Имат ли българите хранителна култура?

• 76 356
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 1 845
  • София

Бояна, ако правилно си спомням, са ви препоръчали освен зехтин и масло, рапично, слънчогледово и царевично олио
затова набързо, че трябва да ставам:
рапичното е видоизменено (генномодифицирано) машинно масло
слънчогледовото е канцерообразуващо
цареви1ното - има ли вече царевица не ГМО?

да не говорим за баланса омега 3: омега 6, който силно се нарушава от толкова много течни мазнини

Виж сега, тези мазнини предполагам се сещаш, че могат да са био, както е и в случая. Рапичното и царевичното олио сами по себе си са полезни, ако не са ГМО, т.е. ако са био. За останалото, понеже имам спомен, че не си лекар съм по- склонна да вярвам на най- добрите специалисти в областта, а не читатели на Уикипедия. Сега помня, че преди време спореше на тема храненето по време на онкоболни и аргументите ти бяха на основа на статия в Уикипедия. Аз нямам достатъчно познания, за да ти дам аргументи. Просто смятам, че е полезно всеки да е наясно какво не знае, а аз знам, че не съм лекар.

ПП Сега виждам, че смяташ, че рапичното олио е машинно масло.... Това е растението рапица...
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%86%D0%B0

Последна редакция: ср, 03 окт 2012, 10:57 от Бoяна

# 1 846
Ти хубаво си решила за себе си, но защо генерализираш. Има хора, които ако не хапнат хляб, и 6 кила пържоли да изядат, не са се заситили. Много научно обяснение.

# 1 847
  • Linz
За слънчогледовото- по принцип, или само рафинираното?
Относно царевичното- нали основния фураж е царевицата, то тогава и маслото трябва да е ГМО? Също и млякото, месото и т.н.

Стевията не мога да я понасям, прилича ми на аспартам, но с още по-гаден вкус.
Хлябът ме засища само ако е пълнозърнест, от бяло брашно трябва да изям половин кило.

Има и оцветена в кафяво бяла захар, но има и исинска кафява.

# 1 848
  • София

И какво излиза - бялото брашно е избелено, а "тъмното" е боядисано  Laughing Laughing Laughing
Оди, па не пий после... Laughing

# 1 849
  • София

Зехтинът става канцерогенен, когато се използва за готвене. Слънчогледовото олио е само "смазка за панти".
Европейската царевица не е ГМО, само дето не е особено подходяща за производство на масло.

# 1 850
  • София

Зехтинът става канцерогенен, когато се използва за готвене.
Тц, има зехтин с различен процент киселинност за различни видове готвене, ако не готвиш на 200 градуса зехтин екстра върджин с нормална киселинност е ок, не става канцерогенен. В Испания хората имат в кухните си поне пет различни вида зехтин именно по тази причина, един за салати, един за готвене, един за пържене и тн.

# 1 851
  • Linz
Европейската царевица не е ГМО, само дето не е особено подходяща за производство на масло.
Има царевица висока по 3-4 м. и приличаща на вечнозелено растение. В България няма такава, но на Запад основно такава гледат. Съмнявам се, че не е ГМО.
Царевицата е фуражна култура, нямам предвид, че се добива масло директно от нея.

# 1 852
Темата е ориентирана към качествата на храните, но мен ме притеснява и още нещо, пренебрегването на хигиенните навици.Не са малко местата и поводите, при които децата консумират храна с не особено чисти ръце, една мокра кърпичка, а често и без нея и хайде.

Леко ми е неприятна модата в детските клубове-игра-ядене-игра-торта.Ще кажете- е, хайде един път какво толкова, но днес един рожден ден, утре друг.Няма как, аз също използвам  услугите им, защото рожденият ден на детето е през студен сезон, но винаги ми е било неприятно, че няма пролука,през която децата да си измият ръцете.Все "ще изпуснат нещо" или тоалетната е отдалечена от мястото на анимация...Отначало ходех като шантава да навиквам моето дете да слезе от някоя пързалка и да си мие ръцете, но той така или иначе не яде нищо на рождени дни.Все пак въпросът е принципен.

# 1 853
  • гр. София

Зависи какво имаш предвид под "европейска царевица".
Голяма част от царевичното олио, произведено в Европа, се  прави от внесена от другаде царевица, която може да е генномодифицирана. В Европа има един основен производител на геномодифицирани семена - Синджента (имат клон и у нас). Американският производител Монсанто пък е официално сертифицирана от европейските власти като вносител. В САЩ от години царевицата е генномодифицирана и това е една от стръните, които са най-големи производители в световен мащаб на такава царевица (заедно с Аржентина).
В ЕС има разрешени 46 вида храни, които са генномодифицирани като сред тях са и три сорта царевица (използвани за храни и фуражи), която също е генномодифицирана - MIR604 x GA21, Bt11 x MIR604, Bt11 x MIR604 x GA21. Царевицата е на Синджента. Одобрен е и един сорт памук, който е високоустойчив на вредители - 281-24236 х 3006210-33 на Dow Chemical Co. Доколкото помня имаше и един сорт царевица на Монсанто (май MON810), за който дори и у нас имаше сериозни дискусии на правителствено ниво (беше дошло тук едно писмо за съгласуване, но вече не помня детайлите. Като цяло мненията бяха разделени на 2 - за и против, със съответните аргументи, но май не се допусна внос на тази царевица). Понастоящем Монсанто води битка в САЩ за разрешение за производство на генномодифицирано захарно цвекло. Както знаем, половината захар се прави от такова цвекло (другата половина е от тръстика). Та интересно какво ще стане, ако производството бъде разрешено и захарта от това цвекло плъзне по света.  
През 2010 г. Европейската комисия одобри да бъдат засадени генномодифицирани картофи, произведени от германската фирма BASF, с цел увеличаване на производството на скорбяла.

Та нека не се заблуждаваме, че на ниво ЕС НЯМА генномодифицирани храни и култури. Има и още как. И ние ги консумираме.

Царевицата е фуражна култура, нямам предвид, че се добива масло директно от нея.

Не всичката царевица е фуражна - зависи какъв сорт е  Peace
Сортове за директна консумация са например Бонус, Спирит, GSS 8529 и Оверланд. Това е сладка царевица.

Последна редакция: ср, 03 окт 2012, 14:44 от Зимна роза

# 1 854
А слънчогледовото олио от кога стана толкова вредно? Защото има и студено пресовано - шарлан.

# 1 855
  • Linz
Ох, ама нали говорим за производството на масло... Ако царевицата е ГМО и е вредна за консумация, то би следвало и млякото да е такова, съответно и маслото. Нали кравите се хранят с царевица!

# 1 856
  • Пловдив
А слънчогледовото олио от кога стана толкова вредно? Защото има и студено пресовано - шарлан.
Шарлана не е ли от орехи?

# 1 857
  • София
Шарланът е слънчогледово, студено пресовано, без  химическа обработка.

# 1 858

Относно царевичното- нали основния фураж е царевицата, то тогава и маслото трябва да е ГМО? Също и млякото, месото и т.н.

Как точно ще стане този номер?  Thinking

Имаше една много полезна тема тук за мазнините.

# 1 859
  • гр. София
Ох, ама нали говорим за производството на масло... Ако царевицата е ГМО и е вредна за консумация, то би следвало и млякото да е такова, съответно и маслото. Нали кравите се хранят с царевица!

Маслото се добива от специално разработени сортове (хибриди), които имат високо съдържание на масло. Не се добива от фуражна царевица  Peace
Колкото до другото - няма как да се смесят молекулите на ГМО фураж с животинските молекули в тялото на кравите, че да стане генномодифицирано мляко. Все едно да се каже, че жена, яла храни, съдържащи генномодифицирани елементи (например нишесте, добито от генномодифицирани картофи или царевица) има генномодифицирана кърма и ще предаде тази генна модификация на бебето си.

Има царевица висока по 3-4 м. и приличаща на вечнозелено растение. В България няма такава, но на Запад основно такава гледат. Съмнявам се, че не е ГМО.

Гледаме и още как. Хибридите KWS 2360 - FAO 280 и KWS 2376 - FAO 370 например се водят средновисоки и достигат височина около 240 250см.

Последна редакция: ср, 03 окт 2012, 14:36 от Зимна роза

Общи условия

Активация на акаунт