Имат ли българите хранителна култура?

• 76 363
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 1 830
Днес си пазарихме хранички и ми хрумна, че количката с покупки може да служи за диагноза. Аз си взех 3 вида печени люти чушки, крем от люти чушки, сос  Мексико, сос салбал,/този не го купувайте, ужасно пресолен/ , хрянов сос... Това са храни от елемента ОГЪН, явно той липсва в организма ми. Храните, правени на пара, са подходящи за грацилни хора и много слаби, на които организма не усвоява достатъчно веществата и катаболитните процеси преобладават над метаболитните, между другото.Свекърва ми е диетолог, но и аз се интерасувам от това, най-вече от аюрведическо хранене.

# 1 831
Ти си от Варна, затова си пазариш. В София пазаруваме. Аз ходих специално на Женския пазар да си напазарувам хариса. Ми нещо като нашата лютеница, ама 5  пъти по-скъпо.

# 1 832
Да, във Варна вероятно казват "Него ден пазарих омари".

# 1 833
А! Заради тази хариса спрях да си купувам едно кулинарно списание - ако в някоя рецепта няма хариса, непременно ще има чътни.

# 1 834
Аз от 2 години и нещо съм във Варна, явно съм усвоила диалекта. Laughing

# 1 835
  • България-Швейцария
А! Заради тази хариса спрях да си купувам едно кулинарно списание - ако в някоя рецепта няма хариса, непременно ще има чътни.
Аз като не готвя и нямам такива проблеми, обаче темата все повече ми звучи на китайски Crazy
Какво е това болднатото?
Не, че другото го знаех, но Трещи любезно е обяснила.

# 1 836
  • Варна
Чътнито най-елементарно може да се обясни като лютиво/подправено сладко/мармалад.

# 1 837
  • Варна
Иска ти се, душко. Иска ти се.

# 1 838
Аз като не готвя и нямам такива проблеми, обаче темата все повече ми звучи на китайски Crazy
Какво е това болднатото?
Не, че другото го знаех, но Трещи любезно е обяснила.

Неготвенето отдавна не е на мода. Всяка уважаваща себе си дама има блог, в който главно готви.

# 1 839
Иска ти се, душко. Иска ти се.

По-точно добруджанците, живеещи във Варна говорят така, "Него ден"-е типично за Добричка област.

# 1 840
И аз не мога да приема вредата на хляба, та това е основната храна на човечеството от хилядолетия (и то именно от грубо смляно брашно). Присъства във всички национални кухни. Символизира Христовото тяло... Докато през 21 в. не се появява поредното модно течение в хранителната индустрия, която да го анатемоса Tired
върлува някакъв безсмислен потрес от бялото брашно и бялата захар, а специално бялото брашно е важно поне за детското хранене. При децата е здравословно да се редуват видовете хляб, но без да се набляга на тези с твърде много фибри. За захарта си има таблици спрямо възръстта, но нерафинираната захари има малко предимства пред рафинираната. Да не говорим, че в България масово кафявата захар е боядисана бяла, т.е. много по- вредна от бялата бяла захар.

Приказките, че зърнените продукти, в каквото и да е количество, са много вредни, идват от привържениците на Палео диетата, които искат да живеят като палеолитните хора. Тези ядат само месо и други животински мазнини и не пипват въглехидрати, защото смятат, че от въглехидрати се пълнее и въобще палеолитният човек не е ял въглахидрати, а само леко затоплен дивеч. На тази диета се отслабва лесно и затова, погрешно разбира се, се смята, че е много здравословна. Има разни книги, които се кълнат в нея, но като цяло теорията, че тялото няма нужда от въглехидрати, не е широко приета в научните среди.

От зърнените продукти наистина се пълнее, но това е защото ги употребяваме прекалено много, при това рафинирани и отгоре на всичко ядем много захар. Сигурно всеки има нужда малко да намали хляба и ориза, но да ги изключи съвсем не е нужно въобще. Например никой възрастен човек няма нужда от филии за закуска със сладко и сок, сандвич за обяд и картофи и хляб за вечеря и между храненията чипс или бонбони. За съжаление обаче много хора се хранят по подобен начин.

# 1 841
  • Кори Селести
привържениците на Палео диетата, които искат да живеят като палеолитните хора.

Да жиеят, да живеят...колко да живеят:)
Не е лошо да си направят справка за това, ако ги интересува продължителността, разбира се.

# 1 842
върлува някакъв безсмислен потрес от бялото брашно и бялата захар, а специално бялото брашно е важно поне за детското хранене.................
Хич не е безсмислен.Първо, защото човек няма никаква нужда от рафинирана бяла захар точно.Има поне 10-на природни подсладители.
А би ми било интересно каква точно е ползата от бялото брашно за децата?
То е толкова "пречистено" от всичките му полезности, че освен пълен стомах друга полза от него няма.Ако вземеш предвид избелителите и добавките които му влагат, си става направо вредно за детския организъм.

# 1 843
По повод природните подсладители - купих си Стевия. Прехвален продукт, полезен и лекуващ всичко  Laughing. Е на мен така ми затегна стомаха, че добре че се усетих, че е от него. После го дадох на майка ми и тя да го пробва, и при нея имаше същият ефект.

И какво излиза - бялото брашно е избелено, а "тъмното" е боядисано  Laughing Laughing Laughing

# 1 844
за стевията четох наскоро, че тази на прах и течната не се знае точно как са получени
имаше инфо за някакви засукани химични процеси
затова препоръката беше, ако се ползва, да е само сушени листенца

...От зърнените продукти наистина се пълнее, но това е защото ги употребяваме прекалено много, при това рафинирани и отгоре на всичко ядем много захар. Сигурно всеки има нужда малко да намали хляба и ориза, но да ги изключи съвсем не е нужно въобще.....

виждам, че за палеото знаеш колкото и аз, т.е. почти нищо и затова няма да го коментирам
още повече, че коментарът ти е силно провеге и дискусията е излишна

но за тестените - има хора, които се засищат от малко и после не изпитват нужда от повече
но има и друг тип хора, аз вкл., при които има зависимост и даже малко да хапнат, това увеличава чувството им за глад и ги кара да искат още и още
именно затова за себе си лично съм решила да се лиша напълно от този продукт, защото знам какво се случва
но повечето около мен нямат този проблем и виждам как са сити и доволни след 1 филийка, а аз ако почна, няма да се спра, докато не омета целия хляб и после ще трябва да търся с какво да си дояждам и после ще съм отново гладна само след час
затова не е добре човек да генерализира, само защото смята, че всички са като него

Бояна, ако правилно си спомням, са ви препоръчали освен зехтин и масло, рапично, слънчогледово и царевично олио
затова набързо, че трябва да ставам:
рапичното е видоизменено (генномодифицирано) машинно масло
слънчогледовото е канцерообразуващо
цареви1ното - има ли вече царевица не ГМО?

да не говорим за баланса омега 3: омега 6, който силно се нарушава от толкова много течни мазнини

Общи условия

Активация на акаунт