Имат ли българите хранителна култура?

• 73 729
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 615
  • n/a
Наскоро прочетох една мисъл, която гласи нещо от рода, че на никого не можеш да съобщиш нищо, което той вече не знае. В смисъл, че ако си убеден във вредността на пърженето с масло или пък вярваш, че животните се пренасят в жертва за нашата трапеза, то никакви доводи и доказателства за обратното няма да бъдат приети. А всеки довод и доказателство, подкрепящи приетата теза, ще намерят положителен отклик. 

# 616
 Човек, който да е мил и състрадателен към хората и жесток към животните? Такъв филм няма. Mr. Green Аз ще ви пусна 1 весела песничка с готино клипче.

Grinning Grinning Grinning

# 617
Жал ми е за животните, но не мога да се откажа от месото, ям много рядко но,вкусно ми е и го обичам. Замислям се какво е да бъдеш създаден за да бъдеш изяден, и ми става кофти, но съм чувала, че и растения имали душа, моя позната и музика им пуска даже, така растели по-добре... какво да ям тогава?

# 618
Хаха, ще коля теле. Thinking
Ми ако баба ми и майка ми колеха, сигурно и аз щях да коля.

Гледам ги французите, то табиети, то приготвяне.
Хапват си сериозно мазничко, багети от бял хляб, пият и аперитив и вино и какво - едни от най-големите дълголетници в света.

И тук вегетарианството не е от разпространените.
Като си взема само салата в стола, всички ме питат дали съм добре и цъкат, че това не е ядене.

# 619
  • София
Кравето масло също не е подходящо за пържене и трмична обработка при висока температура.

Наистина ли?
За пържене не ме интересува, но за термична обработка го ползвам.
Какво значи висока темепература? Фурната на 220 градуса висока ли е?
Принципно температурата на готвене трябва да е с десетина градуса под температурата на димене.

# 620
  • гр. София
Кравето масло до колкото зная се слага в края на готвенето преди да махнеш яденето от котлона.

Чувала съм, че това се прави, за да се запази ароматът му. Може би и по други причини, разбира се.  Simple Smile

# 621
Не ми се иска да подхващам теми за вегетарианството и неговата философия- материали има много, който иска да чете.
Примерите с първобитните хора, ядящи сурово месо от муфлон и баба ви, колеща кокошки на дръвника, са нелепи- смятам, че човешката еволюция се измерва не само в откриването на огъня и сателитната телевизия, а и в отношението, което имаме към заобикалящите ни. Както и да е.
Аз от малка съм много чувствителна към животните, от както разбрах произхода на кюфтето в чинията ми много се потресох и дори бях обявила гладна стачка- нищо не исках да ям. Може и орторексия да съм имала на 4-5 годинки  Laughing Та тогава една умна баба, дето тук толкова ги цитирате като светъл пример за това какво са правили, ми каза "Ама те животните за това са създадени"- отговор на въпроса кой ги е създал и дали наистина ги е създал с цел да бъдат изядени, не получих нито тогава, нито днес. Обаче наскоро дъщеря ми получи същото поучение- гледахме един гайдар и тя коментира, че не и харесва да гледа как се свири на кожа от агънце. Коментарът на една възмутена наблюдателка беше, че то животното за това било създадено  Whistling

Дъщеря ми зададе същия въпрос като мен тогава- ти пък откъде знаеш кой за какво е създаден...отговор не получи.

Та такива ми ти случки.

# 622
Хаха, ще коля теле. Thinking
Ми ако баба ми и майка ми колеха, сигурно и аз щях да коля.

Гледам ги французите, то табиети, то приготвяне.
Хапват си сериозно мазничко, багети от бял хляб, пият и аперитив и вино и какво - едни от най-големите дълголетници в света.

И тук вегетарианството не е от разпространените.
Като си взема само салата в стола, всички ме питат дали съм добре и цъкат, че това не е ядене.

Чувала съм, че са с най-висок процент инфаркти на глава от населението, или май само са слухове?

# 623
  • София
Не става въпрос за вкусови качества, а за разпад на мазнините и образуване на канцерогенни вещества.
Баницата - с мас.

# 624
 newsm78Може бабата на Дилянка да е заколвала своето прасе хуманно и затова да не са трупали токсини в организма и. Joy Колкото до еволюцията, някои хора са си вогони. Wink

# 625
Кравето масло до колкото зная се слага в края на готвенето преди да махнеш яденето от котлона.

Чувала съм, че това се прави, за да се запази ароматът му. Може би и по други причини, разбира се.  Simple Smile

Явно съм доста заблудена.Винаги съм си мислела, че маслото не търпи термична обработка и ако пържа нещо в него са ме учили да слагам и слънчогледово олио защото маслото изгаря много бързо и на по-ниска температура.Сега ще разгледам и таблицата от линака, който пусна Елица. Thinking
Аз вече си казах, че научавам разни неща от темата .....

# 626
  • n/a
Не знам за инфарктите при франзцузите, но има понятие за "френски парадокс".
Уж по каноните на правилното хранене са слабаци, пък със сърдечно - съдовите
заболявания са доста добре, в смисъл, че нивото им е много ниско. Обяснения са
търсени всякакви - като почнеш от вино за обяд и вечеря (по малко), минеш през
количество мазно, липса на междинни хапвания, относително малкото количество
храна на едно ядене ... За мен истината е в комбинацията, но най-вече в любов-
ното отношение с храната  Laughing

# 627
Е това, кой за какво е създаден е голяма глупост, все едно да кажеш на някой където умира от рак, че това му е било предназначението. Просто тука става въпрос за правото на по-силния, човека може да заколи прасето, може да го яде значи. Ако някой човек го убие крокодил примерно и той може да го изяде, ако някой не успее да му обясни, че човекът не е за ядене освен. Примитивно, не примитивно това е положението, поне според мене.

# 628
Философията няма нищо общо със здравословното, моля:)
Това, че на някой му е жал или вярва в нещо, е ок. Обаче, както писах по назад, еволюцията в продължение на хилядолетия е нагъвала червата ни не за да минава през тях само трева.
Така че колкото повече избираме социалното през физическото трябва да си носим последствията. Като почнеш от разделението на труда и стоково паричните отношения, та стигнеш до ню ейдж, вегаттарианство, веганство и т.н. Това какво е здравослово е обусловено вече, естествено, телата ни се променят, но не толкова бързо колкото начина на живот.
Така че когато правите избора си бъдете готови да го компенсирате.

# 629
Е това, кой за какво е създаден е голяма глупост, все едно да кажеш на някой където умира от рак, че това му е било предназначението. Просто тука става въпрос за правото на по-силния, човека може да заколи прасето, може да го яде значи. Ако някой човек го убие крокодил примерно и той може да го изяде, ако някой не успее да му обясни, че човекът не е за ядене освен. Примитивно, не примитивно това е положението, поне според мене.
Не разбрах примера с крокодила.
Иначе, щом говорим за "правото на силния", няма какво да говорим повече на тази тема  Wink

Общи условия

Активация на акаунт