Отговори
# 645
  • София
Здравейте момичета , искам да попитам дали е възможно да се получат повишени резултати на  - 17ОН Прогестерон  и Андростендион  след цикъл в който е правена инсеминаци, съответно са приемани доста хормонални лекарства?

Да възможно е, ако е правена стимулация / и се е развил, има -  Овариален хиперстимулационен синдром/, за него е характерен и хиперандрогенизмът 
Освен това Естрогенът е прекурсор на Андростендиона и Тестостерона.
Всички хормони са зависими един от друг - а след стимулацията може да настъпи хормонален дисбаланс

ПП. Това, при условие че не си с диагноза / преди стимулацията/ - СПКЯ
Благодаря за инфото , ами аз просто не се съобразих да изчакам да мине време и тогава да правя изследвания.Правена е стимулация , пих Клостилбегит, Естрофем ,Дуфастон,Утрогестан и едни витамини  на които не се сещам името.В общи линии един голям хормонален коктейл.Имам инсулинова , но не са ми установявали кисти при прегледи, като в период от половин година някъде,са правени няколко пъти в месеца.

Ако не си правила всички изследвания има вероятност да си била и преди Стимулацията с високи нива на андрогените., защото те биха се повишили, само ако има ОХСС /Овариален хиперстимулационен синдром/
След като си с ИР имаш СПКЯ / без значение дали имаш ПКЯ/ - това не е диагноза, не е страшно - просто подхода е друг

# 646
Денисчо имаш ли идея защо може моите хормони да са пощурели така. Във вторник съм на лекар, но ми се иска и друго мнение да имам, за да знам какво да разпитвам, че вече нямам вяра на 100% на никой Sad
Здравейте момичета,
Ще помоля за вашето мнение, ако може да преценя дали имам вярни предположения.
С две думи след над две години опити, една неуспешна бременност и високи резултати на ФСХ в началото и уж отхвърляне на възможността от ИЯР чрез преглед и изследване на АМХ и Инхибин Б, днес пак реших на своя глава да си проверя ФСХ и ЛХ, че от  много време не ги бях правила. Последните месеци пия и М2тон и исках да проверя дали влия поне малко. Изненадах се ето с това:

FSH   13.36   IU/l   м:1.3-19.3.ж.фази:ф:3.85-8.8;ов:4.5-22.5;л:1.8-5.13;меноп:16.8--114
LH   11.88   IU/l

Поне съотношението им е по-добре, защото преди ФСХ беше около 11-13, а ЛХ 6-7, но не знам защо пак са високи. Единственото, което ми идва наум да не би просто този месец да имам ранна овулация.
Другата седмица съм на преглед и ще разпитвам сериозно вече. Ще се радвам, ако някой има повече опит с високия ФСХ да сподели. Преди доста се бях ровила по темата, но не можах да намеря други причини за високи стойности освен ИЯР.

# 647
Точно преди процедурата не ми е правено изследване , а около 4-5 месеца преди това и бяха на горна граница точно тези двата хормона.

# 648
  • В къщата на здравето, любовта и красотата!
denis_d  на 35 г. съм и това което ме притеснява е, че менструацията ми е доста оскъдна. Пила съм хормони, противозачатъчни ... все по генеколози... с противозачатъчни би ли могъл да се забави процеса имаш ли представа?

За тези другите изследвания пак кръв ли се взема?

Ендокринологът за FT4 не ми каза нищо едва ли не всичко е ок. Не съм пила тогава никакви хормони.

Благодаря ти много за включването.   bouquet

# 649
  • София
Денисчо имаш ли идея защо може моите хормони да са пощурели така. Във вторник съм на лекар, но ми се иска и друго мнение да имам, за да знам какво да разпитвам, че вече нямам вяра на 100% на никой Sad
Здравейте момичета,
Ще помоля за вашето мнение, ако може да преценя дали имам вярни предположения.
С две думи след над две години опити, една неуспешна бременност и високи резултати на ФСХ в началото и уж отхвърляне на възможността от ИЯР чрез преглед и изследване на АМХ и Инхибин Б, днес пак реших на своя глава да си проверя ФСХ и ЛХ, че от  много време не ги бях правила. Последните месеци пия и М2тон и исках да проверя дали влия поне малко. Изненадах се ето с това:

FSH   13.36   IU/l   м:1.3-19.3.ж.фази:ф:3.85-8.8;ов:4.5-22.5;л:1.8-5.13;меноп:16.8--114
LH   11.88   IU/l

Поне съотношението им е по-добре, защото преди ФСХ беше около 11-13, а ЛХ 6-7, но не знам защо пак са високи. Единственото, което ми идва наум да не би просто този месец да имам ранна овулация.
Другата седмица съм на преглед и ще разпитвам сериозно вече. Ще се радвам, ако някой има повече опит с високия ФСХ да сподели. Преди доста се бях ровила по темата, но не можах да намеря други причини за високи стойности освен ИЯР.

Това съм го пропуснала, извинявай

Доста са завишени ЛХ и ФСХ - трябва обаче и Е2, за да се прецени какъв е проблема.
Имаше ми О. миналия МЦ?
На кой ден са правени?

Не само ИЯР може да е причината за по-високите нива на тези хормони - може да е напр. ПКЯ
Когато нещо пречи на О. - ФСХ се повишава, защото му е трудно да стимулира /образно казано/ образуването на доминантен фоликул и показва, че има проблем с това Simple Smile

Правила ли си всички необходими изследвания? / Антрогени, ТСХ, Пролактин и т.н./

# 650
Denis по принцип имах проблем с високия ФСХ още през 2011 от тогава не съм го пускала. Като отписахме ИЯР и повече никой не ми обърна внимание и ми обясни защо мое да е висок. Тогава много се рових за инфо от какво друго може да е, но нищо конректно не намерих. Сега пак наново проучвах и се оказа, че може да има много други причини. В онзи период период почнах да пия м2тона с надежда да ми се нормализират хормоните, но така и не успях да му проверя ефекта тогава и го спрях и в същия месец забременях за съжаление неуспешно. След това отново подпитах моя док за ФСХ, но той каза, че няма проблем щом съм забременяла. В последствие преди няколко месеца пак почнах да пия м2тона и понеже мина доста време от спонтанния реших да си проверя хормоните и да ходя да ме видят пак. Чудих се много дали да пусна и естрадиол, но се отказах от финансова гледна точка и пуснах само ФСХ, ЛХ и тестостерон, който ми беше преди и той малко висок. Предния месец си проверих и прогестерона и ТСХ.
Прогестерона ми се видя добре - 48.4   nmol/l   м:0.35-2.70; ж.фази:ф:0.98-4.80;л:16.4-59.0;меноп:0-2.50;
Предполагам, че е имало ову, макар и късно, защото я засякох чак около 19 ден. От спонтанния ми овуалцията играе страшно от 12-19 ден, а преди бях като по часовник. Колкото пъти съм правила фоликулометрия всичкое било ок и предполагам, че си имам, но мобе би самите яйцеклетки не са наред с тези високи стойности хормони.
ТСХ ми беше 2.68   mUI/l и ме притесни, защото след спонтанния беше почти 3, следващия месец спадна на 2,5 и решихме, че е било от бременността. Така и не отидох на ендокринилог, защото останалите щитовидни хормони ми бяха наред. Но сега си запазах час и за моя док и за ендо и ще настоявам за някакво обяснение и взимане на мерки, защото явно има някакъв проблем с хормоните ми и може би затова не се получва бременност. Просто исках да разбера и твоето тълкувание, за да знам какво евентуално да очаквам другата седмица и дали съвпада и да мога да реагирам.
Андрогени не съм правила, пролактин пак през юни 2011 е пускан - 208.1 mlU/L /102-496/, същия месец естрадиола ми е бил 69,62 pg/ml /12,5-166/, a  FSH - 10,39, LH - 6,65; август 2011 пак съм ги пускала - пролактин 306 mlU/l /70-565/, естрадиол 250 pmol/l /8,8 - 420/, a FSH  е бил 14,6, LH 7,7, септември 2011 пък FSH - 13, LH - 7.6, Estradiol - 170.5 pmol.l /88-420/, а октомври 2011 - LH - 9,42, FSH- 11,57, estradiol 87 pg/ml , Inihibin B - 95,2 ng/l, AMH - 3.3 ng/l.

Последна редакция: нд, 27 яну 2013, 15:36 от Lyne

# 651
  • София
Denis по принцип имах проблем с високия ФСХ още през 2011 от тогава не съм го пускала. Като отписахме ИЯР и повече никой не ми обърна внимание и ми обясни защо мое да е висок. Тогава много се рових за инфо от какво друго може да е, но нищо конректно не намерих. Сега пак наново проучвах и се оказа, че може да има много други причини. В онзи период период почнах да пия м2тона с надежда да ми се нормализират хормоните, но така и не успях да му проверя ефекта тогава и го спрях и в същия месец забременях за съжаление неуспешно. След това отново подпитах моя док за ФСХ, но той каза, че няма проблем щом съм забременяла. В последствие преди няколко месеца пак почнах да пия м2тона и понеже мина доста време от спонтанния реших да си проверя хормоните и да ходя да ме видят пак. Чудих се много дали да пусна и естрадиол, но се отказах от финансова гледна точка и пуснах само ФСХ, ЛХ и тестостерон, който ми беше преди и той малко висок. Предния месец си проверих и прогестерона и ТСХ.
Прогестерона ми се видя добре - 48.4   nmol/l   м:0.35-2.70; ж.фази:ф:0.98-4.80;л:16.4-59.0;меноп:0-2.50;
Предполагам, че е имало ову, макар и късно, защото я засякох чак около 19 ден. От спонтанния ми овуалцията играе страшно от 12-19 ден, а преди бях като по часовник. Колкото пъти съм правила фоликулометрия всичкое било ок и предполагам, че си имам, но мобе би самите яйцеклетки не са наред с тези високи стойности хормони.
ТСХ ми беше 2.68   mUI/l и ме притесни, защото след спонтанния беше почти 3, следващия месец спадна на 2,5 и решихме, че е било от бременността. Така и не отидох на ендокринилог, защото останалите щитовидни хормони ми бяха наред. Но сега си запазах час и за моя док и за ендо и ще настоявам за някакво обяснение и взимане на мерки, защото явно има някакъв проблем с хормоните ми и може би затова не се получва бременност. Просто исках да разбера и твоето тълкувание, за да знам какво евентуално да очаквам другата седмица и дали съвпада и да мога да реагирам.
Андрогени не съм правила, пролактин пак през юни 2011 е пускан - 208.1 mlU/L /102-496/, същия месец естрадиола ми е бил 69,62 pg/ml /12,5-166/, a  FSH - 10,39, LH - 6,65; август 2011 пак съм ги пускала - пролактин 306 mlU/l /70-565/, естрадиол 250 pmol/l /8,8 - 420/, a FSH  е бил 14,6, LH 7,7, септември 2011 пък FSH - 13, LH - 7.6, Estradiol - 170.5 pmol.l /88-420/, а октомври 2011 - LH - 9,42, FSH- 11,57, estradiol 87 pg/ml , Inihibin B - 95,2 ng/l, AMH - 3.3 ng/l.

Може да имаш СПКЯ / поне според това, което описваш/ при него може да има О. от време на време.
Само ФСХ не е достатъчен да се направи някакъв извод.

Моя съвет е да напвариш всички необходими изследвания + 3 МЦ измерване на БТ + Тестове за О. и с тях да посетиш Клиника по стерилитет.
Подхода ти е много неправилен - съсредоточена си само върху един ФСХ Simple Smile, а той не показва почти нищо, ако не е пуснат с други изследвания.

Може да е нещо елементарно, което лесно и бързо да се коригира, но трябва да се постави точна диагноза.
Не се измъчвай и не го мисли толкова - това е работа на лекарите /АГ и Ендокринолози/

Ще чакам новини от теб
Успех

# 652
  • София
Точно преди процедурата не ми е правено изследване , а около 4-5 месеца преди това и бяха на горна граница точно тези двата хормона.

Лекарят ще трябва да ти отговори на този въпрос Simple Smile , вземайки под внимание медикаментите, схемите и дозите.
Пиши ми какъв е неговия коментар

# 653
  • София
denis_d  на 35 г. съм и това което ме притеснява е, че менструацията ми е доста оскъдна. Пила съм хормони, противозачатъчни ... все по генеколози... с противозачатъчни би ли могъл да се забави процеса имаш ли представа?

Ендокринологът за FT4 не ми каза нищо едва ли не всичко е ок. Не съм пила тогава никакви хормони.

Малко вероятно е да имаш признаци на Менопауза на тези години Simple Smile
Тя е генетично заложена, ако няма здравословен проблем /СПКЯ и т.н./ или намеса в МЦ по някакви причини - Стимулации на яйчниците и т.н., но ако се грижиш добре за половата си функция , може да я подпомогнеш - чрез  начина на живот, спорт, добавки и т.н.

За изследванията - венозна кръв

# 654
Denis благодаря ти за вниманието. Не знам за СПКЯ ми е странно да имам. От над две години правя редовно тестове за ову и я засичам, а и посещавам лекар по стерилитет от над една година. Никога до сега не е имало съмнение за СПКЯ, но няма да се учудя и нещата натам да тръгнат. Знам, че е хубаво да се изследват повече хормони, но този път ги пуснах с тайната надежда вече да са наред, а и вече ми е омръзнало да ги проверявам толкова пъти и да давам толкова пари затова изследвах само тези, които имаха отклонения преди. Ще докладвам какво ще кажат вторник Wink

# 655
Здравейте.Днес ми е трети ден от мц и пуснах хормони,след 2 месеца лечение с фемостон,заради фисоко фсх (беше 14).Днес резултатите са следните-ФСХ 3,71,реф.ст 0-12,40,ЛХ-8,71,реф.ст-0-12,5,Естрадиол-771,2 реф.ст-12,5-166,Пролактин-19,71 реф.ст 4,79-23,30.Моля ви за коментар,естрадиола е много висок,на какво може да се далжи...притеснена сам.Фсх е паднало,сега пък този естрадиол...

# 656
  • В къщата на здравето, любовта и красотата!

Тя е генетично заложена, ако няма здравословен проблем /СПКЯ и т.н./ или намеса в МЦ по някакви причини - Стимулации на яйчниците и т.н., но ако се грижиш добре за половата си функция , може да я подпомогнеш - чрез  начина на живот, спорт, добавки и т.н.

denis_d опасенията ми са поради ужасно оскъдна менструация, ето тази последната ми беше 1 ден. Слагам си ежедневни превръзки и то за не си цапам бельото. Просто при избърсване има някаква кръв. За тези допълнителни  изследвания има ли значение на кой ден ще се направят от МЦ?

Благодаря ти още веднъж!   bouquet

# 657
Естрадиол,изледван на 4-ти ден  под долна граница ,какво значи?
11.02 pg/ml -реф ст-сти 12 -600

# 658
  • София

Тя е генетично заложена, ако няма здравословен проблем /СПКЯ и т.н./ или намеса в МЦ по някакви причини - Стимулации на яйчниците и т.н., но ако се грижиш добре за половата си функция , може да я подпомогнеш - чрез  начина на живот, спорт, добавки и т.н.

denis_d опасенията ми са поради ужасно оскъдна менструация, ето тази последната ми беше 1 ден. Слагам си ежедневни превръзки и то за не си цапам бельото. Просто при избърсване има някаква кръв. За тези допълнителни  изследвания има ли значение на кой ден ще се направят от МЦ?

Благодаря ти още веднъж!   bouquet

По обратния ред: оскъдна М. - се дължи на тънка МЛигавица - а причината за това е липсата на О. и ниски нива на естрогените
При Пременопауза, в повечето случаи има високи нива на естрогените

Изследвания:
ЛХ, ФСХ и Е2 на 3 ден от МЦ
Тестостерон, Андростендион
Пролактин
ДХЕА и 17 ОН Прогестерон / на 3 ден от МЦ/
ТСХ и Т4
ТАТ и МАТ

С тези изследвания отиваш на лекар /АГ и Ендокринолог/

Добре е да направиш поне 2 поредни МЦ ФМ

# 659
  • София
Естрадиол,изледван на 4-ти ден  под долна граница ,какво значи?
11.02 pg/ml -реф ст-сти 12 -600

Че може да няма О. или да има много късна

Др. изследвания не пусна ли?

ПП
Това 12 - 600 pg/ml  за ФФ ли е?

Общи условия

Активация на акаунт