Имат ли българите хранителна култура?

  • 74 070
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 1 965
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
Краси, оризът се полира заради по-добрият търговски вид. Има хора, които избират стоката само по това как изглежда, а не какво съдържа.
По-назад в темата подробно бях писала специално за ориза.

защо да си правя сама растително от ядки, като ми го приготвят от същите тези ядки и ми го продават в магазина ... от къде знаеш, 4е производството на твоето ядково е по- природосъобразно? как го правиш? 

Ти наистина ли не правиш разлика между домашно приготвен продукт и купешки такъв?  newsm78
В домашния поне имаш контрол върху вложените съсставки и цялостния процес на обработка.
По твоята логика излиза, че домашната и купешката лютеници са еднакви. Защо да се мОриш да правиш домашна като можеш да си купиш? А това, че купешката съдържа един тон нишесте за сгъстяване, което ти НЕ слагаш при домашното производство явно е без значение (и не е само нишестето).

# 1 966
  • Linz
  • Мнения: 11 630
Цитат
Още ли ви се яде месо?
Цитираш инфото за месото, но не и за плодовете, зеленчуците, млечните... там положението да не е по-розово?

# 1 967
  • Мнения: 2 285
Не е толкова проблем, че е хидрогенирано, колкото това, че някои видове имат много транс мазнини

А не съдържат ли задължително хидрогенираните мазнини много трансмазнини ? Те нали точно при хидрогенизацията се получават ....  Thinking

Ето ви още по темата раст. vs жив. мазнини, но от един по-различен ъгъл :

"Диоксините са едни от най-опасните и токсични вещества от групата на т.нар. устойчиви органични замърсители (УОЗ). Диоксините са 1000 пъти по-токсични от стрихнина например. Смъртоносната доза диоксини, която може да убие жив организъм, е 22 микрограма/килограм тегло, докато при стрихнина тази доза е 1 милиграм/килограм живо тегло.
Диоксините попадат най-често в човешкия организъм посредством вдишване на въздух и прахови частици, както и при поглъщане на замърсена почва. Също така те постъпват посредством дермална абсорбция и консумация на замърсена храна.
Попаднали веднъж в организма, диоксините се натрупват в мастната тъкан и остават там завинаги.  Периодът им за полуразпад е от 7 до 11 г., а периодът за пълно прочистване на организма от тях е много по-дълъг.
Световната здравна организация препоръчва за защита от натрупването на диоксини в организма да се прилага диета, при която се приемат по-малко животински мазнини. Важен момент в нея е приемането на повече зеленчуци и плодове. Въпреки това е препоръчително изкисването на плодовете за 10 минути в хлебна сода, тъй като в страната се внасят множество плодове, които веднъж се пръскат с пестициди по време на растежа си, а след това се съхраняват в разтвор на пестициди. Пестицидите също са един от видовете устойчиви органични замърсители."


# 1 968
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
Животинските мазнини не са само в маслото. Много повече са в т.нар. шарени меса. Повечето хора почти не консумират масло за сметка на шарено месо (със сланинка по него). Така че когато на някого се препоръча да ограничи животинските мазнини, мисля, че трябва да ограничи животинските мазнини от ВСИЧКИ възможни източници. А не да каже "Ми аз съм ги ограничил - не ям масло", а иначе да буха мазно месо на поразия.

# 1 969
  • Мнения: 4 300
По какъв начин соята в колбасите е нещо лошо, а соята в соевото тофу- добро?Simple Smile
Освен това  дори и да си направиш нещо у дома от ядки и/или сушени плодове, то ако тези ядки и сушени плодове са пренесени счупени ( в смисъл без черупки) то те най вероятно са обработени.
Мазнините ( в ядките) се окисляват много бързо, затова необработени се съхраняват за кратко и то в стъклен/керамичен съд.
Изобщо от цялата тема се оказва, че много хора изобщо не се замислят защо, а само се въртят като дервиши според модерния уклон в момента.

# 1 970
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
Освен това  дори и да си направиш нещо у дома от ядки и/или сушени плодове, то ако тези ядки и сушени плодове са пренесени счупени ( в смисъл без черупки) то те най вероятно са обработени.

Така е, но поне част от процеса е под твой контрол - хигиенните условия, при които се прави даденото нещо, вложените допълнителни съставки (които при фабрично производство не знаеш какви са) и пр.
Същото е като с местата, на които продават готвена храна за вкъщи - гледаш я добре изглежда, ухае, ма си казваш "Да бе, кой знае какво са сложили, най-добре си е да си сготвя сам".  Simple Smile

# 1 971
  • Мнения: 4 300
Естествено, тук стигаме до хигиенния контрол, чиято роля изобщо не отричам, но струва ми се темата не е за това.
Някои неща се преувеличават - не може да спреш да ядеш нещо, защото някъде си го приготвят всред мръсотия, нали? В болшинството случаи съм склонна да вярвам, че хигиената е на нужното ниво, но така или иначе дотук все писахме за състава и за полезността.
Освен това кравето мляко е чудесен пример в преимуществата на индустриалната обработка, тъй като има спори, които не се убиват с обикновено варене, а само с пастьоризация. Ако не се лъжа говеждата левкемия. Ясно, че шансът да уцелиш крава с подобно заболяване не е голям, но това все пак е риск. И пак, това не променя, нито изчерпва дебатите 'за' и 'против' консумацията на прясно мляко.
Да не говорим, че понякога хората се позовават на източници отвъд океана, които изобщо не са релевантни за ЕС- например бовинът ( bovine)

# 1 972
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
Ами пак за състава - в заводското хале не знаеш точно какво се влага в дадения продукт. Дори да е описано на етикета, не знаеш какво е било качеството на въпросната съставка. Докато за някои храни, които се приготвят в домашни условия, поне знаеш какво си сложил (да, наясно си например, че в зеленчуците, с които правиш туршията, има нитрати, но в маринатата слагаш като консервант само захар и сол, а не и цялата гама от разни стабилизатори и други агенти).
И да не стане грешка - не отричам в никакъв случай фабричното производство на храни. Живеем във време, в което не можеш всичко сам да си отгледаш и приготвиш. Но си мисля, че поне някои неща зависят от нас и трябва да се възползваме от това, ако имаме възможност.

ПП: дано не ми се разсърдиш, но в националната нормативна база при въвеждането на европейското законодателство "bovine" е прието като "едър рогат добитък".

# 1 973
  • Мнения: X
По какъв начин соята в колбасите е нещо лошо, а соята в соевото тофу- добро?Simple Smile
Освен това  дори и да си направиш нещо у дома от ядки и/или сушени плодове, то ако тези ядки и сушени плодове са пренесени счупени ( в смисъл без черупки) то те най вероятно са обработени.
Мазнините ( в ядките) се окисляват много бързо, затова необработени се съхраняват за кратко и то в стъклен/керамичен съд.
Изобщо от цялата тема се оказва, че много хора изобщо не се замислят защо, а само се въртят като дервиши според модерния уклон в момента.
Соята в колбасите е изцяло ГМО.На био-соевите продукти изрично пише, че не е ГМО.
Та, както ти
Цитат
В болшинството случаи съм склонна да вярвам, че хигиената е на нужното ниво,
, така и аз съм склонна да вярвам на определени неща.
В противен случай ще трябва да си умра от глад.
Ядките си ги купувам от един дядо на пазара.Има и счукани, ако те мързи, има и с черупки, ако си твърде работлива.    Laughing и свекърите имат на вилата орехи.
Единствено кашуто ми е под въпрос,но.....
И да, ядковите масла са нетрайни.Не знам колко траят в хладилник, защото се изяждат за 2-3 дни, не правя големи количества.
А и така или иначе, изключая сушените храни като зърнени, бобови , другите продукти гледам да са с минимален срок на годност.

[/b]

# 1 974
  • Мнения: 4 300
ПП: дано не ми се разсърдиш, но в националната нормативна база при въвеждането на европейското законодателство "bovine" е прието като "едър рогат добитък".
имах предвид bovine growth hormone (rBGH ), който се определя като вреден и нежелан в млякото, моя е грешката ( така го срещам написано, затова го съкратих и аз, не знам как е правилно). При предната такава тема някой си направи труда да изведе разликите между ЕС и най общо държави извън ЕС, и употребата на този хормон беше спомената.

# 1 975
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
Ясно, извинявай, не сме се разбрали  Peace

# 1 976
  • Мнения: 278

защо да си правя сама растително от ядки, като ми го приготвят от същите тези ядки и ми го продават в магазина ... от къде знаеш, 4е производството на твоето ядково е по- природосъобразно? как го правиш? 

Ти наистина ли не правиш разлика между домашно приготвен продукт и купешки такъв?  newsm78
В домашния поне имаш контрол върху вложените съсставки и цялостния процес на обработка.
По твоята логика излиза, че домашната и купешката лютеници са еднакви. Защо да се мОриш да правиш домашна като можеш да си купиш? А това, че купешката съдържа един тон нишесте за сгъстяване, което ти НЕ слагаш при домашното производство явно е без значение (и не е само нишестето).
ти наистина ли си мислиш, 4е си открила Америка? Както казах правя разлика между купешки продукт с ниско ка4ество и добър купешки продукт с био ка4ество и от добри продукти ...
От тук нататък сравнението ти е без общ знаменател.
Също така мога да те попитам наистина ли не правиш разлика между ка4ествени био продукти и домашен мармалад например набутан с аспартам , защото е мнго евтинко и го купуват някои с тубите?
някои са маниаци на терминологиите оба4е. домашно не винаги зна4и по-доброто.
пък и съм гледала предавания в които е показанои как да си произвеждаш домашно някакви мини коли4ества хар4иш пове4е ток и вода и замърсяваш пове4е вода, отколкото при масовото производство за толквоа продукт.
 Ако ми пускаш лозунги да не ползвам купешки продукти защото ... то бъркаш много. По-добе ходи и пусни лозунги да се подобри ка4еството на храната , продавана в супермаркетите и да се наказват употребите на вредни за здравето вещества и да се направи достъпно за вси4ки консумацията на ка4ествени стоки ...

# 1 977
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
Май така си се нахъсала срещу всички, които те репликират, че изобщо не обръщаш внимание на това, което са писали. Или само го четеш без да го осмисляш (не говоря само за моите постове в случая, то е очевАдно как реагираш и на останалите  Laughing).
Та да се обяснява човек с теб е все едно да говори на стената. Когато едната страна е тръгнала с рогата напред и с перде пред очите, полезният диспут няма как да се осъществи.
И да, аз съм открила Америка. Също топлата вода и колелото. При това в един и същи ден. Проблемче ли имаш с това?  Sunglasses

Колкото до лозунгите - или не знаеш какво значи това, или имаш зрителни халюцинации. Защото в моите постове лозунги няма. Не виждам да има такива и в постовете на останалите потребители.


Приятен ден!

# 1 978
  • Мнения: X
Цитат
...........да се подобри ка4еството на храната , продавана в супермаркетите и да се наказват употребите на вредни за здравето вещества и да се направи достъпно за вси4ки консумацията на ка4ествени стоки ...
Докато се гони единствено и само печалба, това няма как да стане.
А и не разбрах каква е логиката да си правиш домашно сладко, за да избегнеш изкуствените подсладители, а да използваш Аспартам?    newsm78

И се успокой малко.Никой в нищо не те агитира.Предполага се, че всеки има глава на раменете си и може да прецени коя стока е годна и коя -не.
А според преценката , и консумацията.

# 1 979
  • Мнения: 278
Алоу моми4ета, айде да си про4етете постовете. И къде пък , драга ми Зимна роза, проли4а да съм се "нахъсала"  срещу вси4ки потребители?
Интереса ми към маргарина е от скоро, защото и аз бях на мнение , 4е вси4кия маргарин е произведен от нефт, но не било така. Има маргарин произведен от растителни мазнини и в такъв слу4ай въпроса ми е кое му е вредното. Ако е в обработката, то коя обработка то4но в разлика с обработкта при маслото. И  пиутам и се информирам за собствена нужда, за 9ото тъкмо си мислих да запо4на да купувам маргарин, но ка4ествен ...
Кой ме попита дали НАИСТИНА не правя разлика между домашното и купешкото, като никъде не уто4ни между кое домашно и кое купешко ...
защо се сърдиш толквоа хъ?

Общи условия

Активация на акаунт