Имат ли българите хранителна култура?

• 76 372
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 1 590
  • n/a
За карагенана: http://health.actualno.com/news_396532.html

WASP, а какво знаеш за него, карагенана? Моля те да споделиш ...

Бояна, и аз се присъединявам към молбата за сметаната  Praynig

# 1 591
  • София
...Има страхотна френска течна сметана, която може да се ползва за целта. 100% млечен продукт. И с едно шишенце можеш да направиш поне 4 торти, битата сметана има страхотен обем.
би ли споделила къде я продават, марка, % мазнини
от доста време търся всяко лято в БГ и намирам единствено Президент с 32% мазнини и караген  Sick
В Карфур има различни видове и % мазнини на Президент UHT, в бутилки  от 250 мл са. В момента в хладилника имам 18%, има и с по- малък процент, зависи за какво я ползваш. Не се продават в други магазини, но и не са произведени за България, тази конкретно е за Испания. Иначе има доста италиански магазини в центъра, от там можеш да купиш хубава италианска сметана с нисък процент мазнини и без добавени боклуци и вредности.

# 1 592
  • София
Понякога прочистването е уж, понякога е прочистване Simple Smile

Сетих се за приятелката ми, която след бременността, раждането и кърменето се отплесна в дълбините на майчинството и дълбоко потъна там, по-точно се извиси до около 90 кила на ръст 167 см и започнахме да и търсим дънки в мъжката номерация, защото беше излязла от параметрите на дамската. И аз се заех да кудкудякам, да чета лекции за здравословно хранене и все в този дух, обаче ефект никакъв, докато един хубав ден нашето момиче срещнало някакава стара врагиня, която с едно изключително задоволство я изгледала от глава до пети и бавно и напоително се наслаждавала на новата и майчинска визия и накрая доволно въздъхнала- ах, мила, това ти ли си, изглеждаш просто прекраааааааааааааасно!
След тази съществена среща, приятелката ми на пожар ме извика супер спешно, нареди веднага да купувам там каквото сметна за уместно и веднага, ама на секундата да го доставя на адрес и да дам точни интрукции.
Тогава от солидарност започнах с нея и съвсем скоро видях пак приятелката си, прекрасна както и преди, но най-важното със стария си блясък в очите и с жаждата си за живот.

# 1 593
За карагенана всъщност нищо особено не са доказали нито в едната, нито в другата посока - така че остава невинен до второ нареждане, предвид естествения си произход (червени водорасли) и употребата му от 2000-3000 години преди индустриалната ера.

От една страна, усилено го изследват заради доброто му антимикробно действие - като лек за HPV, настинки и даже СПИН; от друга - карциноген бил, ама тия мишки и морски свинчета колко карагенан са изяли? То и сланината в такава дозировка ще ти запуши кръвоносните съдове и ще пукнеш начаса.

Президент в 250-милилитровите шишенца има и в Пикадили и разни други големи магазини, добра е. За сметана също можете да видите в "Берьозките" и руския гастроном.

# 1 594
  • София
Ми, то, прочистването идва от главата! Според мен в повечето случаи човек е много наясно какво и защо прави, особено при нещо толкова просто като яденето. Когато посяга към порредната филия хляб или порцията пържени картофи за трети път през седмицата, той знае защо го прави - защото му се яде, но не му стига смелост да си дръпне ръката. И явно е готов да понесе последствията.

# 1 595
Убедила съм се в ефекта на прочистването нееднократно.. Peace
Не само във физически смисъл, но и в ментален.. Peace

# 1 596
Когато посяга към порредната филия хляб или порцията пържени картофи за трети път през седмицата, той знае защо го прави - защото му се яде, но не му стига смелост да си дръпне ръката.
Добре де, какво толкова трудно има в намирането на мярка? Нали говорим за зрели, средноинтелигентни хора?

Иначе и аз съм от израсналите на пържени картофи и филии с лютеница, мноого злояда бях за манджи, а в къщи манджите бяха на почит. Башка детската градина, там пък нищо не кусвах - но поне не са ме насилвали и сипвали във врата Simple Smile И сега предпочитам по-сухата храна, макар и здравословна.
Що се отнася до моето дете - то пържени картофи не хапва. Те ви различия и лични предпочитания - въпреки че си има собствени залитания към други не-полезни храни.
Btw както стана дума горе - докъм 2-годишна възраст имаше много ярка и очеизвадна насоченост и предпочитание към това, което й е нужно и полезно... После се появиха барнитата, никой не е избягал напълно от тях Grinning

# 1 597
  • гр. София
Когато посяга към порредната филия хляб или порцията пържени картофи за трети път през седмицата, той знае защо го прави - защото му се яде, но не му стига смелост да си дръпне ръката.
Добре де, какво толкова трудно има в намирането на мярка? Нали говорим за зрели, средноинтелигентни хора?

За масата хора е изключително трудно да си наложат ограничение на храната. И аз не разбирам кое е трудното, но явно е трудно и то доста.  Rolling Eyes
Много често не храната разболява, а лакомията. Няма мярка, няма умереност.

# 1 598
...В Карфур има различни видове и % мазнини на Президент UHT, в бутилки  от 250 мл са. В момента в хладилника имам 18%, има и с по- малък процент, зависи за какво я ползваш. Не се продават в други магазини, но и не са произведени за България, тази конкретно е за Испания. Иначе има доста италиански магазини в центъра, от там можеш да купиш хубава италианска сметана с нисък процент мазнини и без добавени боклуци и вредности.

благодаря, но  мисля, че не ме разбра
търся истинска сметана, 40% мазнини
не разредена с вода и сгъстена кой знае с какво
ако ми трябва разредена, предпочитам аз да си я разреждам

всичко под 40%М не е 100% млечен продукт
независимо какво са си спеситили на етикета

ще проверя догодина и в Карфур тогава, дано намеря това, което търся

# 1 599
Azzy, отслабване с гладуване е възможно най-ужасното нещо, което човек може да си причини. От личен опит говоря. Има здравословни начини за отслабване, за съжаление аз взех същото решение като приятелката си и сега освен с предишните, се боря и с още допълнителни кила.
Нищо против гладуването, който иска да го прави, но в тази тема не му е мястото  Simple Smile

# 1 600
  • София
Точно, че за лакомия става въпрос! И компенсиране на стрес и безсъния, например! Когато човек осъзнае защо прекалява с храната и защо има този хранителен режим, който има, и когато го сметне за вреден, тогава започва да мисли как да го промени и с времето го променя. Не е лесно, особено ако е ставало години наред това преяждане. Затова хората търсят някакви готови рецепти и ритуали - я пречистване, я вегетарианство, я 60-дневни диети, я някакви "системи"..., всичко, което ще видите в подфорума за отслабване. И много услужливо се появяват всякакви гурута.

# 1 601
Отосно прочистванията - четох веднъж за едно изследване, което доказваше че няма особена полза. Значи Група 1 била на прочистване, пости само със зеленчукови сокове май, а Група 2 на "нормален" здравословен режим на хранене. Общо взето нямало разлика накрая.
Според мен панацеи няма. В този ред на мисли ми е мн интерсна китайската медицина. Там за всеки тип дисбаланс се препоръчват разл храни. Примерно на мен салати от сурови зеленчуци, които се смятат едва ли не за най-здравословната храна, от китайска гледна точка са ми адски противопоказни.

# 1 602
  • София
Мило мое човече, аз отлично знам колко е хлъзгава тази материя и определено казах, че изобщо не мога да си позволя да съветвам когото и да било да прави подобно нещо, направо си е опасно.
Аз го правя, но действително си правя прочистване, не си позволявам да оставям организма без необходими захранки- /мед, тахан, освен ябълките/ и изобщо тайната не е в гладуването и от гладуване не се отслабва, а само се прочиства, отслабва се с балансиран режим, често хранене, бавно хранене, дъвчене на хапките до умопомрачение, повишена двигателна активност и все в този дух.
С прителката ми три дни останахме на ябълки и чай, на четвъртия започнахме захранване и тя за около година плавно си върна старата форма без да си застраши здравето.

И между другото, за прочистването правех и нещо друго- топла вода с лимон на гладно, което също е нож с две остриета и не става да се прави от всеки, защото е убийствено за стомаха и ако има някакви колити, гастрити и прочие, може да стане голяма драма.

Тайната е не в някакви режими, вълшебни диети, глад, лишения и каквото и да е, а в начин на живот, изобщо.
Защо да не е мястото в тази тема гладуването, като купища народ се изпонатръшка и Емилова, Ковачева и тази в Банкя, забравих и името бяха като някакви гурута и масово народа се тъпчеше с ябълки и чай, преди това японска диета, после Дюкан и какво ли още не, вълшебни хапчета от Китай, клизми в десетки литри с вода, изобщо главата ме боли като си помисля колко безброен е този бизнес, защото освен бизнес, не знам как да го нарека.

Последна редакция: пт, 28 сеп 2012, 13:15 от Azzy

# 1 603
Azzy, това вече е нещо друго. От предния ти пост разбрах, че говориш само за гладуване. Балансираният режим е друго нещо  Peace

Точно, че за лакомия става въпрос! ...

Не само. Неподходяща храна, + заседнал вид професия води до същото. И затова след гладуването, ако се продължи по същата схема, пак се стига до това. Да не говорим, че когато тялото е лишавано от нещо, после си намира начин да компенсира.
Въобще гладуването кара организмът да работи на друг режим, и после се опитва да се спасява, защото не знае на какво ще бъде подложен пак.
И мен ме е яд, че слушах тези гурута, та сега освен ония за сваляне, си добавих и допълнителни. Ама като нямам достатъчно акъл, така е  Mr. Green повече ударен режим - никога.

# 1 604
  • гр. София
Точно, че за лакомия става въпрос! И компенсиране на стрес и безсъния, например! Когато човек осъзнае защо прекалява с храната и защо има този хранителен режим, който има, и когато го сметне за вреден, тогава започва да мисли как да го промени и с времето го променя. Не е лесно, особено ако е ставало години наред това преяждане.

По моите наблюдения такива хора просто не желаят да си променят хранителните навици. Достатъчно се говори и пише кои храни не са полезни и защо. Дори да не търсиш целенасочено такава информация, малко или много попадаш на нея - я от вестник, я от телевизия. Работата е там, че хората нямат никакво желание да се лишават от нещата, които са им вкусни и от количествата, които ги правят доволни.
И винаги има оправдание - сега съм под стрес, я да си хапна; сега съм тъжен/весел/не знам си какъв, полага ми се малко повече; няма да се живее вечно, за какво да се лишавам; ма то всичко е вредно, та до храната ли опряхме?; айде бе, един живот живее човек; мани ги тия модерни манджи, я сипи олийце в манджата, че да плувне всичко отгоре; баба ми все така е яла, пък доживя до 80 години; еее, детето рожден ден има, я си отрежи трето парче торта.....

Не обобщавам за ВСИЧКИ хора, разбира се  Peace

Общи условия

Активация на акаунт