Имат ли българите хранителна култура?

• 73 665
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 630
  • n/a
punky90, извинявай, че те обезпокоявам. Виж, колко мили и хрисими са вегетарианците
е трудно видимо, ако в защита на тезата си се държат невъзпитано и грубо, агресивно.
Позволявам си да ти обърна внимание, поради факта да не ти причинявам излишен тор-
моз, за да го разбираш самостоятелно. Хубав ден ти пожелавам!

# 631
newsm78Може бабата на Дилянка да е заколвала своето прасе хуманно и затова да не са трупали токсини в организма и. Joy Колкото до еволюцията, някои хора са си вогони. Wink
Хуманно убийство, това не знам кой го съчини, едното изключва другото, но е много модерно в наши дни.

# 632
Така че когато правите избора си бъдете готови да го компенсирате.
Винаги и за всичко трябва да сме готови с компенсациите.
А червата са нагънати на тревопасните и плодоядните животни (и човека). Хищниците имат къси черва, защото месото се разлага бързо и трябва бързо да бъде изхвърлено. Това само като факт го казвам  Grinning

# 633
THE_dilian, сега погледнах няколко статии, в северните и източните държави в Европа смъртността от сърдечни проблеми е много по-висока.
Франция е с най-ниската. Както каза Лоана, точно "френски парадокс".

Ето:
http://www.oecd-ilibrary.org/docserver/download/fulltext/8110161 … 7741E9EF1542275F9
http://rms.medhyg.ch/article_p.php?ID_ARTICLE=RMS_148_0680
http://sante.lefigaro.fr/actualite/2008/02/08/9107-deces-par-inf … rte-baisse-france

# 634
Е това, кой за какво е създаден е голяма глупост, все едно да кажеш на някой където умира от рак, че това му е било предназначението. Просто тука става въпрос за правото на по-силния, човека може да заколи прасето, може да го яде значи. Ако някой човек го убие крокодил примерно и той може да го изяде, ако някой не успее да му обясни, че човекът не е за ядене освен. Примитивно, не примитивно това е положението, поне според мене.
Не разбрах примера с крокодила.
Иначе, щом говорим за "правото на силния", няма какво да говорим повече на тази тема  Wink
Не си ли чувала за хора убити и изядени от животни?

# 635
Не си ли чувала за хора убити и изядени от животни?
Е и? Какво като съм чувала? Какво общо има това с темата или с вегетарианството?

# 636
Ако не сме хищници, значи нас трябва да ни ядат  Laughing

А червата са нагънати на тревопасните и плодоядните животни (и човека). Хищниците имат къси черва, защото месото се разлага бързо и трябва бързо да бъде изхвърлено. Това само като факт го казвам  Grinning

Човекът е всеядно, не само месоядно.
А и в древните времена не са имали учени да им обяснят за червата, та са се водели по това, което им е вродено като инстинкт, а именно хищничеството.

# 637
Ами, че хората убиват животните за да ги ядат, това е нехуманно, според някои, животните също го правят ако им се отдаде случай. Обаче, хората са примитивни понеже го правят. Исках да кажа, че просто животните едва ли са създадени с тази цел, но силата на човека му дава право да ги използва като храна.

# 638
Ами, че хората убиват животните за да ги ядат, това е нехуманно, според някои, животните също го правят ако им се отдаде случай. Обаче, хората са примитивни понеже го правят. Исках да кажа, че просто животните едва ли са създадени с тази цел, но силата на човека му дава право да ги използва като храна.
Силата у човека е съчетана с разум, който освен права дава и задължения. Но пак казвам, това не е тема за вегетарианството и с хора, заговарящи за "правото на силния" аз не споря.
Един познат наскоро се оплакваше, че отишъл на разходка в планината, но пукнат лешник по леските не видял- проклетите катерици всичко били изяли.
Иначе от темата наистина могат да се научат много неща.

# 639
Силата у човека е съчетана с разум, който освен права дава и задължения. Но пак казвам, това не е тема за вегетарианството и с хора, заговарящи за "правото на силния" аз не споря.
Извинявам се, не съм разбрала, че е вегетарианска.

# 640
  • n/a
Стига бе, ще ви се смеят кокошките на темата за правата и задълженията да бъдат изядени.

Айде към френската кухня, че е по-интересно.

# 641
  • Варна
Само аз ли използвам масло за топлинна обработка?

Аз пържа с олио, на баницата и на сладки слагам мас.

# 642
  • София
Хаха, ще коля теле. Thinking
Ми ако баба ми и майка ми колеха, сигурно и аз щях да коля.

Гледам ги французите, то табиети, то приготвяне.
Хапват си сериозно мазничко, багети от бял хляб, пият и аперитив и вино и какво - едни от най-големите дълголетници в света.

И тук вегетарианството не е от разпространените.
Като си взема само салата в стола, всички ме питат дали съм добре и цъкат, че това не е ядене.

Чувала съм, че са с най-висок процент инфаркти на глава от населението, или май само са слухове?

точно обратното.

# 643
Извинявам се, не съм разбрала, че е вегетарианска.
Отново не те разбрах.

# 644
Най- важното доказателство в подкрепа на тезата за здравословния начин на хранене на масовия българин у нас е неизвестната нечия баба Х. Възрастта, на която е починала тя, пушейки, като коминт, редовно подкрепяйки се с алкохол и мазнини, запържвайки всичко, дори пресните градински ябълки, по един неопровержим начин доказва, че все едно е какво и колко ще вкараш в оня мях под гърдите- той ще се справи, понеже му е природно заложено.
Образът е събирателен.

"Близо 65% от българите умират от сърдечносъдови болести, а всеки трети има сърдечно заболяване. С високо кръвно налягане са 2 милиона души, 50 хиляди умират от инфаркт всяка година. Това е цифровият резултат, равносметката от години наред неразумен начин на живот. Защото сърцето и съдовете се увреждат постепенно...
Освен с лекарства, това може да стане лесно, ако се реагира навреме и малко променим начина си на живот. Защото в основата на проблема са липсата на физическа активност, лошият режим на хранене, многото пушене...
 В същото време науката доказа, че около 80% от сърдечносъдовите заболявания могат да се предотвратят със здравословно хранене, физическа активност и отказване от цигарите. У нас обаче 70% от мъжете и 60% от дамите "
http://www.monitor.bg/article?id=354870

"13 годишните ученици в България са втори по наднормено тегло и затлъстяване след САЩ...
Статистиката е страшна и безкомпромисна. Причините са много и комплексни – наднорменото тегло е водещата, следва стреса, обездвижването, липсата на основни хранителни елементи в ежедневната ни храна, замърсената околна среда, въздуха, почвата, водата. Не на последно място са лошите ни хранителни навици"
 http://herb-consult.dir.bg/_wm/basic/?df=694399&GDirId=7e767 … bf1fdb56b0c97e7ab

"Д-р Вергиния Георгиева: Затлъстяването е причина за повечето болести!
исхемична болест на сърцето, хипертония и мозъчен инсулт. По тези заболявания България е на едно от първите места в света по отношение на смъртността. Раковите заболявания са на второ място. Тук като основни причини можем да определим: свръхконсумацията на висококалорични храни, ниската физическа активност, хроничният стрес на който всички сме подложени през последните няколко години."

http://www.zastrashen.bg/%D0%94-%D1%80+%D0%92%D0%B5%D1%80%D0%B3% … D1%81%D1%82%D0%B8!-%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%BE/1/MBejIVaTYZe3IBOHIhi3IBKbYBeTc5KrMVO-MVejYRKHIpKbIVaPY9KLMdeLctKLcZ

"Според доклада на СЗО от 2006 г. България е втората държава с най-висока смъртност в света (след Русия), вследствие на сърдечно-съдови заболявания при мъжете и жените."
http://www.finance5.bg/articles/242.html

За моя мъка не открих много обнадеждаващи информации за добрата хранителна култура на българина.

Общи условия

Активация на акаунт