свързани.

Не уважавам коремните преси ни най-малко, за мен по-безсмилено и безрезултатно упражнение не съществува. Разбира се, приветствам спортуването, по възможност спорт на открито.

# 311
  • Мнения: 10
И аз ПЛЮСКАМ червен хайвер за стимулация на муладхара, но не смятам хвърлянето на някакво нещастно животинче във вряла вода и ритуалното му идяждане за връх на живота.Нобелова награда.Оскар.Пулицър.Толкова ми е смешно, че това може да бъде житейски стремеж.Предпочитам да си направя 1 аквариумче и малкото омарче да ми е другарче. Бай дъ ъей Ази, тенкс за симпатията. Simple Smile

# 312
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
Azzy, на мен пък ми прави впечатление, че малко хора четат етикетите на стоките. Е, то е и ясно, че не във всеки случай стоките са коректно етикетирани, но все пак.
Аз обичам да чета и винаги го правя (затова мъжът ми се изнервя, когато пазаруваме заедно  Laughing). Така разбрах, че пуешкото филна Браво съдържа сгъстители (какво има да се сгъстява на месото?!! Въпросът е риторичен, знаем как се правят шунките и филетата в повечето случаи), а праховете и шампоаните Тео бебе НЕ съдържат и грам от алоето или лайката, които уж би трябвало да съдържат, съдейки по предните си етикети.

# 313
  • Мнения: 1 547
Българинът изведнъж откри, че извън пръжките с лук, съществува цяла вселена и се захласна...

А, баш! Напоследък всяко трето гостуване у нас е истинска мъка за мен като домакиня - при софра за пет души гости, да речем, аз трябва да предвидя блюдо постно, блюдо сурово, пък от пилето да е само филето, рибата да няма мазна кожа, хлябът да е пълнозърнест, сокът да е фреш, сиренето да е Гауда и така нататък. Ужас. И пак ще кажа: хубаво нещо е да знаеш и мислиш какво ядеш, но не е хубаво да го превръщаш в първостепенна обсесия. Аз например пържено не обичам от дете, но ако отида на гости и ми сервират мазен шницел, ще го изям, ще се усмихна и ще благодаря. Без да се разяждам от страх, че до вечерта ще почина.


Янечек, как така безрезултатно? Коремните преси правят чудеса, моля ти се. И не е само мое мнението, ами на цели спортни подразделения  Laughing Няма сериозна тренировка без преси, доколкото знам.

# 314
  • Мнения: 4 300
И пак се сещам за Удхаус и разказа за съученичката и разтваращите мазнините витамини.
Ха, точно:)
Като знам англичаните ( и не само де, една съфорумка невероятно сладко ми изпрати миналата година  Crazy ) какви мармаладчета имат направо си представям каква мъка е да те вържат на закуска от тънко нарязани моркови. Или в модерен вариант- годжи берита, набрани от ръката на тибетски монах  Joy

Общи условия

Активация на акаунт