За учебниците и ученето в първи клас...

• 14 963
  • 158
  •   1
Отговори
# 75
В предучилищна група ни казаха, че материалът е горе долу като този в 1 срок на 1 клас. Идеята е децата да имат основата, а в 1 клас да затвърдят и усъвършенстват, защото точно той е основата, на която ще лежи всичко напред.
На мен ми допаднаха учебниците миналата година, когато дъщеря ми беше 1 клас.
И не, не можеше да чете, нито да пише ръкописно.
Поне по нашата програма не беше предвидено да има такива умения. Ако вашите деца са ги имали, нищо лошо, но програмата е за всички, не за отделни ученици.

Andariel  Peace

# 76
  • София
Дзвер, като ти гледам децата те водя с един първи клас, не ме е хванала склерозата още  Mr. Green
синът ми е във втори клас  Wink

# 77
Дзвер, като ти гледам децата те водя с един първи клас, не ме е хванала склерозата още  Mr. Green
синът ми е във втори клас  Wink

Наравно сме значи  Wink

# 78
  • София
... или защо изкарват децата ни дебили  Laughing
Вероятно не съм единствената озадачена майка от това, което учат децата в първи клас. При положение, че повечето седемгодишни четат, пишат и смятат прилично, при положение, че в детската градина учат и ръкописните букви, защо е нужно да пишат чертички? Хоризонтални, вертикални, наклонени... първите 10 страници в учебника по математика са чертички, след което започват тепърва да се учат да пишат цифрите. Подобна е ситуацията и с българския език. Това са деца на 7, за бога, не на 3 или 4. Как смятате, адекватно ли е обучението, не трябва ли да има някаква приемственост между това, което учат в предучилищната и това, което учат в първи клас?
споделям твоето възмущение и съм абсолютно съгласна с това, което пишеш
от друга страна съм съгласна и с това:
Не е само до Система.Важно е и как се Работи с тази система. не всеки учител умее да овладее и обхване всички различни деца

Последна редакция: пт, 28 сеп 2012, 16:23 от звездица

# 79
E, малко преговор, голяма работа. Интеграли, ако им дадат - пак лошо.  Laughing

# 80
E, малко преговор, голяма работа. Интеграли, ако им дадат - пак лошо.  Laughing

Peace
Погледнете темата за първокласниците, кое как им се отдава, кой какво учил/ неучил в предучилищна,
после пак попитайте Simple Smile

# 81
Въпреки задължителността на предучилищната група (а тя за 6-годишните е задължителна много отдавна), винаги има деца, неходили в нея. И тъй като върпеки задължителността й, законът повелява 7-годишните да бъдат записани в училище, със или без ПГ, програмата е съобразена и с тези деца. Както и другите споменати групи, естествено. Правилнно или не - зависи от гледната точка.

За мен беше странно писането с печатни букви в ПГ. Смятам, че после този навик затруднява. Мислех, че е по-добре в ПГ да научат добре да разпознават буквите и да започнат с усвояване на ръкописните елементи (прословутите ченгелчета). Но аз не съм експерт, може да грешно да си го представям. Така или иначе, още в средата на 1-и клас става ясно кой къде е, независимо с каква подготовка е трънал.

# 82
  • София
Писането с печатни букви е идея на конкретния учител, в програмата не е задължително. И аз го смятам за вредно това с печатните. За мен е по-рационално и лесно детето изобщо да не може да пише, и да се научи директно с ръкописния формат, отколкото два ъти да формира навици - веднъж печатно, а после да разбута този навик и да го замести с ръкописно., което пък е много трудно.

# 83
  • n/a
Една стара учителка ми даде следното обяснение за печатните букви: ако на детето преди училище му се пише, се препоръчва да е с печатни букви, а не да се опитва направо с ръкописни, защото после неизбежно ще трябва да учи наново, което е по-трудно. Подчертавам: ако му се пише!, т.е. не е задължително в предучилищна да умее да пише с печатни букви.

# 84
  • най-шареното място
Предучилищната предвижда ли писане?
А знам само, че детето трябва да може да пише печатните букви. Не да пише текст с печатни букви. Това запознава с буквите и подготвя за четене, а не за писане. Като бонус има и много мили писма до Дядо КОледа примерно Simple Smile

Истинското объркване идва когато след усвояване на ръкописно писане, по английски ги учат да пишат печатно. Но това май е закономерна недомислица...

# 85
синът ми сега е в първи клас  и ДА пишат доста елементи на ръкописни букви ,но не мисля ,че е вреда за него,въпреки че е ходил две години на ПГ в училище и там ги е писал все още има какво да се желае.Мисля ,че по скоро идеята е да им се тренират ръчичките след това за диктовките.
Синът ми не може да чете все още,така че няма да скучае CrazyНай-впечатлен досега е бил от часовете по рисуване,а най-изморен  от ЗИП-а по музика Joyтам госпожата(различна от класната) ги карала да правят разни упражнения с раменете ,гърба и устата и както той се изрази ''разказа ни играта''

# 86
  Моето дете сега е първи клас. Много пишат и по български / частите на буквите/ и по математика. Изписват поне по лист на ден по всеки предмет в малките тетрадчици с редове и квадрати. И пак не са се научили да пишат красиво според мен. На всичкото отгоре госпожата им пише печатно в тетрадките, а децата го преписват ръкописно. Пише им на дъската и те четат. От букварчето още няма текстове за четене. За мен това е прекалено много работа и доста трудно за един ученик, който едва от десет дена ходи на училище.

# 87
  • най-шареното място
Те още не са писали, само се подготвят. И по 3-4 страници на ден не е много. И по 3-4 листа не е. Междуредията ги спасяват Simple Smile

# 88
Истинското объркване идва когато след усвояване на ръкописно писане, по английски ги учат да пишат печатно. Но това май е закономерна недомислица...

По тукашната система печатно ще пишат до 4-ти клас. Не зная дали е така и в други англоговорящи страни.
В ПГУ се учат ПЕЧАТНИ букви. Има връзка със започване на първите стъпки при четенето. Все пак книгите, които четем не са с ръкописни букви.
http://www.book.store.bg/p16532/molivko-rodna-rech-knizhka-chetv … lina-petrova.html
http://www.book.store.bg/p11863/molivko-motorika-za-podgotviteln … ina-gylybova.html
http://www.book.store.bg/p32325/pred-uchilishte-bylgarski-ezik-f … na-daskalova.html
http://www.book.store.bg/p29124/iskam-da-pisha-za-podgotvitelna- … irina-koleva.html
Нищо объркващо не е срещнало детето при писане печатно на английски и ръкописно на български. Много хубав съвет прочетох тук миналата година - при ръкописното писане буквичките се държат за ръчички. Много красиво пише за момче, сега е 2 клас по учебниците на Просвета.

http://www.book.store.bg/p73586/uprazhnitelna-tetradka-po-pisane … t-i-1-klas-2.html Това смятам си е чиста проба мнение на издателите. И когато има такива издания защо и да няма учителки, които се пробват да преподават по тях в ПГУ /нищо, че книжката пише ПГУ и 1 клас/

Последна редакция: сб, 29 сеп 2012, 01:28 от немирница

# 89
Моята дъщеря внезапно беше проявила интерес към писането на английски букви преди да започнат да пишат в училище. Аз й ги показвах ръкописни (много старателно изписани, както помня, че съм се учила аз някога) и тя се научи директно така. Беше й много странно, че започнаха с печатни и ме пита тя как да постъпи в тази ситуация. Казах, че едва ли ще я карат да пише печатно, ако може да го прави ръкописно. Така и стана. Пише си ръкописно. Май сега (в 4 клас) започват да ги учат на ръкописни. Но не помня какво точно ми разправи - как се отразява промяната на другите.

Общи условия

Активация на акаунт